sernik - 18627 przepisów (strona:117/1242)

Ciasta na Święta 865

Pierniki, makowce, serniki i wiele innych pomysłów na Świąteczne ciasta. Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda

Lena Gotuje
Tradycyjny Sernik Krakowski 271

Sernik Krakowski to t radyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto(...)masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa  Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany

Słodka Strona
Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka 158

Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Sernik krośnieński zaintrygował mnie z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na swoją nazwę, sugerującą, że pochodzi z okolic Krosna. Drugim powodem były jabłka. Dodaje się je do masy serowej pokrojone w kosteczkę. Podczas pieczenia jabłka nieco miękną, ale trzymają swój kształt i pozostają lekko chrupiące. Sernik jest wilgotny i bardzo delikatny(...)jest dużą zaletą, ale też nieco utrudnia krojenie ciasta. Sernik krośnieński będzie miłą niespodzianką dla wielbicieli tego rodzaju wypieków. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka   Składniki na blaszkę 25x35 cm: 1 kg białego tłustego sera 125 g masła

Trzeci talerz
Sernik na zimno z malinami i galaretką 162

Wakacje to idealny czas, aby przygotować sernik na zimno i to z ulubionymi sezonowymi owocami. Sernik na zimno z malinami, owocami i galaretką to świetna propozycja na letni deser. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie sernika nie jest skomplikowane, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość podczas oczekiwania. Sernik potrzebuje czasu, aby dobrze się schłodzić i stężeć(...)gustu. Moi bliscy byli nim zachwyceni.  Czas przygotowania: 1 h (oczekiwanie 12 h) Składniki na formę o średnicy 25 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na sernik na zimno: 1 kg twarogu sernikowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 szklanki świeżych malin 1/2 szklanki borówek 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego

kulinarnyJa
Sernik z awokado bez pieczenia - pyszny sernik na zimno 197

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny sernik na zimno z awokado. Sernik jest bardzo smaczny, lekko słodki, orzeźwiający z delikatnym posmakiem i aromatem limonki. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm,  można użyć mniejszej lub większej(...)Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem, aby łatwiej było wyłożyć tortownicę papierem to proponuję wyciąć z papieru krążek o wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy. Sernik ma wysokość około 6 centymetrów i jeżeli tortownicę mamy niższą to należy wyciąć szerszy pasek niż obręcz, tak aby pasek wystawał ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik tradycyjny z rodzynkami 125

więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie. Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez(...)jest wyjątkowo smaczny. Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić. Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tradycyjny z rodzynkami 154

więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie. Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez(...)jest wyjątkowo smaczny. Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić. Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 170

zimno z brzoskwiniami i galaretką. Jedno z naszych ulubionych ciast w ciepłe wiosenne lub letnie dni. Pyszny, prosty w przygotowaniu i do tego bez pieczenia. Ostatnio zatęskniłam za sernikiem z galaretką. Rodzina chyba też, bo… chwilę po wyjęciu z lodówki połowy sernika już nie była W sezonie zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć świeżych owoców lub dodać inne (polecam(...)miksujemy na jednolitą masę. Do naszej masy serowej dodajemy skórkę z cytronu i pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Chwilę miksujemy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby sernik lekko stężał. Na tyle by można było wylać na wierzch cienką warstwę galaretki (przestudzonej). Wstawiamy sernik znów do lodówki w między czasie przygotowujemy drugą galaretkę (znów

Słodkie okruszki
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1155

Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Sernik szachownica według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak(...)paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Trzeci talerz
Sernik chałwowo – bezowy 126

Kremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia(...)fotografowania, by zakończyć się na pełnym pytań i odpowiedzi dialogu z publicznością dotyczącym pieczenia dobrego (udanego!) sernika. Cieszę się, że na moich spotkaniach pojawiają się osoby, które, najczęściej w rozmowach prywatnych po oficjalnym spotkaniu, podchodzą i śmiało mówią o swoich pomysłach, pasjach, inspiracjach… Poznaję ich losy, opowiadają o poszukiwaniach własnej drogi, o tym, że często zapominają, że praca

Raj dla Podniebienia
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 677

Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik podobno znany był już w Starożytnej Grecji. Sztuce jego pieczenia została poświęcona jedna z pierwszych książek o tematyce kulinarnej, napisana przez greckiego filozofa Aegimusa. Do Europy Środkowej trafił natomiast za sprawą Rzymian, którzy podbijając kolejne kraje rozpowszechniali swoją kulturę, w tym sztukę kulinarną. Do Polski z kolei sernik miał „przywieźć(...)Sobieski, gdy powracał z bitwy pod Wiedniem. Nie zbadano dotąd jak sernik trafił do Górna na północy Podkarpacia (powiat Nisko), ale mogę Wam zdradzić, że tamtejsze gospodynie pieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :) Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt

Trzeci talerz
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 155

taka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru(...)Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez

Raj dla Podniebienia
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 132

Sernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik(...)masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków owsianych (bez glutenu) 10 dkg masła (bez laktozy) 2 łyżki drobno krojonych orzechów laskowych 1 persymon Masa

mecooks
Sernik z rosą 130

powiedziałam , że spróbuję zrobić sernik z rosą to go zrobiłam. Jednak od słów do czynów droga daleka, dlatego najpierw poczytałam trochę o tym cieście. jak się okazało sernik z rosą można dowolnie interpretować jeśli chodzi o ilość oleju i mleka. Moja mama między czasie powiedziała, że już dawno chciała tego serniczka spróbować. Nie miałam wyjścia i go upiekłam(...)Sernik z rosą okazał się mocno wilgotny, długo trzymający świeżość i bardzo smaczny. Ten kto jeszcze go nie jadł zachęcam do próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka

Ciasta z tradycjami