krokiety - 2464 przepisów (strona:19/165)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 149

Krokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można(...)wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze ciepłe, z samego dołu stosu :) ) i formujemy krokiety - dwa równoległe boki zakładamy tak aby się nie nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Atlas Smaków
Krokiety z kapustą i grzybami 133

Pierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna... Z mrozem. I białą trawą :) Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta(...)rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz : Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża

My simple kitchen
Krokiety z bakaliami 140

pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru  Dodatkowo :  Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym ogniu razem z laską(...)masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety po kilka-kilkanaście minut z jednej strony następnie przekręcić i to samo zrobić z drugiej strony, można przykryć na chwilę pokrywką, chodzi

KreatywnePiny
KROKIETY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI 228

krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami  Składniki: ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne(...)zeszkli.  6. Kapustę porządnie wyciskamy by nie była mokra , siekamy i łączymy ja z podsmażonymi pieczarkami z cebula. Nasz farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Formowanie  krokietów Na plaska deseczkę lub talerz, kładziemy nasz naleśnik, nakładamy na niego farsz i zakładamy oba boki do środka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem 49

Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Farsz jest z tłuczonych ziemniaków, zrumienionej cebuli z chorizo z dodatkiem startego parmezanu oraz natki pietruszki, zawinięty w cieniutkie naleśniki obtoczone w chrupiącej panierce. Prosto i bardzo smacznie! Składniki (na około 10 krokietów): Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody(...)Dodać zawartość patelni i wymieszać. Lekko przestudzić. Dodać jajko, chili, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, ewentualnie sól i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć krokiety. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z solą. Krokiety obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ze wszystkich stron). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Co do barszczu czerwonego 80

obowiązkowe jako składnik farszu, to przekąski na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. W moim domu rodzinnym do barszczu zawsze podawane były uszka, czasami dodatkowo piekło się paszteciki. Natomiast panierowane krokiety, takie klasyczne z naleśników, ale pokrojone na mniejsze porcje, w wersji mini były zawsze niekwestionowanym zwycięzcą gdy założyłam swoją rodzinę, podobnie zajadano się moimi pasztecikami z ciasta drożdżowego. Można też(...)barszczu przygotować bardzo postną, prostą i tanią wersję przekąski, krokiety ziemniaczane, przygotowywane z ziemniaków, obtoczone w jajku i w bułce tartej, smażone na rozgrzanym oleju. Można też podać zwykłe puree z ziemniaków, to prostszy w przygotowaniu dodatek, który nie jest kosztowny i nie wymaga dużo pracy. Jako ciekawostkę napiszę, że moje dziecko najbardziej lubi barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z mięsem 86

Tradycyjne naleśniki z mięsem mielonym podane w formie krokietów są wyjątkowo pyszne . Często wykorzystuję mięso z rosołu, choć niekiedy jak nam przyjdzie ochota, gotuję je specjalnie do krokietów.  Takie krokiety są smaczne nie tylko na ciepło, można je z powodzeniem zabrać na drugie śniadanie do pracy. Są świetną przekąską  jak i daniem obiadowym. SKŁADNIKI: ok.50 dag mięsa(...)pietruszki 1 średnia cebula 1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć) naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka sól olej do smażenia do obtoczenia krokietów: bułka tarta 2 jaja Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso i warzywa zmielić

Z Marcepanem
Krokiety z mięsem 85

Tradycyjne naleśniki z mięsem mielonym podane w formie krokietów są wyjątkowo pyszne . Często wykorzystuję mięso z rosołu, choć niekiedy jak nam przyjdzie ochota, gotuje je specjalnie do krokietów.  Takie krokiety są smaczne nie tylko na ciepło, można je z powodzeniem zabrać na drugie śniadanie do pracy. Są świetną przekąską  jak i daniem obiadowym. SKŁADNIKI: ok.50 dag mięsa(...)pietruszki 1 średnia cebula 1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć) naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka sól olej do smażenia do obtoczenia krokietów: bułka tarta 2 jaja Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso i warzywa zmielić

Z Marcepanem
KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO Z PIECZARKAMI I MOZARELLĄ 82

Jeśli szukacie prostych i szybkich przepisów na imprezowy stół, to polecam Wam krokiety z chleba tostowego. Nadziane pieczarkami i serem. Takie krokiety to doskonała imprezowa przekąska przygotowana dosłownie w kilka chwil. Nie potrzeba tu smażenia naleśników, wystarczy tylko chleb tostowy, pieczarki i odrobina żółtego sera.  Składniki na 5 krokietów: * 5 kawałków chleba tostowego * 5 plasterków żółtego sera(...)przy pomocy wałka. Na każdy kawałek chleba położyć plasterek sera i rozsmarować podsmażone pieczarki. Chleb zawinąć w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Krokiety po meksykańsku 112

Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim(...)następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie.  Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety po meksykańsku 112

Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim(...)następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie.  Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 69

warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych, dzięki temu wydobywamy maksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety . W arzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam(...)listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą i pieczarkami , czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego. Krokiety z kapustą i pieczarkami świetnie się sprawdzą również na wigilijnym stole, a bulion warzywny z pieczarkami wg tego przepisu wykorzystajcie jako bazę np. do wigilijnej zupy grzybowej lub barszczu. Czytaj więcej: Krokiety

Moja Delicja
Krokiety z mięsem mielonym 228

Krokiety z mięsem mielonym. Krokiety z mięsem mielonym, to idealna propozycja na obiad, przyjęcie lub święta. Ich przygotowanie nie jest trudne. Podstawą jest dobre ciasto naleśnikowe i dobrze doprawiony farsz. Ciasto naleśnikowe musi być na tyle elastyczne, by nie pękać przy zawijaniu. Farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie za suchy(...)Krokiety z mięsem, to idealny dodatek do czerwonego barszczu. My uwielbiamy to połączenie. Domowy, dobrze doprawiony czerwony barszczyk i pyszne krokiety. Czy potrzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie Zobacz przepis na „Krokiety z mięsem mielonym” na Blix.pl (klik

Słodkie okruszki
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 99

Krokiety... mimo, że są trochę pracochłonne, to jednak warte swojego smaku (moja córka uwielbia naleśniki i z racji tego, że dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad(...)koniec smażenia dodać pokrojone drobno pieczarki, sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika

Zrób to smacznie
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU 127

zrobić jak zostanie mięso z rosołu? Oczywiście farsz na krokiety ;) To idealne danie, tak naprawdę krokiety można przygotować na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię  krokiety z jajkiem  i te z pozostałym mięsem z rosołu.  Na blogu znajdziecie również przepis na  sałatkę z gotowanym kurczakiem . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki(...)cebulą. Dodać do smaku pieprz, paprykę słodką i wlać rosołu tyle, by mięso nie było za suche.  Naleśniki smarować farszem mięsnym, zwinąć w rulonik. Ja nie lubię dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego

Zrób to smacznie