ser - 13500 przepisów

Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 48

Polsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten ser z grilla jest jego wyśmienity smak. W smaku Halloumi przypomina trochę mozzarellę. Ser ten podczas obróbki cieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów. Z tego(...)powodu Halloumi jest serem, który można grillować lub smażyć na patelni bez obawy utraty jego struktury. Ser ten jest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami

naRuszcie
Ser a’la koryciński z czarnuszką 43

już nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku. Z dodatków gorąco polecam suszone pomidory, chili, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszkę czy kozieradkę. W zasadzie wystarczy użyć swoich ulubionych dodatków aby otrzymać rewelacyjny ser. Ponieważ ser koryciński jest serem regionalnym, nie możemy użyć(...)przepisie jego nazwy:) Dlatego ser a’la koryciński. Jaki jest to ser w smaku? Ser ma wyraźny, lekko kwaskowy smak, podobny nieco do bundza. Jeśli i tego produktu nie było dane Wam spróbować, to coś pomiędzy serem białym a żółtym. Pierwszy raz za wyrób sera wzięłam się jakieś lata temu przez naszego weterynarza. Pewnego dnia zgadaliśmy się o zdrowym

Mieszam w Garnku
Ser smażony z kminkiem 72

Ser smażony może mieć dwie postacie: naturalną, bez dodatków oraz z dodatkiem kminku. Przepis na ten ser smażony z kminkiem mam od mojej babci. Babcia bardzo często go robiła, właściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze(...)gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce jest uznany za produkt regionalny i to nasz region słynie z wyrobu tego smacznego sera. Ser smażony został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w dniu 21 kwietnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić domowy ser typu Camembert? 55

Źródło przepisu: cheesemaking.com Będziemy potrzebować (na 1 ser z 4 litrów mleka): 4 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze bakterie starterowe mezofilne do zakwaszenia mleka, w ilości podanej przez producenta starter pleśni: Penicillium candidum i Geotrichum candidum w ilości podanej przez producenta (ja użyłem pleśń zeskrobaną z sera, opis  w treści przepisu) podpuszczka w ilości podanej przez(...)dodajemy bakterie starterowe mezofilne oraz kultury pleśni Penicillium candidum i Geotrichum candidum w ilości podanej przez producenta i dokładnie mieszamy. Zamiast kultur pleśni możemy dodać pleśń zeskrobaną nożem z sera typu Camembert, ja robie to tak: nożyk dokładnie myjemy, opalamy nad palnikiem gazowym, czekamy aż wystygnie; szklankę wyparzamy wrzątkiem, studzimy, nalewamy ok. 1/4 szklanki przegotowanej wody; delikatnie zeskrobujemy meszek pleśni

Przepisy na domowy ser i chleb
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 44

Sery to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Przygotowanie deski serów nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani nie pochłonie zbyt wiele czasu. Wybór serów w różnych przedziałach cenowych jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela. Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :) Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając(...)sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów  każdego gatunku sera. Jeśli jakimś cudem po wizycie gości pozostanie Wam ser warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. My pokrojony już ser przechowujemy w pojemnikach Cheesmart Tupperware , dzięki czemu kawałki sera nie obsychają, mają zapewniony dopływ powietrza i odpowiedni poziom wilgotności

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ser Bleu d'Auvergne 46

ser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkach domowych, są dosyć nieprzewidywalne i kapryśne. Na razie zamieszczam zdjęcie poglądowe, jak powinien wyglądać Bleu d'Auvergne. Co będzie z mojego okaże się za ok. 2 miesiące ;). Zdjęcie poglądowe (CC BY-SA 3.0) Bleu(...)Auvergne to ser z mleka krowiego, pochodzący z Owernii, regionu w centralnej Francji. Jest łagodniejszy, bardziej kremowy i mniej słony niż Roquefort. Wykonanie tego sera wymaga pewnego doświadczenia w serowarstwie.  Źródło przepisu Będziemy potrzebować: 8 litrów mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze bakterie starterowe mezofilno-termofilne w ilości podanej przez producenta 20 g sera z niebieską pleśnią kupionego

Przepisy na domowy ser i chleb
Ser dojrzewający podpuszczkowy - prawie koryciński 51

wyglądu, bo poza tym jest bardzo smaczny. A im dłużej w lodówce sobie leży, tym robi się smaczniejszy. I jeszcze jedna dosyć chyba istotna rzecz to fakt, iż ser jest znacznie tańszy niż podobne sery kupowane na kiermaszach czy w eko sklepach. Przepis cytuję  ze strony Mniam Mniamskładniki10 litrów niepasteryzowanego mleka200 ml kefiru z żywymi(...)być zwykły durszlak) wyłożonej chustą serowarską (można też użyć lnianej ściereczki ). Starać się dobrze odcedzać skrzep, tak by jak najmniej serwatki dostawało się do formy.Jeśli chcemy przygotować ser z przyprawami, to teraz jest właściwy moment na ich dodanie - każdą porcję skrzepu posypać wybraną przez siebie przyprawą - do jednego sera można użyć kilku różnych przypraw - ale nie dodawaćj mieszanek zawierających

Stare Gary
SER SMAŻONY (TOPIONY) 93

Niewielu z Was pamięta jeszcze, że kiedyś gdy nie było można kupić w sklepach sera smażonego w kubeczkach , ludzie przygotowywali sobie taki ser w domu sami. Teraz już prawie nikt tego nie praktykuje. Bo i po co skoro na wyciągnięcie ręki mamy szeroką gamę takich produktów w sklepie, a i biały ser, który jest ogólnie dostępny, nie jest już takim(...)serem jak ten kiedyś i nie zawsze da się go przesmażyć. Wiem, bo mnie też zdarzyło się wyrzucić taki nieprzesmażony ser, bowiem za nic nie chciał się stopić, robiła się z niego zważona guma. Na jakiś czas odstawiłam więc tę praktykę i od czasu do czasu kupowałam gotowy w sklepie. Ale ponieważ w produktach gotowych nie do końca wiemy

Smaczne Zdrowe
sery z Wiżajn 50

Niedawno pisaliśmy o Panu Tadeuszu Protasiewiczu , producencie wędlin z Ejszeryszek, którego odwiedziliśmy podczas tegorocznego wyjazdu urlopowego. Dzisiaj o serach z Wiżajn i Macierzance . „ Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie przez gospodynie od niepamiętnych czasów. Świadczą o tym zachowane drewniane formy, które wykorzystywano do wytwarzania sera już przeszło 120 lat temu. (...) Jesienią(...)roku za namową władz powiatowych zwołano zebranie gospodyń z terenu gminy Wiżajny i Rutka Tartak produkujących sery. Dało to zalążek obecnie działającego stowarzyszenia. (...) Natomiast 15 marca 2006 roku zostaliśmy wpisani na Listę Produktów Tradycyjnych jako: Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny. W maju 2009 roku dziewięciu naszych producentów otrzymało rekomendację SlowFood Polska. To wyróżnienie gwarantujące wysoką jakość tak składników, jak i efektu

królestwo garów
Deska Serów, czyli Przepis na Udany Wieczór z Odrobiną Humoru 70

Musisz tylko zaopatrzyć się w mały niezbędnik, a mianowicie proponuję konfitury ETERNO Carska Figa z Makiem i Żurawina Kresowa z Gruszką. Te smaki według mnie idealnie komponują się z serami. Czy coś jeszcze? Orzechy włoskie lub orzechy Pecan, są bardzo podobne w smaku, więc jak widzisz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu Pecanów. Świeże owoce też nie zaszkodzą, mogą(...)być na przykład winogrona, ale spokojnie jeśli masz konfitury, owoce możesz pominąć. Nie wolno CI zapomnieć o dobrym serze, ja tu pokazuję i ze względu na smak polecam Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej . Oprócz sera zaopatrz się w dobre czerwone wino, oczywiście rodzaj, który lubi Twoja kobieta, bo przecież tu o nią właśnie chodzi, prawda? Jak widzisz na zdjęciach możesz

