ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:3/1309)

Metrowiec 361

stopni C. Dwie podłużne blaszki( keksówki ) wykładamy pergaminem w jedną blachę wlewamy jasne ciasto w drugie ciemne ciasto, pieczemy 20-25 minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki krupczatki 1 kostka masła 1 łyżeczkę soku z cytryny pół startej skórki z cytryny Szklankę mleka zagotować(...)masło na pulchną masę i dodajemy po łyżce ugotowaną masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto pokroimy jak kromki chleba ok 2 cm grubości, przekładamy na przemian jasne ciasto, masa przykładamy ciemne ciasto masa i tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Wstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc, aby masa zastygła. Ciasto

kgwjanczewo
Sernik gotowany na miodowym cieście 383

ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor. Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.MASA SEROWA Ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując. Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać. Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy(...)końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. SKŁADANIE CIASTA: Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. Odstawić ciasto na całą noc. Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę,  na cieście sosem tiramisu

Kuchnia Danusi
Ciasto Kruszynka 218

orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę. Przełożenie ciasta : Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się(...)rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisu  Ciasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień. Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto migdałowe z czapą budyniową 337

Uwielbiam to migdałowe ciasto, jeżeli jesteście smakoszami marcepana- pokochacie to ciasto . Masa budyniowa dopełnia jego niesamowity smak. Zaczynamy: Składniki na ciasto: 150 gr mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 56 gr zmielonych migdałów 175 gr drobnego cukru- caster sugar 175 gr masła 4 jajka Składniki na krem budyniowy: 4 żółtka 75 gr drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)lodówki.  Po ostygnięciu ciasta I stężeniu masy  (masa ma być jak gęsta śmietana) ciasto kroimy na dwie części- nakładamy 1/3 masy, przykrywamy. Resztę masy rozprowadzamy na gore ciasta. Masa ma utworzyć czapę. Na patelni prażymy  50 gr płatków migdałowych I posypujemy ciasto. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego

Smaki Edyty
Ciasto z kaszy manny z owocami 189

błyskawicznie , a w smaku przypominają ulubione sernik.W moim domu goszczą często i zwykle znikają do ostatniego okruszka!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto ze słodkimi winogronami.Kruche ciasto , masa z kaszy manny i owoce tworzą fantastyczną całość, która z całą pewnością zachwyci łasuchów!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica 18 cm )CIASTO:* mąka – 120 g* jajko – 1 szt* cukier – 50 g* masło(...)kaszy.Dokładnie mieszamy.Dodajemy owoce i delikatnie jeszcze raz mieszamy.CAŁOŚĆ:1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę.Boki tortownicy również wylepiamy ciastem.Wylewamy masę ( lekko gładzimy ).Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć albo zetrzeć ).Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C.Całkowicie studzimy!Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Tort cappuccino 317

urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino    Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek(...)dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników.  Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota! Gotową masę dzielimy na 2 części. Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.  Dekoracja to już własne inwencja

Lawendowe Niebo
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 406

blogu, był to przepis na ciasto Pychotka, dzisiaj zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem.Ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :)Ciemny biszkopt:8 jajek,28 dkg cukru,16 dkg mąki pszennej,4 dkg kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bia(...)ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.Ciasto przekładamy w następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej paczce od firmy VOG, producenta marki Kresto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 287

błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku(...)koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty

CookYourself
Tort owocowy z ananasami 219

Duży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy stosownie do okoliczności. Zrobienie tortu zabiera ok 4 godzin, łącznie z pieczeniem. Wykorzystałam  tortownicę firmy Guardini  o wielkości 28 cm, dostępną na stronie Homemart.pl . Biszkopt jasny 4 jajka 4 łyżki cukru(...)części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie.  Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie. Przełożenie:  Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch ciasto ciemne. Boki i wierzch równo posmarować masą, posypać kokosem i udekorować wg. uznania. źródło ,,ciasta siostry

Apetyczna babeczka
Snikers na imieninowe przyjęcie 169

pieczemy tak samo jak ciasto kruche. Kroimy orzechy na drobny pyłek. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia a na koniec delikatnie mieszamy masę z orzechami. Gotowe ciasto wlewamy do formy i podobnie pieczemy jak pozostałe Ostatni element czyli masę wykonujemy z budyniu ugotowane na mleku z dodatkiem cukru i cukru(...)waniliowego. Można również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bardzo prosty tort bezowy 250

masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac. Powinna powstać biała, lekko płynna(...)masa. Na spodzie tortownicy rozsmarowujemy połowę masy na ciasto a na niej połowę masy bezowej. Wstawiamy do piekarnika na 25 min na 175 stopni (termoobieg na 150 stopni). Po wyjeciu z piekarnika studzimy. Z pozostałą masą na ciasto i masa bezową postepujemy tak samo. Krem Owoce osączyć z soku i pokroić. Zachować odrobinę soku. Twaróg utrzeć z serem mascarpone

Kulinarna Patilogia
Ciasto Gargamel 466

wiem skąd taka nazwa ciasta, ale wiem, że jest pyszne. Przepis wzięłam z książki  Ciasta Siostry Anastazji, ale nie byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła..  Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone  masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga(...)sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru

O kuchni z uczuciem
Szachownica inaczej 624

pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :) Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) Składniki na biszkopt :1 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru3 łyżki kakao gorzkiego 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 2 łyżeczki proszku(...)paski ciasta posmarować od spodu dżemem porzeczkowym i rozłożyć na cieście w równych odstępach.3. Między paski nakładać masę śmietanową .4  . Warstwę górną robimy na przemian , na ciasto masa , na masę ciasto , wierzch smarujemy resztą masy .5. N wierzch można zetrzeć czekoladę .6.Odstawić do lodówki na kilka godzin

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z Masą Budyniową 321

Szarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto. Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka(...)boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi porcjami ciasta. Studzimy. Masa Budyniowa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony

Słodka Strona
Metrowiec - Najlepszy Przepis 3232

wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej may. Dwie formy (każda w rozmiarze(...)energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Każde z ciast kroimy w ok. 1 cm kromki. Następnie każdą z kromek smarujemy dość dużą porcją masy i przykładamy do następnej (na przemian ciemne ciasto z jasnym). Pozostałą masą pokrywamy

Słodka Strona