ryż - 22970 przepisów (strona:5/1532)

Ryż z kurczakiem i warzywami 389

akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy. Wykonanie: Kurczka kroimy w kostkę(...)pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię przykrywamy pokrywką. Moc kuchenki zmniejszamy do minimum i pozwalamy ryżowi dusić się około

Kulinarne przygody Gatity
Brązowy ryż z cukinią i selerem 195

Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja na szybki obiad, ze względu na to, że podajemy je z gotowanym jajkiem, posiłek najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu. Sprawdź również przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką Składniki 100g brązowego ryżu(...)mała cukinia kilka pędów selera naciowego 1 jajko sól pieprz szalotka 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Brązowy ryż z cukinią i selerem – przepis Ryż gotujemy na sypko. Skorzystajcie z informacji o czasie gotowania ryżu zamieszczonej na opakowaniu. Na oliwie z oliwek na sporej patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i po chwili dodajemy posiekany czosnek. Smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker 386

pozostaje sypki, nie ma zagrożenia, że będzie rozgotowany lub niedogotowany po wygotowaniu odpowiedniej ilości wody garnek unosi się na wyłączniku,wyłącza gotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus,  pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem(...)nasze babskie spotkania  Panchami (w najbliższym czas poproszę ją o przesłanie przepisu) Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta: odmierzoną przy pomocy dołączonej do zestawu miarki odpowiednią dla nas ilość ryżu płuczemy pod bieżącą wodą do czasu aż woda straci mleczne zabarwienie, wsypujemy do miski, dolewamy wodę i... naciskamy przycisk start. Do ryżu możemy od razu dodać ulubione przyprawy (cynamon, anyż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe sushi 355

tuńczykiem i ogórkiem, w grę wchodzą jeszcze paluszki krabowe i mango. Albo w wersji na słodko - z wiśniami z kompotu (bez pestek, oczywiście) i kremowym serkiem.  Prawidłowego gotowania ryżu nauczył mnie mąż koleżanki, a do środka pakujemy to, co lubimy. Do domowego sushi nie używamy surowych ryb, bo to nie ta liga. Ale z dziwnych dla dzieci składników była(...)środka, a w naszym ciągle tak :) Ale jeszcze nad tym popracujemy. Jutro Sylwester, więc okazja do potrenowania.  Przygotowanie sushi z dziećmi ma same zalety i tylko jedną wadę. Ryż jest wszędzie :) Poza tym to jest genialny, zdrowy i kolorowy posiłek. Idealny sposób na przekonanie niejadków do warzyw i poznawania nowych smaków. Samo spróbowanie wasabi jest już niemałą przygodą

bistro mama
Jak Ugotować Ryż Basmati 223

poprzednim poście napisałam kilka słów Jak ugotować Dziki Ryż , teraz kilka słów jak ugotować ryż Basmati metodą absorbcji, czyli idealnie dobrana ilość wody do ilości ryżu. Ryż wchłania wodę praktycznie do ostatniej kropelki jest idealnie miękki. Ryż Basmati to tak naprawdę odmiana ryżu długoziarnistego. Występuje w dwóch odmianach białej i brązowej. Ma lekko orzechowy smak, który(...)zbliżony smakiem jest do dzikiego ryżu. Najpopularniejszy jest w Indiach i Pakistanie. Ryż Basmati po ugotowaniu jest sypki. Jak Ugotować Ryż Basmati? 200 g Ryżu Basmati 1 i 3/4 szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie 20 minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar

Blondynka Gotuje
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 219

jakim to mianem został określony, stał w szafce i czekał. Na tę chwilę. RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. /własny;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki czerwonego ryżu 1/2 małej cukinii 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży, dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucam ryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty, po czym od razu podaję. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pomidorowy ryż z ciecierzycą – pomysł na obiad do pracy (Multi Lunch Box N’OVEEN) 111

przepis to idealny pomysł na obiad do pracy! Pomidorowy ryż z ciecierzycą przygotowałam w Multi Lunch Boxie marki N’OVEEN – to urządzenie pozwala ugotować posiłek, podgrzać go, a także utrzymać temperaturę dania. Zobacz przepis na ten pyszny pomidorowy ryż i poznaj elektryczny lunchbox! Ugotuj i podgrzej obiad w pracy – Multi Lunch Box N’OVEEN(...)czas ustawiamy na cyfrowym panelu. Urządzenie pozwala na bardzo szybkie podgrzanie posiłku – wystarczy 10-15 minut, aby danie było ciepłe . A jeśli chodzi o funkcję gotowania, to np. ryż ugotujemy w 20-25 minut. Ten elektryczny podgrzewacz składa się z głównego pojemnika z powłoką ceramiczną (powłoka ta zapobiega przywieraniu), a także mniejszego pojemnika i przegrody, które można umieścić

