ryż - 22970 przepisów (strona:12/1532)

Ryż na sypko 50

problemy - ryż na sypko, tak aby nie był klejący tylko puchaty, miękki i z oddzielającymi się ziarnami. I oczywiście bez gotowania w torebkach - całe dobro z gotującego się ryżu pozostanie na swoim miejscu, bez wylewania do zlewu wraz z nadmiarem wody. Kleisty ryż też bardzo lubię ale ryż na sypko, to jest właśnie to :) Składniki: 1 szklanka(...)ryżu 1 i 3/4 szklanki wody 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż umieścić na gęstym sicie i przepłukać pod zimną wodą z nadmiaru skrobi. Płukać tak długo, aż woda po płukaniu będzie czysta i klarowna. W garnuszku rozgrzać olej, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać

Kocham..lubię..gotuję..
Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 271

łyżki kaszy na 1 szklankę mleka Kuskus perłowy 15 minut Gotuj podobnie jak makaron w osolonej wodzie i odcedź. Ryż zwykły 15-20 minut 1:2 Ryż parboiled 15-18 minut 1:2 Ryż brązowy 30 minut 1:2 Ryż jaśminowy 10-15 minut 1:2 Ryż basmati 10-12 minut(...)Dania Babci Zosi lub Trendy Lunch. Sól najlepiej dodać do wody, która się już zagotowała. Dlaczego? Woda posolona wymaga dłuższego czasu by się zagotowała. Pamiętaj, aby kaszę gruboziarnistą i ryż przed gotowaniem opłukać. Pozbywamy się wtedy zanieczyszczeń i kurzu, które w trakcie produkcji mogły trafić do kaszy. Przez kasze gruboziarniste mam na myśli np. kaszę gryczaną, a przez kaszę

Fabryka pomysłów
Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku 85

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Składniki:   400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 1 marchew 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 1 mała cukinia 100 g ugotowanego(...)ryżu 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól, pieprz   Przygotowanie: Na mocno rozgrzanym oleju podsmaż pierś pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy mięso się zrumieni dodaj pokrojoną marchew. Po 2 minutach wsyp cebulę pokrojoną

kuron.com.pl
Makarony spaghetti z czarnego ryżu, brązowego i gryki – Terrasana 133

chciałyśmy sobie jakoś urozmaicić obiady. Po ugotowaniu kolor makaronu nieco się rozjaśnił. Niteczki są cienkie, lekko spłaszczone i sprężyste, co ważne nie rozpadają się. W smaku czujemy charakterystyczną nutę ryżu ale nie jest ona zbyt wyraźna. Właściwie to nie ma tutaj głębi smaku. Dobry aczkolwiek niczego większego do dania nie wnosi oprócz delikatności tych "płaskich" niteczek. Makaron z ryżu brązowego(...)nadzieję, że ta wersja makaronu odmieni nasze życie. Po ugotowaniu od razu czujemy gryczany zapach, czyli już jest jakiś plus. Grubość nitek jest taka sama jak wyżej opisywanym z ryżu brązowego. Na szczęście w smaku już się od niego różni. Bardzo dobry makaron, który zasmakuje też osobom nie przepadającym za zbyt intensywną gryką. Szkoda tylko, że tych batatów tutaj

Candy Pandas
Risotto z dynią piżmową 154

łyżki masła i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać, aż stanie się szklista (przez około 2 - 3 minuty). Następnie dodać ryż, dokładnie wymieszać (każde ziarenko ryżu powinno być pokryte cienką warstewką tłuszczu) i podsmażać razem przez krótką chwilę (około 1 minuty). Zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię z cebulą i ryżem wlać szklankę bulionu drobiowego(...)jego kolejną szklankę i postępować w ten sposób, aż do wykorzystania całości bulionu (u mnie było to 6 szklanek). Nie wlewać od razu całego bulionu na patelnię. Po ugotowaniu ryż powinien być w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa miękka i kremowa. Na patelnię z ugotowanym ryżem przełożyć podsmażoną dynię, posiekaną natkę pietruszki oraz kurkumę i delikatnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Jak gotować ryż 169

kucharze lub osoby wprawione w gotowaniu popełniają błędy, których konsekwencje to niewłaściwy smak lub konsystencja ryżu. Najtrudniej gotować ryż sypki, a najłatwiej w torebkach. Sprawdź jak gotować ryż. Jak gotować ryż googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Ryż w torebkach wrzucamy do gotującej się już wody i kontrolujemy czas. Odmian ryżu jest bardzo wiele(...)jest wiele. Zawsze jednak gotujemy go z dodatkiem soli i oliwy. Ryż należy wrzucić do gotującej się wody i gotować 15-20 minut pod przykryciem. Post Jak gotować ryż pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż idealny 229

Przez długi czas wierzyłam, że najlepszy ryż to ten sprzedawany w torebkach. Nie koniecznie musiał to być klasyczny biały ryż, bo uwielbiam też ten dziki czy brązowy. Przez długi czas bałam się gotować ryż bez torebki w obawie, że wyjdzie z tego klejąca się papka. Wtedy z pomocą zjawiła się Helen, która pokazała mi jak szybko przygotować(...)sypki ryż.  Od tamtego czasu nie kupuję innego ryżu niż ten sypki, a moim ulubionym rodzajem ryżu jest zdecydowanie ten jaśminowy. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebna będzie szklanka długoziarnistego ryżu jaśminowego, garnek z pokrywką i woda. Przygotowanie: Odmierzoną ilość ryżu przekładamy na sitko i płuczemy, tak długo aby woda, która płucze ryż nie była biała

Pełna Lodówka
Papryki faszerowane ryżem 179

Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki,  znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food. Ryż doprawiałam przyprawą do faszerowanych pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi ziołami tj oregano, miętą, bazylią.  Bardzo dobrym dodatkiem okazał się szpinak, dzięki któremu farsz(...)był suchy. Polecam! , składniki 6  papryk farsz 250 g szpinaku 2 -3 ząbki czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa

Stare Gary
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 156

Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso. 5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy(...)ryż wciągnął nadmiar wody. 6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy. 7.  Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze. 8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym. 9. Zalewamy gołąbki

Wypisz Wymaluj
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 239

byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-) Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku. Składniki: 1/2 dużego kalafiora woreczek ryżu (100g) wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie 1 cebula biała część pora(...)oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem

Walijskie Pichcenie
Chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem 193

warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony ryż z curry. Składniki: - 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię - 2 piersi z kurczaka - 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa  - curry - jarzynka czy tam inna vegeta - przyprawa do gyrosa - czerwona słodka papryka - zioła prowansalskie - pieprz - sól - pomidory (opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli(...)trakcie smażenia wsypujemy ok. dwóch łyżeczek jarzynki i tak ze dwie łyżki curry, żeby zaczął ładnie tą przyprawą pachnieć. Gdy jest już podsmażony, zalewamy go wodą, dla dwóch szklanek ryżu musimy użyć czterech szklanek wody, powinna od razu nam się zabarwić: W takim stanie pozostawimy nasz ryż pod przykryciem na małym ogniu na +/- 20 minut. Musi wchłonąć całą wodę

Kulinarne zapędy Kokosa
Risotto z krewetkami 147

dane główne. Kremowy ryż o pełnym smaku rozpływa się w ustach, jednocześnie nie tracąc swojej struktury. Połączenie krewetek z bazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula(...)krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ryż. Podsmażamy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty – trzeba pilnować i mieszać, żeby nie przypalić. Gdy ryż się „zeszkli” dodajemy 2 chochelki bulionu – bulion powinien przykryć ryż. Podgotowujemy

Pociąg Do Kuchni
Podsumowanie akcji: Ryż na słodko 201

Dziekuję Wam serdecznie za udział w akcji „Ryż na słodko”. Dzięki Waszym wpisom przeniosłam się w świat dzieciństwa, kiedy samodzielnie upichcony ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem stanowił pyszny słodki obiad. Dziekuję ze przypomnienie „starych” przepisów i za nowe inspiracje, które z milą chęcią wypróbuję, bo ryż to to, co tygryski lubią najbardziej”))  Pudding czekoladowo-ryżowy(...)autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI autorka: Aleksandra | blog: Przepisy Aleksandry Ryż na słodko w nietypowym połączeniu:) autorka: sowa_nie_sowa | blog: Zdrowa kuchnia Sowy Ryż na mleku z gruszkami autorka: deserowo | blog: deserowo Czekoladowy deser ryżowy autorka: agaimisia | blog: MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA ryż z jabłkami autorka: Grazynka Domagala | blog: GZICZKA-moje doświadczenia

Mia Cucina Sofieta
Risotto z grzybami i kurczakiem 14

wzbogacić smak wielu potraw. Mało popularne w Polsce, ale przepyszne jest risotto z grzybami i kurczakiem – przygotuj je według naszego przepisu i sprawdź, czy to danie dla Ciebie! Jaki ryż użyć podczas przygotowywania risotto? Choć risotto da się przygotować z każdego ryżu, to nie w każde ziarna pozwolą uzyskać odpowiedni smak i konsystencję tego dania. Popularny w polskich kuchniach(...)ryż parboiled czy brązowy (a także jaśminowy, basmati i wiele innych) nie pozwoli uzyskać zadowalającego efektu podczas przygotowywania tego włoskiego dania. Jakiego rodzaju ryżu użyć zatem do ristotoo? Najlpiej sprawdzają się poniższe rodzaje: Ryż arborio – jego cechą rozpoznawczą są jasne, duże i owalne ziarna. Doskonale wchłania płyny dodawane do risotto. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami jest bardzo aromatyczny

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania