ryż - 22970 przepisów (strona:17/1532)

Gołąbki z ryżem do paelli 136

wynalazków, postanowiłam więc sprawdzić, jak ten (większy i bardziej klejący od tradycyjnego) ryż, sprawdzi się w połączeniu z mielonym mięsem. Gołąbki wyszły dość zwarte, ale nie za bardzo. Ryż napęczniał podczas zapiekania i na pierwszy rzut oka zdominował mięso. Gołąbki po przekrojeniu ani nie rozwarstwiają się, ani nie rozpadają, jednak nie są twarde i zbite. Są dość lekkie(...)delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊  Po zapieczeniu z sosem nabierają cudownego smaku i zapachu. Składniki: 1 niewielka kapusta 1 kg mięsa mielonego (najlepsze jest mieszane) 300 g ryżu do paelli 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oleju 500 ml gorącego bulionu (rosołu lob ewentualnie wody) 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak ugotować ryż, aby nie był sklejony i glutowaty. 296

wrzącej, osolonej wody i gotować według opisu na opakowaniu. Może ryż u nas nie jest częstym gościem na talerzu, ale jak już jest to sypki. Kiedyś kupowałam ryż w torebkach, taki pakowany po 100 g i gotowałam tak jak podano w przepisie. Niestety nie wychodził smaczny i może to dlatego nie był pożądanym dodatkiem do obiadu. Pomyślałam(...)jeśli ziarna ryżu będą miały luźniej to i będą mniej sklejone. Niestety to też nie podziałało. Obecnie kupuję ryż zapakowany luźno najczęściej w opakowaniu kilogramowym, przesypuję do metalowego pojemnika. Dzięki temu gotuję tyle ryżu ile faktycznie potrzebuję. Jak ugotować ryż na sypko? Oto sposób : Do garnka lub rondla wlać wodę – jej ilość zależy od tego ile ryżu

Niebieski kubek z kawa
Sushi 141

ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł. Następnie dokładnie go wypłukać pod bieżącą wodą do czasu aż woda będzie klarowna. Ryż zalać równą ilością wody (1:1), przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki. W międzyczasie przygotować(...)zaprawę do ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie sushi Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych alg (nori), rozprowadzić na nim niezbyt grubą warstwę ryżu, na końcu płata alg zostawić około centymetrowy odcinek do zaklejenia. Na ryż

Codzienne Gotowanie
Przepis na… – risotto z krewetkami 196

zależności do wielkości 8 dużych / kilkanaście małych 100 ml wina białego oliwa, sól, pieprz czosnek Korzystając ze wskazówek zawartych we wpisie Jak przygotować najlepsze risotto w bulionie gotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodając pancerz krewetek. Całość zalewamy(...)winem, a kiedy odparuje dolewamy 500 ml wody. Zagotowujemy. Co do kolejności działania: 1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli. Ryż długoziarnisty i ryż wstępnie gotowany (preboiled) nie może zostać użyty, gdyż sklei się. 2. Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut. 3. W rondlu rozgrzewamy

Bon Ton Italia
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 133

deserek był przeraźliwie słodki. Uwielbiam słodkie śniadania, ale nie aż tak. Uznałam, że lepiej taki ryżyk zrobić sobie samemu i mieć kontrolę nad jego składem. I tak powstał waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. W zasadzie do takiego ryżu można dodać dowolne owoce, startą czekoladę czy orzechy. Był duuużo lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz(...)będę robić ryż na mleku zdecydowanie częściej. Waniliowy ryż na mleku: 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio) 800 ml mleka 1 laska wanilii 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki cukru orzechy pistacjowe (można pominąć) maliny lub inne kwaskowate owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Risotto z warzywami. 124

Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych. W XI wieku, kiedy te wyprawy się rozpoczęły, Arabowie doskonale znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie w przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest(...)dodawane do niego wino - muzułmanom nie dodają wina. Info z  www.travelmaniacy.pl Nasza potrawa to prosty sposób przystosowany do naszych warunków. Ryż do risotto niestety nie jest powszechny w naszym kraju i nie wszędzie można go dostać. Szczególnie w małych miejscowościach, tak więc my zastąpiliśmy go ryżem parboiled. Nie oznacza to, że potrawa będzie źle

vegetanie
Sushi maki i nigiri 119

marchewki. Jak ostygną wstawić do lodówki. Sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż trzeba kilkakrotnie opłukać zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. Do gotowania ryżu odmierzamy 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min., aż do odparowania wody. W trakcie gotowania ryż trzeba często mieszać. Pozostawić jeszcze ryż w garnku pod przykrywką na kolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe składniki. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w słupki. Paluszki surimi także kroimy w słupki

Na słodko lub wytrawnie
Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) 2839

jednej z nich dodać ok. łyżkę kakao). Do całkowicie rozpuszczonych cukierków wsypujemy ryż preparowany, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarenko ryżu.  Na folie aluminiową wykładamy porcje po ok. 1 czubatej łyżce, a następnie z każdej formujemy kształt szyszki lub kulki. Szyszki szybko zastygają, więc musimy tą czynność robić dość szybko jednocześnie

Słodka Strona
Sushi Panda 153

ryż oraz kawałki nori.  Sushi Panda są dość pracochłonne, ale efekt....  z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.  Sushi Panda - Składniki: 150 g ryżu do sushi ok. 2 arkusze wodorostów nori Zaprawa do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru odrobina soli Sushi - Panda - Sposób przygotowania: Sushi -Pandy przyrządzamy z ryżu przygotowanego dokładnie(...)samo jak na tradycyjne sushi (przepis) . Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy

Słodka Strona
Sushi - to nie jest trudne 149

razy, może raptem 10 :) Mam już jednak jako takie pojęcie w jaki sposób samodzielnie je przygotować ;) Podstawą jest ryż . Nie może to być pierwszy lepszy, lecz specjalny ryż do sushi. Ziarna są większe, bardziej okrągłe i kleiste. Nie ryzykowałabym próby przygotowania sushi ze zwykłego ryżu. Przed ugotowaniem ryż należy dokładnie wypłukać, pocierając ziarna palcami i zmieniając kilkakrotnie(...)wodę. Po ugotowaniu i przestudzeniu, ryż przekładamy do miski nie metalowej , doprawiamy octem ryżowym, odrobiną cukru i soli. (Każde opakowanie ryżu zawiera instrukcję gotowania.) Arkusze nori - w skrócie ujmując są specjalnie przetworzone wodorosty w postaci arkuszy o grubości kartki papieru. Mają lekko rybny smak. Mata bambusowa jest konieczna, aby zgrabnie zrolować sushi. Ja dodatkowo owijam ją folią spożywczą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 135

obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż na mleku, użyłam obiadowych resztek. Dodałam szałwię, bo miałam, i byłam ciekawa, jak się sprawdzi. Efekt(...)Znakomity. Chleb jest pyszny, delikatny, a jednak sycący. Z bardzo ciekawą, oryginalną konsystencją. Oryginał z książki z pewnością jeszcze upiekę, póki co polecam moją wariację - pyszna jest! Chleb z ryżem i szałwią Składniki: (na 1 bochenek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml letniego mleka 200 g ugotowanego, ostudzonego ryżu 1 łyżeczka soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczny jabłecznik z ryżem i musem bananowym! 199

łyżki suszonej żurawiny - 2 banany  - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym z dodatkiem wody, dodaj słodziki. 2. Gorący ryż wyłóż na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) 3. Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułem. 34

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułem. Ta zapiekanka z ryżem , kurczakiem , brokułem i serem mozzarella to znakomita i szybka propozycja na pyszny obiad w ciągu tygodnia. Zapiekanka jest łatwa do przygotowania i co najważniejsze zadowoli każdego kto jej spróbuje. Smaki zapiekanki są proste i atrakcyjne, przygotowanie łatwe w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na zapiekanki . Brokuł z kurczakiem , ryż(...)kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik. Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje

Zdrowy Styl Joanny
Nasi goreng 160

ogóle. Nasi goreng to potrawa kojarzona głównie z kuchnią indonezyjską. Jej podstawowym składnikiem jest smażony ryż, ale trochę inny niż jesteśmy przyzwyczajeni. Oryginalnie chodziło bowiem o wcześniej ugotowany ryż, który pozostał niezjedzony z posiłków z bieżącego czy poprzedniego dnia i który chciano w ten sposób wykorzystać. W naszych współczesnych realiach oznacza to zwykle, że użyjemy ryżu celowo ugotowanego(...)też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w “naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Nie zawiera również jakiś nadzwyczajnych składników. Nie mniej jednak oprócz niewątpliwej związanej z tym wygody, nie jest to zbyt dobrze znane

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania