ryż - 22970 przepisów (strona:13/1532)

Pulpety rybne z ryżem czarnym 81

czarny uprawiany w Azji jest już od niemal 5000 lat m.in w Tajlandii, Chinach czy Indiach. W starożytnych Chinach mógł go spożywać jedynie Cesarz, był zakazany dla zwykłych zjadaczy ryżu. Taki ryż jest pełnoziarnisty, bogaty w błonnik, bezglutenowy i lekkostrawny. Ma ciekawy, lekko orzechowy smak i efektownie się prezentuje ze względu na kolor (po ugotowaniu z czarnego nabiera fioletowej(...)barwy). PRZEPIS PULPETY RYBNE Z RYŻEM Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka 3 łyżki bułki tartej 0,5 szkl ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej 1 jajko 1 mała cebula sól pieprz sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl mleka 1 pęczek koperku 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz ryż: 2 szkl suchego

Dorota Smakuje
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 272

Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przepis na smażony ryż z jajkiem jak z prawdziwych azjatyckich restauracji bardzo smaczny, wyjątkowo aromatyczny i kolorowy do tego prosty w wykonaniu, całkowity czas przyrządzenia tego dania nie powinien zająć dłużej niż pięć minut przy założeniu że mamy wcześniej ugotowany ryż, dodatkowo możemy eksperymentować z różnymi dodatkami i tajskimi sosami. Smażony(...)ryż po chińsku Składniki na 4 porcje: Ryż 250g 4 jajka 4szt. zielonej cebulki 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy

Księga-Smaku
Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami 99

Smażony ryż z kurczakiem to świetne danie typu left overs, bo można w nim spożytkować wcześniej upieczone mięso, lub wczorajszy ryż. Można je też zrobić ze świeżych składników. Czas: 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju(...)sezamowego i imbiru. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero w finale łączą się ze sobą. Przepis na smażony ryż z kurczakiem pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Polecamy inne nasze przepisy z ryżem smażonym: ryż yangchow z krewetkami i polędwiczkami

Niedzielny kucharz
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą 100

Zapiekany ryż z jabłkami i bezą na wierzchu - na obiad, kolację lub deser. Można wykorzystać wcześniej ugotowany ryż, który pozostał z obiadu a później tylko całość zapiec. Korzystałam z przepisu Kingi Paruzel , zmniejszając tylko ilość cukru w bezie. Polecam serdecznie :) Składniki: Ryż:  1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody lub mleka do gotowania  ¾ szklanki mleka(...)łyżki  cukru   ½ łyżeczki cynamonu Beza:  2 białka  2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotować ryż: w garnuszku zagotować mleko lub wodę, wsypać ryż, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i ponownie zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie płyn

Kocham..lubię..gotuję..
RYŻ GOTOWANY NA SYPKO 127

powiem Wam szczerze, że ta moda woreczkowa, to chyba tylko taka nasza polska, bo ani we Włoszech, ani w Niemczech takich wynalazków nie ma... Świadomy konsument nie gotuje ani ryżu ani kasz w woreczkach, które są niestety plastikowe. Niestety u nas wciąż jest problem z zakupem dobrego ryżu w opakowaniach kilogramowych. Do niedawna kupowałam taki w woreczkach i po prostu(...)wszystko. Z gotowaniem luzem, tylko na początku może być problem, potem ryż gotuje się sam...Kwestia odpowiednich proporcji i kwestia wprawy. U mnie na każde 100g suchego ryżu przypada 200g (ml) wody i 1/3 łyżeczki soli Składniki: - 300g ryżu (u mnie od lat basmati) - 600g (ml) zimnej wody - 1 płaska łyżeczka soli (daję himalajską) lub dowolnie do smaku Ryż

Smaczne Zdrowe
Jak ugotować ryż 97

lubicie. Jeśli do tej pory gotowaliście ryż w woreczkach foliowych w dużej ilości wody, to nie róbcie tego więcej. Woda, którą wylewacie to strata wartości odżywczych a ryż gotowany w ten sposób z pewnością nie posiada idealnej konsystencji, struktury ani smaku. Wypróbujcie poniższe porady. Poniższe sposoby dotyczą gotowania ryżu białego, długoziarnistego. Jeśli chcecie przygotować ryż do sushi(...)zajrzycie do tego wpisu. Sposób pierwszy – NA SYPKO 1 część ryżu i 2 części wody Ryż wsypujemy do rondelka, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy – w ten sposób wypłukujemy skrobię, która skleja ryż przy gotowaniu. Umyty ryż zalewamy 2 częściami wrzątku, solimy do smaku (warto dodać też dla smaku łyżkę masła lub oliwy). Zagotowujemy, mieszamy. Następnie gotujemy

Dorota Smakuje
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 165

łyżki miodu 2 łyżki trzcinowego cukru 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 słoiczek musztardy 1 łyżka soli Ryż z karmelizowaną cebulą i rodzynkami 2 cebule, średniej wielkości 50 g masła szczypta zmielonego szafranu 1 łyżka cukru 3 łyżki rodzynek 300 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati Udka z kurczaka(...)szafranem i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Namocz rodzynki w wodzie na 10 minut. Odlej wodę i dodaj rodzynki do cebuli. Smaż jeszcze przez 5 minut. Opłukaj ryż zimną wodą. Napełnij garnek wodą, tak aby przykryła ryż. Dodaj łyżkę soli, zagotuj. Gotuj ryż przez 10 minut i odcedź. Na dno garnka włóż kawałek masła. Rozpuść

codojedzenia
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 147

albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy go na małym ogniu, dłużej. Nie potrzeba dodatkowo dolewać tłustej śmietanki ani zagęszczać pozostałego płynu(...)naszykowany ryż wchłania prawie całe mleko i jest bardzo delikatny, lekko tylko słodki, przyjemnie waniliowy – nawet duża porcja Was nie zemdli i nie znudzi słodyczą w połowie jedzenia – a to szczególnie ważne, gdy taki ryż z jabłkami podajemy na obiad, a nie na deser. Szykujemy sobie garnek z grubym dnem – ryż będzie się gotował około

Karo in the Kitchen
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 186

sypko i jedynie do czego się nadawał to na gołąbki i zagęszczacz do pomidorówki. Teraz można złapać się za głowę gdy widzimy ile jest gatunków wspaniałego smacznego ryżu i na ile sposobów można go przygotować. Każdy kraj bliskowschodni ma kilka sekretnych przepisów na ryż w ich specyficznym stylu. Dziś prosty w przygotowaniu i efektownie prosty dla oka, dwukolorowy, cętkowany(...)ryż po turecku. Jedyne co potrzeba dla owego cętkowanego efektu to makaron, który kształtem przypomina do złudzenia ziarenka ryżu. To makaron Orzo . Przepis ten dedykuję Ani, która uwielbia ten ryż w taki własnie sposób :). Aniu, Smacznego :). SKŁADNIKI na 4 porcje: 1½ szklanki tureckiego ryżu Baldo (lub gruboziarnistego ryżu na risotto) 1/2 szklanki makaronu Orzo 2 łyżki oliwy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym 139

minut, aby ciasto "odpoczęło".  Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's 1/2 laski wanilii sól 4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany  2 łyżki cukru Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić(...)Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem. mus truskawkowy: garść truskawek opcjonalnie odrobina cukru Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek. Trzymajcie kciuki za mój

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi Futomaki 173

woda ma kolor mleczny, więc płuczemy go do momentu aż będzie przezroczysta. Wypłukany ryż zalewamy wodą i pozostawiamy go na 30 minut do nasiąknięcia. Po upłynięciu tego czasu ryż odsączamy. Do garnka wlewamy 200 ml wody, następnie wsypujemy ryż i zalewamy go 400 ml wody. Garnek przykrywamy pokrywką na kuchence i czekamy aż woda zacznie wrzeć(...)momentu wrzenia przez 2 minuty gotujemy ryż na dużym ogniu, po czym przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Nie zdejmujemy pokrywki! Następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa. Przygotowujemy zaprawę do ryżu

Taste Therapy
Sushi! 162

Sposób wykonania sushi: 1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 3. Zrób zaprawę do ryżu i kaszy. W szklaneczce wymieszaj ocet do ryżu, sól i cukier. Zaprawa powinna być dość ostra. Zapraw ryż, kaszę i wymieszaj. 4. Matkę bambusową wyłóż folią. Ułóż norii (błyszczącą(...)stroną w dół), ułóż ryż zostawiając pasek 2,5 cm na samej górze. 3. na środku ryżu posmaruj wasabi, serek kremowy, ułóż łososia, ogórek (cieniutki pasek bez pesteczek!), paluszek krabowy i troszkę kawioru. Zroluj matą. 4. Ja zrobiłam następujące rolki: - ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś wędzony, ogórek, sezam, kawior - ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś pieczony, łosoś wędzony

SMYKWKUCHNI
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 224

wystygnięcia. Brokuły: Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż: Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy(...)wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli woda powinna być o 1 cm ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Sos do ryżu

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z ryżu i cukinii 279

pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. 4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać(...)śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut. Uważać, żeby wierzchnia warstwa ryżu za bardzo nie wyschła, bo nie będzie smaczna. Smacznego Post Zapiekanka z ryżu i cukinii pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z ryżu i jabłek 183

łasuchów. Do tej potrawy nie podaję specjalnych proporcji i ilości składników. Oczywiście potrzebujemy odgotowany ryż, jabłka, trochę cynamonu, kilka rodzynek, cukier waniliowy, cukier kryształ. Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to jabłka podsmażone. Ja daję  jabłka ze słoika. Posypujemy cynamonem , cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy  i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Podajemy polane jogurtem, który możemy również posłodzić. zapiekanka z ryżu i jabłek zapiekanka z ryżu i jabłek zapiekanka  z ryżu i jabłek SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania