ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:15/1309)

Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 253

naprawdę smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków.  Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem(...)zmieliłem na mniejsze kawałki (przez około 15 sekund),  niezbyt drobno - tak, aby kawałki orzechów i pistacji były wyraźnie widoczne. Następnie całość pistacji i orzechów rozsypałem na rozsmarowanej na cieście masie krówkowej, starając się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni. Dłuższy bok ciasta z jednej strony założyłem na karmel, a następnie delikatnie i równomiernie zwinąłem ciasto w rulon

Wyprawy kulinarne
Tarta malinowa z miodową pana cottą i jagodami 160

cotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki 30%, żelatyna, 3 łyżki miodu, ponadto: świeże jagody, świeże maliny. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy(...)wodzie. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i miksujemy blenderem kilka chwil. Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na upieczone wcześniej ciasto (do połowy wysokości tarty). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Masa biała - pana cotta miodowa: Białą masę przygotowujemy w momencie gdy czerwona będzie zastygać w lodówce. Odmierzamy żelatyny na 400 ml płynu wg podanych proporcji

Moniki Smakołyki
Sernik Karakuł 209

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł .     Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha  :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki  1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Smakosz wg Siostry Anastazji 157

smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto jasne Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek Ciasto ciemne Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. Masa budyniowa Z mleka, cukru(...)budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki. Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy, nie dodałam polewy gdyż była moim zdaniem zbędna, ciasta przed dodaniem na wierzch piany podpiekłam po 5 minut. Zapraszam

Pychotkaaa
Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański 152

Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne(...)gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C. Krówki lub masę krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku

Smakowy Raj
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 403

Orzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki(...)się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę. Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy

Słodka Strona
Tarta z gruszkami 131

mną i zamierzam wam teraz wynagrodzić ten czas ciszy i porozmieszczać dobrymi smakołykami. Jakoż mamy jesień zapraszam na ciasto z gruszkami.  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 żółtka masa: 1/3 szklanki cukru 330 g śmietany kwaśnej 18% budyń śmietankowy  aromat śmietankowy 3 białka Dodatkowo : 3 twarde gruszki  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez(...)wszystko dokładnie mieszkamy. ( można dodać kilka kropel olejku zapachowego) Masę wylewamy na ciasto  Gruszki myjemy i obieramy a następnie kroimy na cienkie plasterki, które kładziemy na wierzch masy. Ciasto wykładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.  Gdy ostygnie można go podawać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 126

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach.Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki.PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie(...)składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku i układamy na mokrej masie z ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia

kulinarnyJa
Krówka inaczej, wykwintne ciasto na różne okazje 298

sztywną pianę, powoli dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już delikatnie łyżką. Wylać ciasto do formy w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec 35 minut. Zostawić do ostudzania nie wyciągając(...)masę śmietanową na biszkopt, rozłożyć równomiernie. Orzeszki rozsypać na śmietanie. Masa krówkowa lub kajmakowa – otworzyć puszkę i wstawić do gorącej wody, lekko podgrzać, żeby masa stała się lekko lejąca. Zanim jednak posmarujecie nią ciasto musi przestygnąć ale ciągle powinno być płynne. Ułatwi to rozsmarowanie. Delikatnie rozsmarować na górze ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Oczywiście przykryć folią aluminiową

Kuchnia Pokoleń
Pychotka kokosowo- cappuccinowa 1424

Uwielbiam ciasta biszkoptowe przekładane ciekawą masą. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowo- kokosowe z masą cappucinową, To jedno z ciast, które mogłabym jeść codziennie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 1,5 łyżki(...)dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu do masy dodać proszek cappuccino oraz spirytus. Utrzeć. 4. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć ciastem kokosowym. Na cieście kokosowym rozsmarować drugą część masy cappuccino. Przykryć drugim blatem biszkoptu.  5. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polewać wierzch ciasta. Gotowe ciasto oprószyć wiórkami kokosowym i wstawać na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik jagodowy z nutką cynamonu 253

Jagodowy sernik czy też może jagodownik ;-) Delikatna masa serowa gęsto przetykana jagodami, spowita w kruche pełnoziarniste ciasto z lekko cynamonowym twistem. Wierzch sernika zdobią świeże jagody. Słodycz masy serowej przenika się z kwaskowatością jagód, które dodatkowo dodają nadzieniu wilgoci, cynamon zaś podkreśla smak jagód. Poezja! Smak sernika z jagodami to czysta rozkosz dla podniebienia.  Schłodzony sernik to prawdziwa gratka(...)cukrem, dodać śmietanę, wymieszać trzepaczką. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać łyżką. Na końcu delikatnie wmieszać do masy jagody. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastemMasę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Sernik wstawić do piekarnika. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia

maniapieczenia
Makowiec z wiśniami i galaretką 421

Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. 3. Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę(...)doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową, którą otrzymałam do testowania od firmy  HELIO . Masa makowa  HELIO  jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śmietanowiec z wiśniami 648

Śmietanowiec z wiśniami to ciasto z masą na bazie kwaśnej śmietany, dwiema warstwami ciemnej kruszonki oraz świeżymi owocami. Z wyglądu ciasto przypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także(...)pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli - masło posiekać, dodać do mąki - jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek; żółtka dodać do mąki, białka zostawić do masy śmietanowej - ze składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części, obie zawinąć w folię, schować do zamrażarki na kilka godzin - formę wyłożyć tylko na dnie lub na całości papierem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto Cappuccino 214

espresso 3 łyżki koniaku kakao lub starta czekolada Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem

kgwjanczewo
Ciasto Maurycy 849

sobotnie przedpołudnie polecam przepis na ciasto Maurycy, pyszne ciasto makowo- miodowe z masą grysikową. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego, 2/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej(...)zimny grysik. Ucieram. 4. Na jedno z ciast miodowych wykładam połowę masy grysikowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładam drugą część masy, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi