ryż - 22970 przepisów (strona:20/1532)

Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 166

Tajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń.  Gotuje się go dłużej niż ryż biały, a najlepiej smakuje, jeśli zrobi się to metodą absorpcji. W tym celu jedną szklankę ryżu zalewa się dwiema szklankami zimnej wody, doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień do minimum(...)przykryciem gotuje ok. 40 minut. Następnie ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Czerwony ryż można podsmażyć właściwie z dowolnymi składnikami, np.  kawałkami piersi indyka .  Tym razem przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają. Papaja, czyli

W SMAK
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 193

przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut. Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą(...)oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę. Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka

Świat Domowej Kuchni
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 193

kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :) Składniki: 1 główka kapusty Farsz: 2 szklanki ryżu pół kilo pieczarek 2 duże cebule pieprz sól majeranek Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku(...)miękkości. Studzimy i przekładamy do miski. 2 . Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy olej, dajemy pieczarki i d u simy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu. 3. Cebulę s iekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.   4. Farsz p rzyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość. 5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy

Kuchnia domowa Ani
Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem 787

płaska łyżeczka curry; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać(...)mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować. Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi

Gospodyni Miejska
Szaszłyki z ryżem z parowaru 211

zastosować kolejność jak kto lubi. Przy jedzeniu i tak ściągałem całość widelcem na talerz, bo z patyczków niewygodnie jeść :) Szaszłyki układamy w parowarze. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. Po tym czasie wszystko nakładamy na talerz i można się zajadać :) Jak zawsze czekam

Parowar Faceta
A'la chińszczyzna z ryżem SyS 336

Szybkie, proste i bardzo smaczne danie z ryżem z pomidorami i papryką Składniki: 2 piersi kurczaka, ryż z pomidorami, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 szklanki bulionu, kurkuma, kolendra, curry, imbir, cynamon, pieprz. Przygotowanie:    Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kurczaka kroimy w długie paski. Przyprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw(...)kurkumy, kolendry, cynamonu, imbiru, pieprzu i curry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kurczaka i dusimy, podlewając 1/4 szklanki bulionu. Ryż z  pomidorami  gotujemy. Ugotowany ryż dodajemy do chińszczyzny, mieszamy i dusimy jeszcze ok 10 minut

Aga w kuchni
Sushi 130

otrzymamy. Futomaki - są to grube rolki, składające się z kilku składników., Uramaki- maki odwrócone. W tym rodzaju sushi składniki zawinięte są w arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem(...)oliwek. Pieczemy 20-30 min pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.                               Teraz musimy namoczyć ryż do sushi w zimnej wodzie. Należy dwie szklanki ryżu wsypać na sitko i moczyć w naczyniu z zimną wodą 20-30 min. Po tym czasie musimy opłukać pod bieżąca

Zainspiruj się kuchnią
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 169

czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną(...)dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wypełniamy tartę farszem, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut. insertCookd("fbe971439a3237e85951766e42933eda

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 241

pierś z kurczaka 5 plastrów ananasa z puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą(...)pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa,   żółty  ser i kurczaka  kroimy w kostkę,   wrzucamy do miski, dodajemy ryż i pozostałe składniki sałatki, Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Smak dzieciństwa - szyszki z ryżu 265

podobnie jak ja kompletowała dziś "spis treści" na przyjęcie urodzinowe swojego nastoletniego dziecka (wszystkiego najlepszego Aniu ! :) natknęła mnie dobrym pomysłem na przygotowanie smakołyku naszego dzieciństwa - szyszek z preparowanego ryżu i krówek ciągutek. Wydrukowała mi nawet przepis, ale oczywiście kartka została na biurku w pracy i musiałam wysilać swoje szare komórki, żeby przypomnieć sobie, jak to z tymi szyszkami miało(...)szyszkowych odsłon do wyboru - do koloru. Uzbrojona w składniki, gumowe rękawiczki i pomoc Amelki przystąpiłam do dzieła. Wizuale efekty poniżej - zaś smakowe zgodnie ze słodkim oczekiwaniem:) Szyszki z ryżu i krówek   Składniki ok 1 kg  krówek (tych ciągnących się) 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 2 łyżki kakao (myślę, że można dać więcej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 45

Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem to klasyczna włoska potrawa. Podczas przygotowania której powinniśmy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami. Po pierwsze: kluczem tej potrawy jest ryż. Wybierzmy dobrej jakości ryż do risotto, na przykład Arborio albo Carnaroli. Po drugie bulion: przygotujmy delikatny w smaku bulion i pilnujmy, aby podczas gotowania był cały czas ciepły. To właśnie dzięki temu(...)nasze risotto nie straci temperatury podczas dolewania go na patelnię. Po trzecie: danie smakuje wyjątkowo zaraz po przygotowaniu, później będzie sklejone i niesmaczne. Składniki 200g ryżu Carnaroli 600 ml bulionu 100g suszonych grzybów – ja użyłem podgrzybków odrobina świeżego rozmarynu 1 łyżka masła niewielka cebula 150g filetu z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu 100 ml dobrego wytrawnego, białego wina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym 113

dosłownie kilka minut. To idealna propozycja dla osób na diecie bezmięsnej. My na takiej nie jesteśmy, ale uwielbiamy ryż i tym samym wspomniane kotleciki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam wysokiej jakości ryż basmati od Karoon . Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren, co świadczy(...)pojemniczka. Polecam wówczas podać je z ulubioną sałatką lub surówką. Mój  blog kulinarny jest pełen ciekawych przepisów na takie surówki. Składniki: (na 7 sztuk) 100 g ryżu basmati Karoon 1 jajko duża garść posiekanej zielonej pietruszki 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka

Słodkie okruszki
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 126

minut Czas na gotowanie : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Prostota tego dania jest równie ujmująca jak jego smak. To nie są zwykłe kotlety drobiowe, ani zwykły ryż. Wszystko za sprawą przypraw, a głównie papryki wędzonej, którą przyprawiamy kurczaka. Wędzona papryka to rzecz absolutnie genialna, charakterna, mocno wyczuwalna i dosadna w smaku, zupełnie różna od dość mdłej(...)potrawom dymnego posmaku i zapachu i świetnie nadaje się do przyprawiania kurczaka, np. panierowanego a la milanese. W tym daniu, z poledwiczkami drobiowymi, sprawdza się doskonale. Jak dobrze ugotować ryż Drugim czynnikiem poprawiającym jakość i walory smakowe tego dania jest ryż a la pilaf . Już pisaliśmy, że ryż nie należy do naszych ulubionych bohaterów kulinarnych, wolimy kasze

Niedzielny kucharz
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 162

jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka mąki  olej do smażenia  suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około(...)koniec przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy do somu, ciągle mieszając. Gotujemy tak jeszcze około 10 minut. gołąbki układamy w garnku wyłożonymi kapustą gołąbki z dzikim ryżem i chili

Bon Appetit Małgorzaty