ryż - 22970 przepisów (strona:38/1532)

Sushi: hosomaki i futomaki 165

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej na ok. 15 minut, ponownie płuczemy, gotujemy w proporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę(...)soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia.      Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik, np. awokado. Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki

Weganizm infantylny
Ryż na gęsto z truskawkami 253

dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad(...)deser, czy nawet kolację :) Składniki (dla około 2 – 3 osoby): 1 szklanka ryżu 2 szklanka mleka (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka) 300 – 500g truskawek 1 – 2 łyżki cukru Mleko (lub mleko z wodą) zagotowujemy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co pewien czas mieszając. W garnkach z grubym dnem wystarczy po zagotowaniu

Smakowy Raj
Zielony ryz z bobem i groszkiem cukrowym 114

dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego. Zielony ryż  z bobem i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 25 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 szklanka ryżu basmati ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki dowolnego zielonego pesto 1 szklanka bobu porządna(...)garść groszku cukrowego sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy,  a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowe risotto z bobem, groszkiem i szynką 227

zdania,  że najwygodniej risotto robi się w woku, choć purystom kulinarnym połączenie włoskiego risotto i azjatyckiego woka może wydać się nieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu 100 g szynki parmeńskiej 1 szklanka młodego bobu ok. 15 młodych strąków groszku cukrowego 1 średniej wielkości cebula 200 ml białego wytrawnego wina ok. 400 ml gorącego bulionu kilka nitek(...)nitek szafranu zalać niewielką ilością wrzątku (wystarczą dwie łyżki) i odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez 2 minuty. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlać pierwszą porcje wina (tyle, by ledwie przykryć ryż) i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać kolejną jego porcję. Gdy całe wino zostanie wchłonięte

W SMAK
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 98

tamtym czasie moja wiedza na temat domowych wypieków była dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach(...)ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek na rodzinne pikniki - stąd nazwa. Moje szafki, zawsze są przepełnione ryżowym dobrodziejstwem. Dziś dla odmiany postanowiłam do mojego chleba dodać ryż jaśminowy. I... efekt jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem.  * pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed

Słodkie okruszki
Pudding ryżowy z kokosową nutą i owocami 176

Lubicie ryż? Ja wprost za nim przepadam. Jeszcze jako dziecko jednym z moich ukochanych dań był ryż na mleku, oczywiście ugotowany przez moją mamę. Ryż można podawać w wielu wersjach, jako desery, dodatek do doń głównych, zapiekany, gotowany, ... Wariantów jest naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na ryżowy deser. Pudding ryżowy z kokosową nutą i owocami znakomicie spełnia(...)się w roli deseru, jak i sytego śniadania czy kolacji. Spróbujcie. ... niby prosty deser, a jak znakomicie się prezentuje ... Składniki: 1 woreczek ryżu jaśminowego (można użyć innego, akurat taki miałam w domu ) 240 ml mleka 1 łyżeczka miodu np. wielokwiatowego 2 łyżeczki wiórek kokosowych 1/2 kiwi łyżka arbuza Przygotowanie: Rondelek z wodą ustawiamy na palniku. Gdy woda zacznie się

Słodkie okruszki
Risotto z wątróbką, koźlarzem i gruszką na wermucie. 141

wątróbka kupiona. Zastanawiałem się z czym ją zrobić, jak przygotować, by nie było zbyt tradycyjnie i przewidywalnie. Wyciągnąłem ryż arborio i robimy risotto. Czego użyłem? -250 gram ryżu -suszone koźlarze -szklanka wermutu -200 ml wrzątku -czerwona cebula -sól, pieprz -tymianek suszony -pół gruszki -oliwa -masło -dwa ząbki czosnku -parmezan -śmietanka 30% Posiekaną cebulę z czosnkiem szklimy na oliwie. Wrzucamy(...)ryż, podsmażamy. Gdy ryż pochłonie tłuszcz zalewamy go winem. Odczekujemy do momentu, aż ryż zaabsorbuje płyn. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po krótkiej chwili cedzimy je nad patelnią z ryżem tak, by ryż wchłonął wywar z grzybów. Koźlarze siekamy i dorzucamy do ryżu, który co jakiś czas mieszamy i podsmażamy do momentu, aż będzie na ząb. Możemy podlewać

BaRepas
Risotto z krewetkami i cukinią 104

pieprz   Przepis krok po kroku Krok 1  Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić. Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto.   Krok2   Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion. Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente. Krok 3 Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę. Jako

W kuchennej krainie
Sushi maki, Ani Mru Mru 148

przepis z opakowania) Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 1 szklanka zimnej wody ocet ryżowy do smaku Ryż starannie umyj, pocierając ziarna palcami, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wsyp ryż do garnka ze szczelną pokrywką, zalej zimną wodą i odstaw przynajmniej na 25 minut. Ryż doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym(...)ogniu przez około 10-15 minut. Wyłącz ogień, a ryż pozostaw pod przykryciem na ciepłym palniku no kolejne 15 minut. Gotowy ryż przełóż do drewnianej miski (nie metalowej!), dopraw octem ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 153

przygotowania risotto najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach. Może być to też carnaroli, originario lub vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem - zmylibyśmy wtedy skrobię z jego zewnętrznej warstwy, a jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem(...)znajdziecie ich w sklepie, kupcie zwykłe - też powinny się sprawdzić. Metodą prób i błędów sami musicie sprawdzić, w jakim garnku najlepiej przygotować risotto. Ja robię to w woku. Ryż arborio Składniki (dla dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie brązowych pieczarek nieco koziego sera

W SMAK
Riskrem - prosty deser norweski 226

walentynkowy wieczór. Na pewno nie jest light ale w końcu nie ma takiej ilości kalorii której nie można spalić:) Składniki: 200 ml wody 750 g risgrøt lub innego ryżu do risotto 0,5 l mleka szczypta soli 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 500 g mrożonych truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około(...)minut. Po tym czasie dodajemy mleko. Ryż ma być kleisty tak aby po chwili stworzyła się z niego papka, nie może on jednak być rozgotowany (dlatego zwykły ryż się tutaj nie sprawdzi.) Należy mieszać dokładnie tak aby nie przypalić ryżu. Ściągamy ryż z pieca i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aż ryż

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka z ryżem brązowym 270

Wczoraj wieczorem znowu naszło aby zrobić chociażby sałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa. Składniki : woreczek ryżu brązowego 4-5 kawałki papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe pół puszki groszku 150 g szynki np. sopockiej 1 czubata łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż(...)brązowy gotuję w osolonej wodzie, ma on nieusuniętą otoczkę i gotuje się go ok 30 minut. Paprykę, ogórka i szynkę kroję w kosteczkę i z groszkiem dodaję do ostudzonego ryżu. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem z 1 łyżką majonezu. Wyszło naprawdę dobrze i smacznie.   Ryż brązowy - drobne informacje W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo

Mechanik w kuchni
Onigiri 150

składniki * 1 szklanka ryżu do sushi * prasowane wodorosty nori * sól Sposób wykonania Ryż wypłukać, robić to do momentu aż woda nie będzie mętna. Ryż przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą i pozostawić na 30-60 minut. Następnie wylać wodę w której był moczony ryż, zalać go szklanką świeżej wody, postawić na średnim ogniu, garnek przykryć(...)pokrywką i już nie uchylać, aż do końca gotowania ryżu. W momencie kiedy ryż zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i niech się tak gotuje przez 15 min. Wyłączyć ogień pod garnkiem i bez uchylania pokrywki zostawić na 15 min. Przełożyć ryż do szklanego lub plastikowego pojemnika drewnianą łopatką i chwilkę poczekać, aż ryż nieco przestygnie

Mix smaku
Wafle kajmakowe z prażonym słonecznikiem i ryżem 132

łyżki do wysmarowania górnej warstwy.) Wsypać do niego uprażony słonecznik i wymieszać. Jeszcze ciepłą masą przekładać wafle. Górną warstwę posmarować resztą kajmaku, a na niego wysypać prażony ryż.  Tak przełożone wafle owinąć folią spożywczą lub aluminiową, obciążyć dość mocno (na przykład ułożyć na nich większą deskę a na niej garnek z wodą) i odstawić przynajmniej

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania