jestem przekonana, że nie trzeba ograniczać się do świąt i można ją upiec kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę. Bezglutenowa babka wielkanocna Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą to ciasto, które obowiązkowo powinno pojawić się na bezglutenowym stole świątecznym. Kasztanowo – czekoladowa baba jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu więc jest to przepis perfekcyjny. Jeśli nigdy dotąd nie było(...)rozpuszczona czekolada dodaje głębokiego aromatu kakao. W konsystencji jest delikatna i wilgotna i pozostanie taka nawet do 3-4 dni po upieczeniu o ile oczywiście przetrwa tyle czasu :) Dodatkowo ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Bardzo lubię piec babki, chociażby z tego względu, że zawsze pięknie wyglądają. Nie ma nic prostszego niż udekorowanie takiego ciasta, a uwierzcie mi, jeśli chodzi
Book of spellsDziś coś dla ciastożerców, ponieważ dziś przepis na dużą blachę, co zdarza mi się raczej rzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być głodni. Dlatego oprócz ciasta przygotowałam też treściowe drożdżówki z owocami. Jak się okazało goście najedli się po drodze pierogów i ciasta prawie nikt nie ruszył, podobnie jak i drożdżówek. Nic to, zostało więcej(...)Zwłaszcza mój mąż nie narzekał No i wiem, że nawet po trzech dniach ciasto jest nadal świeże i pyszne. Mam też spostrzeżenie odnośnie kremu. Kiedyś ubijałam kremówkę i dopiero wtedy łączyłam ja z mascarpone. Tutaj wszystko wrzuca się do jednej miski i miksuje do zgęstnienia: prosto, szybko i najważniejsze efektywnie. Ten krem w połączeniu z galaretką bardzo pozytywnie mnie zaskoczył
Relaxtimetype":"Recipe","description":"Ciasteczka francuskie z twaro\u017ckiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie mo\u017cna zrobi\u0107. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje si\u0119 z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie s\u0105 za s\u0142odkie i \u015bwietnie nadadz\u0105 si\u0119 jako pocz\u0119stunek do kawy lub jako przek\u0105sk\u0105 w ci\u0105gu dnia. Jak zawsze szybki(...)prosty przepis, kt\u00f3ry mo\u017ce wykona\u0107 ka\u017cdy. Spr\u00f3bujcie koniecznie! ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","250g twarogu\r","1 opakowanie cukru wanilinowego\r","1 \u0142y\u017cka cukru pudru\r","ok. 2 \u0142y\u017cki br\u0105zowego cukru\r","1 jajko + 1 jajko do smarowania"],"name":"Ciasteczka francuskie z twarogiem","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Twar
Mostek w kuchniCiasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką upiekłam tym razem na imieniny Taty – Jana. To najlepsze ciasto z owocami! Piekę je zawsze w sezonie truskawkowym, ale nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia tego ciasta, błyskawicznie znikało z talerza. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z owocami, które każdemu wyjdzie, to polecam ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, to przepis(...)Chłodnik truskawkowy – Eton Mess z truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie kochani! Zostałam zaproszona do wspólnego świętowania z okazji Światowego Dzień Pieczenia, który przypada 21 maja 2017 r. W tym dniu miłośnicy wypieków na całym świecie będą przygotowywać pyszne ciasta dla swoich bliskich. W ten sposób, obdarowując osoby ważne w naszym życiu własnoręcznie przygotowanym ciastem, przypominamy im, jak bardzo nam na nich zależy i jak ich kochamy. Niezależnie, czy będą(...)przyjaciele, rodzina czy współpracownicy, z pewnością sprawimy im miłą niespodziankę. Ja w tym roku świętuję Światowy Dzień Pieczenia z Kasią i z tej okazji przygotowałam ciasto „Truskawkowe Pole” dla mojej ukochanej siostry Marysi. Bardzo rzadko się widujemy, ponieważ mieszka za granicą. Najczęściej spotykamy się w okresie letnim, kiedy w sklepach jest pełno świeżych owoców jagodowych i trwa sezon na truskawki
Mała CukierenkaRabarbar i beza. Cierpkie i słodkie. To podstawowe połączenie smaków towarzyszy mi od lat, wykorzystywane w przeróżnych wypiekach. Dzisiaj połączyłam delikatny ale zwarty krem – curd z rabarbaru, kruche ciasto na żółtkach i bezowy, chrupiący i subtelny jednocześnie, elegancko zapiekany wierzch. Przepis obiecałam jeszcze przed ‚urlopem’ i modernizacją strony – a jak obiecałam, to po prostu musi tu być Zapisz Zapisz Kruche(...)ciasto na żółtkach Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy schłodzone, pokrojone masło i siekamy wszystko razem. Wbijamy trzy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Wszystko ręcznie na stolnicy lub szybciej – w misie malaksera. Dokładnie w takiej samej kolejności – mąka, sól, cukier, zimne masło – miksujemy razem w misie malaksera aż masło porozpada się na drobniutkie kawałeczki. Dopiero teraz
