ryż - 22970 przepisów (strona:26/1532)

Risotto z grzybami 193

pokroić na drobno. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim cebulę z czosnkiem. Nie dopuścić, by się przysmażyły. Dosypać ryż arborio. Wymieszać, by ryż pokrył się olejem. Na patelnię wlać wino i dodać suszony tymianek. Zamieszać. Odczekać, aż ryż wchłonie wino. I od tej pory wlewamy na patelnię po łyżce gorącego wywaru warzywnego(...)Mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn, potem dolewamy wywar, mieszamy, czekamy itd. Cały proces powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, a konsystencja gęsta, ale lekko płynna. Gdzieś w połowie gotowania ryż dodajemy grzyby i mielony kminek. W trakcie gotowania ryżu siekamy na drobno natkę pietruszki, kroimy chili i ścieramy ser dojrzewający, najlepiej parmezan (ok. 4 łyżek

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryż z orzechowym tofu 290

niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa , postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu ! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego(...)zastąpić drugim i jakoś to będzie, o tyle wywalenie obu mija się z celem. Składnikiem, który można bez większych uszczerbków na smaku odstawić, to tahini, ale ciężko wyobrazić sobie ryż z orzechowym tofu bez orzechów Ryż z orzechowym tofu Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 300g tofu 200g ryżu (dowolnego białego) 3 duże ząbki czosnku

Blendman
Jogurtowy ryż miętowy z owocami 124

owocami. Idealna porcja smaku i witamin, która doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację lub w ramach bardziej sycącego deseru. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty i wart przygotowania.   Jogurtowy ryż miętowy z owocami 2016-04-16 22:11:10 Write a review Save Recipe Print 21 calories(...)Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 100g białego ryżu długoziarnistego ( u mnie w woreczku) 5 łyżeczek jogurtu naturalnego 2 gałązki świeżej mięty 1 brzoskwinia 1/2 kiwi szczypta soli miód lub cukier do smaku Przygotowanie Do małego garnuszka nalewamy wodę

Słodkie okruszki
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 178

ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy  BRITTA pietruszka  PROECO orzechy piniowe(...)pół kieliszka białego wytrawnego wina Do blendera wrzucić 50 g orzeszków piniowych, kilka łyżek oliwy z oliwek i pół słoiczka koncentratu pietruszki. Zblendować na gładko, odstawić. Na patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż. Po 2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi

Z Kuchni Do Kuchni
Ryż jaśminowy po tajsku 265

chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania.   Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona(...)półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy paprykę, por oraz białe części kapusty. Smażymy cały czas mieszając ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż, delikatnie mieszamy. Kroimy pozostałe zielone części pak choi oraz szczypiorek z cebulką – dodajemy do ryżu. Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego – mieszamy rózgą – wlewamy

mojewypiekiinietylko
SUSHI 165

prawdziwa ceremonia. Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności od gustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu do sushi. Odmierzyć odpowiednią ilość. Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy. Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu. Wsypać ryż do garnka i zalać wodą. Przykryć(...)zmniejszyć płomień na kolejne 6-7 minut, ponownie dokręcić gaz, tym razem na minimum. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut. Przygotowanie sosu do ryżu. Podczas gdy ryż się  będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić do wrzenia.Odstawić aż wystygnie. Tak przygotowaną

potrawyregionalne
Włochy: Risotto alla milanese 174

jest moim faworytem. Zaczęłam jednak miesiąc włoski i wypadałoby podać też tradycyjny przepis na risotto, z dodatkiem białego wina i szafranu. A zatem jest, oto on, przepis na kremowy ryż pochodzący z północy Włoch, jest to jedyny region w tym kraju, gdzie już od XV wieku uprawia się ten niezwykły rodzaj zboża. Pozyskanie go zawdzięczamy prawdopodobnie wyprawom krzyżowym(...)rycerzom, który podwędzili (lub kupili oczywiście) kilka worków białego złota Arabom. A sam przepis zapewne podpatrzono u arabskich kucharzy przygotowujących pilaw, którego baza - ryż podsmażany i rozmiękczany bulionem z dodatkiem szafranu - wygląda bardzo podobnie jak w risotto. Baza jest zwykle ta sama, wersje risotta różnią się natomiast przede wszystkim dodatkami i jest ich tyle ile włoskich pań domu, każda

Przepysznik - BLW i nie tylko
SUSHI :) 208

węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w  dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały. Następnie  zalewamy ryż wodą(...)odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden raz i nalewamy do ryżu wodę ok 1 ¼  szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż  pod przykryciem na ok 15-20 minut  a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy

The Sweet Damsel
Ryż na mleku z truskawkami 440

Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam!   Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka(...)zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Podczas gotowania ryż będzie wypijał mleko dlatego trzeba będzie go dolewać. Pod koniec gotowania ryż należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy. Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%. Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek

paapilotkaa
SUSHI 156

próby:D  Wyszło znakomicie, kolejny raz na pewno nastąpi........ Oto przepis: dla 4 osób lub 2 łasuchów: SKŁADNIKI Na specjalnie ugotowany do sushi ryż : 0,5  ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy(...)zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka na wodę do maczania rąk bambusowa mata ostry nóż deska do krojenia talerzyki, malutkie miseczki, pałeczki  Płuczemy wielokrotnie ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy garnek

MarciochaKucharzy
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 154

charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów, czyli barwników w tym właśnie kolorze, które są skutecznymi przeciwutleniaczami. Czarny ryż jest bogaty w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia człowieka aminokwasy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń i magnez. Zawartość cukru i sodu jest w nim znacznie niższa niż(...)ryżu białym. W starożytnych Chinach czarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane na jego bazie desery, np. khao neow dahm. Przed gotowaniem czarny ryż wymag a długiego  moczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze

W SMAK
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 217

seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka. Szybko wlać wermut lub wino.  Cały czas mieszać, aż alkohol odparuje. Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie(...)gotował się zbyt szybko,  nadal dodawać po łyżce wazowej bulionu  dopóki  wszystko się nie wchłonie. Powinno to zająć około 14 do 15 minut. Otrzymamy ryż, który zaczyna mięknąć, ale jest jeszcze trochę al dente. Odstawiamy na bok. Etap 2: Umieścić duży garnek (robiłam w woku) na średnim lub dużym ogniu i wlać połowę bulionu

Stare Gary
Papryki nadziewane z ryżem basmati 230

płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu). Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj.  Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu, niech wypełni papryki po brzegi. Przykryj papryki "daszkami" i posmaruj pędzelkiem oliwą

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 270

łyżek) majonez (2-3 łyżki lub wcale) sól i pieprz do smaku sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie) Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może  być  zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku(...)Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 213

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 suszone grzyby, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam, buraczki ćwikłowe kulki Orzech , ryż kleisty, olej z pestek dyni Oleofarm.   Przygotowanie:   Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy(...)grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy kuleczki z ryżu, mocno dociskając. Podajemy z buraczkami ćwikłowymi

Aga w kuchni