Via Gusto
Smażony ryż z mielonym indykiem 101

Smażony ryż z mielonym indykiem, groszkiem, szpinakiem i jajkiem to super proste danie. Jeśli masz ugotowany ryż, to obiad zrobisz w 15 minut. Czas : 35 minut jeśli nie masz ugotowanego ryżu i 15 minut jeśli go masz Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Co zrobić z mielonego mięsa? Pulpety, burgery, kotlety – to jasne. Ale możliwości jest(...)znacznie więcej. Najlepszy przykład to smażony ryż z mielonym indykiem, danie bardzo łatwe i bardzo smaczne. Tajemnica smakowitości tkwi w prostym sosie, którym pod koniec smażenia trzeba zalać smażące się składniki. Ale po kolei. Jak zrobić smażony ryż z mielonym indykiem? Najlepiej zacząć rano, albo wieczorem:) Tak jest. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie ryżu. Jeśli masz gotowy ryż

Niedzielny kucharz
Ryż do sushi + film 87

Dobrze ugotowany ryż jest podstawą udanego sushi. To od specjalnego ryżu do sushi zależy, smak i konstystencja całej potrawy. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić sushi w domu, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, aby był idealny, zaprszam do wypróbowania przepisu.     składniki do przygotowania 3 rolek sushi 1 szklanka suchego ryżu do sushi ( szklanka 250 ml ) 1,5 szklanki(...)zimnej wody ( szklanka 250 ml ) + woda do płukania ryżu 3 łyżki gotowej zaprawy do ryżu ( lub 3 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru ) przepis Przygotowanie ryżu do sushi rozpoczynamy od od dokładnego wypłukania ryżu. Do miski wsypujemy ryż zalewamy go zimną wodą i kilkakrotnie płuczemy dłonią aby pozbyć się z ryżu skrobi, czynność tę powtarzamy

Smakowite Dania
Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem 169

Ryż gotowany z kurkumą i sosem sojowym, wędzony kurczak, słodkie owoce i migdały - brzmi intrygująco, ale połączenie smaków jest zaskakująco pyszne. Sałatka dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i może stanowić samodzielny posiłek - do tego ten piękny, radosny i słoneczny kolor poprzez dodatek kurkumy do gotowania ryżu :) Do przygotowania sałatki wykorzystałam ryż jaśminowy biały BIO marki Polskie Młyn(...)który sprawdził się rewelacyjnie a inspiracją był przepis z kolekcji książek Kuchni Polskiej "Sałatki i surówki". Serdecznie polecam :) Składniki: Ryż: 1/2 szklanki ryżu (wykorzystałam ryż jaśminowy biały BIO marki Polskie Młyny ) 1 szklanka wody do gotowania ryżu odrobina oleju 1 łyżeczka kurkumy  1/2 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego, wg gustu Dodatkowo: 300 g wędzonej piersi

Kocham..lubię..gotuję..
Smażony ryż z fasolkami i groszkiem 153

Smażony ryż to jedno z tych dań, które możesz przyrządzić na poczekaniu. Warunek jest jeden – trzeba mieć w lodówce ugotowany, wystudzony ryż. Możesz go przygotować dzień wcześniej lub rano, żeby później mieć lancz od ręki. Czas : 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2   Smażony ryż to przyjaciel każdego zabieganego człowieka, danie, które nie wymaga żadnego(...)zachodu, robi się szybko, a skład jest kwestią twojego wyboru. Jest tylko jeden warunek: smażony ryż najlepiej wychodzi z ryżu wystudzonego, który kilka godzin poleżał w lodówce. Dlatego idealnie nadaje się do przepisów typu left over, czyli zużywania resztek składników jakie zostają z dań wczoraj. Dlaczego wystudzony ryż jest taki ważny? Ponieważ ryż zrobiony na świeżo, ciepły

Niedzielny kucharz
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 182

Ryż to niezbędny składnik do przygotowywania sushi. Sprawdź jaki rodzaj tego produktu najlepiej się sprawdzi. O czym warto pamiętać? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ryżu do sushi? Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Danie to znane jest już niemal na całym świecie i wciąż zyskuje coraz więcej fanów. Z tego powodu pojawia się również wiele miejsc(...)świeże oraz odpowiednio pokrojone i przyrządzone. Niezbędnym składnikiem będzie także ryż. Produkt ten również powinien być właściwie dopasowany do tego rodzaju dania. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak dopasować ryż do sushi. Długość i kolor Istnieje bardzo wiele odmian ryżu. Możemy podzielić je ze względu na długość, grubość czy kolor. Każdy z nich posiada inny smak oraz wartości odżywcze

Kuchcik gotuje
Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi 183

szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy(...)ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut. Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest

Życie zamknięte w smaku
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 199

szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy(...)ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut. Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest

Życie zamknięte w smaku