ryż - 22970 przepisów (strona:33/1532)

Mleczno-mięto ryż z owocami 190

Dziś zapraszam Was na mleczno-miętowy ryż z owocami . To takie moje małe wspomnienie dzieciństwa. Od zawsze uwielbiałam ryż, zupę mleczną z ryżem czy najróżniejsze desery ryżowe. Dziś do takich ryżowych miseczek równie ochoczo siadają moje dzieci Dzisiejszy deser jest prostą i smaczną propozycją, która uda się każdemu (ważne, by co jakiś czas przemieszać ryż podczas gotowania(...)Taki ryż wspaniale smakuje z dowolnymi owocami. U mnie dziś z brzoskwiniami. W sezonie polecam wersję z malinami lub truskawkami. Spróbujcie. Mleczno-mięto ryż z owocami Składniki: 1 woreczek ryżu – u mnie biały okrągły RISANA 2 gałązki mięty + do dekoracji około 1 i 1/2 szklanki wody około 1/2 szklanki mleka 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie

Słodkie okruszki
Risotto z kurczakiem i szparagami 226

samej patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy ryż. Smażymy go ok. 2 minut i podlewamy całość odrobiną buliony. Czynność tą powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy usmażonego kurczaka i szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy łyżkę masła i całość mieszamy. Podajemy na talerzach posypane odrobiną świeżo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto ze szparagami i bekonem 157

który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem(...)rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu, mieszając i gotując

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 220

Osoby odwiedzające mój blog na pewno zauważyły, że często w moich daniach występuje ryż. Ryż bardzo lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy  Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji   "Zostań szefem kuchni(...)Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie: W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę by ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. Świeżą fasolkę umyć

Kuchcik gotuje
Wołowina Michoacan 141

być w miarę łagodnie) lub 2 papryczki chipotles 350g kaktusa lub fasolki szparagowej 1l bulionu wołowego olej mąka pszenna do obtoczenia mięsa sól i pieprz dodatkowo 1 szklanka ryżu  1 puszka czerwonej fasoli sól i olej Sposób przygotowania: Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni lub jeśli macie szybkowar to w szybkowarze.  Dodać cebulę(...)godziny na patelni pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku solą. Gdy gulasz się gotuje można przygotować ryż. Ja podsmażam chwilę ryż na oleju na patelni, solę i dolewam  gorącej wody tak by zakryła ryż. Przykrywam patelnię i czekam, aż ryż wchłonie wodę. Gdy to nastąpi, mieszam ryż i dodaję

W kuchni wieczorem
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 162

mielony kolorowy pieprz sól W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy.  Potem do ugotowanego ryżu dodajemy ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił.  W tym czasie świeże grzyby kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku z zielami angielskimi, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu  przez około

Bon Appetit Małgorzaty
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 67

smażenia: Niedziela – Pieczone fish and chips Poniedziałek – Makaron stir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie z zasadami naszej ekonomicznej(...)tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito zawinęliśmy też pieczone warzywa: paprykę, cukinię i brokuł, które z kolei stały się podstawą poniedziałkowego

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodej kapusty 92

wyszły miękkie, soczyste i idealne w smaku. Jakie gołąbki są znane w polskiej kuchni? W polskiej kuchni jest wiele przepisów na gołąbki, znane są gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem i grzybami oraz te które przygotujemy w tym przepisie. Gołąbki z młodej kapusty robię zawsze z sosem pomidorowym i podaję z młodymi ziemniakami z wody(...)mięsa mielonego. Nie polecam używania mięsa drobiowego, bo gołąbki mogą być suche. Najlepsze będzie mięso z łopatki, albo mięso mielone z karkówki. Gołąbki z młodej kapusty zazwyczaj robimy z ryżem, w przypadku gołąbków wykorzystajcie najzwyklejszy biały ryż. Nie będą smaczne, jak użyjecie brązowego czy jaśminowego ryżu. Przepisy na tradycyjne polskie obiady Na blogu kulinarnym znajdziecie wiele tradycyjnych, polskich potraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku 94

Poznaj prosty przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym zapiekaną w piekarniku. Bardzo smaczna i efektowna potrawa, idealna na różne imprezy okolicznościowe i nie tylko. Idealna na codzienny obiad, rodzinne przyjęcie czy przekąskę na imprezę. Świetnie wygląda na talerzu. Zobacz jak zrobić pyszną, chorwacką potrawę. Często robię paprykę faszerowaną na codzienny obiad, wówczas zmniejszam ilość składników(...)połowę i robię potrawę z 4 lub 5 papryk. To moje ulubione danie, zaraz po gołąbkach 🙂 Składniki: 10 sztuk papryk, mogą być kolorowe 700 g mięsa mielonego 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera mozzarella (może być już starty) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu

Ania gotuje
Kurczak z ryżem i warzywami 119

Kurczak z ryżem i warzywami, to idealny przepis na bardzo łatwe i szybkie danie z patelni. To pomysł na fit obiad lub kolację z kurczakiem z wykorzystaniem kilku prostych składników, które z pewnością masz pod ręką. Zapewne tak jak my, musisz czasem przygotować obiad dla 3 – 4 osób w pośpiechu. Ten przepis jest właśnie do takich zadań! Poza(...)jest obfity i zdrowy. Pierś z kurczaka, cebula, czosnek oraz chrupiąca papryka i brokuły. Razem z ryżem tworzą pyszny obiad bezglutenowy! Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami możesz rzecz jasna zmodyfikować i użyć np. innych warzyw. Ryż możesz ugotować wcześniej i dzięki temu zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. Brokuły polecamy ugotować na parze, będą o wiele lepsze niż

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i selerem naciowym 101

chodziły mi po głowie bardziej drugie dania. Ostatecznie nic ciekawego nie wymyśliłam. Pogrzebałam w lodówce, w której walał się seler naciowy. Po świętach zostało też trochę majonezu i jogurtu. Ryż w sumie zawsze mam w domu, rodzynki też. I tak kminiłam co z tego wyczarować i przypomniał mi się przepis, na chyba jedną ze smaczniejszych sałatek jaką(...)zasugeruje. Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i selerem naciowym potraktowana została przez nas właściwie jako obiad. Jakby nie było był w niej spory kawał podwójnej piersi z kurczaka, był ryż, trochę warzyw i dodatków. Najadł się nią My, najadła Tola i ja także. Zróbcie i najedzcie się i Wy. W ogóle skorzystam z okazji i napiszę Wam z jakiego

Kardamonovy
Pałki kurczaka pieczone na ryżu 175

Szukasz szybkiego dania na obiad, które zrobisz w jednym naczyniu praktycznie w kilku ruchach? Wypróbuj pałki kurczaka pieczone na ryżu. Przygotowuje się go w ciągu kilku minut, całość dochodzi kilkadziesiąt minut w piekarniku i posiłek dla całej rodziny gotowy! Główne składniki to ryż, woreczek warzyw na patelnie oraz pałki z kurczaka, które można opcjonalnie wymienić na całe udka(...)kurczaka bądź skrzydełka. Choć mi najbardziej smakuje wersja z podudziami. Składniki na pałki kurczaka pieczone na ryżu są ogólnodostępne a przepis nieskomplikowany, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Jeśli lubisz dania mięsne wypróbuj np. schab duszony z warzywami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pałki kurczaka pieczone na ryżu – Składniki 5 pałek z kurczaka 2 woreczki surowego ryżu paraboiled 1 opakowanie

To Musisz Wiedzieć
Smażony ryż z kimchi, kapustą pekińską i boczkiem 118

Magda Jedno z moich ulubionych sposobów wykorzystywania ugotowanego ryżu to jego usmażenie z różnymi dodatkami. Kto mnie czyta ten wie, że na moim blogu jest już kilka przepisów na smażony ryż, a teraz pora na kolejny, powiedziałabym, że najlepszy, ale z każdym moi kolejnym pomysłem na smażony ryż mówię to samo :D. Dzisiaj mocno inspirowany koreańską kuchnią dzięki(...)tego już proste, dobrze znane dodatki i bardzo sycące danie obiadowe gotowe. Chcecie więcej? Dodajecie jajko sadzone, dla mnie obowiązkowo. Składniki (na 2 duże porcje): 1,5 szklanki ugotowanego ryżu – najlepiej takiego z poprzedniego dnia 150g surowego, wędzonego boczku połowa czerwonej papryki 1/3 kapusty pekińskiej – część od strony głąba 4 łyżki fermentowanej kapusty kimchi – użyłam domowej roboty

Smaczna Strona
Dyniowa zupa curry z czarnym ryżem i ciecierzycą 133

Kilka dni temu, podczas przeglądu kuchennych szafek wpadła mi w ręce paczka czarnego ryżu. Ponieważ zdołałam zapomnieć, że takową swego czasu kupiłam, z wykorzystaniem jej zawartości nie należało dłużej zwlekać. Szybko doszłam do wniosku, że czarny ryż będzie znakomitym dodatkiem do prostej zupy curry na bazie dyni. W ten sposób w jednym daniu zamknęłam całą masę wartości odżywczych – cenne(...)Przy okazji raczenia się tą pyszną i sycącą potrawą zachodziłam w głowę, jak też mogło mi z tej głowy wylecieć, że moje wspomniane już szafki kryją taki skarb. Czarny ryż, dawniej zarezerwowany wyłącznie dla chińskich cesarzy, zawiera antocyjany – niezwykle silne przeciwutleniacze odpowiedzialne za jego ciemny kolor (identyczne zawierają np. borówki, ciemne winogrona czy jagody acai), które działają dobroczynnie

Even Better Food
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 80

nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już bez jakiejkolwiek mąki) oraz kalafior – w swoim(...)pomiędzy połówkami dobrej bułki, jak i w towarzystwie ziemniaczków i surówki, w klasycznej obiadowej scenerii. Składniki na 4 duże burgery lub 6 mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika

Even Better Food