Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy)

Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy)

Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy)

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli  1 łyżeczka cukru (miodu)   Kaszę opłukać na sitku lub durszlaku o małych oczkach. Przełożyć do miski i zalać wodą. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.