ryż - 19793 przepisów (strona:8/1320)

Ciekawostki o kuchni japońskiej 21

pola ryżowe pojawiły się w Japonii w 5. wieku p.n.e. i od tego czasu ryż stanowi główny element każdego tradycyjnego posiłku. Gohan/meshi (御飯/飯) to ugotowany, niezaprawiony biały ryż, który jako składnik podstawowy stanowi bazę wielu potraw. Ryżu używa się także do produkcji octu oraz alkoholu, np. shōchū (焼酎) albo nihonshu (日本酒) – w krajach zachodnich nazywa się(...)sfermentowały, zjadano ze smakiem - ryż wyrzucając. I może dlatego, wielu ludzi na hasło sushi ma tylko jedno skojarzenie: to surowa ryba. Tymczasem najważniejszym elementem tej potrawy jest właśnie ryż - sama nazwa potrawy to połączenie słów su, czyli ocet oraz meshi, czyli ryż. Sushi podawane jest zwyczajowo z sosem sojowym (shōyu, 醤油), startym kłączem japońskiego chrzanu (wasabi, 山葵

Kuchcik gotuje
Risotto na ostro z kurczakiem + wskazówki 47

risotto nie jest szczególnie trudne: ryż, masło, wino, mieszanie i czas, prawda?  No, nie całkiem... w rzeczywistości nie jest tak prosto. D o ugotowania zwykłego ryżu wystarczy zagotować wodę, wrzucić ryż osolić i ustawić minutnik na 15 minut i wszystko robi się "samo". Zatem czy risotto jest warte naszego poświecenia. by stać przy nim przez(...)pizza... Risotto to danie które pochodzi i do dziś gównie króluje w Lombardii i Piemoncie. To właśnie w tych włoskich regionach za sprawą potężnej rzeki Pad uprawia się ryż głównie na Risotto, które to  jest jednym z najbardziej eksportowanych przepisów dzięki swojej wszechstronności, mimo że Włosi są bardzo konserwatywni i przez wiele lat gotowali risoto

Wylizany Rondel
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 41

lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek(...) gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż i warzywa i smażymy kilka minut. Rozkładamy na talerze. Smacznego! *Nie jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach. Jeśli Ty też - rozerwij woreczek, wsyp ryż do szklanki i zmierz

breakfast of dreams
ryż z jabłkami 258

ryż z jabłkami Pyszne sycące danie, w szczególności, najbardziej smakujące dzieciom. Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wody 5 większych jabłek 3-4 łyżki masła szczypta soli 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Ryż wkładamy, do garnka, w jakim się będzie gotował i najpierw go kilka razy przemywamy woda. Później nalewamy wody, w proporcjach(...)czyli, jeśli wzięliśmy dwie szklanki ryżu, to nalewamy 4 szklanki wody. Troszeczkę nasz ryż solimy i dodajemy do niego łyżeczkę  masła.   2. Wstawiamy nasz garnek na ogień i gotujemy (Nasz ryż ma być lekko kleisty, tak wiec nie wybieramy do tego dania ryżu typu parboiled).  Ja odkąd stałam się posiadaczk ą  urządzenia wielofunkcyjnego

Kulinarnie z Polką na Kresach
Czerwony Ryż 64

Przepis na Czerwony Ryż Krok po Kroku CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami 117

skaleczą bo tarka na specjalny uchwyt, który przytrzymuje nam tarty produkt. I są antypoślizgowe podkładki co zapobiega przesuwaniu sie całej tarki. Tak więc dziś przy okazji przygotowywania dania z ryżu użyłam tarki do starcia cukinii i tarka świetnie zdała egzamin. Ateraz zapraszam po przepis na pyszne danie na ryżu z warzywami, kurkami i skrzydełkami z kurczaka. rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zupa krem z pomidorów z ryżem 144

pomidorów; 3 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1,5 l zimnej wody; 200 g koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz; Natka pietruszki/pęczek szczypiorku; Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić(...)pomidory staną się miękkie i zaczną się rozpadać.  Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 1/8 szklanki ryżu przed ugotowaniem to porcja do zupy dla dorosłej osoby. Szklanka ryżu liczy około

Gospodyni Miejska
764. Bananowy ryż na mleku. 69

Bananowy ryż na mleku  z sosem karmelowym* i malinami *solony z cynamonem Nawet nie wiem kiedy zmieniły mi się priorytety, kiedy uśmiech drugiej osoby sprawia mi więcej szczęścia niż mój własny.  Swoją drogą wczoraj udało mi się zrobić genialny krem karmelowo-czekoladowy, aktualnie jestem na etapie wyjadania go ze słoiczka, przepisu wypatrujcie w ten weekend

More food, love and dreams
771. Gruszkowy ryż na mleku. 61

Gruszkowy pudding ryżowy* z kremówką i cukrem trzcinowym  *ryż na mleku z pure z gruszki i kawałkami  Już prawie weekend

More food, love and dreams
Domowa wersja sushi 50

również ogromną frajdę z jego przygotowania. Należy pamiętać, że kluczowy jest tutaj ryż, to od niego zależy cały smak tej potrawy. Domowa wersja sushi – składniki 3 szklanki ryżu (specjalny do sushi) 4 szklanki wody 5-6 łyżek zaprawy do ryżu (kupicie już gotową) 350g świeżego łososia (z pewnego źródła) tykawa rzodkiew marynowana nori serek Philadelphia czarny sezam dodatkowo(...)bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu, zostawiamy przykryty jeszcze przez 10 minut. Ryż przekładamy do miski, dodajemy zaprawę do ryżu i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie sushi Łososia kroimy w paseczki i część z nich smażymy na patelni. Dzięki temu będziemy mieli sushi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Afrykańska zupa orzechowa (7 składników) 30

sezonie polecam spróbować z użyciem świeżych pomidorów np. rzymskich, czekoladowych czy malinowych, które przed dodaniem do zupy należy pokroić w drobną kostkę. Ryż Do zupy ze zdjęcia używałam ryżu jaśminowego, natomiast sprawdzi się tu każdy rodzaj ryżu. Trzeba jednak zwrócić uwagę na czas gotowania. Ryże pełnoziarniste, dzikie, nieoczyszczone mają czas gotowania wydłużony niemal dwukrotnie (zwykle jest(...)skrócić czas gotowania ryżu pełnoziarnistego o mniej więcej połowę, można namoczyć go w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Bulion Zupę można wykonać na wodzie, choć najlepiej będzie smakowała przygotowana na bulionie. Bulion pozyskujemy dzięki obgotowaniu warzyw z przyprawami, na wolnym ogniu, przez minimum godzinę. Do bulionów warzywnych warto zachowywać resztki warzyw (np. odkrojone końcówki), porządnie wyszorować

Wilk Syty
Przepis dnia: Krewetki z ryżem 19

potem duszone na ryżu. Tej techniki trzeba spróbować. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Ważna jest nazwa potrawy: krewetki z ryżem – nie ryż z krewetkami. Ryż stanowi tutaj tylko tło, czy a nawet naczynie, rodzaj parowara do przygotowania krewetek. Musimy przyznać, że jest to bardzo interesująca metoda przygotowania owoców morza. Na uwagę zasługuje marynata. Krewetki(...)ryżem najpierw macerowane są w prostej zaprawie z czosnku, skórki z cytryny i oleju. Zapamiętajcie tę marynatę i wykorzystajcie do przygotowania samych krewetek, smażonych np. na maśle. Mają zupełnie inny smak niż krewetki po prostu smażone. I jeszcze jedna uwaga: w oryginalnym przepisie bazę dania stanowi makaron orzo – śliczny, delikatny makaron w kształcie ryżu. My zrobiliśmy krewetki z ryżem czerwonym

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 15

. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty(...)arborio, który gotuje się od niego szybciej, nie jest podatny na rozgotowanie i zawiera więcej skrobi. W Polsce niestety dostępny głównie w internecie. Przepis inspirowany cooking.nytimes.com Składniki: 1/2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 23

. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty(...)arborio, który gotuje się od niego szybciej, nie jest podatny na rozgotowanie i zawiera więcej skrobi. W Polsce niestety dostępny głównie w internecie. Przepis inspirowany cooking.nytimes.com Składniki: 1/2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu

Niedzielny kucharz
Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 34

Poledwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości smażonego ryżu yangchow tkwi w jajkach:) Czas: 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Danie to możecie spotkać pod różnymi nazwami: yangchow, yang chow, young chow, yeung chow, young thzou, ale w każdym przypadku chodzi o to samo, czyli smażony(...)oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się nie przypalił. Rozbij dwa jajka do miseczki, rozmieszaj widelcem i wlej do ryży. Mieszaj tak żeby ziarenka pokryły się jajecznicą. Krok 5 Wsyp do ryżu groszek. Zamieszaj. Następnie dodaj mięso, krewetki. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę. Podawaj. Artykuł Środa: Smażony ryż yangchow z polędwiczką

