Gnocchi serowe na słodko 294Jaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek. Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i najbardziej znane są wykonane z ziemniaków. Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów. Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać! Postanowiłam przyrządzić gnocchi
Ostra na Słodko
Zrazy z kaszy jaglanej 208Dziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię. Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ . Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ . A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki. Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem
Ostra na Słodko
Krokiety z kaszą jaglaną 192wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka . Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną. Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne. A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko – 250 ml * Jajko
Ostra na Słodko
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 197sezonu na dynię jeszcze nie skończyłam! Częstowałam Was fantastycznym dyniowym ciastem … jogurtowymi racuchami … kopytkami , kluseczkami i fantastyczną potrawką ! ( obłędną! ) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ). Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne. Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek! Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam
Ostra na Słodko
Leniwe 186leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut. Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem. Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci
upichcic
Smaczny obiad 275Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka
NA MOIM TALERZU
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 154radosne żółciutkie włoskie kluseczki przypominają nasze kopytka. Dzięki dyni nie tylko pięknie wyglądają ale także niecodziennie smakują. Doprawione zostały gałką muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon. Składniki (na około 50 sztuk) : 500 g purée z ziemniaków 500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości
Food Square
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 259którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już
SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 316ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQ
szybkowar-roladka indycza z czosnkiem... 219chwili zagotowania zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara i wyjąć roladę - sos co pozostał można zmrozić i np. użyć do kopytek, kaszy, makaronu, bigosu itp. z zimnej rolady usunąć sznurek i można kroić cienkie plastry do pieczywa rolada jest smaczna, delikatna, krucha i domowa.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Gnocchi z ricottą w sosie serowym 388Gnocchi , czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność. Składniki: NA GNOCCHI: * 250 g ugotowanych ziemniaków * 125 g sera ricotta * 1 jajko * około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka ) * sól NA SOS SEROWY: * 150 ml śmietanki 30% * 50 g sera cheddar
kolorowotorcikowo
Kluski leniwe 621składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło
My Culinary Art
Przegląd tygodnia na moim blogu-2 216SURÓWKA Z BURACZKÓW HERBATKA Z CZYSTKA SCHAB PIECZONY ROŻKI Z PIECZARKAMI OWSIANE PLACKI SAŁATKA BROKUŁOWA BISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE SZYBKIE DANIE OBIADOWE OTRĘBY OWSIANE BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ KOPYTKA KOKTAJL BŁONNIKOWY SOS MARCHEWKOWO -PAPRYKOWY ŁOSOŚ Z TAKIM SOSEM? BUŁECZKI DOMOWE MAKARON Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ CHLEB Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ SZYNKA DROBIOWA ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 198jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu. Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych - olej do smażenia - sól, pieprz, liść laurowy Warzywa
Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 206Jest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego
Pasje Jolki