Karo in the KitchenKruche ciasto z rabarbarem i bezą – Uwielbiam desery z rabarbarem, dlatego w Małej Cukierence jest z nim sporo przepisów, polecam sprawdzić kategorię „ Ciasta z rabarbarem ”. Teraz zapraszam na pyszne ciasto z dużą ilością rabarbaru na kruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe i waniliowe. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać, piekę(...)ostatnio na okrągło :). Bardzo polecam, przepis autorski. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 200g schłodzonego masła 380g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g Nadzienie: 3 łyżki bułki tartej
Mała CukierenkaSPIS SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA WIELKANOC Ciasta: Ciasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto(...)budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką Ciasto Pani Walewska Ciasto kasztanek Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller Froop Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Ciasto zemsta teściowej Ciasto z połówkami jabłek Najprostsza szarlotka Ciasto leśny mech Babki / babeczki: Herbaciana babka
W Moim Magicznym DomuMakowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa(...)makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak
Trzeci talerzPolecam! SKŁADNIKI: na 1 duży bochenek pate fermentee : 6 łyżek wody o temp. pokojowej 1,2 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej ciasto: 2 i 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 3/4 łyżeczki drożdży instant 1 szklanka + 2 łyżki wody o temp. pokojowej 2 łyżeczki miodu 2 łyżki(...)skórek przylgną do orzechów). PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy pate fermentee : wodę, drożdże mąkę pełnoziarnistą i sól wsypujemy do miseczki, mieszamy drewnianą lub gumową szpatułką (by powstało nierówne ciasto). Cisto przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę (napęczniej i nieco zwiększy objętość). Cisto delikatnie przypłaszczamy dłonią, składamy na pół, ponownie
Moja Książka KucharskaKochani, w pierwszym przepisie na blogu chcę Was oczarować czymś mega pysznym. Orzechowiec, lub też miodownik, to ciasto które króluje u mnie na stole w święta lub inne wyjątkowe okazje. Jest to ciasto eleganckie oraz wykwintne dlatego też pasuje na specjalne dni bądź świętowanie. Nie jest ono zbyt słodkie bądź też mdłe, jest po prostu idealne. Smakuje dorosłym(...)dzieciom. Przygotowuje się go 2 dni wcześniej ponieważ potrzebuje ono odpocząć. U nas znika zazwyczaj w ciągu 2 dni :) Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje! Składniki: Ciasto: * 500g mąki pszennej * 200g masła * 150g cukru *4 łyżki miodu * 2 duże jajka ( mogą być 3 małe) * 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka Snickers: * 270g orzechów włoskich * 120g
Klasyka GotowaniaZosia to pyszne, kakaowe ciasto miodowe przełożone masą serową. Wykonanie jest nieco pracochłonne (kto choć raz piekł miodownik przyzna, że proces wałkowania ciasta jest odrobinę "kłopotliwy"), ale reszta to już bajka! Blaty ciasta są po upieczeniu twarde, ale przełożone kremem, miękną i całość tworzy kremową, spójną, idealną kombinację. Bardzo polecam! Składniki na ciasto Zosia: na formę o wymiarach 28x40(...)CIASTO: 3 jajka 150 g cukru 150 g masła 5 łyżek miodu 600 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Masło roztapiamy z miodem, studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy letnie masło i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną oraz kakao, dodajemy masę jajeczną i zagniatamy gładkie ciasto
Rozpustne gotowanieŁatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym Ależ znalazłam jabłecznik. Mówię wam przepyszny i bardzo łatwy. Tylko nie piszcie mi tutaj, że przypaliłam bezę. Nie przypaliłam. No może wyszła odrobinke za ciemna, ale jeszcze jej nie przypaliłam Zabrakło minuty w piekarniku. Chciałam żeby wyszła bardziej chrupiąca, ale nie do końca się udało. W każdym razie umówmy się, że to tylko na zdjęciach(...)wygląda na zbyt ciemną Ciacho piekłam na dwa razy. Najpierw pierwszy blat ciasta kruchego z połową jabłek, a potem drugi blat z resztą jabłek i bezą. Na końcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak
RelaxtimeWitam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju (około(...)łyżeczka soli informacja: Ciasto robiłam z różnych rodzai mąki i w każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody, testowałam na mące pszennej pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850 Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą
Uwaga Babcia Gotuje