ser - 16000 przepisów (strona:2/1067)

Ser Koryciński "Swojski" - Czesławy Zarzeckiej 165

Ser Koryciński "Swojski"  - Czesławy Zarzeckiej trafił do na dzięki uprzejmości pani Zarzyckiej, która podarowała na prośbę mamusi sery na charytatywny Kiermasz Wielkanocny. Zaskoczyło nas bardzo pozytywnie to że mama poprosiła o jeden ser, a producentka wysłała do nas aż 3 różne sery. Wśród nich: - Ser Koryciński naturalny - Ser Koryciński z czarnuszką - Ser Koryciński(...)suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem Wkrótce pojawią się przepisy na blogu z tymi przepysznymi serami, jako że i my mamy po kawałku tego sera. W ofercie znajduje się wiele różnych smakowo serów, w tym również można zamówić ser na specjalne zamówienie taki jaki lubimy.  Zapraszamy WAS serdecznie na stronę i zakup sera. Nikogo chyba nie musimy przekonywać, że sery

Lili w kuchni
Pizza cztery sery 169

ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego JPo intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze…  ale koniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka(...)drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek sera camembert z ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie

Kolizje Smaków
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 170

Zjadłabym śmierdzący ser" brzmi dość dziwnie. Dziwnie dla kogoś z boku, ale nie dla kogoś, kto przebywa z nami. W sumie, jeśli możemy zachwycać się serem z pleśnią, to dlaczego nie zachwycić się tym, który na prawdę cuchnie (szczególnie podczas smażenia). Tym bardziej, że smak może na prawdę oczarować. Nie pachnie, więc - jak już uzgodniliśmy, jest zdecydowanie śmierdzącym serem. "Zgliwiały(...)twaróg, zasługuje na charakterną nazwę. Dlatego właśnie to dziwne zdanie (z początku posta) pada u nas w domu regularnie i nie dziwi to nikogo. Tak! Mamy ochotę na śmierdzący ser. Tak! My wręcz lubimy jak w naszym gniazdku unosi się fetor smażonego, zgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI

Wypisz Wymaluj
S... Sery! 137

końcu po 4 miesiącach przyjechała rodzina w odwiedziny córy na obczyźnie :) U nas wita się "chlebem i solą", a ja postanowiłam ugościć ich francuskimi serami :) Charles de Gaulle powiedział kiedyś, że trudno jest rządzić krajem, w którym istnieje ser na każdy dzień roku. Generał nieźle się pomylił, jest ich już podobno 500! Jak żyć?! ;) Moja przygoda z serami zaczęła się(...)stosunkowo niedawno, gdy przeprowadziłam się do Francji. Kiedyś ser był dla mnie plastrem "czegoś" na kanapkę, do zapiekanki. Nigdy nie jadłam ich osobno, nie delektowałam się nimi. Nie dziwię się Francuzom, że plateau de fromage traktują jako osobne danie i deser, ponieważ w towarzystwie wina, bagietki i owoców nabierają niesamowitego wymiaru! plateau de fromage plateau de fromage plateau

Kitchens Alphabet
Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy! 59

Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy! Szukacie pysznych i prostych przepisów, które sprawdzą się na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi, a nawet na grillu. Dziś mam dla Was jeden z nich. HIT każdej naszej imprezy i wspólnego grillowania. Zapiekany chleb z żółtym serem . Prosty w przygotowaniu i niebywale pyszny. Korzystając z tego przepisu w kilka chwil zmienicie zwykły(...)bochenek chleba w imprezową przekąskę, która kusi smakiem i wyglądem. Chrupiące pieczywo z rozpływającym się w ustach serem i masełkiem czosnkowym. Nic tylko prosić o dokładkę. Przepis jest naprawdę prosty. Przygotujecie go z minimalnej ilości składników. Tu podstawą smaku jest dobrej jakości ser. Tu on sprawia, że inne dodatki są zbędne. Ja sięgnęłam po Rycki Koneser. Ser, który pokochała cała

Słodkie okruszki
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 173

Dzień dobry, Już za 3 dni rozpoczynam mój wyczekiwany urlop w Toskanii:))) Świadomość tego, że już wkrótce będę w przewspaniałej krainie wina, oliwy i sera pecorino jeszcze do mnie nie dociera. Na razie metodycznie skupiłam się na pakowaniu, robieniu listy rzeczy do zabrania, zakupach i martwieniu się, czy wszystko załatwione ;) Szczególnie, że podróż będzie samochodem, organizowana samodzielnie, a nie przez(...)elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini. Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem, np. lekko musującym Prosecco

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolowany ser 202

dawna kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki   250g mięsa mielonego z szynki 4 liście(...)kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda

Pyry na Gaz
Kuchenne ABC - jak zrobić ser indyjski paneer 166

Samodzielny wyrób serów wydaje mi się dość skomplikowany. Jednak sposób przygotowywania sera paneer jest banalnie prosty. Udał mi się za pierwszym razem, więc na pewno Wam uda się również. Jeśli go nie dosolimy i nie doprawimy innymi przyprawi wychodzi w smaku dość nijaki. Jednak nie jest to ser przeznaczony do jedzenia na kanapce, ale jako idealna białkowa wkładka do indyjskich(...)sosów i potrawek. Składniki potrzebne do podstawowego przepisu to mleko i sok z cytryny. Ja jednak wolę ser jeszcze minimalnie przyprawić. Przedstawiam Wam więc przepis na trochę podrasowaną wersję paneera, żeby nie było zbyt nudno ;) Nie martwcie się i tak jest banalnie prosty. Składniki 2l świeżego mleka tłustego (3,2%, choć i z 2% się uda)- nie UHT tylko mleko

W kuchni wieczorem
Ser a la Koryciński 147

Jakiś czas temu utknęłam na  tej cudnej stronce i zdobywałam wiedzę na temat produkcji i wędzenia własnych wędlin. Przy okazji odkryłam, że zrobienie własnego miękkiego sera wcale nie jest takie trudne :-). Zdobyłam mleko prosto od krowy i powstał przepyszny ser :-). Ależ przy tym było emocji... Ser a la Koryciński Składniki: 10 litrów mleka prosto od krowy 10 łyżek(...)szeroki nóż lub po prostu palec do skrzepu, i jeśli skrzep nam się przełamuje na pół lub da się kroić oznacza to, że możemy przystąpić do następnego etapu produkcji sera, czyli cięcia skrzepu. Tniemy go w kwadraty około 2 na 2 centymetry. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie skrzep opadnie na dno garnka, a my wybieramy

Kulinarne przygody Gatity
Bieszczadzkie smaki - część I 163

owiec, ale również kóz i krów sprawiły, że w Karpach ta tradycja przetrwała lub powiedzmy szczerze jest odtwarzana z dużym sukcesem. Jeżdżąc po Bieszczadach można spotkać wiele straganów z serami. Nie dajmy się jednak nabrać. Jeśli ktoś próbuje nam sprzedać ser owczy wczesną wiosną, późną jesienią lub zimą to na pewno nie zawiera on nawet grama mleka owczego, choćby sprzedawca(...)zaklinał rzeczywistość. Niestety sery muszą też być drogie. Z około 200 litrów mleka można wyprodukować około 20 litrów sera bundz. Ze 100 litrów mleka około 15 kilogramów bryndzy. Nie upierajmy się jednak aby do produkcji serów używane było wyłącznie mleko owcze.  Guru bieszczadzkiego serowarstwa Nikos Manolopulos uważa i my się z tym absolutnie zgadzamy, że najsmaczniejsze są sery

królestwo garów
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 173

stało się już tradycją. Powiem sczerze, że „Wypiekanie na śniadanie” wciąga tak bardzo, że z nieciepliwością czekam na temat kolejnego! W tym tygodniu padło hasło: „Chlebek ze szpinakiem i serem feta”. Miałam tylko jeden dylemat, nie wiedziałam jak taki chlebek przyjmie moja „ fanatycznie drożdżowo-pizzowa” rodzina. W ostateczności stanęło na tym, iż szpinak i ser będzie, ale w cieście drożdżowym(...)zaplatanym w warkoczyk. Z góry wiedziałam, że córki będą kręcić nosem, więc dla nich wersja z włoską mortadellę i żółtym serem emmentaller. Obie wersje polecam bardzo, sa idealne na ciepłą kolację, wycieczkę lub piknik. Teraz patrząc na cuda dziewczyn, trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję

Mia Cucina Sofieta
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 220

dużą kreatywnością i pozamieniać niektóre składniki z oryginalnego przepisu: świeży szpinak => mrożone brykiety szpinakowe świeże zioła => suszone zioła maślanka => jogurt naturalny  parmezan => "zwykły" żółty ser czosnek => dodatkowo masło => dodatkowo ser feta => dałam więcej, a i tak okazało się za mało... Zdecydowałam się dodać do ciasta 50g masła - którego nie było w pierwotnym(...)wody - zastąpiłam nimi świeży szpinak 1 łyżeczka suszonego tymianku - w oryginalnym przepisie był świeży, ale akurat nie miałam 1 łyżeczka suszonego rozmarynu - tego świeżego u mnie było brak 80g sera feta - rozkruszyć na mniejsze kawałki   60g żółtego sera [z ciastem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce CIASTO: 300g mąki pszennej

Grunt to przepis!
Pieczone ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem. 135

będzie na obiad. Znowu ziemniaki. To przecież święta tradycja. Ale nawet ziemniaki nie muszą być nudne. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne toasty ziemniaczane, czyli ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli ziemniakach polewanych roztopionym serem(...)górach. Dla spokoju sumienia można dorzucić sałatkę z rukoli. Rukola i ziemniaki gotowane w mundurkach świetnie komponują się razem. Rustykanie i zdrowo. Pieczone ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. Porcja dla 6 osób. Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 25 minut. Potrzebne nam będą: 6 ziemniaków, ser kozi, 2 garście rukoli, przyprawy i zioła, najlepiej 1 łyżka zmielonej papryki

MODA NA BIO
Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego 139

Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego...Sprężysty makaron. Zielone różyczki brokuła.I chrupiący boczek.Zatopione w sosie z sera pleśniowego.Pycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego(...)różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu).Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu

Gospodyni Miejska
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 227

wakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn.  Uwielbiam sery przygotowywane tradycyjną metodą, najlepiej w warunkach domowych, pachnące jeszcze świeżym mlekiem.  Mam do nich wielki sentyment.  Ser podpuszczkowy dojrzewający z Wiżajn zalicza się do żywności wytwarzanej według tradycyjnej receptury, którą opracowali mieszkańcy gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Niepowtarzalny klimat oraz ukształtowanie terenu sprawiają(...)taki ser może powstać tylko w tym regionie. Uwodzi swą miękką teksturą i pięknym białym kolorem. Zapach mleka prosto od krowy utrzymuje się przez kilka dobrych dni. Uwielbiam młody ser, jego delikatny, niepowtarzalny smak. Im dłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem.  Ja najbardziej lubię  klasyczny śmietankowy, ale wytwórcy przygotowali różne warianty

Sajkofanka smaku