ryż - 22970 przepisów (strona:23/1532)

Ryż na sposób indyjski 102

odmiany basmati, który ma ziarna cieńsze i dłuższe niż inne odmiany. Posiada on także charakterystyczny aromat. Bardzo często gotuje się go z warzywami i zawsze z dodatkiem korzennych przypraw. Ryż przygotowany według tego przepisu idealnie sprawdza się jako dodatek, a także jako osobne danie, lekko rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne dla wegetarian i wszystkich miłośników kuchni indyjskiej, do dań(...)takich jak tikka masala , czy suche curry . Ryż na sposób indyjski 1 szklanka ryżu basmati 1 szklanka wody 2 cm marchewki 2 cm korzenia pietruszki 1 łyzeczka garam masala 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy Ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i opłukujemy. Wodę odsączamy i zalewamy ponownie na jedną minutę

PanGotuje
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 147

dużego garnka, najlepiej z grubym dnem wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Do wody dajemy trochę soli oraz łyżkę smalcu lub 2 - 3 łyżki oleju,  dzięki temu ryż się nie przypali podczas gotowania. Ryż płuczemy w zimnej wodzie, wodę odcedzamy, a ryż wsypujemy na wrzącą wodę , mieszamy przez chwilę. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie(...)miękki pamiętajmy, aby od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem. Kapustę oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń oraz liści, które nie nadają się na gołąbki, płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2/3, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dość dużym ogniu. Z kapusty wykrawamy

Przepisy i porady kulinarne
Ziołowe risotto z warzywami i krewetkami 84

suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy *** *** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami *** *** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu *** *** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia(...)zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę *** *** Podsmażone warzywa przesuwamy na boki patelni, dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła

Blog z Apetytem
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 116

ryżem, ryba mogła być przechowywana przez rok. Musiała mieć wtedy niezły zapaszek. Marynowaną rybę zjadano, a ryż szedł do kosza. Dopiero kiedy sposób przechowywania ryb trafił do Japonii ryż znalazł zupełnie nowe zastosowanie jako baza znanego dzisiaj na całym świecie dania, czyli sushi. Żeby to było możliwe, ryż został potraktowany octem ryżowym, zmieszanym z cukrem. To dzisiaj(...)standardowa metoda przyrządzania ryżu do shushi. Robienie sushi to osobna dziedzina wiedzy i sztuki, wymaga kunsztu i wprawy. Szczególnie trudne jest odpowiednie ugotowanie ryżu i sam proces formowania zgrabnych kąsków. Żeby ułatwić sobie życie, zrezygnowaliśmy z kłopotliwego zwiania ryżowych rolek i wszystkie składniki umieściliśmy w misce. Ważnym dodatkiem są glony nori. Danie spokojnie bez nich się obędzie, ale ich obecność

Niedzielny kucharz
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 127

pokrojone na plasterki, garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki) Przygotowanie: Ryż pełnoziarnisty ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trwa to zwykle ok. 25-30 minut. Połowę ryżu zostaw do sałatki na środę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż, mieszając(...)słoiku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik nakrętką i wstrząśnij, aby składniki sosu się wymieszały.  Połowę sosu przelej do drugiego słoika. Następnie warstwami ułóż w słoikach składniki sałatki: ryż pełnoziarnisty, pomidorki koktajlowe, awokado, fetę, jajko na twardo, rukolę, kolendrę lub natkę pietruszki. Słoiki zakręć nakrętkami. W pracy odwróć słoik do góry nogami, następnie ostrożnie przełóż jego zawartość

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z pomidorami 138

zdecydowanie ryż z pomidorami . Jest to potrawa, którą moja mama najczęściej przygotowywała jesienią, gdy dostępne były tanie, polne pomidory, bo to właśnie na nich opiera się to danie. Ryż z pomidorami i dodatkiem żółtego sera to bardzo smaczne, proste, szybkie i tanie danie. Gorąco polecam, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie!   Ryż z pomidorami(...)Składniki: 1kg pomidorów (mocno dojrzałych, polnych) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kubek ryżu 2-3 garście żółtego sera 1-2 łyżeczki suszonej bazylii 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich słodka i ostra papryka (do smaku) sól, pieprz olej do smażenia Jak przygotować ryż z pomidorami: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi

Codzienne Gotowanie
Sushi 101

bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu ryż przekładamy do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy 300ml zimnej wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne(...)minut. Gotowy przekładamy do szklanej miski, dodajemy zaprawę do ryżu – sushi su - i bardzo delikatnie mieszamy drewnianym widelcem. Aby podczas przygotowywania sushi ryż nam się nie kleił do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich). Na matę kładziemy liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy dość cienką

mojewypiekiinietylko
Risotto z kurczakiem i groszkiem 204

odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i smażymy całość ok. 2 minut. Podlewamy następnie odrobiną bulionu i czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż nie będzie miękki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, usmażonego kurczaka, groszek i całość razem smażymy przez ok. 3 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła, mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM 260

też ryżu, użyłam do tej pysznej zapiekanki A jeśli lubicie ryż brązowy, również jest on dobrym wyborem. Tym czasem nie przedłużam i zapraszam po przepis ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 200g ryżu Basmati 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona Ryż gotujemy(...)odrobinie oleju. Gdy te składniki mamy już przygotowane, w misce roztrzepujemy jajka razem z jogurtem grecki i mocno doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż, brokuł i kurczak, ryż brokuł i kurczak. Na koniec wszystko zalewamy naszym jajecznym sosem i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu zapiekanki warto

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 207

wykonać ? Ryż do przygotowania kuli najlepiej ugotować dzień wcześniej wieczorem. W garnku rozgrzewamy olej z bazylią dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, szklimy, po chwili wsypujemy suchy ryż, podsmażamy z cebulką aż stanie się przezroczysty, wlewamy wino, smażymy do odparowania, gdy ryż pochłonie płyn, dodajemy parę nitek szafranu, wlewamy szklankę gorącego rosołu i gotując mieszamy, aż ryż pochłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne porcje rosołu , cały czas mieszamy aby ryż nie przywarł do garnka-najlepiej gotować w garnku o grubym dnie. Gdy ryż pochłonie cały płyn i będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wsypujemy tarty ser, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy, zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy ryż

Wanilia i Kardamon
Sushi 220

bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu ryż przekładamy do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy 300ml zimnej wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne(...)minut. Gotowy przekładamy do szklanej miski, dodajemy zaprawę do ryżu – sushi su - i bardzo delikatnie mieszamy drewnianym widelcem. Aby podczas przygotowywania sushi ryż nam się nie kleił do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich). Na matę kładziemy liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy dość cienką

mojewypiekiinietylko
Ciasto ryżowe ze śliwkami 371

owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej(...)wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 30 minut. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy z dużą szczyptą soli w garnku z grubym dnem. Ryż płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do mleka. Stale mieszając gotujemy do momentu, kiedy ryż stanie się zwarty i wsiąknie niemal cały płyn. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier, ekstrakt

Trzeci talerz
Ryż po neapolitańsku 197

łyżeczki oregano  1 kostka rosołowa oliwa do smażenia  sól  pieprz  Wykonanie   Do wysokiego garnka rozgrzewamy oliwę , następnie wsypujemy ryż i smażymy aż ryż nam się zarumieni , kiedy ryż będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany .  Jak  ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę i przesmażam na oliwie około 10 minut często mieszając , po tym czasie zdejmuję z ognia i odstawiam , jak ryż

Mój Smak
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 163

tysiące różnych przepisów na tego kurczaka, w końcu postanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam! :) Marynata do kurczaka: ok. 600 g piersi z kurczaka 1 duży jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy(...)przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia. Ryż kokosowy:  200 g ryżu basmati (może być zwykły) 1 dymka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół łyżeczki brązowego cukru sól 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Cooking Monster
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 196

rondlu lub w dużej, głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła, zeszklenia w nim drobno pokrojonych cebulek i czosnku. Dopiero wtedy gdy się zeszklą, wsypujemy ryż. Nigdy nie płuczemy ryżu do risotto! Ma mieć tak dużo swojej naturalnej skrobi jak to tylko możliwe. Całość dokładnie mieszamy. Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając(...)maśle – zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały – szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak – poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco.   Do ryżu wlewamy najpierw wino lub cydr – chwilę razem gotujemy

Karo in the Kitchen
Pilaw ze szpinakiem i morelami 108

Ostatnio ryż często gości na moim domowym stole. Odkąd w sklepach pojawiły się różne jego gatunki testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z  nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu(...)baby 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych sól pieprz Wykonanie: Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy na sitku. Cebulę kroimy  w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy na nim cebulę wraz z cynamonem. Gdy cebula delikatnie zmięknie wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 166

indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.  Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki:  Ryż 100 g ryżu basmati Uncle Bens 100 g ryżu kleistego do sushi 6-8 płatów nori Zalewa do ryżu 40 ml gorącej wody 40 ml octu ryżowego(...)Bens 2 łyżki sosu sojowego olej sezamowy olej rzepakowy sól Przygotowanie: Ryż kleisty wypłucz kilka razy zmieniając wodę, zalej świeżą i odstaw na 30 minut. Odlej wodę, dodaj ryż basmati, wymieszaj, ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze (15-17 minut). W między czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw. Szpinak włóż

SzczyptaSmaQ
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 519

bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż do risotto, ale zwykły ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił. Te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera(...)dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Można wykorzystać zwykły ryż i ugotować ciut dłużej niż w przepisie na opakowaniu. Ja użyłam ryż do risotto, więc najpierw go zeszkliłam na łyżce masła, potem podlałam 2 szklankami bulionu i gotowałam ok. 20 minut, aż stał się miękki, a ziarenka lepiły się do siebie. Ryż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
#6 Mleczne risotto z płonącymi gruszkami czyli wariacja na temat ryżu z jabłkami 111

Ryż z jabłkami... Ulubione danie mojej mamy, robione przez nią zdecydowanie zbyt często, do znudzenia. Mamie ochota na ryż z jabłkami nie przeszła, a mi jeszcze nie przyszła ;). Ale risotto z gruszkami? Dlaczego nie - lubię mleczne desery i uwielbiam gruszki. No i tak się stało - dzisiejszą kolację (a może deser?) robiłam ja :).  Mleczne risotto z flambirowanymi gruszkami(...)karmelu  Składniki: 100 gramów ryżu do risotto (Arborio) 1 łyżka masła (NIE margaryny!!!) 1 szklanka (250 ml) mleka 1 szklanka (250 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego (oba mleka wlewamy do wspólnego garnka i lekko podgrzewamy) 1 łyżka cukru WANILIOWEGO  3 twarde gruszki 4-5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy) 1 łyżka masła Szczypta cynanomu Kieliszek rumu

Kuchnia w szuwarach
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 173

zdrową żywnością do wypróbowania i przekonania się czy to jest dobre czy też nie . Produkty których właściwe używamy na co dzień . Ryż , słonecznik czy kasza.   Ryż brązowy średnioziarnisty ekologiczny : Ryż pochodzi z Grecji  jego wartość odżywcza w 100 gramach produktu : wartość energetyczna -1536 KJ /362 kcal białko(...)węglowodany -76,2 g tłuszcz-2,7 g   Ryż praktycznie nie różni się smakiem za to ceną tak . " Mianowice jego cena związana jest z większymi nakładami pracy i mniejszą wydajnością rolnictwa ekologicznego. W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, rolnicy ekologiczni nie stosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność upraw i hodowli." "Posiada certyfikat , że został

Różowa kuchnia
sushi po mojemu 156

ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru, szczyptę soli .Wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy(...)malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru i soli(nie gotujemy!). Ryż dokładnie przepłuczemy przynajmniej 3-4 razy. Mieszamy i wypłukujemy. Zlewamy mleczną wodę i powtarzamy.Wypłukany ryż , zalewam wodą i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia (ok. 5 minut). Mieszamy  i na malutkim palniku gotujemy 10 minut ,aż wchłonie wodę. Zdejmuję z ognia i odstawiam pod przykryciem

w mojej kuchni
Risotto z owocami morza 130

jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera(...)przysmażeniu przesypuje składniki do miseczki. KROK 3 Na tę sama patelnię ( na średnim ogniu) wrzucam łyżkę masła, roztapiam i dodaję ryż. Mieszam, aby tłuszcz dobrze wymieszał się z ryżem, po czym podlewam winem. Cały czas mieszając czekam aż ryż wchłonie wino. KROK 4 W między czasie zagotowuję w osobnym garnku ok 2 l. wody. Kiedy woda zacznie wrzeć

smacznieinatemat
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 156

Tajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń. Gotuje się go dłużej niż ryż biały, a najlepiej smakuje i ma najwięcej wartości odżywczych, jeśli zrobi się to metodą absorpcji. W tym celu jedną szklankę ryżu zalewa się dwiema szklankami zimnej wody, doprowadza do wrzenia, po czym(...)ogień do minimum i pod przykryciem gotuje ok. 40 minut. Następnie ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka

W SMAK
Sushi! 220

możecie upchnąć, co tylko Wam się podoba :) Zapraszam do przygotowań! Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY . Ryż idealny: 300 g specjalnego ryżu do sushi 40 ml octu ryżowego 40 g cukru szczypta soli Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ryż gotujemy wg zaleceń na opakowaniu(...)powrotem do garnka i szybko wlewamy zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i pokrywką. Odstawiamy na 10 minut (papier wchłonie nadmiar wilgoci). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy

My Culinary Art
Ryż zapiekany z jabłkami 160

ryż? Nie macie czasu ani ochoty na długie stanie w kuchni a macie ochotę na coś dobrego i pożywnego? Jeżeli odpowiedzieliście "tak"- to danie jest dla Was;) Zapiekany ryż z jabłkami to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, chociaż przyznam, że i teraz, mając troszkę więcej lat się nim zajadam;) Anglicy mawiają: "zjedz jedno jabłko dziennie(...)dziennie "rano dla urody wieczorem dla naszego zdrowia". Czyż zatem nie warto skusić się na jabłka w tej postaci? Polecam bardzo;)     Składniki: 2 kg jabłek 800 gram ryżu  3/4 łyżki cynamonu cukier 1,25 litra mleka szczypta soli Wykonanie: Mleko przelać do garnka, dodać szczyptę soli i wsypać ryż, całość gotować na małym ogniu (pilnować

Krakowskie smaki Ani
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 176

gatunki mają charakterystyczny owalny kształt i delikatnie przezroczyste ziarenka. Patrząc z bliska można zauważyć, iż każde ziarenko ma biały środek - to zwana przez Włochów perła . Dzięki niej, po ugotowaniu ryż jest kremowy na zewnątrz, ale w środku wciąż lekko twardy -  perła się nie rozgotowuje.  Risotto gotujemy dolewając stopniowo płyn. Pamiętajmy, iż powinien to być wyłącznie bulion(...)dobrej jakości, ponieważ to samo wino podawane jest później do posiłku. Przygotujcie także dobrej jakości oliwę i prawdziwe masło. Oliwa potrzebna jest na początku do podsmażenia cebuli /szalotek/ i ryżu, a masło na koniec, dla dodania potrawie charakterystycznej kremowej struktury. Dodatek masła Włosi nazywają mantecatura i traktują jako kluczowy składnik, podobnie jak użycie parmezanu. Parmezan ma  orzechowy zapach

