ryż - 19793 przepisów (strona:4/1320)

Środa: Ryż smażony z kurczakiem po chińsku 20

jajkiem oraz osobno ryż i jajko. Której techniki nie użyjecie powstanie sycące i pyszne danie. Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 solidne Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz(...)krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem i druga metoda „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu

Niedzielny kucharz
Środa: Ryż smażony z kurczakiem po chińsku 41

jajkiem oraz osobno ryż i jajko. Której techniki nie użyjecie powstanie sycące i pyszne danie. Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 solidne Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz(...)krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem i druga metoda „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu

Niedzielny kucharz
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 53

czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna i dużą warstwę skrobi- podczas powolnego, kontrolowanego gotowania uwalniają ją, nadając posiłkowi kremowej konsystencji. Odpowiedni ryż, masło, bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy(...)żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało gotowanie i ryż zostanie twardy. Zawsze lepiej przygotować trochę więcej bulionu niż wymaga przepis, niż później go dorabiać. To, ile płynu wchłonie ryż zależy między innymi od jego gatunku, od tego

Karo in the Kitchen
Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i owocami 65

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SUSHI FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SERKIEM PHILADELPHIA I OWOCAMI Składniki do przygotowanie ryżu: - 300 gram ryżu do sushi - 1/3 szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie(...)zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy go ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy

Życie zamknięte w smaku
Tang Zhong i brązowy ryż 88

wiadomo skąd pojawiła się kartka z wiadomym przepisem!!! Pieczenie zaplanowałem na rano, a wcześniejszego wieczoru przygotowałem Tang Zhong i ugotowałem brązowy ryż na sypko. Od dłuższego czasu ryż gotuję na sypko wg sprawdzonej metody, którą zdradził mi poznany kiedyś Takashi z Japonii. Takashi był właścicielem trzech restauracyjek, dwóch w Japonii i jednej w USA. Przez Internet doglądał swoich(...)kursie hiszpańskiego w szkole językowej w Maladze. Takashi, tak jak jego matka, a wcześniej babcia, brał garnek, wlewał dwie porcje objętościowe wody. Gdy zawrzała, wsypywał jedną porcję objętościową ryżu. Wody nie solił, ryżu nie płukał, a co najważniejsze - nie używał żadnych woreczków z ryżem. Gotował na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse 73

Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4   Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem brzoskwiniowym. ***** We boil rice in salted water for 20 minutes on low heat

Projekty ze smakiem
Na osłodę...ryż zapiekany z sezonowymi owocami 88

mną" ryż, jednak nie miałam pomysł na to z czym go zjeść. Sam, suchy nie jest zbyt atrakcyjną potrawą, zyskuje w towarzystwie dodatków, to one nadają daniom z ryżem charakter. Zdecydowałam się na wersję słodką, ryż zapiekany z sezonowymi owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne(...)Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka masła cynamon (ew. imbir), cukier, miód Wykonanie: Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na ryżu układamy pozbawione pestek śliwki. Następnie kawałki jabłka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 minut

Taste Of My Day
Ryż z kurczakiem i warzywami 231

akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy. Wykonanie: Kurczka kroimy w kostkę(...)pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię przykrywamy pokrywką. Moc kuchenki zmniejszamy do minimum i pozwalamy ryżowi dusić się około

Kulinarne przygody Gatity
Brązowy ryż z cukinią i selerem 23

Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja na szybki obiad, ze względu na to, że podajemy je z gotowanym jajkiem, posiłek najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu. Sprawdź również przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką Składniki 100g brązowego ryżu(...)mała cukinia kilka pędów selera naciowego 1 jajko sól pieprz szalotka 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Brązowy ryż z cukinią i selerem – przepis Ryż gotujemy na sypko. Skorzystajcie z informacji o czasie gotowania ryżu zamieszczonej na opakowaniu. Na oliwie z oliwek na sporej patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i po chwili dodajemy posiekany czosnek. Smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker 202

pozostaje sypki, nie ma zagrożenia, że będzie rozgotowany lub niedogotowany po wygotowaniu odpowiedniej ilości wody garnek unosi się na wyłączniku,wyłącza gotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus,  pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem(...)nasze babskie spotkania  Panchami (w najbliższym czas poproszę ją o przesłanie przepisu) Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta: odmierzoną przy pomocy dołączonej do zestawu miarki odpowiednią dla nas ilość ryżu płuczemy pod bieżącą wodą do czasu aż woda straci mleczne zabarwienie, wsypujemy do miski, dolewamy wodę i... naciskamy przycisk start. Do ryżu możemy od razu dodać ulubione przyprawy (cynamon, anyż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe sushi 215

tuńczykiem i ogórkiem, w grę wchodzą jeszcze paluszki krabowe i mango. Albo w wersji na słodko - z wiśniami z kompotu (bez pestek, oczywiście) i kremowym serkiem.  Prawidłowego gotowania ryżu nauczył mnie mąż koleżanki, a do środka pakujemy to, co lubimy. Do domowego sushi nie używamy surowych ryb, bo to nie ta liga. Ale z dziwnych dla dzieci składników była(...)środka, a w naszym ciągle tak :) Ale jeszcze nad tym popracujemy. Jutro Sylwester, więc okazja do potrenowania.  Przygotowanie sushi z dziećmi ma same zalety i tylko jedną wadę. Ryż jest wszędzie :) Poza tym to jest genialny, zdrowy i kolorowy posiłek. Idealny sposób na przekonanie niejadków do warzyw i poznawania nowych smaków. Samo spróbowanie wasabi jest już niemałą przygodą

bistro mama
Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem 74

pieprz - po dosyć sporej szczypcie kumin - szczypta miód - 1 łyżeczka musztarda - 1 łyżeczka (u mnie ziarnista) natka pietruszki - 1-2 łyżki, posiekanej oliwa - 2-3 łyżki Pomarańczowy ryż: ryż - ok. 1 szklanki (dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym) cebula - 1/2 niewielkiej marchewka - 1 duża papryka słodka - 2 duże szczypty papryka ostra - szczypta bulion(...)się zarumienił. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę i marchew. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą aby nieco się podgrzała. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy

COOKUJ
Jak Ugotować Ryż Basmati 74

poprzednim poście napisałam kilka słów Jak ugotować Dziki Ryż , teraz kilka słów jak ugotować ryż Basmati metodą absorbcji, czyli idealnie dobrana ilość wody do ilości ryżu. Ryż wchłania wodę praktycznie do ostatniej kropelki jest idealnie miękki. Ryż Basmati to tak naprawdę odmiana ryżu długoziarnistego. Występuje w dwóch odmianach białej i brązowej. Ma lekko orzechowy smak, który(...)zbliżony smakiem jest do dzikiego ryżu. Najpopularniejszy jest w Indiach i Pakistanie. Ryż Basmati po ugotowaniu jest sypki. Jak Ugotować Ryż Basmati? 200 g Ryżu Basmati 1 i 3/4 szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie 20 minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar

Blondynka Gotuje