chleb - 25827 przepisów (strona:119/1722)

Chleb mieszany z ziarnami 186

Smaczny chleb mieszany (pszenno-żytni), ze spora ilością dodatków: płatków owsianych, słonecznika i siemienia lnianego. Zaczyn: 40 g aktywnego zakwasu żytniego 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 180 g wody W misce zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc).  Namaczanka: 40 g płatków(...)wierzchu wodą i posypać płatkami owsianymi. Zostawić przykryty do wyrośmięcia na kilka godzin, aż ciasto podwoi objętość (wyrośnie do brzegów formy). Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC, program „góra + dół”. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z garnka 122

jestem fanką chleba pieczonego na drożdżach, ale czego nie robi się dla towarzystwa;) Chleb z garnka piekłam wraz innymi blogerami w Czerwcowej Piekarni Amber.  Chleb upiekł się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i miękki, elastyczny miękisz. Do pieczenia potrzebujemy garnek żeliwny lub średniej wielkości naczynie żaroodporne (średnica 25 cm, wysokość 8 cm) Składniki: 350 g mąki pszennej(...)dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką

Codziennik Kuchenny
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 188

Chleby z przepisów Dany piekłam nie raz. Zawsze były pyszne. Chleby z tartym jabłkiem według Jej przepisów też już piekłam. Zawsze znakomite. Więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że wrześniowa piekarnia  Amber  to chleb od Dany (  bolg Leśny Zakątek .) Chleb jest pyszny, wspaniały, wilgotny! Wymaga nieco czasu, ale nie pracy - jest jednym z tych chlebów, które(...)dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej

Stare Gary
Chleb z garnka z ziarnami 125214

naczyniu żaroodpornym z pokrywką też się uda! :) Zapałałam ostatnio miłością namiętną do chleba pieczonego w garnku żeliwnym ! A raczej w naczyniu żaroodpornym , bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka . Chleb w ten sposób wypiekany smakuje mi o wiele bardziej niż ten tradycyjny "blaszkowy". Pieczywo na drożdżach(...)kilku dniach leżakowania w chlebaku robi się twarde jak skała, lub alternatywnie kruszy się i sypie. Przy użyciu garnka żeliwnego - vel naczynia żaroodpornego - ten problem kompletnie odpada! Chleb drożdżowy zaparza się wtedy pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni - choć rzadko się zdarza, aby u mnie tyle przetrwał, nóżek praktycznie dostaje

Grunt to przepis!
Wegański chleb tostowy na zakwasie 226

Miśka jak każdy dzieciak uwielbia chleb tostowy, więc postawiłam sobie za punkt honoru, że będę jej taki piekła w domu. Udało mi się opracować idealną recepturę ze składników ogólnie dostępnych, bo dla wegan z tak małych miejscowości jak moja jest niemal niemożliwe kupić np. wegański jogurt. Chleb z tego przepisu jest miękki (nawet skórka po wystudzeniu), lekko słodki i maślany(...)godzin, u mnie było to 8 (ciasto zaczęłam robić około 9 wieczorem, więc wyrastało w formie od 11 a o 7 je piekłam) , generalnie ciasto musi podwoić swoją objętość. Chleb piecz prze 45-50 minut w temp. 180-190 C n środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu! Wystudź chleb najlepiej na kratce. Po wyjęciu z piekarnika początkowo chleb ma twarda skórkę

greenscarf
Tatterowiec 135

Bardzo popularny na wielu blogach chleb razowy na zakwasie – Tatterowiec. Jak sama nazwa wskazuje autorką przepisu jest Tatter piekarniatatter.blogspot.com (strona niestety nie jest już aktywna). Chleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto(...)umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać otrębami, ziarnami i zostawić do podwojenia objętości. Chleb wstawić do zimnego piekarnika (ja zawsze wstawiam do gorącego), nastawić temperaturę 200°C. Piec 60 minut.  Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb potrójnie czosnkowy 258

całowaniu z Panem Mężem, po skonsumowaniu kromki tego chleba, można zapomnieć! Taki w czosnek bogaty :) Od dawna mnie kusiło by wypróbować przepis na Chleb czosnkowy z bloga Baby w kuchni . Tylko zamiast stonowanej ilości ząbków (jak było w oryginalnym przepisie), zamarzyło mi się dodać więcej czosnku... duuuużo więcej!... A dokładnie trzy jego postacie: czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi(...)efekcie wyszedł mi chleb potrójnie czosnkowy , o intensywnym czosnkowym smaku i aromacie - no cóż, nie było całowania z Panem Mężem po zjedzeniu takiej kromki :P Oryginalny chleb wyrastał w koszyku rozrostowym i był pieczony na kamieniu . Jako, że żadnej z takowych rzeczy nie posiadam, u mnie chleb rósł uformowany na blasze, pod przykryciem ze ściereczki kuchennej i na tejże blasze

Grunt to przepis!
Jak zrobić grzanki 133

zimno. Przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano. Jak zrobić grzanki do zupy, na przykład grzanki ziołowe? Składniki: kilka kromek chleba pszennego kilka łyżek oliwy z chili(...)czosnkiem sól do smaku suszone oregano lub inne ulubione zioła Przygotowanie: Do przygotowania grzanek nadaje się pszenny chleb, pszenne bułki lub tostowy chleb. Na zdjęciach widzicie grzanki przygotowane z chleba pszennego, ale Wy możecie użyć każdego innego chleba na grzanki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z chleba odcinamy skórki i kroimy chleb w równą kostkę, wrzucamy na blaszkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 96

Zachciało nam się chleba, takiego prostego, zwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu(...)wyrastania wsadzić chleb do piekarnika i grzać na jakieś 45 stopni. Wierz chleba się porządnie wysuszy i będzie taki jak chcemy. A wymyślić resztę przepisu to już był dla nas najmniejszy problem. Zatem będzie to tak:       560 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 300 ml wody 20 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant

Marder&Marder Manufacture
Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami 110

zrobienia tego chleba zainspirowała nas wizyta w Atelier Amaro. Och, cudownie tam było, ale właściwie to nie o tym chcieliśmy pisać. Między daniami podano nam pieczywo, między innymi właśnie czarny chleb. Tak nam się on spodobał, że postanowiliśmy też jakiś taki zrobić. Oczywiście ten nasz nie ma nic wspólnego z tamtym. Tamten był czarny, bo miał dodatek palonego siana(...)palenie siana ani nie mamy warunków, ani ochoty. Ale mając na uwadze ten chleb opracowaliśmy własną recepturę. Chcieliśmy pobawić się tutaj smakami, zrobić coś innego. Okazało się, że wyszło doskonale, nasza receptura była trafiona za pierwszym razem, nawet nie trzeba było robić powtórek i nic modyfikować. Jak się okazało nasz chleb nie wyszedł czarny tylko lekko brązowy, ale nie miało

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 109

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli(...)Wymieszać z solą i cukrem, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić go na 1 godzinę do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez ok. 1 godzinę

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 137

Pieczenie chlebów to taki mój mały nałóg... Uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, ostatnio testuję moją najnowszą miłość- mąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc(...)przecudnie smakujący. Pierwszy nie mógł się doczekać odparowania, choć rzadko się na to godzę, to tego degustowaliśmy jeszcze gorącego, z dodatkiem zimnego masełka, zagryziony kiszonym ogórem był wprost bajeczny... ;-) Chleb jak większość chlebów, które tworzę pieczony jest na dwóch zakwasach, na orkiszowym i żytnim. Można oczywiście zamiast tych dwóch użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej

Smaczne Zdrowe
Zakwas żytni 122

Sposobów na wyhodowanie własnego zakwasu jest wiele. Poniżej chcę podać Wam sposób, z którego ja korzystałam. Inspiracją była dla mnie książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia(...)powyższe składniki i mieszamy. Tak jak w poprzednich dniach przykrywamy folią z dziurkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie można zacząć robić pierwszy chleb lub ponownie zakwas dokarmić. Mamy już gotowy zakwas, więc teraz trzeba się nim odpowiednio "zaopiekować". Wiadomo, że nikt codziennie chleba nie piecze, więc musimy swój zakwas jakoś przechowywać. Z części

Passions hobbies life
Czarny chleb na piwie 145

Nietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego.  Szczęśliwie natknęłam się na przepis Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie na Czarny chleb na drożdżach . Kawa i piwo jako składniki w chlebie? Coś dla mnie! Natychmiast zabrałam się za pieczenie :) W pieczywie(...)kminek dodaje dodatkowego aromatu. Kawa i kakao   robią tu w większości za ciemne barwniki, ich smak w finalnym produkcie był dla mnie mało wyczuwalny. W efekcie otrzymałam eksperymentalny chleb o nietypowym smaku. Na pewno wypiek jeszcze w przyszłości powtórzę! Składniki na 1 średniej wielkości bochenek: 200g mąki żytniej - u mnie typ 720 150g mąki pszennej - u mnie tortowa

Grunt to przepis!
Pumpernikiel 425

któregoś ze znalezionych przepisów ale ostatecznie, na ich podstawie, opracowałem sobie własny. Zamiast melasy użyłem słodów jęczmiennych i miodu. Aby wydobyć pełniejszy aromat z części składników zrobiłem zaparkę.  Chleb wyszedł bardzo aromatyczny, o  przebogatym smaku. Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania  - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze(...)zwilżyć woda, formę SZCZELNIE!!! zawinąć w folię aluminiową, najlepiej dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do temp. 150oC. Piec ok. 8 godzin w temp. 130-140oC, wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku na 1 godzinę do wystygnięcia.  Ostudzony chleb zawinąć w folie aluminiowa i schłodzić w lodówce, kroić w cieniuteńkie kromki

Przepisy na domowy ser i chleb