zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Torcik truskawkowy z biszkoptami Proporcje na tortownicę
Kulinarne przygody GatityPuszyste bułki jogurtowe Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Składniki: 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania 8 g suchych drożdży ( można użyć(...)nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem
Blog z Apetytemprzygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka
Ugotowaćfrancuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki
Stare GarySkładniki : Spód: • 2 jajka • 50 g drobnego cukru do wypieków • 50 g mąki • 2 łyżki cukru wanilinowego Masa jogurtowa: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g drobnego
KUCHNIA POLSKAPolewa jogurtowa - ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy -1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej) -ksylitol zmielony na puder (jeśli odżywka jest naturalna) -2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. gorącej wody Dodatkowo -ciasteczka bezglutenowe Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać(...)stron. POLEWA JOGURTOWA Jogurt i odżywkę wymieszać dokładnie. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami. *Polecamy samemu ugotować fasole, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą smaczniejsze. ** Może być
Candy Pandasciasto filo? Ciasto filo (czasami także nazywane ciastem phyllo) to cienkie, przezroczyste i kruche ciasto pochodzące z kuchni wschodniośródziemnomorskiej i bałkańskiej. Nazwa „filo” pochodzi z języka greckiego i oznacza „liść”. Ciasto składa się z bardzo cienkich warstw ciasta, które oddzielone są papierowymi lub plastikowymi płachtami. Tradycyjne ciasto filo jest wytwarzane przez wielokrotne cienkie rozwałkowywanie ciasta(...)poniższego przepisu. Przekąska z filo Przepis: przekąska z ciasta filo Składniki: przekąski z ciasta filo serek capri (około 200 g) 6 arkuszy ciasta filo garść ziaren sezamu garść listków tymianku oliwa z oliwek Jak zrobić: przekąska z ciasta filo Serek pokrój na około 6 średniej grubości plasterków. Pierwszy płat ciasta filo posmaruj oliwą z oliwek, a następnie oprósz
okolicepalnika.plmleczko to deser, który z powodzeniem można przygotować na domowe przyjęcie. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Masa z jogurtu sprawia, że deser jest niskokaloryczny (cała blacha to tylko 1166 kcal) i lekki. Połączenie masy jogurtowej z dodatkiem kakao nadaje ciekawy wygląd i smak. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na całość: 1166 kcal(...)ponownie chwilę miksujemy. Do masy dodajemy bardzo powoli przestudzoną żelatynę. Następnie 2/3 masy wylewamy na biszkopt a pozostałą część mieszamy z kakao, którą wykładamy na wierzch. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta możemy udekorować startą gorzką czekoladą lub delikatną polewą z gorzkiej czekolady (jeśli przygotowujemy polewę pamiętajmy aby była lekko przestudzona). Smacznego! Weronika
Health-Fit-Lifeciasta z dodatkiem kurkumy o pięknym słonecznym kolorze a w środku nadzienie z pieczonej dyni, podsmażonej cebulki i soczewicy, przyprawione cynamonem, posypane czarnuszką. Najlepsze do maczania w jogurcie, ale też do łatwego spakowania na wynos. Szkoły i prace teraz zdalne, ale chociaż spacery nam jeszcze zostały, więc można zabrać. Pieczone pierożki z dynią i soczewicą Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)łyżka czarnuszki do podania sos jogurtowy- jogurt grecki ok 250 ml wymieszany z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką soku z cytryny, oraz solą Wykonanie: Mąkę wymieszać w misce z solą i kurkumą, dodać oliwę i żółtko, oraz 125 ml zimnej wody, wymieszać widelcem a następnie ręką wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 16 kawałków, przykryć ścierką
Cooking for Emilykwaskowe, podobne do borówki z fioletową skórką tylko podłużne. Zjadamy je prosto z krzaka a nadwyżka trafia do sezonowych ciast i koktajli. I właśnie dzisiaj takie proste ciacho z udziałem jagody kamczackiej. Po prostu ciemny biszkopt przełożony masą jogurtową z dodatkiem owoców. Fajny delikatny deser na ciepłe dni. Na wierzchu można jeszcze ułożyć wartwę owoców i zalać galaretką. składniki
Monia miesza i gotujeponownie krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam ją do masy jajeczno - jogurtowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, ale też tylko do połączenia składników. Długie mieszanie powoduje, że placki tracą puszystość. Ciasto wychodzi dość gęste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni roztopiłam łyżkę masła i łyżką wyłożyłam porcje ciasta, lekko je rozprowadzając na patelni
Waniliowe Improwizacjewkładamy po 1 łyżce masy. Wrzucamy rabarbar po 3 plasterki do każdej foremki – ja trochę go wciskam rabarbar ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut. Mi wyszły z tej porcji 23 małe muffiny Artykuł Muffiny jogurtowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód
Kuchnia Paulettes