ser - 16500 przepisów (strona:3/1100)

Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 278

wakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn.  Uwielbiam sery przygotowywane tradycyjną metodą, najlepiej w warunkach domowych, pachnące jeszcze świeżym mlekiem.  Mam do nich wielki sentyment.  Ser podpuszczkowy dojrzewający z Wiżajn zalicza się do żywności wytwarzanej według tradycyjnej receptury, którą opracowali mieszkańcy gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Niepowtarzalny klimat oraz ukształtowanie terenu sprawiają(...)taki ser może powstać tylko w tym regionie. Uwodzi swą miękką teksturą i pięknym białym kolorem. Zapach mleka prosto od krowy utrzymuje się przez kilka dobrych dni. Uwielbiam młody ser, jego delikatny, niepowtarzalny smak. Im dłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem.  Ja najbardziej lubię  klasyczny śmietankowy, ale wytwórcy przygotowali różne warianty

Sajkofanka smaku
Domowy ser jogurtowy + kilka słów o produkcji sera 221

Dziś polecam Wam przepis na domowy ser jogurtowy . Pyszny, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nasz idealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci zajadały się nim tak bardzo, że aż miały białe uśmiechy na buźkach Dziś dzielę się z Wami jednym z najszybszych i najprostszych przepisów na domowy ser. Jednak dzięki uprzejmości Serowar.pl poznałam(...)wiele więcej ciekawych receptur. Jak się okazuje produkcja sera w domu nie musi być wcale trudna. Możemy sami z powodzeniem przygotować wiejski serek pełnoziarnisty, twaróg, tradycyjny cheddar i wiele innych. A to wszystko w warunkach domowych. Osobiście przygotowałam jeszcze ser podpuszczkowy tzw. „Ser Koryciński” oraz domowy jogurt. Niestety ze względu na awarię komputera straciłam zdjęcia, ale na pewno

Słodkie okruszki
MSM MOŃKI - wspólpraca 171

dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem do zup i różnego rodzaju sosów. Serki topione dostępne są w opakowaniach 100 g oraz w miniczteropaku(...)rozwijających się zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy

ClauditteMissCooking
Cheesmart, czyli Coś dla Sera 184

trudno zauważyć, że ostatnio zrobiło się tu bardzo serowo :) Lubię dobre sery, nie da się ukryć, więc dlatego z firmy Tupperware wybrałam właśnie pojemnik własnie na ser :)  Lubię rzeczy ładne i proste. Skromne wykonanie, kolor uniwersalny. Żadnych zakamarków, bardzo wysokiej jakości tworzywo to wszystko daje nam komfort łatwego i bezproblemowego mycia. Łatwo go utrzymać w czystości. Ta cecha jest(...)również dlatego. W tym przypadku sprawa jest prosta. Rozkładamy go na trzy części. Myjemy tackę, pokrywkę i filtr kondensacyjny. Wysoka jakość tworzywa z jakiego jest wykonany pozwala nam krojenie sera bezpośrednio na tacy, tego nie wiem, bo nie kroiłam. Szczerze przyznam, że nie mam nawyku krojenia na tworzywach. Kroję wyłącznie na drewnianych lub bambusowych deskach. Taka jestem i już, cóż

Blondynka Gotuje
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 491

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa(...)umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 317

chleba?Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużneWłaśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do piecaSeryPo pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych(...)suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem

Poezja smaku
Przystawka z serów II 290

Propozycja na imprezę i nie tylko- przystawka z serów. Rewelacujnie sprawdza się na spotkaniu w małym gronie, ale wzbogaci także szwedzki stół. Polecam sery z musem jabłowym- wydobywaja z serów wszystko co najlepsze- raz spróbujecie i stanie się to Waszą ulubioną przekąską : ) Polecam  Składniki:ser camembert ser brieser z żurawinąser czosnkowo- bazyliowyser wędzonywinogronkrakersyoliwki nadziewane paprykąmus jabłkowydip czosnkowy Wykonanie:Układamy(...)sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy.Dip czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskęsól, pieprzWszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotowe

Smaki Edyty
Jibneh shelal - syryjski ser 226

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest też transkrypcja jibneh mshallaleh) pierwotnie przygotowywany był z mleka owczego lub koziego, obecnie coraz częściej wykorzystuje się mleko krowie. W polskich warunkach najłatwiej będzie przygotować go z mozzarelli (najlepiej własnej produkcji). Składniki(...)sera mozzarella (im wyższa zawartość tłuszczu tym lepiej) 1,5 litra wody 1- 2 płaskie łyżki stołowe soli  opcjonalnie 2 łyżeczki nasion czarnuszki lub kminku opcjonalnie 1/4 łyżeczki rozdrobnionych jąder pestek dzikich wiśni lub ich zamienników ( tutaj link ) Przygotowanie Podgrzać wodę do temperatury 85 - 90 stopni, dodać sól i wymieszać. Mozzarellę rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 209

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą(...)zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu. Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak. W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada. Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. Składniki jogurt odtłuszczony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Porady kulinarne: Jak sprawić by żółty ser nie pleśniał? 156

Żółty ser (źródło: freeimages.com)Wkładasz żółty ser do lodówki i w niedługim czasie pojawia się na nim szary lub biały nalot pleśni (i nie jest to bynajmniej ser pleśniowy)? Jeśli nie chcesz, aby ser pleśniał, skorzystaj z poniższych porad:jeśli masz do wyboru przechowywanie sera w folii/worku foliowym lub w papierze śniadaniowym, to wybierz ten drugi. Przez papier jest minimalny(...)przepływ powietrza a sam papier wchłonie nadmiar wilgoci, folia tego nie zrobi więc ser zacznie szybciej w  niej pleśnieć.połóż obok żółtego sera kostkę cukru w lodówce – cukier wchłonie nadmiar wilgoci zapobiegając pleśnieniu. Wymieniaj kostkę co dwa dni lub gdy jest już wilgotny, aby ser nie zaczął pleśnieć

WojnaNaSmaki.pl
PANIR, domowy ser indyjski 144

Ser panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra(...)ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok.160 g sera.     Składniki:mlekosok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)   Przygotowania:Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko

SzczyptaSmaQ
Domowy ser z czarnuszką - wyzwanie Ugotuj z nami 146

Podjęłam kolejne wyzwanie tym razem z przepisu Maria klik miałam zrobić domowy ser. Robi się go szybko, nie potrzebne są tu cudne garnki i inne sprzęty. A ser wyszedł wyśmienity, łagodny i co najlepsze w tym, że doprawiamy go pod siebie dodajemy to co sprawia nam przyjemność w konsumpcji. Nie wspomnę już o tym, że jest bez sztucznych konserwantów. Cały(...)czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy czy powstają grudki sera.Ser jest gotowy gdy grudki są większe, a serwatka jest lekko przezroczysta koloru żółtego. Należy pamiętać aby nie przegotować sera będzie wtedy za suchy i sypki.Na sitku kładziemy gazę lub płócienną ściereczkę i wlewamy powoli zawartość garnka.  Zostawiamy tak aby nadmiar serwatki usunąć. Można lekko odcisnąć ściskając ścierkę

Basia w kuchni
Ser z piekarnika czyli fondue z bagietka 149

zajelam zaszczytne 51 miejsce, co przy tak duzej liczbie startujacych blogow jest bardzo dobrym wynikiem. Jeszcze raz bardzo Wam dziekuje :)Fondue z camemberta z bagietkaskladniki:krazek sera typu camembertswiezomielony czarny pieprzewentualnie czosnek granulowanybagietkawykonanie:Ze sera scinamy gorna warstwe skorki. Zostawiamy brzek okolo 1cm. Ser posypujemy czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem.Tak przygotowany ser wkladamy ponownie do pudelka wylozonego papierem do pieczenia(...)oryginalnym papierem od sera. Nie przykrywamy go jednak od gory wieczkiem pudelka tylko calosc owijamy folia aluminowa.Ser zapiekamy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez okolo 25 minut. Ser powinien byc lejacy.Po upieczeniu odwijamy ser z folii aluminiowej, wyciagamy go z pudelka i podajemy z bagietka.Smacznego

Przysmaki Karolki
Smażony ser z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 192

niedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona(...)słowo "gliwieć" mnie trochę przerażało, jednak po wizycie na straga.pl (z której zresztą pomysł na ser został zaczerpnięty) i zobaczeniu jak smakowicie to może wyglądać, zdecydowałam się go przygotować. Jest wyśmienity !! Z czym taki ser? A no ze wszystkim ;) Dzisiejsza moja wersja to ser smażony z pomidorami suszonymi, bazylią i czosnkiem, jednak można eksperymentować z różnymi ziołami, przyprawami i dodatkami

Jedzeniomania
Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 244

miejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło. Ja mam swój przepis, który niezmiennie robię od lat. Dziś, poza smażonym serem, który właśnie pierwszy raz w Czechach jadłem, będzie głównym dodatkiem. Sam ser smażony podawany jest w Czechach z bramborami (ziemniakami) smażonymi, lub frytkami, ale u mnie dziś z sałatką. Przynajmniej(...)łyżki około 0,06zł -majonez duża łyżka; 8,42zł/l, koszt użytej łyżki 0,21zł Pieczarki i ogórka ze skórką siekamy drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku. Ser smażony: -270 gram sera morskiego, koszt 18,98zł/kg; 5,12zł (około 90 gram na porcję) -jajko, koszt 0,32zł -bułka tarta; tak jak w poprzednim poście bez ceny ze względu

BaRepas