ryż - 22970 przepisów (strona:22/1532)

Sushi 101

bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu ryż przekładamy do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy 300ml zimnej wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne(...)minut. Gotowy przekładamy do szklanej miski, dodajemy zaprawę do ryżu – sushi su - i bardzo delikatnie mieszamy drewnianym widelcem. Aby podczas przygotowywania sushi ryż nam się nie kleił do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich). Na matę kładziemy liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy dość cienką

mojewypiekiinietylko
Risotto z kurczakiem i groszkiem 204

odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i smażymy całość ok. 2 minut. Podlewamy następnie odrobiną bulionu i czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż nie będzie miękki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, usmażonego kurczaka, groszek i całość razem smażymy przez ok. 3 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła, mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM 260

też ryżu, użyłam do tej pysznej zapiekanki A jeśli lubicie ryż brązowy, również jest on dobrym wyborem. Tym czasem nie przedłużam i zapraszam po przepis ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 200g ryżu Basmati 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona Ryż gotujemy(...)odrobinie oleju. Gdy te składniki mamy już przygotowane, w misce roztrzepujemy jajka razem z jogurtem grecki i mocno doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż, brokuł i kurczak, ryż brokuł i kurczak. Na koniec wszystko zalewamy naszym jajecznym sosem i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu zapiekanki warto

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 207

wykonać ? Ryż do przygotowania kuli najlepiej ugotować dzień wcześniej wieczorem. W garnku rozgrzewamy olej z bazylią dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, szklimy, po chwili wsypujemy suchy ryż, podsmażamy z cebulką aż stanie się przezroczysty, wlewamy wino, smażymy do odparowania, gdy ryż pochłonie płyn, dodajemy parę nitek szafranu, wlewamy szklankę gorącego rosołu i gotując mieszamy, aż ryż pochłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne porcje rosołu , cały czas mieszamy aby ryż nie przywarł do garnka-najlepiej gotować w garnku o grubym dnie. Gdy ryż pochłonie cały płyn i będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wsypujemy tarty ser, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy, zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy ryż

Wanilia i Kardamon
Sushi 220

bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka razy zmieniając wodę płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu ryż przekładamy do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy 300ml zimnej wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy na minimalny i gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne(...)minut. Gotowy przekładamy do szklanej miski, dodajemy zaprawę do ryżu – sushi su - i bardzo delikatnie mieszamy drewnianym widelcem. Aby podczas przygotowywania sushi ryż nam się nie kleił do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich). Na matę kładziemy liść nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy dość cienką

mojewypiekiinietylko
Ciasto ryżowe ze śliwkami 371

owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej(...)wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 30 minut. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy z dużą szczyptą soli w garnku z grubym dnem. Ryż płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do mleka. Stale mieszając gotujemy do momentu, kiedy ryż stanie się zwarty i wsiąknie niemal cały płyn. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier, ekstrakt

Trzeci talerz
Ryż po neapolitańsku 197

łyżeczki oregano  1 kostka rosołowa oliwa do smażenia  sól  pieprz  Wykonanie   Do wysokiego garnka rozgrzewamy oliwę , następnie wsypujemy ryż i smażymy aż ryż nam się zarumieni , kiedy ryż będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany .  Jak  ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę i przesmażam na oliwie około 10 minut często mieszając , po tym czasie zdejmuję z ognia i odstawiam , jak ryż

Mój Smak
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 163

tysiące różnych przepisów na tego kurczaka, w końcu postanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam! :) Marynata do kurczaka: ok. 600 g piersi z kurczaka 1 duży jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy(...)przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia. Ryż kokosowy:  200 g ryżu basmati (może być zwykły) 1 dymka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół łyżeczki brązowego cukru sól 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Cooking Monster
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 196

rondlu lub w dużej, głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła, zeszklenia w nim drobno pokrojonych cebulek i czosnku. Dopiero wtedy gdy się zeszklą, wsypujemy ryż. Nigdy nie płuczemy ryżu do risotto! Ma mieć tak dużo swojej naturalnej skrobi jak to tylko możliwe. Całość dokładnie mieszamy. Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając(...)maśle – zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały – szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak – poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco.   Do ryżu wlewamy najpierw wino lub cydr – chwilę razem gotujemy

Karo in the Kitchen
Pilaw ze szpinakiem i morelami 108

Ostatnio ryż często gości na moim domowym stole. Odkąd w sklepach pojawiły się różne jego gatunki testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z  nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu(...)baby 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych sól pieprz Wykonanie: Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy na sitku. Cebulę kroimy  w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy na nim cebulę wraz z cynamonem. Gdy cebula delikatnie zmięknie wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 166

indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.  Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki:  Ryż 100 g ryżu basmati Uncle Bens 100 g ryżu kleistego do sushi 6-8 płatów nori Zalewa do ryżu 40 ml gorącej wody 40 ml octu ryżowego(...)Bens 2 łyżki sosu sojowego olej sezamowy olej rzepakowy sól Przygotowanie: Ryż kleisty wypłucz kilka razy zmieniając wodę, zalej świeżą i odstaw na 30 minut. Odlej wodę, dodaj ryż basmati, wymieszaj, ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze (15-17 minut). W między czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw. Szpinak włóż

SzczyptaSmaQ
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 519

bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż do risotto, ale zwykły ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił. Te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera(...)dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Można wykorzystać zwykły ryż i ugotować ciut dłużej niż w przepisie na opakowaniu. Ja użyłam ryż do risotto, więc najpierw go zeszkliłam na łyżce masła, potem podlałam 2 szklankami bulionu i gotowałam ok. 20 minut, aż stał się miękki, a ziarenka lepiły się do siebie. Ryż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
#6 Mleczne risotto z płonącymi gruszkami czyli wariacja na temat ryżu z jabłkami 111

Ryż z jabłkami... Ulubione danie mojej mamy, robione przez nią zdecydowanie zbyt często, do znudzenia. Mamie ochota na ryż z jabłkami nie przeszła, a mi jeszcze nie przyszła ;). Ale risotto z gruszkami? Dlaczego nie - lubię mleczne desery i uwielbiam gruszki. No i tak się stało - dzisiejszą kolację (a może deser?) robiłam ja :).  Mleczne risotto z flambirowanymi gruszkami(...)karmelu  Składniki: 100 gramów ryżu do risotto (Arborio) 1 łyżka masła (NIE margaryny!!!) 1 szklanka (250 ml) mleka 1 szklanka (250 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego (oba mleka wlewamy do wspólnego garnka i lekko podgrzewamy) 1 łyżka cukru WANILIOWEGO  3 twarde gruszki 4-5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy) 1 łyżka masła Szczypta cynanomu Kieliszek rumu

Kuchnia w szuwarach
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 173

zdrową żywnością do wypróbowania i przekonania się czy to jest dobre czy też nie . Produkty których właściwe używamy na co dzień . Ryż , słonecznik czy kasza.   Ryż brązowy średnioziarnisty ekologiczny : Ryż pochodzi z Grecji  jego wartość odżywcza w 100 gramach produktu : wartość energetyczna -1536 KJ /362 kcal białko(...)węglowodany -76,2 g tłuszcz-2,7 g   Ryż praktycznie nie różni się smakiem za to ceną tak . " Mianowice jego cena związana jest z większymi nakładami pracy i mniejszą wydajnością rolnictwa ekologicznego. W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, rolnicy ekologiczni nie stosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność upraw i hodowli." "Posiada certyfikat , że został

Różowa kuchnia
sushi po mojemu 156

ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru, szczyptę soli .Wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy(...)malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru i soli(nie gotujemy!). Ryż dokładnie przepłuczemy przynajmniej 3-4 razy. Mieszamy i wypłukujemy. Zlewamy mleczną wodę i powtarzamy.Wypłukany ryż , zalewam wodą i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia (ok. 5 minut). Mieszamy  i na malutkim palniku gotujemy 10 minut ,aż wchłonie wodę. Zdejmuję z ognia i odstawiam pod przykryciem

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania