chleb - 26176 przepisów (strona:117/1746)

Chleb żytni jasny 123

Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".  Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego(...)dnia wieczorem chleb upieczemy, a rano dnia kolejnego będziemy mogli nasz w 100% żytni chleb zajadać. Piekłam w jednej dużej foremce, 32x14 cm. Lepsza byłaby nieco większa lub dwie keksówki. Bardzo polecam ten chleb! CHLEB ŻYTNI JASNY - PRZEPIS składniki zaczyn 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 180 g wody 60 g zakwasu ciasto właściwe 800 g mąki żytniej chlebowej

Stare Gary
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem 116

Dziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo, zapraszam. Chleb nie potrzebuje uwagi, tylko czasu a ziarenka złotego lnu pysznie chrupią pod zębem, dostarczając nam zdrowego błonnika, zachęcam do pieczenia. Chleb na zakwasie pszennym ze złotym lnem. Składniki: 2 bochenki - foremki(...)Zaczyn: 120 g zakwasu pszennego 110 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko Chleb właściwy: 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko 20 g soli cały zaczyn jw. 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania 850 ml wody 1/2 łyżeczki drożdży suszonych Przygotowanie zaczynu: Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie. Miskę

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni sitkowy z siemieniem lnianym 174

Ciekawy chleb żytni z mąki sitkowej typ 1400 ze sporym udziałem siemienia lnianego. Robiony na płynnym zakwasie i zaczynie żytnim . Przepis znalazłem na blogu ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na jeden chleb o wadze ok. 800 g): Faza 1 Zakwas (zostawić na noc, u mnie 10 godzin, w temperaturze pokojowej): nawodnienie 243% 10 g – zakwas żytni nawodnienie 100%; 32 g - mąka(...)minutach fermentacji ciasto przełożyć na zwilżoną wodą matę teflonową lub silikonową i uformować mokrymi dłońmi w bochenek. Zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. W czasie wyrastania wierzch chleba spryskiwać co jakiś czas wodą, tak aby nie wysychał i nie pękał. Piec na rozgrzanej blasze do pieczenia, przekładając na nią chleb razem z matą. Pieczenie: bez pary 1 godzinę

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 130

wiecie od dawna sama piekę chleb, ale zazwyczaj chleb na zakwasie. Czas na zmiany, tym bardziej, że nie każdemu z Was chce się robić i dbać o zakwas, a i ja też nie zawsze mam na to czas i ochotę. Na ten weekend upiekłam chleb pszenny z płatkami owsianymi o lekkiej konsystencji i łagodnym smaku. Przepis pochodzi z polecanej już(...)lepszego niż być obudzonym przez zapach świeżego pieczywa. Cóż prawda taka, że Miśki się tak obudzą, ale ich lubię, to co mi tam ps. Bez obaw chleb jest mięciutki na drug dzień i jestem pewna, że piekąc go w sobotę na śniadanie w poniedziałek będzie równie dobry. Składniki na 2 bochenki o wadze około 700 g (średnie keksówki

greenscarf
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 153

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb owsiany oliwkowo-pistacjowy 126

Składniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb cały zaczyn poolish 400 g. maki pszennej chlebowej 750 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. letniej wody 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek(...)nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę.  Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż na niej ciasto). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto wyłóż

Delicious Place
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 183

Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową(...)mąkę z tapioki , masło orzechowe i czerwoną soczewicę . Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba.   Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: http://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/ Zestaw startowy do yerba mate możecie wygrać w trwającym na fanpage’u na Facebooku konkursie. Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału – tutaj link: https://facebook.com/ViaGustoPL/konkursYMT

Via Gusto
Jaglany chleb - bezglutenowy. 183

chleba bezglutenowego przymierzałam się  już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało, ze wszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu(...)cukru trzcinowego   Skworcu pół szklanki wody 1 łyżka suszonych drożdży (8g) 3 łyżki masła ( o temp, pokojowej) 2 łyżeczki soli morskiej  Skworcu płatki jaglane do posypania do chleba można dodać swoje ulubione zioła Przygotowanie; W misce należy wymieszać  wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą  wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 134

Chleb ma wielki sens symboliczny w całej kulturze zachodnioeuropejskiej. Także w polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze(...)lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki. W domowej piekarence Agaty Jaki chleb zjemy u Agaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto

KulinarneImpresje.pl
Chleb na suchych drożdżach 167

upiec taki chleb, używając suchych drożdży ?  -- -- Skład: 1 kg mąki, 2 op. po 8 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli,  Mąkę przesiewamy, dosypujemy:  drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie. Jak jest za suche dolewamy kilka łyżek wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre(...)łyżki oliwy i jakoś poszło. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę. -- Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa chleby. Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Przed włożeniem nacinamy. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 minut.  Powiem

chleba naszego
Chleb z mąki Szymanowska-chlebowa typ 750 382

Super mąka Szymanowska i przepyszny chleb. Polecam każdemu i nie jest to reklama. -- Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól. Z wody, drożdży, cukru i dwóch czubatych łyżek mąki robimy zaczyn, który po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe(...)mąki i mieszamy około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie 3-5 minut, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je lekko, dzielimy na części i wyrabiamy chleb. Możemy znowu przykryć na 30 min. do wyrośnięcia albo od razu smarujemy chleby  rozbitym jajkiem lub mlekiem, posypujemy nasionami i nacinamy. -- Tak przygotowane pieczemy

chleba naszego
Chleb z cheddarem, wędzoną papryką i oregano 155

Bardzo aromatyczny chleb pszenny na zakwasie z dodatkami smakowymi w postaci sera cheddar, wędzonej papryki i oregano. Pomysł zaczerpnąłem z facebookowej grupy Piekarnicza Brać , autorem kompozycji smakowej jest Piotr Lesnianski . Chleb robiłem wg przepisu na chleb Tartine. Podstawowy przepis możecie znaleźć na moim blogu tutaj . Dodatki smakowe: 100 g startego na tarce sera cheddar lub innego twardego sera dojrzewającego(...)prostokąt, posypujemy równomiernie serem wymieszanym z papryka i zwijamy jak roladę, następnie roladę składamy i przekładamy z powrotem do miski dalej postępujemy identycznie jak w przepisie podstawowym na chleb Tartine Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
O pszennym chlebie na zakwasie 161

Przechodząc na dietę bezglutenową jednym z najtrudniejszych wyzwań jest rezygnacja z chleba naszego powszedniego. Potrzeba matką wynalazku pozwoliła mi skonstruować recepturę na chleb bezglutenowy , jednakże tęsknota za tradycyjnym polskim chlebem pozostała. I okazało się, że całkowita rezygnacja z takiego tradycyjnego chleba wcale nie jest konieczna. Znalazłam  artykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny(...)zjadłbyś pszenny chlebek na zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki bloga Kotlet.tv   - Zakwas - jak zrobić , a następnie wypieku polskiego chleba . Piekarniom nie wierzę, że sprzedawany przez nich chleb jest naprawdę od początku do końca prawdziwy, na zakwasie, bez ulepszaczy czy przyspieszaczy i przekonuje mnie o tym metabolizm mojego dziecka, ponieważ

Kawa z mlekiem
Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia 191

Listopadowa piekarnia  Amber  z bloga "Kuchennymi drzwiami" otwiera swoje podwoje. Orkiszowy chleb dekoracyjny w tym  miesiącu zaproponowała Dana z bloga "Leśny zakątek" . Chleb orkiszowy to dla mnie żadna nowość, bo okiszową mąkę używam na co dzień i piekę chleby orkiszowe-żytnie. Skusiłam się na pieczenie chlebka, poniewaź zachwyciły mnie urocze zdobienia. Do tego rodzaju zabawy ciasto chlebowe(...)moje, choć od samego początku ściśle trzymałam się przepisu było za rzadkie. Przy składaniu bardzo się kleiło, a później podczas wyrastania bardziej przypomiało  focaccię niż 3-krotnie składany chleb. Pieczenie chleba na blaszce to niezbyt trafiony pomysł, dlatego pewnie nie wyrósł jak powinien. Bardzo słabo nabierał koloru. Całe szczęście, że nie porwałam się na 2 bochenki. Podsumowując, nie jestem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nocny chleb bez wyrabiania 142

Taki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle dość długiego wyrabiania, tak by siatka glutenowa się wytworzyła i chleb miał właściwą strukturę. Tego chleba natomiast nie będziemy wyrabiać, on musi jedynie odpoczywać, naszej pracy jest przy nim minimum. Tylko połączyć składniki, czekać(...)uformować bochenek, znowu czekać i upiec. Prawda, że proste? Nazwałem go nocnym chlebem, bo zwykle robię go w piątek lub sobotę na noc, tak żeby na weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać. Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania