Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia
Krakowskie smaki Aniwyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się
Krakowskie smaki Animarchewka. Ja użyłam 8 kopiastych łyżek mąki. Wyrobić na gładką masę, jeśli konieczne doprawić do smaku i formować kluski. Możecie przygotować wałeczki z masy i kroić jak na kopytka. Ja poszłam na łatwiznę i nabierałam łyżeczką małe porcje, które od razu wrzucałam do wrzątku. Gotować ok. 3 minut, do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzić. Polać oliwą
KUCHARNIAjaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można
w mojej kuchniGotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką.Z połowy ciasta zrobić walek jak na kopytka tylko grubszy i podzielić na równe kawałki. Można walkować ,ale ja to robię palcami ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia
w mojej kuchniRubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona Przygotowanie Schab rozcinamy ostrym
e-PrzepisyKulinarnewyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy
kgwjanczewomasło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki poukładać na desce oprószonej mąką, żeby się nie poprzyklejały do deski. W garnku zagotować wodę i wrzucać kluseczki na gotującą się wodę. Jak kluseczki wypłyną od razu
IMPRESJA SMAKUoraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela
kgwjanczewoKluski śląskie czy kopytka to w moim domu dania, które królują najczęściej na niedzielnym obiedzie. Każdy domownik je lubi, więc robię je dosyć często. Tym razem prezentuje przepis na kluski śląskie. Składniki Ziemniaki (ok. 1 kg) mąka ziemniaczana maka pszenna 1 jajo sól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jak się ugotują zgniatamy przez praskę do dużej miski
tojestpyszne.blogspot.comPierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana
Ala piecze i gotujeplastikowe krzesło w ferworze porządków .. Początkowo nie zauważyłam, ale dzisiaj po przyjściu do pracy wzbudziłam zaciekawienie.. ;-) A teraz coś na kolację .. Ulubione.. nie tylko moje ;-) kluski kopytka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 , 5 kg ziemniaków Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować, wystudzić a następnie zmielić lub przepuścić przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze
Na słodko lub wytrawnierazu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj (1-2 mm) na kształt elipsy. Na środek połóż łyżkę farszu, zostawiając 1-1.5 cm odstęp od brzegów, które następnie zaginaj do środka, formując falbankę
Food Squarezielonych kopytkach przyszedł czas na zielone kluski śląskie. Mała zmiana a cieszy oko i kubki smakowe:) Składniki: ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka mąki pszennej 400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego) 2 jajka sól,pieprz Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godzinę. Swoją wersję podałam z kopytkami
Kuchnia w opałach