chleb - 26176 przepisów (strona:121/1746)

Prosty chleb pszenny 191

Prosty chleb pszenny  Pewnie nie ma nic lepszego niż domowy bochenek chleba (przepisy na pieczywo  tu ). Dziś prezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy chleb, czyli prosty chleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania.  Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną(...)przepisy na domowe wędliny   tu ). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny! Prosty chleb pszenny - składniki: 850 g mąki pszennej typ 450 Szklanka (250 ml) wody 3/4 szklanki (200 ml) mleka 2,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant 75 g masła Prosty chleb pszenny - przepis:  W rondelku podgrzewamy mleko z wodą

Kuchnia Łukasza
chleb pszenny z suszonymi pomidorami na liściu winogronowym 205

Pierwotnie był pomysł na upieczenie chleba na liściu chrzanu. Upadł niestety, gdy okazało się że zielsko rosnące w ogrodzie, to nie chrzan :) Ponieważ pomysł z liściem przyczepił się do mnie straszliwie, więc musiałam znaleźć coś w zamian. No i znalazłam liście winogron. W szufladzie z przyprawami znalazłam też torebkę z mieszanką suszonych pomidorów i bazylii. Czyli chleb z śródziemnomorska nutą(...)Jako przepis bazowy posłużył mi przepis na chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a . Liść winogronowy , poza tym że fajnie wygląda, niewiele chyba zmienił :) No, ale zawsze dobrze też brzmi ! A chleb wyszedł pyszny, mieszanka pomidorów i bazylii daje bardzo delikatny smak. Polecam! składniki zaczyn  140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego

Stare Gary
Mój pierwszy chleb 127

gdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa. Poza(...)nawet będąc w Polsce, żadko jadam tradycyjny chleb. Mieszkając tutaj już od kilku lat bardzo przyzwyczaiłam się do jedzenia kanapek zrobionych z tortilli, czyli tzw. wrapów. Czasami jedank nachodzi mnie ochota na dobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny chleb. Nosiłam się z tym zamiarem już od dawna

Codzienne Gotowanie
Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną 227

drożdży suchych, 12g soli ( 1 i 1/2 łyżeczki), 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia, 90g suszonej żurawiny, 90g pestek dyni ( 60g do środka chleba i 30 g na wierzch chleba ), mleko w temp. pokojowej do posmarowania chleba. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej(...)kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować chleb - starać się by żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia zrobi się twarda i niesmaczna. Chleb posmarować mlekiem i obsypać pestkami dyni lekko je przyciskając do chleba. Przykryć ściereczką

W kuchni u Moniki
Chleb z twarogiem i jogurtem 126

Pieczywko z nabiałem - nietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo(...)miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej

Grunt to przepis!
Chleb żytni z ziarnami żyta 132

Chleb żytni z ziarnami żyta Kolejny z serii ciężkich, żytnich, sytych chlebów. Im dłużej i częściej je piekę, tym wydaje mi się to coraz prostsze! Tym razem upiekłam chleb w jednej większej keksówce, dzięki czemu był wyższy, a kanapki większe. Pięknie "pękł" podczas pieczenia, tworząc lekko rozwarstwioną strukturę skórki. Polecam wszystkim, którzy lubią cieżkie, wilgotne, żytnie pieczywo! Zobacz również inne(...)przepisy na ----> CHLEBY Chleb żytni z ziarnami żyta - przepis: Składniki: (na 2 keksówki o długości 20 cm lun 1 30-32 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki  żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 300 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody

Moje Qulinaria
Chleb żytni z kaszą gryczaną 124

Chleb żytni z kaszą gryczaną Kolejny z chlebów z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Ciężki i wilgotny  - wspaniały! ♡ Piekłam go wcześniej według oryginalnej receptury, kolejnym razem pominęłam orzechy - obie wersje godne są uwagi. Chleb pieczony jest wyłącznie z mąk żytnich - typ 2000 i 720 - jest więc bardzo syty.  Chleb żytni z kaszą gryczaną – przepis: Składniki(...)razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 Ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich Chleb żytni z kaszą gryczaną – jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać 200 g mąki

Moje Qulinaria
Chleb polski mieszany / Polnisches Mischbrot 206

Pieczenie chleba stało się już dla mnie tak naturalną czynnością, że ciężko mi kupić cokolwiek z pieczywa w sklepie. A czasem chciałoby się czegoś innego... Staję przed półką i zupełnie nic mi się nie podoba. Biorę coś i odkładam, oglądam, czytam skład lub pytam o szczegóły wypieku panią (jeśli jestem w piekarni; niestety sprzedawczynie wybitnie rzadko się znają(...)rezultacie rezygnuję z zakupu i postanawiam upiec sobie pieczywo w domu. Piekę raz lub 2 razy w tygodniu mój chlebek, za każdym razem inny. Gdy mam więcej czasu "nastawiam" chleb na zakwasie, a jak mniej-robię drożdżowy.  Tak czy inaczej kto piekł choć kilka razy własny chleb ten wie - przy kolejnym zakupie chleba w sklepie czy w piekarni jest

Kuchnia Prezydentowej
Chleb żytni na zakwasie 131

pieczywko, tak nasycone glutenem, że aż się wylewa z niego, najlepiej przykryte czymś tak kalorycznym, że przy próbie obliczenia kalorii wybucha tablica kaloryczna. Tak, lubię to. Nie przepadam za chlebami żytnimi. To po prostu nie mój smak. Ale co zrobić... Jedyne co zrobić mogłem to opracować taki przepis na chleb, który naprawdę by mi smakował. Po kilku próbach udało(...)się to i w efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki

Marder&Marder Manufacture
Trzeci chleb 162

trzeci chleb w mojej piekarniczej karierze. Oczywiście bez drożdży. Jest, tzn. był wspaniały, zjedliśmy połowę jeszcze tego samego dnia. Fantazyjnie popękał, za co absolutnie się na niego nie obraziłam. Ani trochę się nie kruszył i smakował niesamowicie. Co więcej, na drugi dzień smakował bez najmniejszej praktycznie różnicy. Przepis dostałam od Asi Słodkiej Babeczki, a właściwie już mojej znajomej, bo spotkałyśmy(...)się niedawno i przegadałyśmy wiele godzin, a i tak czasu było zdecydowanie za mało! :)  Ale za to miałam okazję spróbować tego chleba u Asi w domu i byłam zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty

Kuchnia Prezydentowej
Chleb bezglutenowy na drożdżach 162

Dawno nie było tu przepisu na chleb. To nie oznacza, że już ich nie piekę w domu . Piekę nieustannie od ponad trzech lat. I o chlebie ze sklepu nikt nawet nie chce słyszeć. Ale to jest chleb dla domowników. Mój organizm się zbuntował i nie toleruje już glutenu. Musiałam więc siłą rzeczy znaleźć jakiś przepis na chleb dla siebie(...)miesiącu na waflach ryżowych i przetestowaniu wielu przepisów na chleb bezglutenowy straciłam już nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mogła się rozkoszować kromką świeżo upieczonego chleba z masełkiem. Aż tu przypadkiem trafiłam na świetny przepis. Od razu wypróbowałam i tym razem się nie zawiodłam. Chleb jest doskonale wyrośnięty, trudno poznać, że to bezglutenowy. Wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość

Wiem co jem
Chleb żytni codzienny na zakwasie 111

Mój pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i na pewno nie ostatni - ciężki, zwarty, wilgotny, z przepyszną chrupiącą skórką. Uprzedzam, że można się uzależnić - już po pierwszym kęsie człowiek obiecuje sobie, że będzie dbał o swój zakwas, dokarmiał go, aby posłużył długie lata :)  Przygotowanie chleba żytniego na zakwasie jest niezwykle proste, choć na efekt końcowy trzeba poczekać nawet(...)której można wyszukać w swojej okolicy życzliwą osobę, która podzieli się swoim zakwasem. Świetny projekt! Składniki: Zakwas: 400 g mąki żytniej razowej typ 2000 320 ml przegotowanej letniej wody Chleb: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Zakwas: 1. dzień: W dużym słoiku

Domowa Cookierenka Agi
Chleb orkiszowy z papryką 118

swój pierwszy wypiek z użyciem garnka rzymskiego. Przypomnę, że wszedłem w jego posiadanie dzięki sklepowi internetowemu AleDobre.pl . Zresztą pisałem o tym niedawno temu - o tutaj . Chleb wyszedł fantastyczny, zresztą sami zobaczcie na zdjęciach :) Nie mam wątpliwości, że od teraz garnek często będzie zastępował mi zwykłe chlebowe foremki. 1 kg mąki orkiszowej chlebowej typ 750 2 jajka 500 ml ciepłej wody(...)oleju 60 g płatków czerwonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży sezam do posypania chleba Zatem sprawa ma się tak: wlewamy wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb z cebulą i natką pietruszki 130

tego wszystkiego nie pasuje, ale oczywiście nie miała racji, oczywiście, że pasuje :) Taki trochę leniwy weekend mamy, film obejrzeliśmy, obiad zrobiliśmy, coś tam jeszcze, i właśnie również chleb zrobiłem. Na zakwasie. Bo ostatnio stwierdziłem, że w weekendy mam trochę czasu i mogę zakwasowe chleby robić. A dodatkową motywacją było to, że Monika, koleżanka z pracy, poprosiła mnie żebym kiedyś przy(...)coś tam potrafię i teraz już będą mnie męczyć, hehe. No to pomyślałem, że z koleżanką z pracy trzeba w zgodzie żyć i zabrałem się za wyrabianie ciasta na chleb. No i mam jeszcze trochę mąki z e-maka.pl , trzeba ją jakoś wykorzystać. Tym razem użyłem mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 2000 - jak zawsze się nie zawiodłem, kolejny

Marder&Marder Manufacture
Chleb graham II 156

myliłem więc użyję tego własnie synonimu :) Nie do końca miałem rację. Kilka dni temu opisywałem przepis, który dostałem od Grażyny, jednej z moich czytelniczek. I Grażyna żaliła się, że chleb ten jej nieco opadł i pytała dlaczego tak się stało. Sugerowałem wtedy, że za dużo drożdży i za dużo płynów. I mówiłem, że zrobię według swoich uwag ten chleb żeby(...)dupa blada, nie wiem co robić. Podaję wam przepis po moich przeróbkach, ale tak naprawdę chyba nie ma znaczenia, z którego przepisu skorzystacie, z tego, czy od Grażyny. Oba chleby wyglądają podobnie (podejrzewam że również podobnie smakują) i oba podobnie się zapadają :) A może wy wiecie dlaczego się tak robi? 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania