ryż - przepisów 17590

  1. 3 sposoby na kolorowy ryż.
    3 sposoby na kolorowy ryż.

    sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy wodę i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez(...)Mniej więcej w środku gotowania do ryżu dodajemy curry i sól.  Taki ryż najlepiej smakuje z łagodnym mięsem takimi jak kura lub wołowina. 2 sposób: czerwony ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 3 łyżeczki łagodnej papryki w proszku sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  2. # 3  Idealny ryż.
    # 3 Idealny ryż.

    Wiecie co  zrobić, aby ugotować idealny  ryż ? Sypki i  smaczny ? Jeśli nie, zapraszam do lektury.  Odmian ryżu jest  bez liku , aby dobrze go przyrządzić wystarczy trzymać się tylko  kilku wskazówek. :)  1) Ryż biały -  niestety  najczęściej przez nas spożywany.  Ten rodzaj  ryżu pozbawiony jest łusek dlatego też gotuje(...)jest oczyszczony z wierzchniej warstwy i  wypolerowany, więc nie wymaga moczenia czy  mycia. Warto to  jednak  zrobić w przypadku innych ryży np. Basmati . Gotując każdy  rodzaj  białego  ryżu trzymaj się tych zasad : - Przede wszystkim ryż wsypuj do  zimnej  wody. < dziwne prawda ? > - Na 140 g  ryżu ( mniej

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  3. SUSHI DONUTS
    SUSHI DONUTS

    wpisie jednak oprócz przepisu na te pyszne Sushi Donuts chcę Wam zdradzić również kilka sekretów idealnego sushi. Opowiem o tym jak przygotować odpowiednio ryż, jak zrobić zalewę do ryżu, jakie składniki dobrać, a także jakich błędów unikać podczas przygotowania sushi. Mam nadzieję, że takie informacje Wam się przydadzą, a wpis zainspiruje Was do stworzenia w domu swojej własnej wersji(...)konserwacji ryb. Żyjący w tamtych czasach rybacy zauważyli, że posolona ryba owinięta w sfermentowany ryż nadaje się do spożycia nawet po kilkunastu miesiącach. Jedzono wówczas tylko rybę, ryż wyrzucano. W okresie Edo (1603-1858) sushi stało się tak popularne, że szefowie specjalizujący się sushi musieli wymyślić szybszy sposób na jego przyrządzenie, by znacznie skrócić proces fermentacji. Zaczęto więc

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

  4. Jak perfekcyjnie ugotować ryż
    Jak perfekcyjnie ugotować ryż

    długo trzeba gotować ryż? Ile wody należy wlać do ryżu? Jak ugotować ryż do dań azjatyckich? Wszystkie odpowiedzi najdziecie w naszym krótkim poradniku. Ugotowanie ryżu jest zadaniem bardzo prostym pod warunkiem, że wiesz jak ugotować perfekcyjny ryż. Przedstawiamy Wam trzy proste techniki gotowania ryżu. Pierwsza to klasyczna metoda, na przygootwanie białego ryżu jako np. dodatku do dania(...)sałatkę. Druga to ryż robiony w stylu azjatyckim, słodko-kwaśny, doskonały np. do sushi bowl, czyli sałatek przypominających klasyczne sushi, tyle że bez zawijania. I trzecia metoda – ryż w stylu śródziemnomorskim, marokańskim, dobrze doprawiony, pachnący przyprawami. Zatem po kolei: Jak ugotować perfekcyjnie ryż To metod na ryż lekko kleisty. Krok 1 Na szklankę białego ryżu

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  5. Jak ugotować ryż?
    Jak ugotować ryż?

