ryż - przepisów 15118

  1. 3 sposoby na kolorowy ryż.
    3 sposoby na kolorowy ryż.

    sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy wodę i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez(...)Mniej więcej w środku gotowania do ryżu dodajemy curry i sól.  Taki ryż najlepiej smakuje z łagodnym mięsem takimi jak kura lub wołowina. 2 sposób: czerwony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 3 łyżeczki łagodnej papryki w proszku sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  2. # 3  Idealny ryż.
    # 3 Idealny ryż.

    Wiecie co  zrobić, aby ugotować idealny  ryż ? Sypki i  smaczny ? Jeśli nie, zapraszam do lektury.  Odmian ryżu jest  bez liku , aby dobrze go przyrządzić wystarczy trzymać się tylko  kilku wskazówek. :)  1) Ryż biały -  niestety  najczęściej przez nas spożywany.  Ten rodzaj  ryżu pozbawiony jest łusek dlatego też gotuje(...)jest oczyszczony z wierzchniej warstwy i  wypolerowany, więc nie wymaga moczenia czy  mycia. Warto to  jednak  zrobić w przypadku innych ryży np. Basmati . Gotując każdy  rodzaj  białego  ryżu trzymaj się tych zasad : - Przede wszystkim ryż wsypuj do  zimnej  wody. < dziwne prawda ? > - Na 140 g  ryżu ( mniej

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  3. Jak gotować ryż – brązowy i biały
    Jak gotować ryż – brązowy i biały

    gotować ryż – brązowy i biały W dzisiejszym poradniku chciałbym pokazać Wam jak gotować ryż brązowy oraz ryż biały paraboliczny, aby był sypki, puchaty… po prostu idealnie ugotowany. Dodatkowo przedstawię kilka faktów na temat ryżu, który wybrać i czy w ogóle sięgać po ryż. Ryż biały Jest to ryż, który został mechanicznie oczyszczony(...)sumę dostarczonych organizmowi składników mineralnych i witamin . Dodatkowo nie daje on, na dłuższą metę, uczucia sytości przez małą zawartość błonnika i delikatnie mniejszą ilość białka oraz tłuszczy, których w ryżu i tak nie jest dużo. Jego dużą zaletą natomiast jest to, że bardzo szybko się trawi, więc osoby na „masie” lub po problemach żołądkowych z pewnością go uwielbiają

    Przepis pochodzi z bloga Blendman, prowadzonego przez Konrad Budzyk.

  4. Ryż smażony po chińsku
    Ryż smażony po chińsku

    Ryż smażony po chińsku... Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym. Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku. Smażone na rozgrzanym oleju. Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko. Polecam! Składniki: 4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu; 2 jaja; 2 łyżki oleju; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Ryż (około 250  g surowego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając. Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko. W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  5. Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami
    Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami

    ślubu córki mistrza, przekupił kucharza i ku zdumieniu wszystkich gości, na stołach pojawiła się ogromna góra żółtego ryżu. Wszyscy zachwycali się i wykrzykiwali "Risus optimus" - wspaniały ryż. Żółty ryż wkrótce zasłynął jako risotto alla milanese , które przygotowywane jest po dziś dzień z dużą szczyptą szafranu. Do dziś risotto pozostaje specjalnością północnych Włoch. W rodzimym kraju podawane jest jako(...)nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne.  Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu pochodzącego z Doliny Po, która biegnie prze Piedmont i Lombardię, gdzie warunki klimatyczne: temperatura, wilgotność i obfitość w wodę są idealne dla uprawy tego zboża. Ta włoska odmiana ryżu znana

    Przepis pochodzi z bloga Codzienne Gotowanie, prowadzonego przez Martynosia.

  6. Ryż z bobem i koprem po irańsku
    Ryż z bobem i koprem po irańsku

    przepisie na ryż z bobem i koprem po irańsku już wspomniałam tutaj . Ryż z bobem zazwyczaj przyrządzam latem, kiedy jest sezon na bób. Bardzo lubię ten ryż, bo jest smaczny i praktycznie można go jeść samego bez żadnych dodatków. Gotowanie ryżu w Iranie to prawdziwa ceremonia. Do tego dania najlepiej użyć basmati o długich ziarnach. My kupujemy(...)ryż w sklepach z orientalną żywnością, czasami rodzina podeśle jakąś paczkę…Wtedy to inna bajka, bo ryż pochodzi z ekologicznej uprawy i jest suszony naturalnie, a nawet lekko podwędzony. Taki ryż ugotowany osiąga ponad 1,5 cm długości i jest niesamowicie aromatyczny. Dzisiaj jednak zadowoliłam się kupnym basmati, natomiast bób przywiozłam z Polski. Wzięłam się

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  7. Ryż sezamowy
    Ryż sezamowy

    czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym  cin.cin . Tym razem ryż  przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze, bo to mój ulubiony sposób przyrządzania(...)ryżu. Ryż sezamowy Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki nasion sezamu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka masła Wykonanie: Ryż przepłukujemy wodą, wrzucamy do specjalnego pojemnika do gotowania ryżu na parze, zalewamy wodą i dodajemy olej sezamowy i sól. Nastawiamy timer na 30 minut. Co jakiś

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  8. Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem!
    Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem!

    bardzo popularnym deser ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi jabłkami. Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu(...)Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - łyżka masła Ryż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść masło dodaj ryż i dodawaj po troszku ciągle

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  9. Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły
    Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły

    mało 2 łyżki  cukier brązowy 1 łyżkę  cynamon do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : - nastawiamy mleko z cukrem z wanilią oraz dodajemy pół laski wanilii, wsypujemy ryż i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając i pilnując, aby mleko nie wykipiało. - gdy ryż jest już gęsty dodajemy szczyptę soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby ryż(...)tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie) - tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem - do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  10. Ryż z warzywami i schabowym
    Ryż z warzywami i schabowym

    Ryż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją była dla mnie kuchnia azjatycka. Ryż jest przepyszny, lekki, zdrowy, ziarenka pokryte oliwą z oliwek i można go jeść w nieskończoność....nie pozostaje mi nic innego , jak polecić Wam to danie(...)myślę że polubicie taki obiad. Ryż podałam ze schabowym- przepis na pyszny schabowy znajdziecie tutaj i tutaj . Kochani polecam i zaczynamy: Składniki: 2 marchewki 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 szkl ryżu długoziarnistego sól, pieprz szczypior 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie : Gotujemy ryż- według instrukcji na opakowaniu. Na patelni lub woku rozgrzewamy olej, i podsmażamy marchewkę

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  11. W kuchni Kari: ryż i kasze
    W kuchni Kari: ryż i kasze

    pojemnikach. Dzięki temu nie dostaje się tam wilgoć, muszki czy inne niechciane cuda. Dodatkowa korzyść to łatwość w odmierzeniu odpowiedniej porcji. Na wagę kładę miseczkę i wsypuję odpowiednią ilość ryżu czy płatków. Nie muszę się bawić z klipsami na opakowaniach czy z foliami, z których produkt wysypuje się w każdym możliwym miejscu. Takie rozwiązanie jest przy okazji ozdobą w kuchni(...)chcemy mieć wszystkich rzeczy zalanych dressingiem, który wyciekł przez nieszczelny pojemnik, prawda? ;) U mnie niezmiennie znajduje się 8 pojemniczków, a w nich najczęściej: - RYŻ NATURALNY (brązowy): jest to ryż pełnoziarnisty, a więc zachowuje wiele cennych minerałów i witamin znajdujących się w otoczce. I oczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż

    Przepis pochodzi z bloga Wegańska kuchnia orientalna, prowadzonego przez Kari.

  12. Arroz vedre, czyli zielony ryż
    Arroz vedre, czyli zielony ryż

    która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że Wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje  do prawie każdego dania. Ja podałam zielony ryż w duecie z kurczakiem ze świeżym mango i papryczką chili. Przepis znalazłam na   Ale Meksyk ! . Arroz(...)vedre, czyli zielony ryż Proporcje dla 3 osób Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 250 g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 400 ml bulionu  (przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej )* sól morska pieprz * Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej. Wykonanie: Czosnek i cebulę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  13. Ryż do sushi- jak gotować
    Ryż do sushi- jak gotować

    szkl. zalewamy zimną wodą, delikatnie mieszamy i odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze 2 razy. Zalewamy 2 szkl. wody, odstawiamy na ok. 10 minut, po czym gotujemy.  Do momentu zagotowania ryż można kilka razy delikatnie zamieszać, ale gdy już zacznie się gotować nie mieszamy! Po 20 minutach gotowania wyłączamy gaz i zostawiamy ryż na 10 minut pod przykryciem(...)takiej nie posiadam, równie dobrze nadaje być każda inna) i dodajemy przyprawy.  Najwygodniej jest kupić gotową przyprawę do sushi w płynie, ale jeśli chcemy sami doprawić ryż należy się zaopatrzyć w: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Oczywiście ilość poszczególnych składników można dowolnie zmieniać, tak samo jak ilość samej przyprawy. Gotową przyprawą polewamy ryż

    Przepis pochodzi z bloga chwile dla mnie, prowadzonego przez mama.skarbka.

  14. SUSHI
    SUSHI

    mnie o sushi. Dziwnie jest mówić o "przepisie" na sushi, kiedy tak naprawdę zawijamy ugotowany ryż i rybę lub warzywa w wodorosty. Cały sekret polega na nierozgotowaniu ryżu i dodaniu do niego zaprawy octowej. Później juź tylko rolowanie sushi i degustacja. Tak sie składa, że na dźwięk słowa "sushi" jedni reagują totalnym zachwytem, inni zaś wykrzywiają buzię z całkowitym(...)kolejne razy:)) Naprzykład sos sojowy, ocet ryżowy czy wasabi. Ryż, prasowane algi, czyli nori i składniki nadzienia dokupować możemy na bieżąco. Ja najczęściej w te ostatnie (ryż i algi) zaopatruję się na Allegro i kupuję duże ilości, ale równie dobrze można kupić zestaw starowy lub wszystko na sztuki w praktycznie każdym supermarkecie na stoisku orientalnym. Jeśli chodzi

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  15. Ryż z jabłkami i polewą z śmietany
    Ryż z jabłkami i polewą z śmietany

    Zapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik . Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta(...)Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę

    Przepis pochodzi z bloga Ala piecze i gotuje, prowadzonego przez alaaa72.

Wybierz stronę :