orzechy i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy(...)ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy. Przestudzone muffiny polewamy płynną masą
Kolejny blog o gotowaniuzrobić, gdy za chwilę wpadną do nas goście, a nie mamy w domu nic słodkiego? Odpowiedź jest prosta. Muffiny! One zawsze się sprawdzają w awaryjnych sytuacjach. Tutaj w trochę zdrowszej wersji czyli jako orkiszowe muffiny z marchewką i przyprawami korzennymi. Mają wyraźny smak i bardzo lubią je dzieci. Są więc dobrą przekąska w szkole i alternatywą dla niezdrowych batonów(...)przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej). Następnie dodaje jedne do drugich oraz marchewkę i mieszam łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładam do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i piekę około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
Simple DishDzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek, na dobry początek dnia ☺ 30 minut 6 sztuk składniki: 4 jajka garść szpinaku 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz gruby plasterek szynki drobiowej wykonanie: Szpinak umyć i poddusić z czosnkiem na patelni ok. 4 minuty. Szynkę(...)pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać z przyprawami w garnuszku. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć szynkę oraz szpinak, a następnie zalać jajkami. Piec w temperaturze 200 st. ok. 20 minut. delicious! Ania
Ania i Marcin gotująoraz samych kulinarnych sukcesów w 2016 roku! Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka(...)komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta
Be Fit Be StrongMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych(...)patelni,, czyli tradycyjnie. Takie muffinki fajnie pasują jak każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek
Kuchnia z widokiem na ogródMuffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne). Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 2 ( 6 muffinów) Wartość kaloryczna: 210 Składniki: · 4 spore jajka dowolne dodatki, np. ® garść rukoli ® kilka plastrów chorizo ® kawałek papryki
Bazując na smakuNiby zwykłe jajka, ale zapieczone w chlebie tostowym z dodatkiem szynki oraz parmezanu (opcjonalnie) sprawiają, że codzienne śniadanie przeradza się w prawdziwą ucztę :) Po przekrojeniu tostowego „muffina” płynne żółtko cudownie rozpływa się po talerzu… Zapraszam! Składniki (na 3 porcje): 3 kromki pszennego chleba tostowego 3 jajka (najlepiej małe, rozmiar S) 1-2 plasterki szynki (dowolnej) 2 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie(...)można tez użyć ulubionego sera żółtego) sól pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki lub szczypiorku (oczywiście można dać więcej) ok. 3-4 łyżki masła (+ odrobina do posmarowania gniazd formy do muffinów) Wykonanie: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów: 3 gniazda (lub więcej, jeśli chcemy zrobić więcej porcji) dokładnie smarujemy masłem. W garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie przy użyciu pędzelka smarujemy nim chleb
MyCookBook.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego(...)patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Marchewkę można zastąpić innymi warzywami, np. pietruszką, cukinią, dynią. (**) Muffinki najlepiej doprawić wedle własnego smaku. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko
Di gotujewypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.) Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty. Niektóre rodzaje mogą spowodować zbrązowienie ciasta. Ja użyłam matcha japan style od Skworcu . (**) Do wypieków polecam formę KING Hooff , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie
Di gotujeogniu,od czasu do czasu mieszając.Nadzienie przełożyć na talerzyk,odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane(...)muffiny piec ok 30 min w 180st C. Udekorować papryką i usmażonym boczkiem
Niespełnione zdolności kulinarneosobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniasobą (jajka, cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę, dynię i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Smacznego! ***** We peel the pumpkin, we remove(...)sugar, oil). We add the wet ingredients to dry and until uniform mass. At the end, we add grated carrot, pumpkin and mix all. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 35 minutes. Enjoy
Projekty ze smakiemKolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka(...)mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMacie dynię, mąkę pełnoziarnistą, miód? To świetnie, bo za 30 minut muffiny będą gotowe :) Dynia gości u mnie już od jakiegoś czasu. Zupa dyniowa, placuszki dyniowe i muffiny to must have każdego sezonu. Dziś muffiny. Nie posypujcie cukrem, nie polewajcie polewą bo i tak są obłędne. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej) 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka
Apetyt na Zieloneciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy(...)płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki
Kto ugości moich gości?