Niedzielny kucharz
Domowe sushi – co potrzebujemy? 51

aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników. Ryż Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który mogą różnić się nieznacznie kolorem. Ryż przeznaczony do tej potrawy ma znacznie więcej mączki(...)powoduje, że po ugotowaniu pozostaje delikatnie klejący. Zaraz po ugotowaniu, powinniśmy wymieszać go ze specjalną zaprawą do ryżu. Możecie kupić już gotową albo przygotować na bazie soli, cukru i octu ryżowego. Nori Nori to nic innego jak sprasowane wodorosty. Największym ich producentem jest Japonia, obecnie są hodowane na specjalnych farmach. Do sushi używamy już ususzonych i sprasowanych wodorostów – wyglądem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto ze szparagami 66

roztapiamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Szparagi przekrawamy na 4 części i podsmażamy je przez 3 minuty. Przekładamy do miseczki, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dosypujemy ryż i chwilę razem smażymy. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania. Gdy wino odparuje, stopniowo dolewamy gorący bulion (tak, by tylko przykrywał ryż) do czasu(...)ryż wchłonie cały wywar i będzie al dente. Gotowy ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła, szparagi, śmietanę, i parmezan. Risotto energicznie mieszamy i podajemy skropione oliwą. Risotto ze szparagami - pyszne połączanie zielonych i chrupiących szparagów wraz z delikatnym, kremowym risotto. Doskonałe rozpoczęcie szparagowego sezonu! Ale jak przygotować risotto, by wyszło idealnie? Niezaprzeczalną podstawą dobrego risotto jest dobrej

COOKUJ
Chińszczyzna z ryżem basmati 53

Ryż – ziarna, które podbiły świat. Jada go na co dzień połowa ludzkości. W mojej kuchni najczęściej używam ryżu jaśminowego, ale nie tylko. Ostatnio, za sprawą mojej Mamy (dziękuję Mamuś za sugestię) zadomowił się ryż basmati. Basmati – ze względu na śnieżnobiałe, delikatne, smukłe ziarna i wyrazisty orzechowy aromat (basmati znaczy pachnący) nosi miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiach(...)niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku

mojewypiekiinietylko
Jak zrobić ryż do sushi 33

trudne danie, a tu okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Dziś zapraszam na wpis o tym jak przygotować ryż do sushi, bo jak wiecie ryż to bardzo istotny składnik sushi. Proporcje zalewy możecie modyfikować według własnego gustu, jeśli wolicie, żeby była bardziej wyrazista, dodajcie nieco więcej octu. Jak zrobić ryż do sushi Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 szklanki ryżu do sushi 1 szklanka wody + 2 łyżki 3 łyżeczki cukru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ryż wrzucamy do płaskiej i szerokiej miski, zalewamy zimną wodą i moczymy go przez 30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy i wlewamy świeżą, mieszamy okrężnymi ruchami

Kulinarne przygody Gatity
Sushi 198

czerwona papryka, paluszki krabowe, łosoś, serek naturalny Piątnicy, sos sojowy, wasabi, imbir   Wykonie: Ryż dokładnie płukamy. Następnie go odsączamy i zalewamy   świeżą wodą. Na szklankę ryżu lejemy 1,2 szkl. wody. Ryż gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 min. Po upływie tego czasu wyłączamy i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 15 min. Ryż w tym czasie dojrzeje. Po tym czasie doprawiamy ryż sosem do ryżu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie kroimy paprykę, ogórka w cienkie paseczki. Ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy, paprykę oczywiście też. Jak już ryż wystygnie możemy zacząć zwijanie sushi. Klasyczne sushi przygotowujemy kładąc nori

Passion of Cooking
Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem 46

przed użyciem. Można jednak czasami ułatwić sobie życie, prawda? :) I to własnie cynamon i kardamon są głównymi składnikami mojego sosu, który wspaniale pasuje do jabłek i ryżu. Takiego sosu nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż mielony cynamon nada mu gęstą, kleistą konsystencję. Smak i zapach? trzeba spróbować :) Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie takie smaki(...)konsystencję podobną jak kisiel.  Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.  Na ugotowany ryż układać cząstki jabłek i polać sosem. (Sos, oczywiście, bez ziela angielskiego.)  Dla uzyskania

Codzienna kuchnia niecodzienna