ryż - 22970 przepisów (strona:28/1532)

ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM 59

Prosto i szybko, a obłędnie, frapująco i pysznie. Zupa krewetkowa z dymką i ryżem, niebo, raj i rozkosz dla podniebienia. Ta zupa krewetkowa to jedynie i aż, mleko kokosowe, przecudowne krewetki, ryż jaśminowy i dymka. Całości dopełnia pasta żółte curry oraz pasta bazylia tajska. Dla podkreślenia już i tak niebiańskiego smaku nieco soli himalajskiej i płatków chili dla wyrazistości(...)GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ     ZUPA KREM Z AWOKADO   Zupa krewetkowa z dymką i ryżem: – Niebo, raj i rozkosz dla podniebienia – Idealne danie na szybką i fenomenalną kolację – Nieoczywista poezja smaków – Pyszna i zdrowa – Z płatkami chili dla wyrazistości ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA

globuskulinarny
Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem i kokosem 77

Bardzo delikatny ryż jaśminowy ugotowałam na mleku. Połączyłam z cukrem kokosowym i wiórkami, nie ukrywam, że wyszło pysznie. Polecam taki zapiekany ryż z jabłkami. Idealna propozycja na podwieczorek. Taki ryż smakuje na gorąco i na zimno. Cukru można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak samo jabłek. Prosto i pysznie. Polecam. Do przygotowania tego pysznego podwieczorku użyłam(...)bardzo pysznego i delikatnego ryżu jaśminowego od Kupiec     Potrzebujemy:   Na ryż: 20 dag ryżu jaśminowego od KUPIEC pół litra mleka szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego  2 łyżki wiórek kokosowych   Dodatkowo: kilka jabłek cynamon mielony według uznania masło do posmarowania formy  1 łyżka cukru kokosowego Wykonanie pysznego zapiekanego ryżu: 1. Ryż gotujemy

Izabelawkuchni
Chiński smażony ryż Faceta w Kuchni 49

Chiński smażony ryż to bardzo stara potrawa, która została wymyślona jako sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Historycy uważają, że jest to potrawa pochodząca z dynastii Sui z lat 589-618 AD. Smażony ryż jest najczęściej zamawianą chińską potrawą na wynos i jest zjadana na całym świecie. Szukając oryginalnego przepisu, jak to zwykle bywa z tradycyjnymi potrawami, jest(...)tyle, ilu kucharzy lub kucharek, przygotowuje. Chiński smażony ryż, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, owocami morza czy wegetariański, warzywa to również duży wachlarz możliwości, groszek, marchewka, kapusty i wiele innych.Trzeba pamiętać, że smażony ryż, miał wyżywić wieloosobowe rodziny, więc jak to przystało na sprzątanie lodówki, wariantów smażonego ryż jest mnóstwo. Zapraszam na mój chiński smażony ryż

RafalCook
KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI I JARMUŻEM 147

czas, bo choć samo danie zrobimy maxymalnie w 25 do 30 minut to powinniśmy czule do niego podchodzić co chwilę, mieszać łyżką i dolewać płynu. To najważniejsza zasada. Risotto, ryż lubi kremowość , jak ją osiągniemy? Masło plus oliwa z oliwek to podstawa, to jedno z moich ulubionych połączeń kuchni francuskiej, przy risotto sprawdzi się wybornie, śmietanka lub mleko, zamiast(...)pokrojonych na plastry grzybów smażymy partiami (bardzo ważne! grzyby mają się smażyć na oleju a nie gotować!) na oleju rzepakowym, łyżką cedzakową wyjmujemy i odkładamy na talerz - 2 porcje ryżu (200g) - 2 ząbki czosnku - gałązka lubczyku - gałka muszkatołowa - śmietanka/ mleko/ woda - sól - świeżo mielony pieprz - duża łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - jarmuż liście bez łodyg (jarmuż blanszujemy

SMYKWKUCHNI
Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem 82

mediolańskiej katedry Duomo. Szafran wykorzystywano wówczas jako barwnik do kolorowania szyb używanych do wykonywania witraży. Pewnego dnia jednemu ze szklarzy nasypało się nieco szafranu do kotła z gotującym się ryżem i tak powstał żółty, aromatyczny ryż zwany od tamtego czasu risotto alla milanese.  Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem Składniki:  300g ryżu do risotto np. arborio(...)był gorący. Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem roztopić 1 łyżkę masła i przesmażyć na niem szalotkę posiekaną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i chwilę go smażyć, mieszając, aby pokrył się tłuszczem.  Szafran wsypać do szklanki z winem i wymieszać. Białe wino z szafranem wlać do smażącego się ryżu i smażyć

Codzienne Gotowanie
Arancini 61

robi się z risotta z dodatkiem szafranu, ich środek zawsze jest czymś wypełniony. Może to być mozzarella , szynka lub farsz z wątróbek drobiowych. Bazę, czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie kulek i ich nadziewanie. Danie jest bezglutenowe, co może mieć znaczenie dla osób uczulonych, w tej wersji zamiast tartej bułki użyjcie bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów(...)Danie jest bardzo smaczne i dość łatwe. Danie serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również na zimno. Print Arancini .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne aromatyczne kuleczki ryżowe Course Obiad Cuisine Italian Keyword ryż, ser Prep Time 4 hours Cook Time 1 hour Total Time 5 hours

SprawdzonaKuchnia.pl
Włochy - Czekoladowy ryż z Mesyny (Riso nero alla messinese) 115

Riso nero alla messinese to sycylijski deser, który swoją nazwę ( czarny ryż ) zawdzięcza kolorowi, jaki ryż nabiera po dodaniu czekolady i kakao (chociaż w naszym wypadku czekolada i kakao były bardziej brązowe niż czarne, więc i ryż jest raczej brązowy). We Włoszech raczej serwowany jest na zimno, jako deser (na przykład w pucharkach), ale nic nie stoi(...)podać go na ciepło, na przykład (jak my) na śniadanie.  Składniki (3 porcje): - 325 g mleka roślinnego (my użyliśmy pół na pół owsianego i sojowego) - 175 g ryżu do risotto - 40 g płatków migdałów + odrobina do podania - 1 łyżka kakao - 4 kostki gorzkiej czekolady - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki cukru   - skórka pomarańczowa (opcjonalnie do podania)  Przygotowanie

Roślinożerni urlopowicze
Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 57

winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna, ale czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut(...)warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały większe

Niedzielny kucharz
Domowe sushi 82

dynią marynowaną – domowa, spolszczona wersja japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu(...)sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1,5 szkl wody. Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min). Następnie mieszamy składniki zaprawy: ocet, cukier, sos sojowy. Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć. Dynie odsączamy z zalewy, buraki kroimy w podłużne słupki. Potem na macie bambusowej rozkładamy listek alg (błyszczącą

Dorota Smakuje
Sushi z łososiem i marchewką 72

Sushi z łososiem i marchewką – przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu z dodatkiem wędzonego(...)sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1,5 szkl wody. Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min). Następnie mieszamy składniki zaprawy: ocet, cukier, sos sojowy. Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć. Potem marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w podłużne paski (w zapałkę). Następnie w woku lub na patelni

Dorota Smakuje
Domowe sushi 50

nieograniczone możliwości. Zaproście znajomych, wyznaczcie zadania, będzie świetna imprezka!   Co jest nam niezbędne: Nori – wodorosty, suszone w formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już(...)dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy serek (Philadelphia).   Przygotowanie ryżu 1kg ryżu 1l wody Przede wszystkim ryż należy starannie wypłukać pod bieżąca wodą, pocierając ziarna palcami. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie  doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień gotujemy

Tajemnice Smaku
Ryż z kurkami 97

kurki dostępne są w świeżej formie nie mogłam po nie nie sięgnąć. Nie kombinowałam jakoś przesadnie z daniem, które z nich powstało. Postawiłam na smak i prostotę i zrobiłam ryż basmati z kurkami. Danie, które śmiało podać możecie do obiadu z pysznym kawałkiem mięsa A nawet jeść samo bo sam ryż połączony z kurkami smakuje równie smacznie. Zapraszam(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia ryżu z kurkami. 20 dkg ryżu basmati w torebkach 20 dkg świeżych kurek 2 łyżki masła 1 średniej wielkości cebula pęczek natki pietruszki pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 i 1/4 łyżeczki soli Jak zrobić ryż z grzybami kurkami . Do garnka wlać wodę, dodać

mecooks
Sushi – przepis 87

Sushi – przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu. PRZEPIS NA SUSHI Składniki na sushi(...)potem znów płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1,5 szkl wody. Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min). Mieszamy składniki zaprawy. Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć. Łososia i śliwki kroimy w podłużne paski (w zapałkę). Na macie bambusowej rozkładamy listek alg (błyszczącą stroną

Dorota Smakuje
Sushi z kalafiora, czyli… „kalafioshi” (Paleo, Keto, LowCarb, AIP) 107

pomysł ryżu z kalafiora. Jest to dość popularna „potrawa” w tych kręgach. Kalafior starty na tarce wyglądem przypomina ryż, więc stał się godnym zastępcą zakazanego zboża. Trochę inny ryż Mnóstwo potraw w stylu azjatyckim w mojej kuchni lądowało na talerzu w towarzystwie ryżu z kalafiora. Jednak nie tylko, bo ostatnio nawet stał się on elementem składowym naszych rodzimych(...)ryż z kalafiora nadaje się jako dodatek do dań azjatyckich, to dlaczego nie miałby się nadać do sushi? Trzeba było tylko dostosować trochę przepis. Celem było bowiem uzyskanie ryżu nie w formie sypkiej, lecz w postaci lepkiej masy, która to zwyczajowo jest składnikiem sushi. Udało mi się nawet znaleźć przepis na ryż z kalafiora w takiej wersji . Mając

Modern Cave Girl
Risotto z kurczakiem i szparagami 123

szparagami – przepis Szalotkę drobno siekamy. Szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po ok. 20 sekundach dodajemy ryż. Całość przesmażamy ok. 2 minut, aby ryż nabrał aromatu i podlewamy całość ok. 1/2 bulionu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do risotto . Szparagi gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki(...)Ryż gotujemy do momentu aż będzie miękki dolewając w międzyczasie buliony aby się nie przypalił. Jak ryż będzie miękki dodajemy groszek, szparagi i łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i czekamy aż masło się roztopi i nada kremowej konsystencji. Smacznego! Artykuł Risotto z kurczakiem i szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto pomidorowe - mięsno fasolowe 132

dużej patelni się go przygotowuje, a obiad dla całej rodziny niewiele czasu zajmuje. Tym razem na czerwony kolor risotta postawiłam i do marynowania mięsa koncentratu pomidorowego użyłam. Całość z ryżem połączyłam, ziół, fasoli pinto oraz szynki wędzonej dołożyłam. Świeże pomidory w postaci koncentratu pomidorowego, dodały smaku głębokiego, wyraźnego i bardzo smacznego.   Risotto tradycyjnie zamieniłam w pomidorowe i do menu(...)wolnym ogniu, ma być gorący. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę z dodatkiem cukru i soli. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju, zmieniło swoje zabarwienie, ok. 2 min.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając.  Stopniowo

Moniki Smakołyki
Środa: Sałatka z soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo 114

szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku Chorizo – 10-centymetrowy kawałek Duża garść szpinaku 1 mała czerwona papryka 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ryż 2/3 szklanki ryżu 1 żółta cebula Kawałek cynamonu – 2 cm 1 mała żółta papryka 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj(...)wolnym ogniu kolejne 5 minut. Wsyp do warzyw dobrze wypłukany w zimnej wodzie ryż. Zamieszaj i smaż 2-3 minuty. Wrzuć cynamon, dodaj łyżeczkę kurkumy i rozprowadź w ryżu. Zalej wodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę

Niedzielny kucharz
Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską 258

odrobiny sosu sojowego i rybnego, jednak bez nich smaki także komponowały się świetnie – sosy je dodatkowo wzmocniły. Do dania możecie użyć także świeżych warzyw. Jeżeli lubicie dania z ryżem, wypróbujcie także poniższych przepisów: Wieprzowina po chińsku z ryżem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Jednogarnkowa ryba z ryżem Ryż z kurczakiem i jarmużem Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki podwójna pierś z kurczaka 200 g ryżu - ja użyłam brązowego mieszanka warzyw chińskich pół łyżki imbiru 1 łyżka kurkumy 2 łyżki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka gałązek szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie) 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) sól i pieprz

Kuchnia Bazylii
Ryż z kalafiora z indykiem i kolendrą 98

Ryż z kalafiora z indykiem i kolendrą Co by tu zrobić na obiad z kalafiora ? Gotowany, e nie.. Ryż z kalafiora – tak, tak kiedyś mi taki gdzieś mignął i postanowiłam go zrobić.     Ryż, ryżem ale co dodać do niego ? Padło na indyka z sosie ostrygowym z cukinią i dużą ilością kolendry(...)możemy dodać 2-3 łyżki wody tak w połowie smażenia żeby zrobił nam się pyszny sos. Po tym czasie dodajemy cukinię i całość mieszamy. W pudełeczku na dno idzie ryż z kalafiora, na to indyk z sosem i całość posypujemy kolendrą. Jak smakuje taki ryż ? Jest całkiem fajną odmianą do normalnego ryżu, mój wyszedł lekko chrupki. Ryż

Kuchnia na wzgórzu
Pomidorowy ryż z jajkiem w koszulce 113

razie kłopotów sadzone też da radę :P POMIDOROWY RYŻ Z JAJKIEM W KOSZULCE Czas przygotowania 30-40 minut Z podanych składników przygotowałam 2 porcje  200g brązowego ryżu 300-400ml passaty pomidorowej Kilka oliwek Opcjonalnie papryka, czerwona cebula, kukurydza, inne warzywa Jajko Przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, sól, pieprz Ryż wsypać do garnka i zalać passatą pomidorową(...)Jeśli passata nie przykryje ryżu w całości dolać więcej lub dopełnić wodą Zostawić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby ryż nie przywarł do dna Jeśli za bardzo zgęstnieje podlać wodą Kiedy ryż będzie już prawie gotowy dodać posiekane oliwki i pozostałe warzywa Przyprawić i pozostawić na ogniu, aż ryż będzie miękki Kiedy ryż będzie

HealthyCreations
Zapiekany ryż na słodko 139

zapiekany ryż z jabłkami ze słoika. To propozycja na słodką kolację lub pyszny deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Do wykonania tego dania polecam ryż biały długoziarnisty od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: 100 g ryżu (1torebka) od PZZ S.A. 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki jabłek do szarlotki(...)Przygotowanie: Torebkę ryżu wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż z nadmiaru wody na sitku i jeszcze ciepły przekładamy do miski. Do ryżu dokładamy cukier, masło i jajko. Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 105

winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna, ale czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut(...)warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały większe

Niedzielny kucharz
California roll z wędzonym pstrągiem 100

Jestem wielbicielką sushi. Zwykle ryż przygotowuję dzień wcześniej, a reszta składników musi być po prostu na maksa świeża. To kwintesencja dobrego sushi.  Tym razem rolki w wersji odwróconej - ryż na wierzchu, nori w środku. Nie bójcie się eksperymentować, bo nie jest to trudne. W zasadzie, jeżeli macie opanowane najprostsze rolki - to california nie będzie dla Was wyzwaniem. Po prostu(...)zrobicie bez większych kombinacji. Potrzebujemy: 500 g ryżu do sushi, ja użyłam Calrose Seijou od Kuchnie Świata woda Zaprawa do ryżu: 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek octu ryżowego, ja użyłam Mirin Fumi Marukin  od  Kuchnie Świata Zwijanie rolek: glony, ja użyłam Nori Silver od  Kuchnie Świata chrzan wasabi od  Kuchnie Świata 2 filety

MamaOskarka
Ryż z jabłkami (bezglutenowy + wersja wegańska) 130

cały dom pachnie pieczonymi jabłkami i cynamonem. Coś przepysznego. Serdecznie zapraszam :-) Podaję przepis również w wersji wegańskiej. * * * Składniki (proporcja składników dla trzech osób: dwóch dorosłych i dziecko): 1 szklanka ryżu (nie polecam do tego dania takiego w woreczkach) 3-4 jabłka 250 g śmietanki kremówki 30% ( wersja wegańska: 1 puszka mleka kokosowego - 800 ml) cukier trzcinowy oraz 2 łyżeczki cukru(...)ryżu potrzebujemy dwie szklanki wody, którą należy zagotować wraz z łyżką masła i dwiema łyżeczkami cukru białego. Ryż wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie trzeba mieszać. Wersja wegańska: dodaję kapkę oliwy lub oleju kokosowego. 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cząstki, które następnie smażymy na 2-3 łyżkach

Kawa z mlekiem
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 159

Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka? Jeśli ryż, to jaki? Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz jednak również sięgnąć po ryż jaśminowy, a w ostateczności basmati. Ten ostatni jednak jest właściwy przede(...)wszystkim kuchni tajskiej oraz hinduskiej. Ryż gotujemy „na sypko” (można w woreczkach), a następnie wysypujemy do miseczki, gdzie następnie umieszczamy całą potrawkę, lub też podsmażamy z pozostałymi składnikami, by przesiąknął ich aromatem. To w tej drugiej postaci ryż jest najbardziej doceniany przez miłośników dobrego smaku. Co do ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz

Kuchcik gotuje
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI 134

Zapiekany ryż w takim wydaniu robiłam po raz pierwszy.Zawsze zapiekałam ryż tylko z jabłkami,ten przepis zawiera jajka :).Ryż w takim wydaniu  znalazłam na blogu pani Ewy Wachowicz- Blog p.Ewy. Bardzo nam posmakowało to danie więc zapraszam do przetestowania.  SKŁADNIKI 2 szklanki ryżu ok.4 szklanek wody 2 jajka 200ml słodkiej śmietany 3 łyżki masła(...)cynamonu 3 łyżki cukru WYKONANIE Do garnka dajemy 1 łyżkę masła,wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę.Nastepnie dodajemy wodę solimy i gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut aż ryż pochłonie całą wodę. Czekamy aż ryż trochę przestygnie,wbijamy do niego roztrzepane jajka,mieszamy. Jabłka dokładnie myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Do jabłek dodajemy cynamon

Mała w garnku miesza
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 1036

Smaki dzieciństwa. Ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem. Będąc dzieckiem zawsze zastanawiałam się, dlaczego mama chowa garnek z ryżem pod kołdrę :) Ryż idealnie kleisty, a całość zapiekana z waniliową masą śmietanową. Niebo dla podniebienia. Przepis ze strony Kuchnia Lidla . Polecam! Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem Składniki na formę 20x29cm lub dwie mniejsze: 2 szklanki(...)ryżu 1 l mleka szczypta soli Na masę z jabłek: 4 duże jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru (białego lub brązowego, może być ksylitol) 1 łyżeczka cynamonu Na masę śmietanową: szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 15%) łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Mleko

Smak mojej kuchni
Warzywna paella 121

powinien wyraźnie i równomiernie się gotować, ale też nie powinien wrzeć nadmiernie). Cukinię pokroić w kostkę (około 1-cm), różyczki brokuła porwać na małe kawałki. Na wierzchu gotującego się ryżu ułożyć kawałki warzyw, wysypać groszek – przy pomocy łyżki warzywa delikatnie wcisnąć w ryż tak, by w części były w nim zanurzone (nie mieszać), posypać czarnym pieprzem i solą (ilość(...)potrzebnej soli zależeć będzie od słoności bulionu). Kontynuować gotowanie przez dalsze 3 – 5 minut, aż ryż wyraźnie wchłonie większość płynu. Po tym czasie wyłączyć ogień, patelnię przykryć i pozostawić na 3 – 4 minuty. Potrawę odkryć, pozostawić jeszcze przez chwilę, po czym podawać posypaną posiekaną natką pietruszki, z kilkoma czarnymi oliwkami. Smacznego! Prawidłowo ugotowany ryż w paelli powinien być

Even Better Food
Risotto z zielonymi szparagami 133

drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła oraz łyżkę oleju i zeszklić cebulę (tylko zeszklić nie rumienić). Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę aż ryż również zrobi się szklisty następnie wlać wino. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, cały czas mieszać. Następnie wlać ok pół szklanki bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały(...)płyn, od czasu do czasu przemieszać. Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewać drugą i tak aż do momentu gdy ryż będzie al'dente. Gdy ryż będzie już gotowy i wchłonie ostatnią porcję bulionu dodać podsmażone wcześniej szparagi, wymieszać aby połączyły się z ryżem i rozgrzały. Patelnię zestawić z ognia. Dodać 1 łyżkę masła oraz starty parmezan

Monia miesza i gotuje
Aromatyczny ryż z kiełbasą 148

jedno garnkowe , dość szybkie w przygotowaniu , można taki ryż podawać jako dodatek do dan mięsnych , doskonale smakuję na zimno jak i na gorąco , ja dość często zabieram taki ryż do pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą  dla jednej osoby  1 torebka ryżu  100 dag kabanosa  2 łyżeczki bazylii(...)rosołowa  3 łyżki oleju do smażenia  Wykonanie  Do rozgrzanego garnka z oliwą , dodaję nasz ryż oraz cebulę pokrojoną w kostkę i kabanosa , przesmażam razem aż ryż się zarumieni , dość często mieszając , następnie pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek i zalewam 2 szklankami wody , dodaję kostkę rosołową , i gotuję na małym ogniu , do momentu aż ryż

Mój Smak
Sushi 171

liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: RyżRyż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu aż woda zacznie być klarowna. Odlać wodę. Ryż zalać wodą 1:1, czyli na dwie szklanki ryżu dodać 2 szklanki wody. Gotować(...)chropowatą stroną do góry. Przygotować miseczkę z zimną wodą i przed każdym nabraniem ryżu w dłonie należy je nią zwilżyć, wtedy ryż do nich się nie przykleja. Nałożyć ryż - nie nakładać go do samej góry nori. Musi zostać u góry puste miejsce, by po zawinięciu nori się ze sobą połączyło. Koniec nori można delikatnie zwilżyć wodą, by lepiej

W kuchni u Moniki
Ryż na sypko – jak go ugotować? 313

Chcesz przygotować idealny ryż? Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy wykonać w tym kierunku jest jego dokładne przepłukanie przed ugotowaniem. Takie działanie pozwoli na wypłukanie z ryżu skrobi, która powoduje sklejanie ziarenek. Chińczycy, u których ryż jest podstawą praktycznie każdego dania uważają, że w idealnie przygotowanym ryżu wszystkie ziarenka pozostają całe. W tym poradniku znajdziesz kilka porad, które ułatwią(...)przygotowanie idealnego ryżu. Po pierwsze – przełóż ryż na sitko i dokładnie wypłucz z niego skrobię pod zimną, bieżącą wodą. Ryż należy przepłukać kilka razy tak, by woda była zupełnie czysta. Dokładnie opłukany i odsączony ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż ryżu. Do wody dodać odrobinę soli. Garnek

PysiaGotuje.pl
SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ 133

dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm nad powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu(...)osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Arkusz nori rozkładamy na macie do sushi. U kładamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni.  Ryż posypujemy startą czekoladą i wykładamy składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę oraz listki mięty

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowy pudding z czarnego ryżu z karmelizowanym bananem 144

tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika, żelaza i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów. Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu, ma łagodny, orzechowy smak i nie jest kleisty ani szorstki jak inne odmiany ryżu. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Nazywany był(...)Asia  50 g masła Przygotowanie: 1. Do rondelka wsypujemy ryż, laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, za pomocą noża wyłuskujemy nasiona i razem ze strąkiem dodajemy do ryżu, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem aż ryż zmięknie, ok 25 min 2. Podczas kiedy ryż się gotuje przygotowujemy

Słodki Kompromis
DOMOWE SUSHI W TORTILLI 120

dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm na powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu(...)piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min. Tortille kładziemy na macie do sushi. Na ciepłe tortille układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż skrapiany sosem i układamy na środku dodatki jakie lubimy. Moje połączenia to: - sałatka/mango/awokado

Kuchnia MagdaLeny
Risotto z grzybami 147

pokroić na drobno. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim cebulę z czosnkiem. Nie dopuścić, by się przysmażyły. Dosypać ryż arborio. Wymieszać, by ryż pokrył się olejem. Na patelnię wlać wino i dodać suszony tymianek. Zamieszać. Odczekać, aż ryż wchłonie wino. I od tej pory wlewamy na patelnię po łyżce gorącego wywaru warzywnego(...)Mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn, potem dolewamy wywar, mieszamy, czekamy itd. Cały proces powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, a konsystencja gęsta, ale lekko płynna. Gdzieś w połowie gotowania ryż dodajemy grzyby i mielony kminek. W trakcie gotowania ryżu siekamy na drobno natkę pietruszki, kroimy chili i ścieramy ser dojrzewający, najlepiej parmezan (ok. 4 łyżek

