ser - 16000 przepisów (strona:4/1067)

Makaron z pesto z rukoli i migdałów 39

długości. Zachowuje intensywną czerń nawet po ugotowaniu i prezentuje się efektownie. Do niespotykanego makaronu przygotuj pesto inne niż zwykle, zamiast bazylii z listkami świeżej rukoli. Rukola, migdały blanszowane i ser owczy długodojrzewający od Romana Kluski. I oczywiście krewetki. Najlepszej jakości ser owczy jaki możesz spotkać w Polsce, to właśnie ser owczy długodojrzewający od Romana Kluski. Wyprodukowany w najlepszych warunkach jakie(...)które wpierw przechodzi każdorazowo szereg skomplikowanych badań i procedur, nim zostanie dopuszczone do produkcji. Mleko owcze to jedno z najzdrowszych gatunków mleka na świecie, posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Sery wyprodukowane z niepasteryzowanego mleka owczego mają niepowtarzalny smak, który jest zmienny każdego dnia. Smak pochodzący prosto z natury i nie do podrobienia. Sery są przepięknie zapakowane, nie spotkałam się

ProstePesto.pl
Deska serów i wędlin z krakersami i winogrona 43

Deska serów. Deska serów i sery jakich użyłem. La Tomme au hay. Wytwarzany z surowego mleka krowiego. Tomme jest częściowo tłoczony przed przejściem naturalnego kwitnienia w piwnicy, po czym spoczywa w gnieździe na sianie przez kilka miesięcy, maksymalnie 6.  Ta oryginalna i niepowtarzalna produkcja nadaje mu niepowtarzalny smak siana i orzechów, który jest bardzo wyczuwalny. Valençay . To jeden(...)klasycznych francuskich serów produkowanych w prowincji Berry w środkowej Francji. Jej nazwa pochodzi od miasta Valençay w departamencie Indre we Francji.Valençay to niepasteryzowany ser z mleka koziego. Jego skórka ma rustykalny niebiesko-szary kolor, który jest wykonany z naturalnych pleśni. Następnie skórkę przyciemnia się przez posypanie sproszkowanym węglem drzewnym. Jest dostępny zwykle od marca do grudnia, a szczyt produkcji

RafalCook
Przechowywanie serów 111

Sery bardzo często goszczą na naszym stole. I chociaż ja ograniczam się głównie do labnehu, to Paweł jest miłośnikiem i znawcą serów z prawdziwego zdarzenia. Proktycznie z każdej podróży przywozimy do domu trzy rodzaje produktów spożywczych - miody - zwłaszcza te, które powstały z nektaru roślin endemicznych - przyprawy - i właśnie sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnie Problem(...)pojawia się zawsze z przechowywaniem serów kupowanych " na wagę ", zwłaszcza, że w zależności od rodzaju sera powinien on być nieco inaczej przechowywany. Miękkie i wilgotne sery typu Brie nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż dwa tygodnie. Sery twarde dojrzewające np. Lindenberger, parmezan, Grana Padano czy cheddar mogą w lodówce spędzić nawet dwa miesiące pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 177

porcji zajmuje tyle samo czasu co 2, a większość potraw można spokojnie przechować w pojemniku do dnia następnego.   Świetnym przykładem takiego szybkiego obiadu jest makaron z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Przepis pochodzi z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo. Książkę otrzymałam od wydawnictwa Bruda Książki z prośbą przygotowania recenzji, ale w pierwszej(...)kolejności postanowiłam wypróbować kilka prezentowanych w niej receptur.  Makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi jest bardzo podobny do dań, które sama wymyślam, gdy nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni. Nieskomplikowany, ale pełen aromatu sos z oliwy, czosnku i pomidorków zrobicie w czasie gotowania makaronu. Kozi ser wystarczy pokruszyć do gorących tagliatelle, delikatnie się roztopi nadając daniu swojego

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. 132

pomidorowym tygodniu nie powinno zabraknąć tarty z pomidorami. A  właściwie tarty na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Prosty przepis: Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Pieczenie w piekarniku 15 minut. Potrzebne nam będzie: Ciasto na pizzę lub ciasto francuskie na tartę. Można użyć gotowe lub przygotować(...)samodzielnie. Przepis na najprostsze ciasto pizzowe  z 200 g mąki plus 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1/2 szklanki wody. 1 rulonik sera koziego, 4 lub 5 pomidorów, natka pietruszki, 10 g masła, 1 łyżka kaszki manny. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik do temperatury 200 °C. Natrzeć masłem formę do pieczenia. Rozłożyć w niej ciasto na tartę. Ponakłuwać widelcem. Posypać

MODA NA BIO
Murzynek z serem 1200

Potrzebowałam na wczoraj szybkiego w wykonaniu no i przede wszystkim pysznego ciasta, przygotowałam murzynka  z serem i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne , pół blachy zniknęło w mgnieniu oka. Śmietankowy delikatny ser i lekko wilgotne kakaowe ciasto to świetne połączenie. Przeglądając Internet spotkałam dużo podobnych ciast Izaurę , Cielaka, Ciasto łaciate a mój to po prostu murzynek(...)serem , różni się od powyższych tym , że potrzeba do niego zaledwie 3 jajka :) . Co tu dużo mówić prosty, pyszny i tani tym bardziej, że w okresie przedświątecznym można kupić 1 kilogramowe wiadereczko sera już za 5 złoty a wystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować  ...Ciasto:2 - 3 jajka ( dałam 2 duże

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego 180

wymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem(...)sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)!Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowegoSkładniki: (na 2 porcje)200 g makaronu300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa50-100 g świeżego szpinaku100-150 g sera pleśniowego100 ml śmietany (u mnie 30-36%)4 ząbki

UgotujmyTo.pl
Muffiny z Szynką i Serem 179

Muffinki z szynką i żółtym serem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, słodkich babeczek. Muffiny mają dość oryginalny, specyficzny smak szczególnie dla fanów babeczek na słodko dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Pomimo tego, są one na pewno interesującą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Być może warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji - ponieważ może(...)się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z szynką i serem będą świetną przekąska do piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne pieczywo. Muffiny z Szynką i Serem - Składniki:2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki

Słodka Strona
Bułki z serem 157

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy(...)zimnej wodyciasto właściwe:285 g mąki pszennej12 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 jajko65 ml letniego mleka80 g water roux45 g masładodatkowo:1 jajko1 łyżka mleka60 g sera cheddarMąkę na water roux przesiać, dokładnie wymieszać z wodą. Zagotować i podgrzewać, cały czas mieszając, aż konsystencją będzie przypominała kisiel, a temperatura wyniesie 65 st. C. Wystudzić.Mąkę na ciasto właściwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser Buttermilk Blue 124

Kolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym smaku. Zdjęcie - Jon Sullivan [licencja Public domain] Ser czeka w kolejce do uwarzenia, więc na razie tylko tłumaczenie przepisu bez zdjęć. Na podstawie książki: Artisan Cheese Making at Home: Techniques & Recipes for Mastering(...)Będziemy potrzebować: 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze (pełnotłustego) 1 litr maślanki 1/2 litra śmietany 36% bakterie starterowe mezofilne, w ilości podanej przez producenta 10 g sera z niebieską pleśnią kupionego w sklepie lub kultura pleśni Penicillium roqueforti podpuszczka, w ilości podanej przez producenta 0,4-0,8 g chlorku wapnia jeżeli używamy mleka pasteryzowanego

Przepisy na domowy ser i chleb
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 131

tego gospodarstwa - kozach. Szczęśliwych kozach. Mieszka ich tu kilkadziesiąt. Każda ma swoje imię i są, o czym możemy zaświadczyć bardzo miłe, towarzyskie i śliczne. Gospodarze Honorata i Tomasz robią sery od 6 lat, a już osiągnęli takie mistrzostwo, że ich wyroby goszczą na stolach Prezydenta Polski, Nuncjusza Apostolskiego, wielu restauracji najlepszych hoteli. Do swoich dań używają ich szefowie kuchni między(...)innymi Wojciech Modest Amaro, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Agata Wojda, Bogdan Gałązka i wielu, wielu innych. Sery zdobywają również nagrody między innymi: Pijana Koza oraz Kozia Rura zdobyły medale Międzynarodowych Targów Poznańskich. Kozidymek zdobył I miejsce w kategorii serów wędzonych na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka. W tym roku na IV już festiwalu w Sandomierzu pierwsze miejsce w kategorii serów

królestwo garów
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 146

wersja wegetariańska, gdyż w rurkach nie ma mięsa, jak w klasycznym przepisie na włoskie cannelloni. Ale do rzeczy. Do zrobienia wyjątkowego farszu o nieziemskim smaku leśnych grzybów, użyłam sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej . Ten ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. Do sporządzenia tej potrawy użyłam składniki ser koryciński(...)suszone leśne grzyby cannelloni Arrighi od  Index Food oliwa z oliwek OLITALIA Index Food kasza gryczana w woreczkach pieprz ziołowy  Skworcu Ziołowo Mi!- ziarenka prażone od Ziarenkowo ser topiony grzybowy  Lactima masło sól śmietana mielone siemię lniane brokuły gotowane na parze-opcjonalnie Dzień wcześniej wypłukaj grzyby w ciepłej wodzie. Następnie zalej wodą zimną. Niech się wymoczą przez

Z Kuchni Do Kuchni
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 166

Muffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować(...)domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku

Słodka Strona
Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 301

Makarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi :) Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser pleśniowy). SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 200 gram makaronu np. fusilli (lub innego np. pene) kilkanaście plastrów chorizo pokrojonych w kostkę kilka plastrów sera rokpol pokrojonych w kostkę kilka plastrów sera pleśniowego pokrojonych(...)kostkę 2 duże garście startego sera Idiazabal (lub parmezanu) ok. 10 czarnych oliwek 1 duża posiekana papryczka chili z pestkami ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry oliwa z oliwek pieprz natka pietruszki papryczka pimento WYKONANIE Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek

OstryKęs
Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy) 123

Ser wegański to produkt bez-mleczny, będący roślinnym substytutem tradycyjnego sera. Taki ser robi się z orzechów, kokosów, fasoli itp. Aby uzyskać lekko kwaskowy smak sera, można fermentować go z wykorzystaniem bakterii mlekowych (podobnie jak tradycyjny ser z mleka). Ser wegański nie przechodzi jednak etapu dojrzewania, nie będzie miał więc tak bogatego smaku, jak prawdziwy ser dojrzewający.  Ser wegański(...)jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy Źródło przepisu:  cheesemaking.com Do zrobienia sera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy  szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac

Przepisy na domowy ser i chleb
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 141

serze" z ziemniaków i płatków drożdżowych pisałam już raz  TUTAJ . Ten genialny pomysł trafił już do wielu garnków i zaskoczył i oczarował wiele osób, tak samo, jak i mnie od pierwszego zrobienia go. Ciągle jednak równie wielu jest ludzi, którzy słyszą o tym cudzie po raz pierwszy i pytają, JAK TO ZROBIĆ? Przepisów w internecie znajdziecie wiele, mniej(...)różnych, żeby znaleźć swój idealny ale czasem ktoś zdąży zniechęcić się do zrobienia go choć raz już na sam widok listy składników ;) Ja sama pamiętam, że pierwszy raz o serze z ziemniaka czytałam dawno na nieistniejącym już blogu Matka Weganka i coś, co sprawiło, że jednak zrezygnowałam z próby zrobienia go był taki składnik jak kefir sojowy na grzybku tybetańskim

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Panini zapiekane z serem 153

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini (domowy wypiek) sery i  piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze ciepłe. Może ilość sera i majonezu nie jest najbardziej dietetyczna, ale co tam ! Czasem trzeba sobie dogodzić!inspiracją był przepis z tej stronyskładniki (na ok 12 kawałków(...)sera mozzarella  porozrywanego na małe kawałki100 g startego  ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu  1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g  masła  lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać

Stare Gary
Sałatka z pomidorów i sera 235

sałatka z pomidorów i sera – szybka w przygotowaniu, a jeśli makaron ugotujemy al dente, to również stosunkowo zdrowa… Najlepsze sałatki muszą być proste i smaczne jak ta z pomidorami, bazylią i serem…. Jest dobra na grila i na przyjęcie. Czy może komuś nie smakować..;)? Serdecznie zapraszam!Sałatka z pomidorów i sera:ok. 300 g makaronu rurki6(...)wodzie aż będzie al dente (czyli miękki ale stawiający lekki opór zębom), odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam ponownie i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.Pomidory myję i kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce. Makaron, pokrojone pomidory i ser mieszam, dodaję umyte i posiekane listki bazylii i wciskam czosnek.Dodaję majonez, doprawiam solą i pieprzem i mieszam.Smacznego Post Sałatka

UgotujmyTo.pl
Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem 167

zwłaszcza wśród dzieci) rośliny, jest jej odpowiednie doprawienie. Dobrze przyrządzony szpinak z pewnością zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących. Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Składniki: (na 10 dużych naleśników)Ciasto:2 szklanki mleka2 szklanki mąki140 ml wody2 jajka2 łyżki olejuszczypta soliolej do smażenia Farsz:duża cebula4 ząbki czosnku350(...)rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)300 g białego sera (tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 179

Muffinki z pieczarkami i żółtym serem to interesująca alternatywa dla tradycyjnych słodkich babeczek. Muffiny mają dość specyficzny smak szczególnie dla amatorów słodkich babeczek dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Jednak są one na pewno ciekawą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Myślę, że warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji, ponieważ może się okazać(...)niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z Pieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g pieczarek100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka oreganołyżeczka bazyliiszczypta soliszczypta pieprzuMuffiny z Pieczarkami

Słodka Strona
Tarteletki szpinakowe z serem 95

Szpinak i ser bardzo się kochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :)Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, pikantny szpinak i aromatyczny ser to połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy(...)lekkiego zrumienienia.Farsz:opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ),1 łyżka masła, sól, pieprz do smaku,gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku,żółtko,ok. 100 g twardego sera dojrzewającego lub zwykłego żółtego.Szpinak poddusić na maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe paluchy z serem 240

Drożdżowe paluchy z serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim miąższu.Oprószone żółtym serem.Pychota! Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;225 ml letniej wody;2 łyżki oleju;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki rozmarynu;1/2 łyżeczki tymianku;100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);1 jajo - do posmarowania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć(...)długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować  z ich dodatku.Można użyć dowolnego gatunku sera (u mnie gouda) lub zrezygnować z jego dodatku

Gospodyni Miejska