KUCHARNIA
Domowe sushi 213

prasowane algi) Świeży filet z łososia 300 g 1 ogórek Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sezam Sos sojowy Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie(...)Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać. Ryż po ugotowaniu polewamy odrobina octu ryżowego i pozostawiamy w garnku pod przykryciem. Później przekładamy do miski i pozostawiamy

kulinarnyJa
Smażony ryż z warzywami 257

ryżem na wrzątek i po 15 minutach mamy ryż gotowy. Ale tyle, to potrafi każdy, wystarczy się stosować do przepisu podanego na opakowaniu. Ten przepis, na smażony ryż z warzywami, „sprzedała mi” moja Mama. Dodatki, to już według własnej inwencji. Proporcje oczywiście dopasowujemy do potrzeb. Składniki: - 375 g ryżu - 2 marchewki - 2 białe części pora - 1 papryka (kolor(...)ryżu, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał. Jeżeli ryż zacznie zmieniać barwę, a olej lekko się spieni, znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając. Kiedy całość ryżu jest podsmażona dodajemy w kolejności - starte marchewki, pokrojony por oraz paprykę. Mieszamy, dodajemy sól, jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem. Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się". Kapustę obrać z wierzchnich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 208

orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam! Składniki: 1 pęczek selera naciowego 200 g dzikiego ryżu (2 saszetki) 2 podłużne papryczki chili 2 garści orzechów arachidowych lub włoskich 2 garści złotych rodzynek chilijskich 1 limonka 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka(...)nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski. Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej

Food Square
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 183

angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką  i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy(...)wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 270

będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem

Walijskie Pichcenie
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 404

Traditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć  na sicie. Ryż ugotować  na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą. Dodać  ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję

Kulinarny karnet Christophera
Skrzydełka na ryżu 424

Skrzydełka na ryżu  SKŁADNIKI: skrzydełka -1 kg cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl(...)masło -3 łyżki woda -4 szkl sól i pieprz ketchup ostry -2 łyżki wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Blachę wyłożyć folią aluminiową.  Wysypać ryż surowy na blachę.  Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, ułożyć na ryżu.  Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach.  Pieczarki umyć, osączyć

Kuchnia Danusi
Ryż z cukinią 101

Ryż z cukinią to proste danie, które przygotujemy w kilka minut i z całą pewnością zachwyci nas swoim smakiem i prostotą w połączeniu składników. Kilka składników, odpowiednie przyprawy i aromatyczny, smaczny obiad gotowy. Przeczytaj również: Ryż z warzywami i kurczakiem Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis… Składniki ryż 1 cukinia 1 cebula olej do smażenia pieprz(...)łyżki sosu sojowego Szybki przepis na Kurczak w czerwonym curry z ryżem Ryż z cukinią – przepis Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być al dente. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni (najlepiej w woku) na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Doprawiamy pieprzem. Powinny być al dente. Dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż smażony po kantońsku 179

Ryż smażony po kantońsku Ryż smażony po kantońsku robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadło mi do gustu. Danie jest bardzo smaczne i świetnie wygląda, a czas przygotowania można zamknąć w 30 minutach. Warzywa i mięso można dobierać dowolnie, może to być również danie wegetariańskie. Ja użyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię(...)fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku .  Składniki potrzebne do przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Podstawa dania: 200g ryżu, 1 łyżeczka kurkumy, 3 jajka, 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części), 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki chili w proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego

Gotuj Się Kto Może
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 157

składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane(...)cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut. Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa migdałowa z ryżem na słodko 146

migdały- 250 g * mleko- 1 litr * cukier- 3 łyżki * żółtko- 1 szt. * masło- 1 łyżka * pół laski wanilii * szczypta soli * ryż- 200 g Dodatkowo: * garść płatków migdałowych Ugotować ryż. Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut, po tym czasie obrać ze skórki. Włożyć migdały do blendera i dokładnie zmielić. Mleko zagotować z cukrem. Wsypać zmielone migdały, dołożyć masło oraz(...)ziarenka wanilii wraz ze szczyptą soli. Ponownie doprowadzić do wrzenia. W małej ilości zupy rozprowadzić żółtko, wymieszać z resztą zupy. Płatki migdałowe uprażyć na patelni do zarumienienia. Podawać z ryżem i posypanymi płatkami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania