ryż - 19793 przepisów (strona:6/1320)

Ryż z warzywami 33

Klasyczny biały ryż jadamy rzadko, jeśli już to w postaci jabłek z ryżem. Dzisiaj zapraszam na ryż z warzywami. Zwykły ryż smakuje nieprzeciętnie z dodatkiem warzyw. Za każdym razem możemy zmieniać smak potrawy, dodając różne proporcje jak i różne warzywa. Taki ryż z warzywami to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako(...)mocno na wyczerpaniu. Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając lodówkę. Jeśli zależy nam na bardziej niezwykłym smaku i wyglądzie ryżu, możemy dorzucić trochę kurkumy i curry. Niezależnie od wybranych dodatków, ryż wychodzi po prostu bardzo dobry, nie wymaga też dużo pracy, co jest dla mnie niezwykle ważne. Mój mąż

Mieszam w Garnku
Domowe risi fruiti – ryż na śniadanie 56

świeże owoce. Taki deser lubią wszystkie dzieci. Moje jedzą risi frutti najczęściej na śniadanie. Nie wiem czy wiecie skąd ten deser się wywodzi? Z Indii ! Tam właśnie gotuje się ryż na miękko z różnymi dodatkami i podaje jako deser. zamiast ryżu można ugotować mannę. Jadłam ryż na deser wiele razy u mojej pakistańskiej przyjaciółki – podobna tradycja. Moja(...)przyjaciółka dodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto . Ryż na śniadanie można zrobić w wersji

codojedzenia
Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym 61

Ryż jaśminowy jest specjalnością kuchni tajskiej i stamtąd się wywodzi. P otocznie nazywa się go „tajskim pachnącym ryżem”. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowego, kwiatowego aromatu, jaki wydziela się podczas gotowania. Ma charakterystyczne wysmukłe, śnieżnobiałe ziarna. Po ugotowaniu ziarno jest miękkie, puszyste i delikatnie kleiste. Doskonale nadaje się do wykwintnych dań i wszelkich potraw kuchni azjatyckiej. Wspaniale też się(...)sprawdza do dań słodkich. Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym . Składniki: - 500g suchego ryżu - 1 litr zimnej wody - 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 3 łyżki oleju kokosowego - pesto pietruszkowo bazyliowe ( przepis na blogu )     Jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ryżu, zawsze tak gotuję, a nauczyła mnie tego sposobu moja Mama. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy

mojewypiekiinietylko
Jak Ugotować Dziki Ryż? (Owies Wodny) 81

trudne. Lubię gotować metodą absorbcji, czyli gotowanie w takiej ilości wody, aby ryż wchłoną całą odmierzoną wodę i po tym czasie był gotowy do spożycia. Odlewając wodę, odcedzając ryż z nadmiaru wody pozbawia go wartości odżywczych, które zostały w wodzie. Metoda adsorbcji jest idealna, wszystko pozostaje w ziarenkach. Dziki ryż  pochodzi z bagnistych obszarów Ameryki Północnej(...)Dziki ryż tak naprawdę to są nasiona wodnej trawy, znany pod nazwą Owies wodny. Jego długie, cienkie ziarna mają ciemnobrązową barwę, intensywny zbożowy smak i orzechowy aromat. Dziki ryż nazywany jest także kanadyjskim lub indiańskim ryżem. Stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera białko, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wit. B1,B2, B3 i B6, żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz kwas

Blondynka Gotuje
Brokułowy ryż. 74

tłuszczu.. Ale - tak wszędzie są jakieś ale..dałabym mniej tej przyprawy z papirusu, trochę dla mnie za słone więc warto trochę zeskrobać:P Składniki: około 120 g ryżu (wystarczy na dwie głodne osoby :)) mały brokuł Śmietana 18% - 100 ml pieprz, sól, czosnek Przygotowanie: Brokuł gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy śmietanę i odrobinę oliwy(...)następnie wszystko miksujemy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ryżu dodajemy zmiksowanego brokuła i mieszamy

QuchniaKaroli
436. Ryż i sos który nie wyszeł jak trzeba. 62

ryż na mleku z sosem czekoladowym i gruszką* *1/2 na dnie Dzisiejszy poranek był koszmarny, w pewien sposób zaspałam, ryż który sobie "podgotowałam" wczoraj musiałam wyrzucić, bo był jakiś rozwalony? Sos wyszedł mi za rzadki o czym skapnełam się dopiero jak wlałam go do miseczki -,- przez co"wsiąkł" w ryż, a nie tego chciałam. Aparat

More food, love and dreams
Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną 29

Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną propozycję z ryżem w roli głównej. Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną, to wspomnienie dzieciństwa, do którego wracam niejednokrotnie. Tak przygotowany ryż możecie podać zarówno na obiad, jak i (w mniejszych porcjach) jako sytą kolację. My uwielbiamy to połączenie. Słodycz jabłka, wzbogacona nutą cynamonu(...)kwaskowatość żurawiny. Do tego najlepszej jakości ryż Karoon. Takie danie musi smakować O ryżu Karoon pisałam Wam już przy przepisie na gołąbki z marchewką (bez zawijania) . Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren

Słodkie okruszki
Czarny ryż z kurczakiem i jarmużem 14

Czarny ryż z kurczakiem i jarmużem to moja propozycja na obiad w czasach kryzysu. Ryż to produkt, który latami możemy przechowywać w naszej spiżarni (szczególnie ryż biały, który znaleziono nawet w piramidach, dziesiątkami lat się nie psuje, podobno ze względu na niską zawartość tłuszczu). Jednak jeśli robimy zapasy do podręcznej spiżarni, nie wybiegając tak daleko do przodu(...)niczym Faraoni, warto zebrać kolekcję odmian ryżu w kuchennej szafce. Raz, że jego inne odmiany ubogacą naszą dietę i talerze, zapobiegną rutynie. Dwa, że różne odmiany ryżu dostarczą nam różnych wartości odżywczych i o to właśnie chodzi. Ryż czarny uprawiany w Azji jest już od niemal 5000 lat m.in w Tajlandii, Chinach czy Indiach. W starożytnych Chinach mógł

Dorota Smakuje
Ryż z kurczakiem po chińsku 11

być sprawnym kucharzem, żeby je przygotować. Jeśli lubisz chińską kuchnię lub chcesz rozpocząć z nią przygodę – zacznij od tego dania! Czas przygotowania : 10 minut (nie licząć czasu gotowania ryżu) Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 solidne Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest(...)potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji Południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa. Kluczowym dodatkiem jest natomiast jajko. Techniki przygotowania ryżu z kurczakiem po chińsku są dwie. Pierwsza to „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem.Druga metoda

Niedzielny kucharz
Mleka roślinne - przegląd produktów dostępnych w sklepach sieciowych 71

Węglowodany 0,8 g / w tym cukry: 0,6 g Białko 3,1 g Sól: 0,03 g Joya Napój kokosowo-ryżowy Dostępność: Lidl Składniki: woda, ryż 11,5%, mleko kokosowe 10% (krem kokosowy, woda), maltodekstryna, emulgator: lecytyna słonecznikowa, substancja zagęszczająca: guma gellan, sól. Cena: 9,99zł / 1l Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 64 kcal Tłuszcz(...)cukry: 5,9 g Błonnik: 0,4 g Białko 0,3 g Sól: 0,09 g Joya Napój ryżowo-migdałowy Dostępność: Lidl Składniki: baza ryżowa 94% (woda, ryż 12,2%); migdały 3%; cukier buraczany, olej słonecznikowy, sól. Cena: 8,99zł / 1l Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 36 kcal Tłuszcz: 1,3 g / w tym kwasy nasycone

Zielona Kuchnia
Ryż smażony po chińsku z wołowiną, jajkiem i warzywami 114

świetnie, ale zwykły jasny, mocno słony sojowy sos też będzie dobry), oleju sezamowego, płatków chili, skrobi i wody. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.   RYŻ Ryż w tym daniu nie powinien się kleić – jeśli używacie ryżu w woreczkach zdarza się, że zbija się w grudki. Chińczycy i Japończycy mają na to swój sposób(...)bardzo przyprawiony. Po przygotowaniu potrawy jego smak jest kompletnie niewyczuwalny. Ostudzony ryż wykładamy do dużej miski i dodajemy do niego majonez, wszystko razem mieszamy dłonią rozbijając grudy ryżu i otaczając pojedyncze ziarenka w majonezie. Na 3 woreczki ugotowanego ryżu (300g suchego) powinna wystarczyć jedna pełna łyżka majonezu – jeśli czujecie, że ryż jeszcze się lepi, dodajcie go więcej. Ryż

Karo in the Kitchen
Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym. 1086

ryżu Po ½ papryki czerwonej, żółtej Przyprawa do gyrosa Sól Olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Przyprawa do pizzy Oregano Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Przygotuj sos. W gorącej, przegotowanej wodzie rozpuść kostkę rosołową, następnie dodaj koncentrat pomidorowy,oregano i przyprawę do pizzy. Wszystko dobrze wymieszaj . Filet  pokrój(...)patelni podlanej olejem. Pod koniec dodaj przyprawę gyros i wymieszaj. Papryki umyj i pokrój w cienkie paski, różnej długości. Podsmaż na patelni przez 5-10 minut aż zmięknie. Dodaj ryż ,mięso i sos, i dokładnie wymieszaj

QuchniaKaroli
Smażony ryż z warzywami 2175

kurczaka 1 maly brokuł 3 marchewki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki. Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie(...)około 7-9 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest gotowy.:) Bylo prosto i bedzie pysznie Smacznego

Smaki Edyty
Pikantny ryż z warzywami. 72

Ryż z sosem chilli i warzywami, to naprawdę boskie połączenie. Sos chilli jest chyba najczęściej używany przez mnie(...)zawsze dodaje do dania fajną nutkę pikantności. Składniki: 100 g ryży Mieszanka warzyw (400 g) 2 łyżki słodkiego sosu chilli szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie:  Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy sos chilli, 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy 10 minut. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy, solimy i pieprzymy, i gotujemy pod przykryciem 30 minut.  Przed serwowaniem posypujemy

Kuchnia Łukasza
Domowe Sushi krok po kroku 128

całkowitego sfermentowania. Zjadano tylko rybę, a sfermentowany ryż wyrzucano. Przez następne lata danie ewoluowało, okres fermentacji ulegał skróceniu (od miesiąca do kilku dni), zaczęto spożywać również ryż i stosować ocet ryżowy do jego zakwaszania. Tak przygotowane danie było gotowe do jedzenia już następnego dnia. Jedną z ostatnich form ewolucji sushi był Hako-sushi. Były to cienkie plastry świeżej(...)ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione deseczką i pokrojone na małe, prostokątne porcje, gotowe do jedzenia po kilku godzinach. W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił się w wykwintne danie. Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach. Najprostsza wersja sushi to nigiri, czyli wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najpopularniejsze sushi to maki - rolki

Mania Gotowania
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 52

jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się Wam podczas gotowania. Polecam Wam ryż długoziarnisty basmati od Karoon . Jakość i smak, który zasługuje na uwagę. Uwielbiam ten ryż. Przygotowałam z nim już nie jedno dania – na słodko czy wytrawnie i jestem bardzo zadowolona. Dlaczego ryż KAROON? Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż

Słodkie okruszki
Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym 56

męża do pracy trzeba z czymś wyprawiać. Padło na ryż z dynią? Czemu? Zupełnie nie wiem. Jakoś mi tak pasowało do siebie. W sumie z dzieciństwa pamiętam ryż z jabłkami. A dynia, jakoś tak kolorystycznie mi do tego dania przystawała Jako, że niedawno robiłam w swoich zapasach porządki i dostrzegłam mleczko kokosowe, którego termin nieuchronnie zbliżał się(...)końca, padło również na ten produkt. Powiem szczerze, że ja od narodzin córeczki, nie jestem specjalnie wybrednym konsumentem, więc bez marudzenia i tradycyjnie już w pośpiechu ryż spałaszowałam. Za to mój mąż, podchodzi do takich dań z rezerwą. Bo ryżryż on jada tylko z jabłkami, bo dynia, a każdy wie, że dynia to mdła jest

Mieszam w Garnku
Pyszny ryż z jabłkami 60

spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym domu. Idealnym dodatkiem do tego dania jest odrobina gęstej śmietany albo wersja odrobinę mniej kaloryczna – jogurt naturalny. Ryż z jabłkami możecie zjeść zarówno na ciepło ale także bez podgrzewania następnego dnia… Pychotka… Składniki (na 4 porcje) dwa woreczki ryżu 8-10 jabłek 3-4 łyżeczki(...)cynamonu 1/3 szklanki cukru Przepis na ryż z jabłkami Ryż gotujemy ok. 4-5 minut krócej aniżeli przepis na opakowaniu. Będzie jeszcze pieczony. Odcedzamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Jeśli będą zbyt mało słodkie dodajecie odrobinę więcej cukru. Na dnie foremki do zapiekania układamy część ryżu, następnie jabłka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymi 122

łososia 1 ogórek 1 avocado szczypiorek sałata dębowa Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sos sojowy cukier, sól Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż Pałeczki PRZYGOTOWANIE ryżu: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie(...)Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy, aby pod koniec gotowania, w momencie gdy ryż pochłonie całą wodę należy przemieszać. Unikniemy przywarcia ryżu do dna garnka. Ryż po ugotowaniu pozostawiamy

kulinarnyJa
815. Ryż zapiekany z jabłkiem. 190

Zapiekany ryż z jabłkiem*,  podany ze śmietaną *z kremówką, masłem i cukrem trzcinowym  Kolejne smaki dzieciństwa, tym razem jednak zapieczona. Kiedyś jedzony tak" ryż wymieszany z tartym jabłkiem, zalany śmietaną i posypany cukrem i cynamonem. Obie wersje pyszne. Jakoś tak na stare smaki wzięła mnie ochota ;) Wczorajszy wieczór udany. Nadal mnie dziwi, że pomimo

More food, love and dreams
Ryż zapiekany z kurczakiem 71086

duże cebule białe  łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu  łyżeczka słodkiej mielonej papryki  sól Sposób przyrządzenia :  Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę

pieprzny smaczek
655. Budyniowy... pudding? Ryż na mleku? 64

na mleku z  rozgniecionymi truskawkami* i cukrem trzcinowym *z całymi kawałkami, z dodatkiem soku z cytryny i cynamonem  Pamiętam, że kilka lat temu, mogłabym jeść taki ryż codziennie Aa, wczoraj oprócz bólu... wszystkiego zyskałam, 6 łubianek szczęścia ^.^ Prosto z krzaczka, jak najmniej pryskane, duże i słodziutkie, pomimo broku tony chemii ("bo pełne serca

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania