piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składniki ciasto 500 g mąki
Niezły Młynekrazem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże kubki jogurtu naturalnego(...)niechcianych grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na wystudzony biszkopt. Na warstwie jogurtowej ułożyć połówki truskawek. Całość włożyć do lodówki, by masa dobrze stężała. 3. Na koniec wykładamy galaretkę zieloną rozpuszczoną w 500 ml wrzątku, ostudzoną, lekko tężącą. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: Na podstawie ciasta siostry Anastazji z książki "143 przysmaki siostry Anastazji
Kuchnia domowa Anizawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej(...)pieczenia rozgrzewam do temperatury 240-250 stopni, grzałka góra-dół. Każdą porcję ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o grubości około 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam farsz. 8. Pizzę układam na lekko posypanej mąką rozgrzanej blasze do pieczenia i piekę około 8-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 9. Po upieczeniu na wierzchu każdej pizzy układam plasterki pomidora
Cztery Fajeryzawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej(...)pieczenia rozgrzewam do temperatury 240-250 stopni, grzałka góra-dół. Każdą porcję ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o grubości około 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam farsz. 8. Pizzę układam na lekko posypanej mąką rozgrzanej blasze do pieczenia i piekę około 8-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 9. Po upieczeniu na wierzchu każdej pizzy układam plasterki pomidora
Cztery FajeryBardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Zdecydowanie polecam(...)jogurt, dodać jajka olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Polewa
Healthy food explorerciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej wody i odstawiam do stężenia Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę(...)galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki
RAROSSAJestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo
To co kochammieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
bistro mamamieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką. Smacznego
Tajemnice Smakudelikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Babkę podawać oprószaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Artykuł Babka jogurtowa z żurawiną pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxmasa jest zbyt mokra - wsypać kolejną łyżkę mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować placki. Piec około 20-30 minut w 180°C (do zarumienienia). Upieczone placki podawać na ciepło, np. z dipem jogurtowym. Składniki na placuszki przed wymieszaniem Placuszki warzywne przed i po upieczeniu
UgotowaćJestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka
To co kochamMiksujemy (na wolnych obrotach) jajka, cukier i cukier waniliowy. Następnie powoli dodajemy jogurt. Na końcu dodajemy do naszej jogurtowej masy olej, proszek do pieczenia i mąkę. Rozgrzewamy (średnia temperatura) patelnie z odrobiną oliwy z oliwek (lub oleju). Kładziemy łyżką nasze ciasto. Pieczemy małe placuszki z obu stron. Podajemy z bitą śmietaną i truskawkami. Można również podać je z innymi dodatkami
Słodkie okruszki