ryż - 19793 przepisów (strona:5/1320)

Ryż na mleku z miodem nawłociowym, nerkowcem i liczi 72

alergicy poczytajcie o nawłoci). Polecam zakup takowego miodu jak i sam deser który równie dobrze posłuży za śniadanie :) Czas przygotowania: 15 minut Dla 2 osób Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego EKO ponad pół szklanki świeżego mleka garść orzechów nerkowca kilka owoców liczi ksylitol 2-3 łyżeczki miodu nawłociowego Przygotowanie 1/ Ryż zagotowujemy z mlekiem ciągle mieszając przez(...)minuty (skrobia z ryżu wytrąci się do mleka i powstanie kleista konsystencja). Odstawiamy na 5 minut 2/ Dodajemy orzechy nerkowca i słodzimy do smaku miodem i ksylitolem 3/ Obieramy i tniemy w paski liczi. Przelewamy ryż na mleku do miseczki i układamy pokrojone liczi. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini 69

Orzeszki ziemne  garść Por 6 cm kawałek  Pół łyżeczki pasty tahini Sos sojowy do smaku Ogórek zielony Sos czosnkowy Sól himalajska Masło łyżeczka Przygotowanie: 1/ Namoczony wcześniej ryż (minimum pół godziny) gotujemy w osolonej wodzie ok. 12 minut na małym ogniu. 2/ W między czasie podsmażamy na maśle pokrojony w drobne paski por. Gdy por zmięknie dodajemy(...)orzeszki na krótką chwilę i zdejmujemy z kuchenki. 3/ Gdy ryż jest już gotowy mieszamy go razem z porem i orzeszkami z patelni którą jeszcze na chwilę wstawiamy na palnik. Dodajemy tahinę i wszystko energicznie mieszamy. 4/ Wykładamy danie na środek talerza a dookoła układamy pokrojone plasterki ogórka z sosem czosnkowym. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 88

jakim to mianem został określony, stał w szafce i czekał. Na tę chwilę. RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. /własny;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki czerwonego ryżu 1/2 małej cukinii 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży, dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucam ryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty, po czym od razu podaję. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 44

Ryż to niezbędny składnik do przygotowywania sushi. Sprawdź jaki rodzaj tego produktu najlepiej się sprawdzi. O czym warto pamiętać? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ryżu do sushi? Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Danie to znane jest już niemal na całym świecie i wciąż zyskuje coraz więcej fanów. Z tego powodu pojawia się również wiele miejsc(...)świeże oraz odpowiednio pokrojone i przyrządzone. Niezbędnym składnikiem będzie także ryż. Produkt ten również powinien być właściwie dopasowany do tego rodzaju dania. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak dopasować ryż do sushi. Długość i kolor Istnieje bardzo wiele odmian ryżu. Możemy podzielić je ze względu na długość, grubość czy kolor. Każdy z nich posiada inny smak oraz wartości odżywcze

Kuchcik gotuje
Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi 52

szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy(...)ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut. Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest

Życie zamknięte w smaku
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 52

szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy(...)ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut. Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest

Życie zamknięte w smaku
Ryż z jagodami 81

gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2. W międzyczasie robimy sos, opłukane jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy. 3. Porcjujemy ryż i polewamy owocowym sosem . Pyszności! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryż z jabłkami 62

piekarniku). U nas się gotuje ryż, a osobno smaży się jabłka, a potem łączymy oba składniki w całość. Taka wersja smakuje mi najbardziej.  Składniki: 2 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 2 szklanki wody sól cukier do smaku 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon Sposób przygotowania: 1. Opłukany ryż gotujemy do miękkości w wodzie z mlekiem. Dodajemy(...)wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich . 3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 77

pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem i posypujemy pokruszonym płatkami migdałowymi. Obok układamy żółty ryż i sałatkę

Aga w kuchni
Cynamon. Baklazan. Ryz. 51

odcisnac, pokroic w kostke wielkosci 1 cm. Podsmazyc na 2 lyzkach oliwy. Odstawic. Na kolejnych 2 lyzkach oliwy zeszklic cebule, nastepnie dodac ryz i smazyc okolo 2 minuty. Ryz posypac cynamonem, dodac wode i rodzynki. Gotowac az ryz zrobi sie miekki. Dodac do ryzu odstawionego wczesniej baklazana oraz pomidory obrane ze skory i pokrojone w kostke. Doprawic

Przysmaki Karolki
Jak tanio zrobić domowe sushi 86

Philadelphia majonez imbir marynowany 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Domowe sushi – jak przygotować: Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż . Od tego jak przygotujecie ryż będzie zależał smaku Waszego sushi. Proporcje przygotowania ryżu są takie: 1 szklanka ryżu = 1 1/3 szklanki wody Ryż dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)mocnym ogniu zagotowujemy. Jak woda zacznie się gotować zmniejszamy maksymalnie ogień. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zostawiamy go na kolejne 15 minut pod przykryciem. W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy razem z solą i cukrem. Dodajemy do ryżu i odstawiamy aby ostygł. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w długie paseczki. Połowę z nich smażymy na patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 73

szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz(...)trwałość i odporność na uszkodzenia to wok daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Chociaż przy pierwszym użyciu w chwili zapomnienia mieszałam ryż metalowym widelcem i nie dostrzegłam żadnych uszkodzeń. Gwarancja wynosi aż 2 lata. W swoim zwyczaju mam szybsze wyrzucanie garnków ;) więc miło będzie jak w końcu coś dłużej zagości w mojej kuchennej

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z warzywami 33

Klasyczny biały ryż jadamy rzadko, jeśli już to w postaci jabłek z ryżem. Dzisiaj zapraszam na ryż z warzywami. Zwykły ryż smakuje nieprzeciętnie z dodatkiem warzyw. Za każdym razem możemy zmieniać smak potrawy, dodając różne proporcje jak i różne warzywa. Taki ryż z warzywami to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako(...)mocno na wyczerpaniu. Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając lodówkę. Jeśli zależy nam na bardziej niezwykłym smaku i wyglądzie ryżu, możemy dorzucić trochę kurkumy i curry. Niezależnie od wybranych dodatków, ryż wychodzi po prostu bardzo dobry, nie wymaga też dużo pracy, co jest dla mnie niezwykle ważne. Mój mąż

Mieszam w Garnku
Domowe risi fruiti – ryż na śniadanie 56

świeże owoce. Taki deser lubią wszystkie dzieci. Moje jedzą risi frutti najczęściej na śniadanie. Nie wiem czy wiecie skąd ten deser się wywodzi? Z Indii ! Tam właśnie gotuje się ryż na miękko z różnymi dodatkami i podaje jako deser. zamiast ryżu można ugotować mannę. Jadłam ryż na deser wiele razy u mojej pakistańskiej przyjaciółki – podobna tradycja. Moja(...)przyjaciółka dodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto . Ryż na śniadanie można zrobić w wersji

codojedzenia
Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym 61

Ryż jaśminowy jest specjalnością kuchni tajskiej i stamtąd się wywodzi. P otocznie nazywa się go „tajskim pachnącym ryżem”. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowego, kwiatowego aromatu, jaki wydziela się podczas gotowania. Ma charakterystyczne wysmukłe, śnieżnobiałe ziarna. Po ugotowaniu ziarno jest miękkie, puszyste i delikatnie kleiste. Doskonale nadaje się do wykwintnych dań i wszelkich potraw kuchni azjatyckiej. Wspaniale też się(...)sprawdza do dań słodkich. Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym . Składniki: - 500g suchego ryżu - 1 litr zimnej wody - 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 3 łyżki oleju kokosowego - pesto pietruszkowo bazyliowe ( przepis na blogu )     Jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ryżu, zawsze tak gotuję, a nauczyła mnie tego sposobu moja Mama. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy

mojewypiekiinietylko