Szkraba. Oto propozycje podania dla całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami
Kuchnia po mojemuprzykryciem przez 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 5 minut zdjęłam przykrywkę by danie doszło i odparowało. Ulubioną rybkę podałam Spinsosnowi z gotowanymi kopytkami i warzywami (bez soli oczywiście). Mój mały smakosz był niezwykle usatysfakcjonowany, a ja pożałowałam, że dla nas wszystkich takiego dania nie zaplanowałam. Z resztą mój Mąż też zerkał zazdrośnie
Kuchnia po mojemustopni. Później, tuż przed podaniem obiadu dopiekłam udka w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Podałam z ryżem. Następnego dnia na udko załapał się również Mąż. Jemu zaserwowałam z Mamowymi kopytkami. Pyszota. Danie kolorowe, pełne aromatu końca lata. Szafran (prawdziwy - mam nadzieję) nadał potrawie piękną barwę, a także fajnie podkreślił smak mięsa kurczaka. Póki sezon na warzywa w pełni, z pewnością
Kuchnia po mojemuzmięknąć. Jeśli sos jest zbyt rzadki lekko zaciągamy mąką. U mnie nie było takiej potrzeby. Sos doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami i kluskami. Ja moim Mężczyznom podałam z kopytkami produkcji Teściowej, a drugim razem z pełnoziarnistymi kluskami łyżką kładzionymi i domową surówką z marchwi, o których już niedługo
Kuchnia po mojemuochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;) Składniki w proporcjach "naocznych
Kuchnia po mojemuZnakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia . W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego
Stare Garytrzymać w cieple. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy , potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około
Czerwień i błękitCzasami nam się zdarza zaszaleć z ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają
Niezły MłynekZostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj przepis na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Jeśli nie chcecie znowu ugniatać kopytek czy klusek śląski, ta propozycja Wam się spodoba. Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie
CookYourselfprzez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego
CookYourselfOczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z kopytkami ziemniaczanymi lub kaszą i piwem oczywiście. Smacznego
Pełny talerzstrukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy
vegetanieoliwie, którą dostałam w prezencie i oprószyłam tartym parmezanem. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 2 ząbki czosnku
Moje Qulinariaciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem. Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie do każdej
Kulinarny Pamiętnik