    Ryż jest dość uniwersalnym dodatkiem do obiadu, pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ugotowanie ryżu na sypko na początku może sprawić nieco trudności, dlatego podpowiem, jak to zrobić.  Jak ugotować ryż? Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w torebkach, ale nie jest to dobry wybór(...)Ryż gotowany w dużej ilości wody traci swoje wartości i smak, gdyż pozostaje on w wodzie. Zapewniam, że jeśli spróbujecie choć raz ryżu ugotowanego w tradycyjny sposób, nigdy więcej nie sięgniecie po ten gotowany w torebkach. Ryż najlepiej gotować pod przykryciem w niezbyt dużym garnku o grubym dnie i raczej wąskim, gdyż z szerokiego szybciej paruje woda

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj w domu, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  6. Jak gotować ryż – brązowy i biały
    Jak gotować ryż – brązowy i biały

    gotować ryż – brązowy i biały W dzisiejszym poradniku chciałbym pokazać Wam jak gotować ryż brązowy oraz ryż biały paraboliczny, aby był sypki, puchaty… po prostu idealnie ugotowany. Dodatkowo przedstawię kilka faktów na temat ryżu, który wybrać i czy w ogóle sięgać po ryż. Ryż biały Jest to ryż, który został mechanicznie oczyszczony(...)sumę dostarczonych organizmowi składników mineralnych i witamin . Dodatkowo nie daje on, na dłuższą metę, uczucia sytości przez małą zawartość błonnika i delikatnie mniejszą ilość białka oraz tłuszczy, których w ryżu i tak nie jest dużo. Jego dużą zaletą natomiast jest to, że bardzo szybko się trawi, więc osoby na „masie” lub po problemach żołądkowych z pewnością go uwielbiają

    Przepis pochodzi z bloga Blendman, prowadzonego przez Konrad Budzyk.

  7. Ryż z kalafiora
    Ryż z kalafiora

    Ryż z kalafiora Niskokaloryczny zamiennik białego ryżu Ryż kalafiorowy jest bardzo uniwersalnym daniem i z powodzeniem, zastępuje tradycyjny ryż. Nazwa ryż z kalafiora odnosi się do struktury, jaką kalafior uzyskuje po starciu na tarce - przypomina swoim wyglądem ziarenka białego ryżu. Tym razem ryż kalafiorowy przygotowały Pola i Laura podczas naszego kolejnego szaleństwa z serii fotografia(...)domu i zagrodzie. Obie są modelkami i wegetariankami, dbają więc o to, aby ich dieta była zróżnicowana i zarazem niskokaloryczna. 100 gramowa porcja ryżu kalafiorowego przygotowanego według poniższego przepisu to zaledwie 50 kalorii. Niskokaloryczny ryż kalafiorowy może być podstawą diety osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków albo chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Dla porównania

    Przepis pochodzi z bloga Kulinaria - potrawy z różnych stron świata, prowadzonego przez CzteryFajery.pl.

  8. Ryż smażony po chińsku
    Ryż smażony po chińsku

    Ryż smażony po chińsku... Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym. Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku. Smażone na rozgrzanym oleju. Pyszny dodatek do dań chińskich i nie tylko. Polecam! Składniki: 4 szklanki ugotowanego na sypko i wystudzonego białego ryżu; 2 jaja; 2 łyżki oleju; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 1/2 szklanki grubo pokrojonego szczypiorku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Ryż (około 250  g surowego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić wystudzony ryż i podsmażać około 5 minut stale mieszając. Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko. W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  9. Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami
    Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami

    ślubu córki mistrza, przekupił kucharza i ku zdumieniu wszystkich gości, na stołach pojawiła się ogromna góra żółtego ryżu. Wszyscy zachwycali się i wykrzykiwali "Risus optimus" - wspaniały ryż. Żółty ryż wkrótce zasłynął jako risotto alla milanese , które przygotowywane jest po dziś dzień z dużą szczyptą szafranu. Do dziś risotto pozostaje specjalnością północnych Włoch. W rodzimym kraju podawane jest jako(...)nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne.  Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu pochodzącego z Doliny Po, która biegnie prze Piedmont i Lombardię, gdzie warunki klimatyczne: temperatura, wilgotność i obfitość w wodę są idealne dla uprawy tego zboża. Ta włoska odmiana ryżu znana

    Przepis pochodzi z bloga Codzienne Gotowanie, prowadzonego przez Martynosia.

  10. Ryż z bobem i koprem po irańsku
    Ryż z bobem i koprem po irańsku

    przepisie na ryż z bobem i koprem po irańsku już wspomniałam tutaj . Ryż z bobem zazwyczaj przyrządzam latem, kiedy jest sezon na bób. Bardzo lubię ten ryż, bo jest smaczny i praktycznie można go jeść samego bez żadnych dodatków. Gotowanie ryżu w Iranie to prawdziwa ceremonia. Do tego dania najlepiej użyć basmati o długich ziarnach. My kupujemy(...)ryż w sklepach z orientalną żywnością, czasami rodzina podeśle jakąś paczkę…Wtedy to inna bajka, bo ryż pochodzi z ekologicznej uprawy i jest suszony naturalnie, a nawet lekko podwędzony. Taki ryż ugotowany osiąga ponad 1,5 cm długości i jest niesamowicie aromatyczny. Dzisiaj jednak zadowoliłam się kupnym basmati, natomiast bób przywiozłam z Polski. Wzięłam się

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  11. Ryż sezamowy
    Ryż sezamowy

    czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym  cin.cin . Tym razem ryż  przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze, bo to mój ulubiony sposób przyrządzania(...)ryżu. Ryż sezamowy Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki nasion sezamu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka masła Wykonanie: Ryż przepłukujemy wodą, wrzucamy do specjalnego pojemnika do gotowania ryżu na parze, zalewamy wodą i dodajemy olej sezamowy i sól. Nastawiamy timer na 30 minut. Co jakiś

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem!
    Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem!

    bardzo popularnym deser ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi jabłkami. Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu(...)Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - łyżka masła Ryż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść masło dodaj ryż i dodawaj po troszku ciągle

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  13. Czarny ryż - właściwości i zastosowanie
    Czarny ryż - właściwości i zastosowanie

    Czarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat. Ze względu na niezwykle prozdrowotne właściwości czarnego ryżu, jego spożycie było w starożytnych Chinach zarezerwowane dla członków rodziny królewskiej i najwyższych dostojników w państwie, uprawy ściśle nadzorowano, a za  kradzież czarnego ryżu groziły surowe kary. Stąd(...)też jego druga nazwa "zakazany ryż". Czarny ryż - właściwości zdrowotne Czarny ryż jest mniej kaloryczny niż ryż biały, charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i niskim indeksem glikemicznym, co czyni go atrakcyjną alternatywą dla diabetyków i osób na diecie. Bogaty w przeciwutleniacze (zawiera więcej antocyjanów niż ciemne owoce jagodowe) ma także wiele innych zalet: spowalnia rozwój cukrzycy, a w przypadku osób

    Przepis pochodzi z bloga Cztery Fajery, prowadzonego przez CzteryFajery.pl.

  14. Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły
    Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły

    mało 2 łyżki  cukier brązowy 1 łyżkę  cynamon do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : - nastawiamy mleko z cukrem z wanilią oraz dodajemy pół laski wanilii, wsypujemy ryż i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając i pilnując, aby mleko nie wykipiało. - gdy ryż jest już gęsty dodajemy szczyptę soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby ryż(...)tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie) - tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem - do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  15. Ryż z warzywami i schabowym
    Ryż z warzywami i schabowym

    Ryż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją była dla mnie kuchnia azjatycka. Ryż jest przepyszny, lekki, zdrowy, ziarenka pokryte oliwą z oliwek i można go jeść w nieskończoność....nie pozostaje mi nic innego , jak polecić Wam to danie(...)myślę że polubicie taki obiad. Ryż podałam ze schabowym- przepis na pyszny schabowy znajdziecie tutaj i tutaj . Kochani polecam i zaczynamy: Składniki: 2 marchewki 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 szkl ryżu długoziarnistego sól, pieprz szczypior 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie : Gotujemy ryż- według instrukcji na opakowaniu. Na patelni lub woku rozgrzewamy olej, i podsmażamy marchewkę

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

Wybierz stronę :