chleb - 25827 przepisów (strona:125/1722)

CHLEB FIŃSKI 93

Finlandii jedynym słusznym chlebem jest chleb żytni. Chleb o intensywnej nucie melasy, oryginalnym zapachu. Składniki: 20 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 1/2 łyżki melasy 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 0,5 szkl. mąki żytniej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać melasę(...)miodem. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, mąkę żytnią, goździki i imbir. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną. Wymieszać 50 razy. Uformować bochenek chleba. Blasze wyłożyć papierem do pieczenia i położyć chleb. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia chleb oprószyć mąką.  Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Chleb spryska wodą. Po 10 minutach zmniejszyć nagrzanie piekarnika

Kuchnia w oparach
CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 102

chlebie z garnka pewnie każdy z Was słyszał. Każdy, kto choć raz marzył się o domowym, ciepłym chlebie z chrupiącą skórką. Moim przeogromnym marzeniem ( które na bank spełnię! ) jest nauczenie się pieczenia chlebów na zakwasie. Zanim jednak to nastąpi wypiekam proste, pszenne chleby, które smakują obłędnie i zajada się nimi cała rodzinka, nie mogąc doczekać, gdy wyciągnę z piekarnika. Dziś(...)przepis, który zapewne już nie raz widzieliście w sieci – na chleb z garnka. Prosty, szybki chleb, którego przygotowanie absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste! Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często! SKŁADNIKI: * maka pszenna – 750 g * drożdże świeże 25 g * cukier

Ostra na Słodko
CHLEB Z GARA Z MIODEM I CHRZANEM 86

Chleb nie musi być nudny. Bardzo popularny przepis na chleb z gara z dodatkiem świeżo tartego chrzanu i pysznego miodu. W pieczeniu chleba jest coś magicznego. Zawsze z ekscytacja czekam na ten moment, kiedy ciasto wyrośnie i można chleb włożyć do gorącego piekarnika. Uwielbiam ten zapach, roznoszący się podczas pieczenia, po całym domu i odgłos krojonej chrupiącej skorki. SKŁADNIKI(...)WSTAWIĆ NA 20 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 ST. C. NA 20 MINUT. PO TYM CZASIE WYJĄĆ GARNEK Z PIEKARNIKA I OSTROŻNIE UŁOŻYĆ W NIM WYROŚNIĘTE CIASTO NA CHLEB. NAJLEPIEJ ZSUNĄĆ JE ZE ŚCIERECZKI, UWAŻAJĄC ABY REKA NIE DOTKNĄĆ GARNKA. NASTĘPNIE GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKA I PIEC W 220 ST. C. PRZEZ 30 MINUT. PO TYM CZASIE ZDJĄĆ Z GARNKA

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 189

chleb piekłam już wielokrotnie. I tak prawdę mówiąc zastanawiałam się czy w ogóle powinnam publikować ten przepis. Znalazłam go bowiem...na opakowaniu żytniego zakwasu w proszku, którego tutaj użyłam :). Nie będę podawać nazwy firmy produkującej tenże zakwas, ale jestem pewna, że wielu z Was się z nim spotkało i domyśli się o jaki chodzi. Pytanie więc czy jest sens wrzucać(...)tego, ani żadnego innego i wtedy mój wpis będzie bardzo pomocny, a po drugie - lubię dzielić się tym co dobre, jakżebym mogła więc nie podzielić się przepisem na chleb, który jest pyszny! U mnie w domu zagościł na stałe; już w momencie jego debiutu na naszym stole wiedzieliśmy, że będzie pojawiał się na nim regularnie ;). Chleb zaraz po upieczeniu

Opowieści z piekarnika
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym 69

Przed zbliżającą się wycieczką zastanawialiśmy się, co można wziąć do jedzenia na podróż trwającą kilkanaście godzin. Pomysłów było kilka, a ostatecznie zdecydowaliśmy się na upieczenie chleba z masłem ziołowym . Dobrze się przy tym bawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie. Składniki na drożdżowy chleb(...)całości ciasta rozprowadzić masło ziołowe, pokroić na paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy z nich składać w harmonijkę, a następnie układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb z masłem ziołowym piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowy chleb z masłem ziołowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Dyniowy chleb 66

Dawno nie piekliśmy domowego chleba, tęskniliśmy za jego smakiem i roznoszącym się po całym domu zapachem. Mając wolne popołudnie, postanowiliśmy upiec dyniowy chleb z dodatkiem pestek dyni i już na etapie wyrastania zachwycaliśmy się jego radosnym, pomarańczowym kolorem. Wypiek miał to, co lubimy najbardziej, czyli chrupiącą skórkę oraz miękki, puszysty środek i do pełni satysfakcji wystarczyło go posmarować jedynie masłem(...)Składniki na dyniowy chleb 500 g mąki pszennej 220 g puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko

niecodziennikpary
Prosty chleb na zakwasie. 191

mój pierwszy chleb na zakwasie. Pycha, pycha, pycha :) Przepis chyba najprostszy, jaki może być. Robi się szybko, tylko czas wyrastania, to kilka godzin. Ostatnio dużo czytałam, na temat chlebów na zakwasie. Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin. Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek. Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny(...)mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie z kilograma mąki, ale ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze 50 g. mąki i było idealne. Gotowe ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mój chleb wyrastał w kuchni na blacie, tylko 3 godziny. Przed włożeniem

Agusiowe smakołyki
Domowy chrupiący bochenek 58

dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy(...)takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same. Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia – chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi kuchennej (wiele przepisów podaje

Wymiar Zdrowia
Domowy chrupiący bochenek 67

dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy(...)takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same. Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia – chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi kuchennej (wiele przepisów podaje

Wymiar Zdrowia
Chleb marchewkowy 99

Pyszny, prosty w wykonaniu chleb, który zaskoczy kazdego kto tylko sobie go upiecze. -- Skład: 1 kg mąki tortowej typ 450 , 50g drożdży świeżych, 2 szkl. ciepłej wody,1 duża marchewka,, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli kamiennej, 3 łyżki  oleju, mak do posypania, jajko do posmarowania' Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszamy(...)się rozgrzał- potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy ostrym nożem, żeby nie pękał w dowolnych miejscach. -- -- Pieczemy w 200 st.C +/- 45 min.  Po tym czasie wyjmujemy chleb i stukamy palcem w spód, gdy jest głuch odgłos to chleb sie upiekł. Jeżeli jest inaczej to wtedy wkładamy z powrotem do pieca bez blaszki

chleba naszego
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 85

Nasz ulubiony, domowy chleb to ten z siemieniem i słonecznikiem na miodzie . Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy dokładnie wymieszać go hakiem miksera lub nawet łyżką, ewentualnie chwilę wyrobić w dłoniach do połączenia składników. Ostatnio nie używam samej białej mąki, ale łączę ją z dodatkiem tej pełnoziarnistej. Taki smakuje nam najbardziej. Zamiast mąki pszennej – świetnie sprawdzi się orkiszowa(...)jest bardziej wartościowa odżywczo). Pieczywo idealne na kanapki – jest świeże ok. 3 dni. Spróbujcie koniecznie z awokado roztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną . Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu. To co? Robimy? Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie: 400 g mąki pszennej lub jasnej

Poezja smaku
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 94

Wciąż jestem gdzieś. I chyba dobrze, bo mam poczucie, że nie marnuję żadnej godziny. Każdy mój czas jest wypełniony czymś. Dziś w Raju przedstawiam Wam pyszny wypiek. To mój chleb numer 1! Miękki, z chrupiącą skórką, regularnymi dziurkami. Trzeba na niego poczekać dobrą chwilę, ale uważam, że warto. Oj, warto! Uznałam go za mój najsmaczniejszy wypiek chlebowy. Zaczyn najlepiej przygotować(...)nawet bardzo późnym, jeżeli pieczenie bochenka planujemy na godziny popołudniowe następnego dnia. Recepturę na ten wyśmienity chlebuś podaję za oryginałem z whiteplate.com. Przepis jest zaczerpnięty od Kena Forkisha na chleb wiejski na zaczynie poolish. Składniki Zaczyn: 250 g mąki orkiszowej, 250 g wody w temp pokojowej, 2 gramy świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 200 g mąki pszennej

Raj dla Podniebienia
Chleb z płatkami owsianymi 114

chyba najszybszy i najprostszy przepis na chleb, który zawsze się udaje i chleb wychodzi pyszny, z bardzo chrupiącą skórą i mega delikatnym środkiem. Bardzo lubię ten chleb też za to, że można do niego dodawać ulubione nasiona i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: – 8 łyżek płatków owsianych górskich – 500ml ciepłej wody – 200g mąki orkiszowej(...)wysypanej bułką tartą. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Smacznego *Piekłam w silikonowej keksówce więc niczym nie smarowałam i nie sypałam. Chleb z płatkami owsianymi Chleb z płatkami owsianymi Chleb z płatkami owsianymi Artykuł Chleb z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Chleb orkiszowy na zakwasie i wodzie z ogórków 110

pierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych . Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek. Składniki : 430 g mąki orkiszowej(...)orkiszowej typu 1850 100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny) 350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty ) Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem. Dolać wodę z ogórków kiszonych i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli wody macie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowy chleb orkiszowy 138

Jakiś czas temu dostałam mąkę orkiszową. Długo zastanawiałam się od czego zacząć przygodę z tym produktem. Dzisiaj przyszła pora na podjęcie takiej decyzji! Bułki czy chleb? Padło na chleb - (po ostatnio nieudanych bułkach tak bardzo polecanych w Internecie). Wyszedł rewelacyjny. Pięknie wyrósł!  Zapraszam!  Zdrowy chleb orkiszowy 450 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży łyżka(...)miodu 1,5 łyżki oliwy z oliwek 20 g sezamu 50 g siemienia lnianego   320 ml ciepłej wody Dodatkowo:  łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba) otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy) Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna.  W międzyc zasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie

Kuchnia moimi oczami