Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 173potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi. Otóż tym kimś okazała się być Madzia! Wykręciła takiego smażonego camemberta, że myślałem, że się z radości kopytkami nakryję! :) To był właśnie ten smak, smak dzieciństwa! Jadłem i delektowałem się każdym kęsem, bo nie wiem, czy kiedyś znowu to się powtórzy. To było niesamowite! Co prawda
Marder&Marder Manufacture
Sztukamięs z sosem śliwkowym 170piekarniku na funkcji grilla ok. 10 minut w temp. 200 stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką
Marder&Marder Manufacture
Białkowe pierogi - bez glutenu 372tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie soczewicowa tarta ;) Wracając do pierogów - ciasto nie może być zbyt cienkie, farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba
pyszne zdrowości
Kluseczki z truskawkami 195razem będzie propozycja skierowana dla najmłodszych - kluseczki a'la kopytka wycinane foremkami do ciasteczek i podane ze zmiksowanymi truskawkami - nawet największy niejadek im się nie oprze :) SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g twarogu półtłustego ok. 2/3 szkl mąki pszennej ok. 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 1/2 łyżeczki soli 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę
Kto ugości moich gości?
Zielone kluski  ze szpinaku- gnocchi verdi 188klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody
Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaczany chrust 149Często zdarza C się, że zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie
Tradycyjna Kuchnia
Kluchy drożdżowe „karotki” 145Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki. i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć
Tradycyjna Kuchnia
Chipsy szałwiowe i masło szałwiowe 228gotowe :) Masło szałwiowe liście szałwii masło (najlepiej klarowane) Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć liście szałwii na patelnię. Smaż je chwilę i wyłóż. Gorącym masłem polej przygotowane danie, np. kopytka lub szparagi gotowane na parze . Uwagi: Pilnuj smażenia chipsów na maśle, by się nie spaliło na patelni. U mnie chwila, w czasie której sięgałam po aparat, sprawiła, że chipsy
Weekendy w domu i ogrodzie
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1760zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą
Walijskie Pichcenie
987. Uśmiech pięciolatki & Kilka pomysłów na... 211truskawki, a po II zna Cię i wie z jakiego powodu będziesz miała uśmiech jak i pięciolatki ;) Nie sądziłam, ze kiedyś będę tak szczęśliwa, w taki zwykły sposób. kopytka z ziemniaków i ricotty, podsmażone na maśle z zielonym groszkiem Soda bread z rodzynkami i migdałami Ryż z mleczkiem kokosowym i łososiem, fasolka szparagowa curry z kurczakiem, ciecierzycą
More food, love and dreams
Potrawka z indyka ze szparagami 315należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób) 400 g piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek
UgotujmyTo.pl
Policzki wołowe duszone z warzywami 261pieczemy prze 3 godziny. Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi warzywami. U nas świetnie całość dopełniły smażone kopytka. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 387świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając
Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa 273dodać do smaku również sól i mielony pieprz. Uwagi Zupę można również opcjonalnie przyprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Zamiast dodania ziemniaków, zupę można podać z kopytkami lub pieczywem. Przez Brygida Kulinarna Pokusa/div> #gallery-41 {margin: auto;} #gallery-41 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-41 img {border
Kulinarna Pokusa
KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI 272zagotowujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego z udkami. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, gałązki świeżego tymianku, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 1h. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami i buraczkami lub modrą kapustą
Walijskie Pichcenie