chleb - 26084 przepisów (strona:117/1739)

Zakwas chlebowy żytni 103

Pieczywo dla wielu z nas jest ważnym elementem codziennej diety. Tym bardziej warto więc wybierać je mądrze. Za najlepszy uznawany jest chleb na naturalnym zakwasie, szczytem marzeń jest, aby dodatkowo pieczony był w domu z dobrze dobranych składników 😊 Co to jest zakwas? Zakwas do chleba to po prostu mieszanina mąki i wody. Po odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem(...)zakwasie znajduje się kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, w tym te odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz kwasu octowego. Zakwas wykorzystujemy do przygotowania zaczynu, z którego następnie pieczemy chleb. Wiele osób rezygnuje z samodzielnego wypieku pieczywa ze względu na obawę o przygotowanie zakwasu - bo trudne, bo czasochłonne, bo nie wiedzą jak go przygotować i pewnie się nie uda... Choć przygotowanie

Z notatnika dietetyka
Chleb pszenno-żytni 84

Pieczywo dla większości Polaków jest istotnym elementem codziennej diety. O pieczywie mówi się różnie, ale większość osób się zgadza, że niestety chleb czy bułki z białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego(...)warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec sobie chleb samemu w domu? Ja postawiłam na drugą opcję i upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis

Z notatnika dietetyka
Prosty chleb 66% żytni wg Hamelmana 113

Robiłem ten chleb po raz pierwszy, trzymając się ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn  10 g zakwas(...)minut w temperaturze 26oC. Potem ciasto przełożyłem do foremki (mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba). Wyrastanie w foremce zajęło ok. 60 minut w temperaturze  26oC. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem nasionami. Polecam, nic nie odpada ;) Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 90

Przepis na chleb, który od wielu lat pieczony jest w moim rodzinnym domu. Przywędrował do nas na karteluszce, która już wyblakła! razem z kilkoma łyżkami zakwasu w słoiczku. Chleb pokochali wszyscy domownicy i przez wiele lat był różnie modyfikowany – zmieniały się proporcje mąk, dodatki, posypki. Zakwas można zrobić samemu lub kupić gotowca, ale polecam, żeby zapytać, czy ktoś(...)znajomych nie piecze chleba – z pewnością wam odłoży kilka łyżek zakwasu, a wy przy swoim wypieku też będziecie już mieli gotowca na kolejne pieczenie chleba. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wszystkie składniki umieść w dużej misce i mieszaj łyżką drewnianą około 10 minut (ćwiczenia przedramion w gratisie ;p) Po wyrobieniu

Eat me! Fit me!
Imprezowe krokiety z chleba tostowego 701

Imprezowe krokiety z chleba tostowego Szukacie szybkich przepisów na sylwestra lub inną imprezę? Ja polecam Wam proste w przygotowaniu imprezowe krokiety z chleba tostowego. U mnie wypełnione szynką, kiszonym ogórkiem i mozzarellą. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Oczywiście takie krokiety możecie nadziać innymi dodatkami. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać ich zbyt dużo, bo to utrudni zwijanie chleba(...)tostowego. Takie krokiety z chleba tostowego, to idealna przekąska na każdą imprezę . Można je podać w towarzystwie różnych domowych sosów i dipów. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, ale można je również jeść na zimno, wszystko zależy od dodatków. Spróbujcie. Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 6 kromek chleba tostowego około 3 łyżki mozzarelli wiórki lub innego startego żółtego sera

Słodkie okruszki
Chleb dyniowy 87

Chleb dyniowy, chleb z dynią, chleb pyszny i jeszcze dużo by wymieniać opowieści o chlebie. Grudniowa Piekarnia Amber w tym miesiącu grudniowym, świątecznym wybrała do spróbowania chleb dyniowy. Chleb pochodzi z bloga Home Baking blog . Mój chleb nie wyszedł tak jak bym chciała, kształtem odbiega od oryginału, będę jeszcze piekła nie raz i osiągnę ten odpowiedni kształt. Natomiast jego smak(...)niebo w gębie. Jest puszysty, ma chrupiącą skórkę, jest pyszny. Polecam zatem do wypiekania. Dyniowy chleb. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb wiejski na zacierze - "brażce", żytnio - pszenny (70/30) 125

Chleb, który powstał od zera w ciągu niecałych 3 dni, tylko w wyniku naturalnej, spontanicznej fermentacji słodu: starter-zacier "brażka" na słodzie żytnim 48 h, zaczyn 15 h, ciasto 75+60 minut. "Brażka", inaczej zacier, używana na wschodzie jako półprodukt do produkcji domowego alkoholu, u mnie sporządzona na jasnym słodzie żytnim z dodatkiem rodzynek i niewielkiej ilości octu jabłkowego(...)celu zabezpieczenia przed pleśnieniem i właściwego ukierunkowania fermentacji). Bardzo przyjemny chlebowy aromat, trochę inny niż chleba na zakwasie. Ciekawa metoda zaczerpnięta z kanału YT rusbrot:  https://youtu.be/p_zZggD827c Chleb robiłem z połowy składników podanych w filmiku, zrobiłem też nieco luźniejsze ciasto dając trochę więcej wody i piekłem w foremce. Składniki na "brażkę" - zacier, starter: 25 g słodu żytniego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 70

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść

zdrowo i aktywnie
Maślankowy chleb 82

Czas Przygotowania : 40 min Czas Pieczenia : 45-50 min Gotowe w :1:25 h   Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym przepisem będzie chleb na maślance. Składniki 270 ml maślanki 150 ml letniej wody 40g świeżych drożdży 200g mąki żytniej typ 2000 200g mąki pszennej typ 650 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oleju dwie(...)rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Maślankowy chleb pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym 124

zasmakuje każdemu, w końcu kto by nie lubił tostów? A tutaj mamy właśnie zaserwowane pyszne tosty w niecodziennej odsłonie. [embed]https://youtu.be/1HRCDYFd08o[/embed] Składniki na zapiekankę tostową: 18 kromek chleba tostowego około 300 g szynki około 200 g sera żółtego mała cebula czerwona papryka czerwona miseczka świeżego szpinaku Sos pomidorowy: 2 spore pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju(...)rzepakowego 1/4 szklanki wody oregano, czosnek suszony, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Szynkę, ser żółty, paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie teraz łatwo schodzić. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a resztę kroimy w drobną kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Chleb żytni jasny 114

Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".  Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego(...)dnia wieczorem chleb upieczemy, a rano dnia kolejnego będziemy mogli nasz w 100% żytni chleb zajadać. Piekłam w jednej dużej foremce, 32x14 cm. Lepsza byłaby nieco większa lub dwie keksówki. Bardzo polecam ten chleb! CHLEB ŻYTNI JASNY - PRZEPIS składniki zaczyn 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 180 g wody 60 g zakwasu ciasto właściwe 800 g mąki żytniej chlebowej

Stare Gary
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem 103

Dziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo, zapraszam. Chleb nie potrzebuje uwagi, tylko czasu a ziarenka złotego lnu pysznie chrupią pod zębem, dostarczając nam zdrowego błonnika, zachęcam do pieczenia. Chleb na zakwasie pszennym ze złotym lnem. Składniki: 2 bochenki - foremki(...)Zaczyn: 120 g zakwasu pszennego 110 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko Chleb właściwy: 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko 20 g soli cały zaczyn jw. 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania 850 ml wody 1/2 łyżeczki drożdży suszonych Przygotowanie zaczynu: Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie. Miskę

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni sitkowy z siemieniem lnianym 160

Ciekawy chleb żytni z mąki sitkowej typ 1400 ze sporym udziałem siemienia lnianego. Robiony na płynnym zakwasie i zaczynie żytnim . Przepis znalazłem na blogu ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na jeden chleb o wadze ok. 800 g): Faza 1 Zakwas (zostawić na noc, u mnie 10 godzin, w temperaturze pokojowej): nawodnienie 243% 10 g – zakwas żytni nawodnienie 100%; 32 g - mąka(...)minutach fermentacji ciasto przełożyć na zwilżoną wodą matę teflonową lub silikonową i uformować mokrymi dłońmi w bochenek. Zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. W czasie wyrastania wierzch chleba spryskiwać co jakiś czas wodą, tak aby nie wysychał i nie pękał. Piec na rozgrzanej blasze do pieczenia, przekładając na nią chleb razem z matą. Pieczenie: bez pary 1 godzinę

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 122

wiecie od dawna sama piekę chleb, ale zazwyczaj chleb na zakwasie. Czas na zmiany, tym bardziej, że nie każdemu z Was chce się robić i dbać o zakwas, a i ja też nie zawsze mam na to czas i ochotę. Na ten weekend upiekłam chleb pszenny z płatkami owsianymi o lekkiej konsystencji i łagodnym smaku. Przepis pochodzi z polecanej już(...)lepszego niż być obudzonym przez zapach świeżego pieczywa. Cóż prawda taka, że Miśki się tak obudzą, ale ich lubię, to co mi tam ps. Bez obaw chleb jest mięciutki na drug dzień i jestem pewna, że piekąc go w sobotę na śniadanie w poniedziałek będzie równie dobry. Składniki na 2 bochenki o wadze około 700 g (średnie keksówki

greenscarf
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 138

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść

Zdrowie i pysznie na talerzu