ryż - 22970 przepisów (strona:6/1532)

Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi 124

szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy(...)ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut. Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest

Życie zamknięte w smaku
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 131

szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.  W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy(...)ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut. Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest

Życie zamknięte w smaku
Ryż z jagodami 161

gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2. W międzyczasie robimy sos, opłukane jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy. 3. Porcjujemy ryż i polewamy owocowym sosem . Pyszności! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryż z jabłkami 157

piekarniku). U nas się gotuje ryż, a osobno smaży się jabłka, a potem łączymy oba składniki w całość. Taka wersja smakuje mi najbardziej.  Składniki: 2 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 2 szklanki wody sól cukier do smaku 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon Sposób przygotowania: 1. Opłukany ryż gotujemy do miękkości w wodzie z mlekiem. Dodajemy(...)wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich . 3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 152

pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem i posypujemy pokruszonym płatkami migdałowymi. Obok układamy żółty ryż i sałatkę

Aga w kuchni
Cynamon. Baklazan. Ryz. 115

odcisnac, pokroic w kostke wielkosci 1 cm. Podsmazyc na 2 lyzkach oliwy. Odstawic. Na kolejnych 2 lyzkach oliwy zeszklic cebule, nastepnie dodac ryz i smazyc okolo 2 minuty. Ryz posypac cynamonem, dodac wode i rodzynki. Gotowac az ryz zrobi sie miekki. Dodac do ryzu odstawionego wczesniej baklazana oraz pomidory obrane ze skory i pokrojone w kostke. Doprawic

Przysmaki Karolki
Jak tanio zrobić domowe sushi 244

Philadelphia majonez imbir marynowany 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Domowe sushi – jak przygotować: Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż . Od tego jak przygotujecie ryż będzie zależał smaku Waszego sushi. Proporcje przygotowania ryżu są takie: 1 szklanka ryżu = 1 1/3 szklanki wody Ryż dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)mocnym ogniu zagotowujemy. Jak woda zacznie się gotować zmniejszamy maksymalnie ogień. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zostawiamy go na kolejne 15 minut pod przykryciem. W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy razem z solą i cukrem. Dodajemy do ryżu i odstawiamy aby ostygł. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w długie paseczki. Połowę z nich smażymy na patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 150

szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz(...)trwałość i odporność na uszkodzenia to wok daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Chociaż przy pierwszym użyciu w chwili zapomnienia mieszałam ryż metalowym widelcem i nie dostrzegłam żadnych uszkodzeń. Gwarancja wynosi aż 2 lata. W swoim zwyczaju mam szybsze wyrzucanie garnków ;) więc miło będzie jak w końcu coś dłużej zagości w mojej kuchennej

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z warzywami 87

Klasyczny biały ryż jadamy rzadko, jeśli już to w postaci jabłek z ryżem. Dzisiaj zapraszam na ryż z warzywami. Zwykły ryż smakuje nieprzeciętnie z dodatkiem warzyw. Za każdym razem możemy zmieniać smak potrawy, dodając różne proporcje jak i różne warzywa. Taki ryż z warzywami to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako(...)mocno na wyczerpaniu. Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając lodówkę. Jeśli zależy nam na bardziej niezwykłym smaku i wyglądzie ryżu, możemy dorzucić trochę kurkumy i curry. Niezależnie od wybranych dodatków, ryż wychodzi po prostu bardzo dobry, nie wymaga też dużo pracy, co jest dla mnie niezwykle ważne. Mój mąż

Mieszam w Garnku
Domowe risi fruiti – ryż na śniadanie 132

świeże owoce. Taki deser lubią wszystkie dzieci. Moje jedzą risi frutti najczęściej na śniadanie. Nie wiem czy wiecie skąd ten deser się wywodzi? Z Indii ! Tam właśnie gotuje się ryż na miękko z różnymi dodatkami i podaje jako deser. zamiast ryżu można ugotować mannę. Jadłam ryż na deser wiele razy u mojej pakistańskiej przyjaciółki – podobna tradycja. Moja(...)przyjaciółka dodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto . Ryż na śniadanie można zrobić w wersji

codojedzenia
Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym 123

Ryż jaśminowy jest specjalnością kuchni tajskiej i stamtąd się wywodzi. P otocznie nazywa się go „tajskim pachnącym ryżem”. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowego, kwiatowego aromatu, jaki wydziela się podczas gotowania. Ma charakterystyczne wysmukłe, śnieżnobiałe ziarna. Po ugotowaniu ziarno jest miękkie, puszyste i delikatnie kleiste. Doskonale nadaje się do wykwintnych dań i wszelkich potraw kuchni azjatyckiej. Wspaniale też się(...)sprawdza do dań słodkich. Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym . Składniki: - 500g suchego ryżu - 1 litr zimnej wody - 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 3 łyżki oleju kokosowego - pesto pietruszkowo bazyliowe ( przepis na blogu )     Jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ryżu, zawsze tak gotuję, a nauczyła mnie tego sposobu moja Mama. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy

mojewypiekiinietylko
Jak Ugotować Dziki Ryż? (Owies Wodny) 158

trudne. Lubię gotować metodą absorbcji, czyli gotowanie w takiej ilości wody, aby ryż wchłoną całą odmierzoną wodę i po tym czasie był gotowy do spożycia. Odlewając wodę, odcedzając ryż z nadmiaru wody pozbawia go wartości odżywczych, które zostały w wodzie. Metoda adsorbcji jest idealna, wszystko pozostaje w ziarenkach. Dziki ryż  pochodzi z bagnistych obszarów Ameryki Północnej(...)Dziki ryż tak naprawdę to są nasiona wodnej trawy, znany pod nazwą Owies wodny. Jego długie, cienkie ziarna mają ciemnobrązową barwę, intensywny zbożowy smak i orzechowy aromat. Dziki ryż nazywany jest także kanadyjskim lub indiańskim ryżem. Stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera białko, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wit. B1,B2, B3 i B6, żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz kwas

Blondynka Gotuje
436. Ryż i sos który nie wyszeł jak trzeba. 155

ryż na mleku z sosem czekoladowym i gruszką* *1/2 na dnie Dzisiejszy poranek był koszmarny, w pewien sposób zaspałam, ryż który sobie "podgotowałam" wczoraj musiałam wyrzucić, bo był jakiś rozwalony? Sos wyszedł mi za rzadki o czym skapnełam się dopiero jak wlałam go do miseczki -,- przez co"wsiąkł" w ryż, a nie tego chciałam. Aparat

More food, love and dreams
Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną 124

Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną propozycję z ryżem w roli głównej. Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną, to wspomnienie dzieciństwa, do którego wracam niejednokrotnie. Tak przygotowany ryż możecie podać zarówno na obiad, jak i (w mniejszych porcjach) jako sytą kolację. My uwielbiamy to połączenie. Słodycz jabłka, wzbogacona nutą cynamonu(...)kwaskowatość żurawiny. Do tego najlepszej jakości ryż Karoon. Takie danie musi smakować O ryżu Karoon pisałam Wam już przy przepisie na gołąbki z marchewką (bez zawijania) . Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren

Słodkie okruszki
Czarny ryż z kurczakiem i jarmużem 83

Czarny ryż z kurczakiem i jarmużem to moja propozycja na obiad w czasach kryzysu. Ryż to produkt, który latami możemy przechowywać w naszej spiżarni (szczególnie ryż biały, który znaleziono nawet w piramidach, dziesiątkami lat się nie psuje, podobno ze względu na niską zawartość tłuszczu). Jednak jeśli robimy zapasy do podręcznej spiżarni, nie wybiegając tak daleko do przodu(...)niczym Faraoni, warto zebrać kolekcję odmian ryżu w kuchennej szafce. Raz, że jego inne odmiany ubogacą naszą dietę i talerze, zapobiegną rutynie. Dwa, że różne odmiany ryżu dostarczą nam różnych wartości odżywczych i o to właśnie chodzi. Ryż czarny uprawiany w Azji jest już od niemal 5000 lat m.in w Tajlandii, Chinach czy Indiach. W starożytnych Chinach mógł

Dorota Smakuje