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryż z orzechowym tofu 206

niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa , postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu ! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego(...)zastąpić drugim i jakoś to będzie, o tyle wywalenie obu mija się z celem. Składnikiem, który można bez większych uszczerbków na smaku odstawić, to tahini, ale ciężko wyobrazić sobie ryż z orzechowym tofu bez orzechów Ryż z orzechowym tofu Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 300g tofu 200g ryżu (dowolnego białego) 3 duże ząbki czosnku

Blendman
Jogurtowy ryż miętowy z owocami 71

owocami. Idealna porcja smaku i witamin, która doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację lub w ramach bardziej sycącego deseru. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty i wart przygotowania.   Jogurtowy ryż miętowy z owocami 2016-04-16 22:11:10 Write a review Save Recipe Print 21 calories(...)Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 100g białego ryżu długoziarnistego ( u mnie w woreczku) 5 łyżeczek jogurtu naturalnego 2 gałązki świeżej mięty 1 brzoskwinia 1/2 kiwi szczypta soli miód lub cukier do smaku Przygotowanie Do małego garnuszka nalewamy wodę

Słodkie okruszki
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 114

ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy  BRITTA pietruszka  PROECO orzechy piniowe(...)pół kieliszka białego wytrawnego wina Do blendera wrzucić 50 g orzeszków piniowych, kilka łyżek oliwy z oliwek i pół słoiczka koncentratu pietruszki. Zblendować na gładko, odstawić. Na patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż. Po 2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi

Z Kuchni Do Kuchni
Ryż jaśminowy po tajsku 198

chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania.   Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona(...)półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy paprykę, por oraz białe części kapusty. Smażymy cały czas mieszając ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż, delikatnie mieszamy. Kroimy pozostałe zielone części pak choi oraz szczypiorek z cebulką – dodajemy do ryżu. Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego – mieszamy rózgą – wlewamy

mojewypiekiinietylko
SUSHI 117

prawdziwa ceremonia. Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności od gustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu do sushi. Odmierzyć odpowiednią ilość. Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy. Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu. Wsypać ryż do garnka i zalać wodą. Przykryć(...)zmniejszyć płomień na kolejne 6-7 minut, ponownie dokręcić gaz, tym razem na minimum. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut. Przygotowanie sosu do ryżu. Podczas gdy ryż się  będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić do wrzenia.Odstawić aż wystygnie. Tak przygotowaną

potrawyregionalne
Włochy: Risotto alla milanese 129

jest moim faworytem. Zaczęłam jednak miesiąc włoski i wypadałoby podać też tradycyjny przepis na risotto, z dodatkiem białego wina i szafranu. A zatem jest, oto on, przepis na kremowy ryż pochodzący z północy Włoch, jest to jedyny region w tym kraju, gdzie już od XV wieku uprawia się ten niezwykły rodzaj zboża. Pozyskanie go zawdzięczamy prawdopodobnie wyprawom krzyżowym(...)rycerzom, który podwędzili (lub kupili oczywiście) kilka worków białego złota Arabom. A sam przepis zapewne podpatrzono u arabskich kucharzy przygotowujących pilaw, którego baza - ryż podsmażany i rozmiękczany bulionem z dodatkiem szafranu - wygląda bardzo podobnie jak w risotto. Baza jest zwykle ta sama, wersje risotta różnią się natomiast przede wszystkim dodatkami i jest ich tyle ile włoskich pań domu, każda

Przepysznik - BLW i nie tylko
SUSHI :) 164

węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w  dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały. Następnie  zalewamy ryż wodą(...)odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden raz i nalewamy do ryżu wodę ok 1 ¼  szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż  pod przykryciem na ok 15-20 minut  a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy

The Sweet Damsel
Miętowy ryż z jogurtem i owocami - lekkie danie na upalne dni 139

letnie dni lub sycąca kolacja podana wieczorową porą. Kiedy i w jakiej formie (zimnej lub ciepłej) zjecie, to danie zależy wyłącznie od Was. Ale jeśli, tak jak ja lubicie ryż, orzeźwiający smak mięty oraz soczyste owoce, to danie jest dla Was. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 100g białego ryżu długoziarnistego ( u mnie w woreczku) 5 łyżeczek jogurtu naturalnego(...)garnuszka nalewamy wodę, tyle by przykryła nasz ryż podczas gotowania. Do wody wkładamy dwie gałązki świeżej mięty oraz małą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy nasz woreczek z ryżem. Gotujemy zgodnie z zalecaniami producenta, pamiętając by ryżu nie rozgotować. Ugotowany ryż lekko studzimy (miętę wyrzucamy, ryż przejął już jej smak). Następnie jeszcze ciepły łączymy z jogurtem naturalnym

Słodkie okruszki
Ryż na mleku z truskawkami 396

Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam!   Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka(...)zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Podczas gotowania ryż będzie wypijał mleko dlatego trzeba będzie go dolewać. Pod koniec gotowania ryż należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy. Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%. Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek

paapilotkaa
SUSHI 120

próby:D  Wyszło znakomicie, kolejny raz na pewno nastąpi........ Oto przepis: dla 4 osób lub 2 łasuchów: SKŁADNIKI Na specjalnie ugotowany do sushi ryż : 0,5  ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy(...)zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka na wodę do maczania rąk bambusowa mata ostry nóż deska do krojenia talerzyki, malutkie miseczki, pałeczki  Płuczemy wielokrotnie ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy garnek

MarciochaKucharzy
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 107

charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów, czyli barwników w tym właśnie kolorze, które są skutecznymi przeciwutleniaczami. Czarny ryż jest bogaty w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia człowieka aminokwasy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń i magnez. Zawartość cukru i sodu jest w nim znacznie niższa niż(...)ryżu białym. W starożytnych Chinach czarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane na jego bazie desery, np. khao neow dahm. Przed gotowaniem czarny ryż wymag a długiego  moczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze

W SMAK
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 179

seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka. Szybko wlać wermut lub wino.  Cały czas mieszać, aż alkohol odparuje. Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie(...)gotował się zbyt szybko,  nadal dodawać po łyżce wazowej bulionu  dopóki  wszystko się nie wchłonie. Powinno to zająć około 14 do 15 minut. Otrzymamy ryż, który zaczyna mięknąć, ale jest jeszcze trochę al dente. Odstawiamy na bok. Etap 2: Umieścić duży garnek (robiłam w woku) na średnim lub dużym ogniu i wlać połowę bulionu

Stare Gary
Papryki nadziewane z ryżem basmati 191

płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu). Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj.  Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu, niech wypełni papryki po brzegi. Przykryj papryki "daszkami" i posmaruj pędzelkiem oliwą

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 214

łyżek) majonez (2-3 łyżki lub wcale) sól i pieprz do smaku sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie) Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może  być  zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku(...)Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 171

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 suszone grzyby, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam, buraczki ćwikłowe kulki Orzech , ryż kleisty, olej z pestek dyni Oleofarm.   Przygotowanie:   Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy(...)grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy kuleczki z ryżu, mocno dociskając. Podajemy z buraczkami ćwikłowymi

Aga w kuchni
Kotlety Schabowe Inaczej wersja z warzywami z ryżem basmati ze szczypiorkiem 299

olej z awokado Greencado papryka słodka mielona Skworcu sól świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia kmin rzymski papryka wędzona słodka Skworcu pomidory mielone Skworcu   Ryż: 200 g ryżu basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem(...)łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie, zmniejszyłam płomień i gotowałam do czasu aż ryż wchłonie wodę. Kiedy ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut.  W czasie, w którym ryż dochodził

Blondynka Gotuje
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 112

Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową).Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy

Walijskie Pichcenie
KURCZAK NA RYŻU 471

kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą(...)układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy

Walijskie Pichcenie
KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. 185

zwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę(...)Liście szpinaku siekam, odcinając ogonki. Cebulę i czosnek obieram,  drobno kroję i szklę na niewielkiej ilości oleju. Wrzucam szpinak, smażę, doprawiając solą i pieprzem. Mieszam z wystudzonym ryżem. Do masy dodaję nieco bułki, aby kotleciki się lepiej trzymały.  Formuję odpowiedniej wielkości, smażę z obydwóch stron na złoto. Odsączam z oleju na ręczniczku papierowym, podaję z surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 128

Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć(...)ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać

Kulinarny karnet Christophera
Szynka z Ryżem 162

Białko 135,3 g Tłuszcze 29,3 g Skład: 500 g mięsa mielonego z szynki 400 g ryżu długoziarnistego Opakowanie warzyw czosnek granulowany przyprawa do kebaba Przygotowanie: Gotujemy ryż według wskazówek

Sylwetka Od Kuchni
Turecki budyń z ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek) 137

alergika. Można przygotować go z dodatkiem ulubionych suszonych owoców i przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem wanilii, kardamonu i cynamonu. Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż 1 szklanka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka daktyle  kilka sztuk cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń(...)waniliowy bez cukru 2 łyżki cynamon, kardamon szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, daktyle i przyprawy. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczek, ostudzić

głodny alergik
Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek) 149

Sezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :) Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop(...)agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać poziomki, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek, ostudzić

głodny alergik
Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek) 150

Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu.  Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż brązowy ugotowane ziarno quinoa 0,5 szklanki 0,5 szklanki cukier waniliowy 0,5 łyżeczki daktyle około 10 szt cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka  skrobia(...)ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru cynamon (i/lub kardamon) 3 łyżki szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek

głodny alergik
Zupa ogórkowa z ryżem 693

przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz

Apetyczna babeczka
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 128

leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów 1. Ryż gotujemy 10 minut, cebulkę i pieczarki blanszujemy na oliwie z oliwek

Apetyczna babeczka
Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy 52339

pasuje jako dodatek do pieczywa ale również do mięs. Składniki: 3 woreczki ryżu 4 szt  jajka 1 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente, przelać wodą i odsączyć z nadmiaru płynu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć na sitku. W misce wymieszać

Ala piecze i gotuje
Tradycyjna Paella valenciana 250

powinna mieć średnicę ok. 40 cm. Moja ma 30 cm średnicy, gdyż większa po prostu nie zmieściłaby mi się na kuchence.  Sofrito: Sofrito to wszystkie składniki paelli poza ryżem usmażone na oliwie, czyli pomidory, różne inne warzywa, mięso i owoce morza. To smak sofrito znacząco odpowiada za aromat gotowej paelli, dlatego warto poświecić mu trochę uwagi, starannie poddusić(...)dobrze doprawić.  Ryż: Do przygotowania paelli należy wykorzystać ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia , jednak w Polsce są niebotycznie drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze. Czytałam, że nawet ryż do sushi mógłby się nadać. Pod żadnym pozorem nie bierzemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Udka Zapiekane na Ryżu 45

sterty garów i ogromu czasu spędzonego w kuchni. Jeśli jesteście na etapie poszukiwania przepisu na obiad, który robi się praktycznie sam, a dodatkowo świetnie smakuje, udka zapiekane na ryżu będą idealnym wyborem. Danie to znika błyskawicznie, ponieważ jest przepyszne. Podczas przygotowywania kurczaka na ryżu naprawdę się nie napracujemy, a efekty będą niesamowite. Potrawa ta, po wyciągnięciu z piekarnika pachnie rewelacyjnie(...)jeszcze lepiej smakuje. Ryż jest bardzo miękki, delikatny, przesiąknięty smakiem zalewy i mięsa. Wszystko się łączy, przenika i tworzy smaczne, aromatyczne danie. Po włożeniu składników do naczynia żaroodpornego danie robi się samo, wystarczy ustawić piekarnik na odpowiedni czas i czekać aż obiad się upiecze. W międzyczasie możemy odpocząć lub napić się kawy. Udka pieczone na ryżu to idealny pomysł

Przepiski.pl
Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem 85

pokroić w długie równe paski. 2. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około(...)minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania. 3. Zaprawa do ryżu: Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia. 4. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu

Szalona Kuchnia Eweliny
Racuchy ryżowe z jabłkiem i cynamonem 91

jaśminu.  Poza charakterystycznym aromatem wyróżnia go śnieżnobiały kolor. Używany jest głównie do potraw mięsnych, ale także warzywnych i dań na słodko. Jego zastosowanie jest wszechstronne.Ja akurat miałam ryż jaśminowy biały Bio Polskie Młyny  .Bardzo fajne opakowanie ryżu, strunowe zamknięcie pozwala na zamknięcie  otwartej torebki , wtedy mamy pewność , że ryż nam się nie rozsypie. Ryż jaśminowy wykorzystałam do racuszków, idealne na śniadanie, kolację lub  podwieczorek. 100 g  ryżu jaśminowego Polskie Młyny 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki 1-2 jabłka   cynamon [wg własnego gustu]  Ryż ugotować ciut dłużej niż

Moje domowe kucharzenie
Risotto z grzybami 65

ilość lub zupełnie pominąć ten składnik. Do przygotowania potrawy możemy także użyć grzybów mrożonych, wówczas należy je rozmrozić i dobrze odsączyć przed smażeniem.     Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto Arborio 1/3 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 250g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli – opcjonalnie pół(...)łyżki masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie lub sycylijskie i dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy *** *** Wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami *** *** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu *** *** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia

Blog z Apetytem
Sushi z wędzonym łososiem, mango i warzywami 108

mango 1/2 zielonego ogórka Wykonanie: 1. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około(...)minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania. 2. Zaprawa do ryżu: Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia. 3. Plastry wędzonego łososia złożyć jeden na drugi i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Szpinak umyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Panierowane roladki rybne z ryżem 124

cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka brązowego cukru(...)przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej olej i wokuj warzywa, również pak choi. Dodaj soję, rimin i cukier. Wokuj przez 2 minuty, wyjmij pak choi i dodaj ryż. Wymieszaj ryż z woke i potrzymaj woke na ogniu do czasu aż ryż się zagrzeje. Do tego dania należy użyć zimny lub odparowany ryż, bo ze świeżo ugotowanego zrobi

codojedzenia
Czerwony ryż z roszponką i orzechami 135

pokochałam od momentu kiedy TO risotto poczyniłam. Za smak, za konsystencję, za możliwość kombinacji, za sytość, za wartości odżywcze, a nawet trafiłam na dostawcę, który w całkiem zacnej cenie ryż czerwony sprzedaje. Nic tylko jeść garściami i kombinować ze smakami. No to pokombinowałam Składniki: 150 g czerwonego ryżu 500 ml gorącej wody 2 garści roszponki 10 kawałków suszonych pomidorów(...)gorącej wody, posolić i gotować 40-45 minut. Jeśli ktoś lubi, jak ja, bardziej twardy ryż, skrócić czas gotowania do 35 minut. Nadmiar wody odcedzić. W misce wymieszać ryż z oliwą z zalewy. Kawałki pomidorów przekroić na pół. Dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. Roszponkę umyć, osuszyć. Również dodać do ryżu. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki

gutfut