dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą). Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić(...)dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Aromat śmietankowy można także zastąpić innym np. waniliowym, czy migdałowym. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Dzięki
Gospodyni Miejskakiedy znowu ruszysz przed siebie , szybko nadrobisz zaległości.” ricotta hotcakes* z malinami *pełnoziarniste Miało być zupełnie co innego, ale gdy moja wielka waniliowo-czekoladowa budyniowa muffina siedziała w piekarniku, tata akurat wrócił z targu(na który swoją drogą i tak pojechałam jeszcze z mamą, bo tata wszystkiego nie kupił) z pysznymi malinami, a ja wiedziałam, że gdzieś(...)czeluściach lodówki jest jeszcze ricotta, w ten o to sposób moja muffina musiała trochę poczekać... tak do drugiego śniadania :P bo wizja tych placków nie chciała mi wyjść z głowy. waniliowo-czekoladowa Budyniowa muffinka z masłem orzechowym, malinami i truskawkami Muffina zainspirowana tym , przepisem
More food, love and dreamsprzegrana świadczy o spisku satanistów i żydokomuny. Dobrze, że Piechocińskiego na papieża wybrali, bo naród już by całkiem zidiociał. Stres koi czekolada, dużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik(...)stopni grzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto. Potrzebujemy: łyżkę masła ¾ szklanki mleka tabliczkę dobrej czekolady 3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego) dwa jajka pół szklanki brązowego cukru 300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu ½ szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli mąkę ok 2,5 szkl
ladykitchenulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może. Ekspresowo i pysznie, przy okazji wegetariańsko. Łatwe do przygotowania warzywne muffiny z pewnością świetnie sprawdzą się na jakiejś szalonej domówce. W moim przypadku rozeszły się w mgnieniu oka. Polecam więc :) WYTRAWNE MUFFINY WEGETARIAŃSKIE. /własny; współpraca z marką Winiary(...)mieszając jedynie do połączenia się składników. Następnie dodaję pieczarki, ser i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Z papieru do pieczenia wykrawam kwadraty tak, aby po włożeniu do foremki na muffiny powstały nam dość wysokie papilotki. Nakładam do nich porcje ciasta, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 25 minut w 180 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiwydają mi się być nadal atrakcyjnym produktem do obróbki, dlatego również tym razem (podobnie jak to było przy okazji śliwek z nalewki śliwkowej, które wykorzystałam do wypieku muffinków - Muffiny dyniowe ) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl(...)szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek
Taste Of My Dayszklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 24 sztuki, kawa rozpuszczalna - ile potrzeba, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny - ile potrzeba biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka "L", maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą kilka minut wsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek silikonowych(...)muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!! we wspólnym pieczeniu udział biorą: 1/ http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Muffiny-cytrynowe-z-rodzynkami.html 2/ https://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com%2F2014%2F08%2Fmuffinki-z-markizami.html&h=MAQHOw2Ru 3/ http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/08/muffinki-jabkowe-czyli-polskie-jabka.html 4/ http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/08/muffinki-z-masa-kajmakowa.html
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na 12 sztuk. Absolutnie obłędny! Zawsze się sprawdza i muffinki idealnie odchodzą od papilotek :) Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Składniki mokre: 2 jajka L 130 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju Nadzienie: 12 łyżeczek nutelli Przepis: Na papier do pieczenia nakładamy(...)jednej papilotki 1 łyżkę ciasta, wyciągniętą z zamrażalnika nutellę (1 szt.) i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby papilotki były wypełnione max. do 3/4 ich wysokości. Tak przygotowane muffinki pieczemy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu, muffinki wyciągamy z formy i studzimy na kratce
Emcia Pichcigruszkami. Koniecznie zajrzyjcie, co przygotowali pozostali uczestnicy akcji: Gin , Lejdi i Mops . Uwagi techniczne: Financier możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki, lub w podłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota. Blaszkę przed nalaniem ciasta dobrze wysmaruj masłem i wstaw do lodówki, dzięki czemu ciasteczka(...)Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania: 30 min. + 25-30 min. pieczenie Składniki: 125 g wyłuskanych pistacji, najlepiej niesolonych (ja użyłam solonych, patrz informacje powyżej) 25 g mąki pszennej 1 łyżka miodu
Chilli Czosnek i OliwaKorzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków , ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityFinansjerki tradycyjnie piecze się w specjalnej foremce z prostokątnymi wgłębieniami, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczny kształt sztabek złota. Ale większość z nas nie ma takiej foremki - spokojnie, wystarczy foremka na muffinki. Ciasteczka udały się nawet w mojej foremce w kształcie serduczek, dla której nie mogłam znaleźć zastosowania od Walentynek ( i to z 2 lata temu;). Financier możecie też upiec jako ciasto(...)upieczeniu pokroić je na plastry, uzyskując w ten sposób tak pożądany kształt sztabek złota. Uwagi techniczne: Financier możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki, lub w podłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota. Blaszkę przed nalaniem ciasta dobrze wysmaruj masłem i wstaw do lodówki, dzięki czemu ciasteczka nie będą przywierać
Chilli Czosnek i Oliwaznowu te muffiny, chyba się w nich zakochałam ;)) No ale jak tu się nie oprzeć takiej prostocie i wikwintności w smaku... ach! Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru pudru Składniki mokre: 0,5 kostki margaryny roztopionej i ostudzonej 1 jogurt/1 szklanka mleka 1 jajko Nadzienie: pół puszki masy(...)następnie wszystko razem łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto (najlepiej łyżką). Do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masy krówkowej i przykrywamy wszystko jedną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego (!) piekarnika na ok. 180C i pieczemy jakieś 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy muffiny z formy i czekamy aż ostygną. Po ostygnięciu możemy udekorować muffiny cukrem pudrem. Smacznego
Emcia PichciDzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)konfitury różanej Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu
Emcia Pichciczęści i wrzucenie jej do garnuszka. Dodajemy do tego masło i wiórki kokosowe. Całość rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki, aby masa stężała. Składniki suche na muffiny łączymy ze sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie(...)pieczenia muffinów, następnie nakładamy jedną łyżeczkę masy kokosowej i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinów posypujemy wiórkami kokosowymi. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce. insertCookd("ef24a01a868fb9a28c81198519bf7b9f
Emcia Pichcitaką słodką niespodziankę mam dla mojego K. W ogóle pierwszy raz w moim życiu zrobiłam muffiny nie z paczki. I to dość niestandardowe. I wiecie? Wyszły pyszne! A, że sezon na truskawki wszem i wobec jest otwarty należy z nich korzystać. Na wszystkie sposoby! Składniki: dwie szklanki mąki 3/4 szklanki cukru + dwie łyżki cukru waniliowego prawdziwego pół tabliczki gorzkiej(...)składników suchych dodajemy mokre. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie łyżką. Teraz należy przygotować formę na muffiny. Wlewamy po jeden łyżce ciasta do każdej foremki, wkładamy po kilka ćwiartek truskawek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak by truskawki były w środku w formie niespodzianki podczas jedzenia. Tak przygotowane
Mango PapajaAromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki: 250 g mąki tortowej 30 g świeżych(...)ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka. Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść
Ze smakiem i z pasją