sera żółtego4 jajka2 łyżki śmietanysólpieprzszynka lub kiełbasabrokułPrzygotowanie:Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. Całość pieczemy w 190 stopniach około
Lawendowe Niebogładką masę. Podzielić na pół, jedną część wyłożyć na blaszkę (na papier do pieczenia), drugą natomiast włożyć do zamrażalnika. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno pokroić, ułożyć na cieście. Masa jogurtowa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru duży budyń śmietankowy - na 1 litr mleka (wykorzystujemy proszek) 1 litr dobrego gęstego jogurtu brzoskwiniowego (można zamienić na śmietanę(...)wiórek kokosowych Białka ubić na bardzo sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodawać cukier puder, proszek budyniowy, wiórki. Na najmniejszych obrotach miksera dodać jogurt. Masę wyłożyć na ciasto. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut ( z termoobiegiem). Smacznego, pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnywrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać serek i połączyć na jednolitą masę. Z wystudzonego ciasta odciąć cieniutką warstwę wierzchnią, (tylko ten twardszy , spieczony wierzch ) Pokruszyć go. Pozostałe ciasto(...)włożyć znów do formy i wylać na nie mus truskawkowy. Wstawic na ok pół godziny do lodówki aby stężął. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pokryć masą śmietanową. Ciasto można tera podzielić na prostokątne porcje i na każdej z nich utworzyć biało czerwoną flagę , posypują połowę każdego kawałka okruchami czerwonego ciasta . Smacznego : Do Boju POLSKO !!!!!!!!!!!!!!!!!! Polecam
Malinowa Kawiarenkamisce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę. Z masy formuj zgrabne kuleczki
Garniec Magalieczekoladowe ciasto z nutką cynamonowo-orzechowąSkładniki:(na keksówkę 27x8 cm)150 g miękkiego masła140 g cukru3 jajka160 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g ciemnej czekolady (70%)25 g mlecznej czekolady25 g białej czekolady4 bananykruszonka:50 g miękkiego masła30 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżka cynamonu65 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym(...)masy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wmiksować do masy.3 banany zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do ciasta.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia.Orzechy drobno posiekać. Wymieszać suche składniki na kruszonkę, dodać masło, rozetrzeć palcami.Wyłożyć kruszonkę na ciasto. Ostatniego banana pokroić w plasterki, powciskać pionowo w ciasto.Piec w 170 st. C. przez 45-60 minut.Wystudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoje ukochane ciasto. Jednak nie każdy sernik jak leci, mam swoje wymagania i np nie lubię serników zapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać, ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn(...)Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, rozprowadzamy w miarę równo, a następnie wykładamy masę serową. I tu się zaczyna zabawa. Jeśli wylejemy na środek formy, masa wypchnie ciasto na boki i powstanie coś takiego jak u mnie. Gdy zaś podzielimy sobie blachę na dwie połówki ( tak na oko) i na środek każdej damy po połowie białej masy
Dieta moja pasjaMigdałowy miodownik rzutem na taśmę wylądował na blogu. Wszystko za sprawą opublikowania na naszym Instagramie zdjęcia miodownika, ciasta, które piekło się u mnie zawsze na grudniowe święta. Na zdjęciu wygląda on tak apetycznie, że sami nabraliśmy ochoty na miodowe ciasto przekładane masą i dżemem. Nie chcąc powtarzać poprzedniego przepisu, upiekliśmy migdałowy miodownik , w którym mielone migdały dodaliśmy do miodowego ciasta(...)minut . Wystudzić. Masa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, wsypać kaszę mannę, gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wmieszać 100 g mielonych migdałów, chwilę jeszcze pogotować, zdjąć z ognia. Powierzchnię przykryć folią spożywczą, zostawić do wystygnięcia. Gdy masa z kaszy manny i migdałów będzie zimna, utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać
niecodziennikparyłyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez(...)tężeje. Kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Polewa czekoladowa: W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać gotowe
Oryginalny smakpieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części(...)czasie ubijamy śmietanę gdy galaretki stężeją wlewamy do ubitej śmietany. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, spód ciasta wykładamy 3/4 masy śmietanowej przykrywamy drugą częścią, wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto przyrządzone przez Elżbietę Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: Masa kokosowa 25 dag kokosu 10-15 dag masła 20 dag cukru 6 łyżek mleka Masa budyniowa 1 l mleka 1 1/2 budyniu jasnego 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny Ciasto 20 dag tłuszczu 20 dag cukru 1/2 kg mąki 8 łyżek mleka 4 jajka 1 proszek do pieczenia Wykonanie: Masa kokosowa Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku(...)Masa budyniowa Przygotować budyń według przepisu i wystudzić. Margarynę utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń. Ciasto Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, mleko nadal ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić
Pychotkaaamasła 150 g cukru szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki. 2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować. 3. Masa budyniowa: na mleku ugotować(...)utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu
Na Ciasteczkowych Papierachmąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżek cukru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy masę makową. Drugą połowę ciasta skubiemy na masę makową lub jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia. Naszykuj składniki na masę serową. Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta. Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw lub wyłóż masą(...)masa serowa. Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubite białka jajek. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na warstwę masy czekoladowej. Polej wierzch ciasta pozostawioną masą czekoladową w szklance i wyłóż kilka malin. Jeżeli masz mrożone to obtocz je najpierw w mące, aby nie puściły soków. PIECZ w 180-190 ° góra-dół około
Pasje Jolkikwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego(...)cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE CIASTA - masę truskawkową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać - drugim nasączonym biszkoptem przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy - całość schłodzić FROSTING - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć
Smakołyki Berenikiwystudzić.Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową
SzczyptaSmaQ