krokiety - 2464 przepisów (strona:22/165)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 181

Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych krokietów z kapustą i pieczarkami. Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO . Jeden z nich użyłam właśnie do krokietów. Z wielkopolskich nasion podwójnie uszlachetnionej odmiany rzepaku według starej metody tłoczenia na zimno wytwarzamy Olej Rzepakowy z Wielkopolski – nierafinowany. Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności(...)kapusty 500 g pieczarek   3 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła 4 łyżki oleju rzepakowego Semco olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka Wykonanie : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje

Sama słodycz i szczypta chili
Puszyste krokiety ziemniaczano - selerowe z serem 320

Krokiety to świetna alternatywa i elegancka dla podawanych do obiadu ziemniaków z wody lub puree Zaoszczędzą ci też czasu gdy podane do świątecznego lub z okazji innej uroczystości obiadu po jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu(...)koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy. Krokiety można podać do każdego mięsnego lub rybnego dania. SKŁADNIKI: 1/2 kg mączystych ziemniaków (obranych i pokrojonych w kawałki) 250 g selera (obrany i pokrojony w takie same kawałki) 75 ml gorącego mleka 50 g masła pokrojonego w lawałki 2 żółtka (roztrzepane) 100 g startego żółtego sera z gatunków długo dojrzewających 2 całe jajka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 254

Dziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w niewielkiej hiszpańskiej restauracji, która kilka lat temu mieściła się w Złotych Tarasach. Zasmakowały nam do tego stopnia, że średnio dwa razy w miesiącu jeździliśmy delektować się ich delikatnym smakiem. Do tego obowiązkowo marynowany(...)manchego i oliwki. Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku,  a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z pieczarkami i serem w chrupiącej panierce 142

Krokiety to smaczne bezmięsne danie np. na piątek. Krokiety są z pieczarkami, w środku na pieczarki posypany jest ser, który się ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiacej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki.  Składniki:  CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej(...)rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem.  Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Gotuj z Mąką
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 952

Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Dzisiejszy przepis na podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej(...)mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi

Trzeci talerz
Jak smażyć krokiety, aby nie przypalić panierki. 247

nasze krokiety były gorące w środku a panierka nam się nie przypaliła podczas ich smażenia należy postępować w następujący sposób :   N a patelnię wlewamy trochę tłuszczu i kładziemy ją na ogień.  Gdy tłuszcz już jest gorący wkładamy krokiety, przykręcamy płomień na najmniejszy. Patelnie przykrywamy pokrywką. Co kilka minut obracamy krokiety na drugą stronę , aby nam się równomiernie usmażyły(...)Gotowe krokiety przekładamy na małe talerzyki. Postępując w ten sposób nie przypalimy naszych krokietów.                         Pozdrawiam cieplutko

Przepisy i porady kulinarne
Krokiety ziemniaczane 128

Małe krokiety ziemniaczane podane z sosem czosnkowym Kolejny pomysł na smaczny przysmak przy użyciu ziemniaków z poprzedniego obiadu. Takie krokieciki możemy podawać z różnymi sosami, ja tym razem zrobiłam z ciepłym sosem czosnkowym.  Idealne na obiad lub na przekąskę.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: (13 sztuk) Składniki: na krokiety: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko(...)bulionu warzywnego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie dodatkowo  na panierkie 1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Krokiety: 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.  2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto

Mój pomysł na
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 118

salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki  tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich  croquetas oraz obtoczyć je w japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Winne(...)purée  z szarej renety oraz słodko-kwaśna salsa wspaniale się z nimi komponuje i tworzy prawdziwie zaskakujące danie. Spróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na 8 porcji Krokiety: 4 kaszanki gryczane 2 łyżki musztardy Dijon 1 cebula garść drobno posiekanej pietruszki 1 jajko ok. 100 g panko* olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia sól, pieprz Purée jabłkowe: 4 jabłka (najlepiej szara reneta

Food Square
Krokiety z kapustą i grzybami 134

kolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze. Krokiety z kapustą i grzybami KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Na ciasto: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jaja 2 szklanka mleka 1/4 łyżeczki soli(...)jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy razem przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Krokiety z kapustą i grzybami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :) 122

Czas na kolejny przepis, tym razem coś co robię od niedawna. Mimo że jest przy tym troszkę pracy gwarantuję, że każdemu się to uda. Do przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki:   -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula(...)oleju Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki ze sobą połączyć przy użyciu miksera. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni chwilkę z każdej strony. Bez oleju ! W międzyczasie przygotowujemy stanowisko do zawijania krokietów Będzie nam potrzebne: -bułka tarta -jajko z mlekiem  *Smażymy naleśnik... * Kładziemy usmażony naleśnik na talerz, na środek układamy farsz, zaginamy boki na farsz i zawijamy krokieta. Zamaczamy w jajku

Magia jedzenia.
Krokiety z kaszy jaglanej ,szpinaku,jarmużu i suszonych pomidorów w papierze ryżowym 164

Papier ryżowy jest niezwykle pomocny w kuchni i można z niego przygotować ekspresowe krokiety na parze! Fajna sprawa, szybko znikające danie. I oryginalny sposób na podanie kaszy jaglanej tym, którzy są do niej anty-nastawieni. A o tym, że kasza jaglana działa cuda i że jest najzdrowszą kaszą, to już wiedzą wszyscy! Kasza jaglana jest lekkostrawna, nikogo nie uczuli(...)rondlu zagotuj wodę, zanurzaj papier ryżowy, po jednymastępnie wyciągnij szybko z wrzątku i rozłóż na ściereczce kuchennej- odsączysz nadmiar wody, przełóż go na deskę, nałóż farsz i zwijaj jak krokiety. Powtarzaj czynność, aż do skończenia farszu. Naczynie do gotowania na parze wyściel papierem do pieczenia- to gwarancja, że krokiety nie przylepią sie do dna naczynia. Ułóż krokiety i gotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Krokiety z farszem z indyka. 193

Witajcie :) U nas wreszcie puścił mróz i wyszło słoneczko :) no i jakoś tak naszła mnie dzisiaj ochota na krokiety z mięsem :) Do farszu użyłam przypraw od firmy Skworcu  i firmy EcoBlik . Krokiety podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Zapraszam :)   Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta(...)ziołowy od Skworcu   1 łyżka oregano od Skworcu   szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik 1 łyżeczka czosnku od EcoBlik 6  łyżek oliwy   bułka tarta do obtoczenia krokietów 3/4 jajka  oliwa do smażenia  Wykonanie : Do miski wlewamy mleko i wodę, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Mieszamy mikserem. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oliwy,wylewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 350

Jedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony(...)czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik  (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczypta soli. Smażymy naleśniki  (dość cienkie). Z podanej porcji wyszło mi 7-8 dużych krokietów. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy

VioletoweKucharzenie
Krokiety z mięsem 156

Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z  rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy(...)osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru. Krokiety z mięsem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na 8 krokietów Składniki: 1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety. 139

Krokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą.  Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie(...)następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz:   Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę kiszoną wymieszać razem z pieczarkami i cebulą. Sprawdzić czy wystarczająco jest doprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać

W kuchni u Moniki