Blondynka Gotuje
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 76

Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu W poszukiwaniu SlowLIfe , trochę niedowierzając, że w warunkach domowych można uwarzyć ser pleśniowy. Okazuje się jednak, że zrobienie sera pleśniowego to nic trudnego. Mój pierwszy ser wyszedł..... rewelacyjnie :) Przepis trochę uprościłem, trzymając się jednak(...)najważniejszych zasad. 6 litrów mleka świeżego lub mikrofiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temp. 100 ml dobrej kwaśnej śmietany lub bakterie starterowe mezofilne 20 g sera z niebieską pleśnią kupionego w sklepie lub kultura pleśni Penicillium roqueforti podpuszczka w ilości podanej przez producenta 0,6-1,2 g chlorku wapnia jeżeli używamy mleka pasteryzowanego sól niejodowana Wieczorem połowę mleka - 3 l podgrzewamy

Przepisy na domowy ser i chleb
Ser Koryciński "Swojski" - Czesławy Zarzeckiej 42

Ser Koryciński "Swojski"  - Czesławy Zarzeckiej trafił do na dzięki uprzejmości pani Zarzyckiej, która podarowała na prośbę mamusi sery na charytatywny Kiermasz Wielkanocny. Zaskoczyło nas bardzo pozytywnie to że mama poprosiła o jeden ser, a producentka wysłała do nas aż 3 różne sery. Wśród nich: - Ser Koryciński naturalny - Ser Koryciński z czarnuszką - Ser Koryciński(...)suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem Wkrótce pojawią się przepisy na blogu z tymi przepysznymi serami, jako że i my mamy po kawałku tego sera. W ofercie znajduje się wiele różnych smakowo serów, w tym również można zamówić ser na specjalne zamówienie taki jaki lubimy.  Zapraszamy WAS serdecznie na stronę i zakup sera. Nikogo chyba nie musimy przekonywać, że sery

Lili w kuchni
Pizza cztery sery 50

ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego JPo intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze…  ale koniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka(...)drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek sera camembert z ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie

Kolizje Smaków
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 65

Zjadłabym śmierdzący ser" brzmi dość dziwnie. Dziwnie dla kogoś z boku, ale nie dla kogoś, kto przebywa z nami. W sumie, jeśli możemy zachwycać się serem z pleśnią, to dlaczego nie zachwycić się tym, który na prawdę cuchnie (szczególnie podczas smażenia). Tym bardziej, że smak może na prawdę oczarować. Nie pachnie, więc - jak już uzgodniliśmy, jest zdecydowanie śmierdzącym serem. "Zgliwiały(...)twaróg, zasługuje na charakterną nazwę. Dlatego właśnie to dziwne zdanie (z początku posta) pada u nas w domu regularnie i nie dziwi to nikogo. Tak! Mamy ochotę na śmierdzący ser. Tak! My wręcz lubimy jak w naszym gniazdku unosi się fetor smażonego, zgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI

Wypisz Wymaluj
S... Sery! 41

końcu po 4 miesiącach przyjechała rodzina w odwiedziny córy na obczyźnie :) U nas wita się "chlebem i solą", a ja postanowiłam ugościć ich francuskimi serami :) Charles de Gaulle powiedział kiedyś, że trudno jest rządzić krajem, w którym istnieje ser na każdy dzień roku. Generał nieźle się pomylił, jest ich już podobno 500! Jak żyć?! ;) Moja przygoda z serami zaczęła się(...)stosunkowo niedawno, gdy przeprowadziłam się do Francji. Kiedyś ser był dla mnie plastrem "czegoś" na kanapkę, do zapiekanki. Nigdy nie jadłam ich osobno, nie delektowałam się nimi. Nie dziwię się Francuzom, że plateau de fromage traktują jako osobne danie i deser, ponieważ w towarzystwie wina, bagietki i owoców nabierają niesamowitego wymiaru! plateau de fromage plateau de fromage plateau

Kitchens Alphabet