ryż - 22970 przepisów (strona:24/1532)

Ryż smażony po kantońsku 158

Ryż smażony po kantońsku Ryż smażony po kantońsku robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadło mi do gustu. Danie jest bardzo smaczne i świetnie wygląda, a czas przygotowania można zamknąć w 30 minutach. Warzywa i mięso można dobierać dowolnie, może to być również danie wegetariańskie. Ja użyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię(...)fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku .  Składniki potrzebne do przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Podstawa dania: 200g ryżu, 1 łyżeczka kurkumy, 3 jajka, 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części), 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki chili w proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego

Gotuj Się Kto Może
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 140

składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane(...)cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut. Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa migdałowa z ryżem na słodko 129

migdały- 250 g * mleko- 1 litr * cukier- 3 łyżki * żółtko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * pół laski wanilii * szczypta soli * ryż- 200 g Dodatkowo: * garść płatków migdałowych Ugotować ryż. Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut, po tym czasie obrać ze skórki. Włożyć migdały do blendera i dokładnie zmielić. Mleko zagotować z cukrem. Wsypać zmielone migdały, dołożyć masło oraz(...)ziarenka wanilii wraz ze szczyptą soli. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W małej ilości zupy rozprowadzić żółtko, wymieszać z resztą zupy. Płatki migdałowe uprażyć na patelni do zarumienienia. Podawać z ryżem i posypanymi płatkami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ryż z warzywami i kurczakiem 55

Ryż z warzywami i kurczakiem to mój patent na szybki obiad. Gotuję ryż, smażę warzywa, na tej samej patelni smażę kurczaka, łączę i gotowe. Uwielbiam kiedy kolory warzyw tak pięknie komponują się ze sobą, w poniższym przypadku nie jest inaczej. Żółta i pomarańczowa papryka, zielony por, marchewka i kukurydza – danie od razu lepiej się prezentuje. Mimo(...)mamy już dość mroźną porę roku, danie prezentuje się lekko i wiosennie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryż z porem, papryką i kukurydzą 5 z 1 głos Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 220 kcal Lekki ryż biały z bukietem kolorowych warzyw: papryki, pora, marchewki

ProstePesto.pl
ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM 58

Prosto i szybko, a obłędnie, frapująco i pysznie. Zupa krewetkowa z dymką i ryżem, niebo, raj i rozkosz dla podniebienia. Ta zupa krewetkowa to jedynie i aż, mleko kokosowe, przecudowne krewetki, ryż jaśminowy i dymka. Całości dopełnia pasta żółte curry oraz pasta bazylia tajska. Dla podkreślenia już i tak niebiańskiego smaku nieco soli himalajskiej i płatków chili dla wyrazistości(...)GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ     ZUPA KREM Z AWOKADO   Zupa krewetkowa z dymką i ryżem: – Niebo, raj i rozkosz dla podniebienia – Idealne danie na szybką i fenomenalną kolację – Nieoczywista poezja smaków – Pyszna i zdrowa – Z płatkami chili dla wyrazistości ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA

globuskulinarny
Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem i kokosem 77

Bardzo delikatny ryż jaśminowy ugotowałam na mleku. Połączyłam z cukrem kokosowym i wiórkami, nie ukrywam, że wyszło pysznie. Polecam taki zapiekany ryż z jabłkami. Idealna propozycja na podwieczorek. Taki ryż smakuje na gorąco i na zimno. Cukru można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak samo jabłek. Prosto i pysznie. Polecam. Do przygotowania tego pysznego podwieczorku użyłam(...)bardzo pysznego i delikatnego ryżu jaśminowego od Kupiec     Potrzebujemy:   Na ryż: 20 dag ryżu jaśminowego od KUPIEC pół litra mleka szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego  2 łyżki wiórek kokosowych   Dodatkowo: kilka jabłek cynamon mielony według uznania masło do posmarowania formy  1 łyżka cukru kokosowego Wykonanie pysznego zapiekanego ryżu: 1. Ryż gotujemy

Izabelawkuchni
Chiński smażony ryż Faceta w Kuchni 49

Chiński smażony ryż to bardzo stara potrawa, która została wymyślona jako sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Historycy uważają, że jest to potrawa pochodząca z dynastii Sui z lat 589-618 AD. Smażony ryż jest najczęściej zamawianą chińską potrawą na wynos i jest zjadana na całym świecie. Szukając oryginalnego przepisu, jak to zwykle bywa z tradycyjnymi potrawami, jest(...)tyle, ilu kucharzy lub kucharek, przygotowuje. Chiński smażony ryż, może być z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, owocami morza czy wegetariański, warzywa to również duży wachlarz możliwości, groszek, marchewka, kapusty i wiele innych.Trzeba pamiętać, że smażony ryż, miał wyżywić wieloosobowe rodziny, więc jak to przystało na sprzątanie lodówki, wariantów smażonego ryż jest mnóstwo. Zapraszam na mój chiński smażony ryż

RafalCook
KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI I JARMUŻEM 146

czas, bo choć samo danie zrobimy maxymalnie w 25 do 30 minut to powinniśmy czule do niego podchodzić co chwilę, mieszać łyżką i dolewać płynu. To najważniejsza zasada. Risotto, ryż lubi kremowość , jak ją osiągniemy? Masło plus oliwa z oliwek to podstawa, to jedno z moich ulubionych połączeń kuchni francuskiej, przy risotto sprawdzi się wybornie, śmietanka lub mleko, zamiast(...)pokrojonych na plastry grzybów smażymy partiami (bardzo ważne! grzyby mają się smażyć na oleju a nie gotować!) na oleju rzepakowym, łyżką cedzakową wyjmujemy i odkładamy na talerz - 2 porcje ryżu (200g) - 2 ząbki czosnku - gałązka lubczyku - gałka muszkatołowa - śmietanka/ mleko/ woda - sól - świeżo mielony pieprz - duża łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - jarmuż liście bez łodyg (jarmuż blanszujemy

SMYKWKUCHNI
Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem 82

mediolańskiej katedry Duomo. Szafran wykorzystywano wówczas jako barwnik do kolorowania szyb używanych do wykonywania witraży. Pewnego dnia jednemu ze szklarzy nasypało się nieco szafranu do kotła z gotującym się ryżem i tak powstał żółty, aromatyczny ryż zwany od tamtego czasu risotto alla milanese.  Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem Składniki:  300g ryżu do risotto np. arborio(...)był gorący. Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem roztopić 1 łyżkę masła i przesmażyć na niem szalotkę posiekaną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i chwilę go smażyć, mieszając, aby pokrył się tłuszczem.  Szafran wsypać do szklanki z winem i wymieszać. Białe wino z szafranem wlać do smażącego się ryżu i smażyć

Codzienne Gotowanie
Arancini 61

robi się z risotta z dodatkiem szafranu, ich środek zawsze jest czymś wypełniony. Może to być mozzarella , szynka lub farsz z wątróbek drobiowych. Bazę, czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie kulek i ich nadziewanie. Danie jest bezglutenowe, co może mieć znaczenie dla osób uczulonych, w tej wersji zamiast tartej bułki użyjcie bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów(...)Danie jest bardzo smaczne i dość łatwe. Danie serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również na zimno. Print Arancini .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne aromatyczne kuleczki ryżowe Course Obiad Cuisine Italian Keyword ryż, ser Prep Time 4 hours Cook Time 1 hour Total Time 5 hours

SprawdzonaKuchnia.pl
Włochy - Czekoladowy ryż z Mesyny (Riso nero alla messinese) 115

Riso nero alla messinese to sycylijski deser, który swoją nazwę ( czarny ryż ) zawdzięcza kolorowi, jaki ryż nabiera po dodaniu czekolady i kakao (chociaż w naszym wypadku czekolada i kakao były bardziej brązowe niż czarne, więc i ryż jest raczej brązowy). We Włoszech raczej serwowany jest na zimno, jako deser (na przykład w pucharkach), ale nic nie stoi(...)podać go na ciepło, na przykład (jak my) na śniadanie.  Składniki (3 porcje): - 325 g mleka roślinnego (my użyliśmy pół na pół owsianego i sojowego) - 175 g ryżu do risotto - 40 g płatków migdałów + odrobina do podania - 1 łyżka kakao - 4 kostki gorzkiej czekolady - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki cukru   - skórka pomarańczowa (opcjonalnie do podania)  Przygotowanie

Roślinożerni urlopowicze
Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 57

winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna, ale czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut(...)warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały większe

Niedzielny kucharz
Domowe sushi 82

dynią marynowaną – domowa, spolszczona wersja japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu(...)sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1,5 szkl wody. Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min). Następnie mieszamy składniki zaprawy: ocet, cukier, sos sojowy. Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć. Dynie odsączamy z zalewy, buraki kroimy w podłużne słupki. Potem na macie bambusowej rozkładamy listek alg (błyszczącą

Dorota Smakuje
Sushi z łososiem i marchewką 72

Sushi z łososiem i marchewką – przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu z dodatkiem wędzonego(...)sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1,5 szkl wody. Gotujemy do miękkości (zajmie to ok 20 min). Następnie mieszamy składniki zaprawy: ocet, cukier, sos sojowy. Ciepły (lekko przestygły) ryż zalewamy zaprawą do ryżu i mieszamy (najlepiej widelcem). Dajemy mu delikatnie wystygnąć. Potem marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w podłużne paski (w zapałkę). Następnie w woku lub na patelni

Dorota Smakuje
Domowe sushi 50

nieograniczone możliwości. Zaproście znajomych, wyznaczcie zadania, będzie świetna imprezka!   Co jest nam niezbędne: Nori – wodorosty, suszone w formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już(...)dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy serek (Philadelphia).   Przygotowanie ryżu 1kg ryżu 1l wody Przede wszystkim ryż należy starannie wypłukać pod bieżąca wodą, pocierając ziarna palcami. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie  doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień gotujemy

Tajemnice Smaku