ryż - 22970 przepisów (strona:27/1532)

Włochy: Risotto alla milanese 129

jest moim faworytem. Zaczęłam jednak miesiąc włoski i wypadałoby podać też tradycyjny przepis na risotto, z dodatkiem białego wina i szafranu. A zatem jest, oto on, przepis na kremowy ryż pochodzący z północy Włoch, jest to jedyny region w tym kraju, gdzie już od XV wieku uprawia się ten niezwykły rodzaj zboża. Pozyskanie go zawdzięczamy prawdopodobnie wyprawom krzyżowym(...)rycerzom, który podwędzili (lub kupili oczywiście) kilka worków białego złota Arabom. A sam przepis zapewne podpatrzono u arabskich kucharzy przygotowujących pilaw, którego baza - ryż podsmażany i rozmiękczany bulionem z dodatkiem szafranu - wygląda bardzo podobnie jak w risotto. Baza jest zwykle ta sama, wersje risotta różnią się natomiast przede wszystkim dodatkami i jest ich tyle ile włoskich pań domu, każda

Przepysznik - BLW i nie tylko
SUSHI :) 164

węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w  dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały. Następnie  zalewamy ryż wodą(...)odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden raz i nalewamy do ryżu wodę ok 1 ¼  szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż  pod przykryciem na ok 15-20 minut  a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy

The Sweet Damsel
Miętowy ryż z jogurtem i owocami - lekkie danie na upalne dni 139

letnie dni lub sycąca kolacja podana wieczorową porą. Kiedy i w jakiej formie (zimnej lub ciepłej) zjecie, to danie zależy wyłącznie od Was. Ale jeśli, tak jak ja lubicie ryż, orzeźwiający smak mięty oraz soczyste owoce, to danie jest dla Was. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 100g białego ryżu długoziarnistego ( u mnie w woreczku) 5 łyżeczek jogurtu naturalnego(...)garnuszka nalewamy wodę, tyle by przykryła nasz ryż podczas gotowania. Do wody wkładamy dwie gałązki świeżej mięty oraz małą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy nasz woreczek z ryżem. Gotujemy zgodnie z zalecaniami producenta, pamiętając by ryżu nie rozgotować. Ugotowany ryż lekko studzimy (miętę wyrzucamy, ryż przejął już jej smak). Następnie jeszcze ciepły łączymy z jogurtem naturalnym

Słodkie okruszki
Ryż na mleku z truskawkami 396

Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam!   Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka(...)zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Podczas gotowania ryż będzie wypijał mleko dlatego trzeba będzie go dolewać. Pod koniec gotowania ryż należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy. Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%. Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek

paapilotkaa
SUSHI 120

próby:D  Wyszło znakomicie, kolejny raz na pewno nastąpi........ Oto przepis: dla 4 osób lub 2 łasuchów: SKŁADNIKI Na specjalnie ugotowany do sushi ryż : 0,5  ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy(...)zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka na wodę do maczania rąk bambusowa mata ostry nóż deska do krojenia talerzyki, malutkie miseczki, pałeczki  Płuczemy wielokrotnie ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy garnek

MarciochaKucharzy
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 107

charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów, czyli barwników w tym właśnie kolorze, które są skutecznymi przeciwutleniaczami. Czarny ryż jest bogaty w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia człowieka aminokwasy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń i magnez. Zawartość cukru i sodu jest w nim znacznie niższa niż(...)ryżu białym. W starożytnych Chinach czarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane na jego bazie desery, np. khao neow dahm. Przed gotowaniem czarny ryż wymag a długiego  moczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze

W SMAK
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 179

seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka. Szybko wlać wermut lub wino.  Cały czas mieszać, aż alkohol odparuje. Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie(...)gotował się zbyt szybko,  nadal dodawać po łyżce wazowej bulionu  dopóki  wszystko się nie wchłonie. Powinno to zająć około 14 do 15 minut. Otrzymamy ryż, który zaczyna mięknąć, ale jest jeszcze trochę al dente. Odstawiamy na bok. Etap 2: Umieścić duży garnek (robiłam w woku) na średnim lub dużym ogniu i wlać połowę bulionu

Stare Gary
Papryki nadziewane z ryżem basmati 191

płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu). Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj.  Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu, niech wypełni papryki po brzegi. Przykryj papryki "daszkami" i posmaruj pędzelkiem oliwą

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 215

łyżek) majonez (2-3 łyżki lub wcale) sól i pieprz do smaku sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie) Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może  być  zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku(...)Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 171

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 suszone grzyby, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam, buraczki ćwikłowe kulki Orzech , ryż kleisty, olej z pestek dyni Oleofarm.   Przygotowanie:   Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy(...)grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy kuleczki z ryżu, mocno dociskając. Podajemy z buraczkami ćwikłowymi

Aga w kuchni
Kotlety Schabowe Inaczej wersja z warzywami z ryżem basmati ze szczypiorkiem 299

olej z awokado Greencado papryka słodka mielona Skworcu sól świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia kmin rzymski papryka wędzona słodka Skworcu pomidory mielone Skworcu   Ryż: 200 g ryżu basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem(...)łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie, zmniejszyłam płomień i gotowałam do czasu aż ryż wchłonie wodę. Kiedy ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut.  W czasie, w którym ryż dochodził

Blondynka Gotuje
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 112

Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową).Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy

Walijskie Pichcenie
KURCZAK NA RYŻU 471

kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą(...)układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy

Walijskie Pichcenie
KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. 185

zwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę(...)Liście szpinaku siekam, odcinając ogonki. Cebulę i czosnek obieram,  drobno kroję i szklę na niewielkiej ilości oleju. Wrzucam szpinak, smażę, doprawiając solą i pieprzem. Mieszam z wystudzonym ryżem. Do masy dodaję nieco bułki, aby kotleciki się lepiej trzymały.  Formuję odpowiedniej wielkości, smażę z obydwóch stron na złoto. Odsączam z oleju na ręczniczku papierowym, podaję z surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 128

Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć(...)ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać

Kulinarny karnet Christophera