kopytka - 2368 przepisów (strona:122/158)

Masło pietruszkowe 160

żeby nie pisać, że w identyczny ;) ) można zrobić masełko bazyliowe. Tego rodzaju masła bardzo fajnie pasują do mięs. Ale na facebooku podrzucane pomysły toczyły się również wokół wafli ryżowych, kopytek i... maseczki na twarz:D To ostatnie oddaję do Waszego przemyślenia :D Składniki: 2 pęczki natki pietruszki 1 kostka masła (u mnie to było Łaciate) można dodać czosnek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Proziaki - placki z Bieszczad 185

wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach,  w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 186

wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Chicken Strips Corn Flakes :) 97

podaniem umieszczamy nasze tzw. stripsy w piekarniku na 10 minut :D temp 180 stopni opcja góra i dół. Na stripsy dodajemy np.  oscypka i żurawinę Podajemy np. z : kopytkami surówką Smacznego

ClauditteMissCooking
Kopytkowe placuszki 345

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia

Krakowskie smaki Ani
Knedle ze śliwkami 175

wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz  mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się

Krakowskie smaki Ani
Jesień na talerzu. Z marchewki. 150

marchewka. Ja użyłam 8 kopiastych łyżek mąki. Wyrobić na gładką masę, jeśli konieczne doprawić do smaku i formować kluski.  Możecie przygotować wałeczki z masy i kroić jak na kopytka. Ja poszłam na łatwiznę i nabierałam łyżeczką małe porcje, które od razu wrzucałam do wrzątku. Gotować ok. 3 minut, do momentu aż wypłyną na wierzch.  Odcedzić. Polać oliwą

KUCHARNIA
naleśniki z gotowanych ziemniaków 94

jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można

w mojej kuchni
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 123

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką.Z połowy ciasta zrobić walek jak na kopytka tylko grubszy i podzielić na równe kawałki. Można walkować ,ale ja to robię palcami  ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia

w mojej kuchni
Rolada ze schabu i sos cebulowy 152

Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona Przygotowanie Schab rozcinamy ostrym

e-PrzepisyKulinarne
Kopytka z sosem pieczarkowym 2308

wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy

kgwjanczewo
Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6057

masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki poukładać na desce oprószonej mąką, żeby się nie poprzyklejały do deski. W garnku zagotować wodę i wrzucać kluseczki na gotującą się wodę. Jak kluseczki wypłyną od razu

IMPRESJA SMAKU
Kapusta zasmażana 499

oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela

kgwjanczewo
Kluski śląskie 194

Kluski śląskie czy kopytka to w moim domu dania, które królują najczęściej na niedzielnym obiedzie. Każdy domownik je lubi, więc robię je dosyć często. Tym razem prezentuje przepis na kluski śląskie. Składniki Ziemniaki (ok. 1 kg) mąka ziemniaczana maka pszenna 1 jajo sól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jak się ugotują  zgniatamy przez praskę do dużej miski

tojestpyszne.blogspot.com
Dania mączne 201

Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana

Ala piecze i gotuje