chleb - 25827 przepisów (strona:116/1722)

Chleb dyniowy 75

Chleb dyniowy, chleb z dynią, chleb pyszny i jeszcze dużo by wymieniać opowieści o chlebie. Grudniowa Piekarnia Amber w tym miesiącu grudniowym, świątecznym wybrała do spróbowania chleb dyniowy. Chleb pochodzi z bloga Home Baking blog . Mój chleb nie wyszedł tak jak bym chciała, kształtem odbiega od oryginału, będę jeszcze piekła nie raz i osiągnę ten odpowiedni kształt. Natomiast jego smak(...)niebo w gębie. Jest puszysty, ma chrupiącą skórkę, jest pyszny. Polecam zatem do wypiekania. Dyniowy chleb. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb wiejski na zacierze - "brażce", żytnio - pszenny (70/30) 112

Chleb, który powstał od zera w ciągu niecałych 3 dni, tylko w wyniku naturalnej, spontanicznej fermentacji słodu: starter-zacier "brażka" na słodzie żytnim 48 h, zaczyn 15 h, ciasto 75+60 minut. "Brażka", inaczej zacier, używana na wschodzie jako półprodukt do produkcji domowego alkoholu, u mnie sporządzona na jasnym słodzie żytnim z dodatkiem rodzynek i niewielkiej ilości octu jabłkowego(...)celu zabezpieczenia przed pleśnieniem i właściwego ukierunkowania fermentacji). Bardzo przyjemny chlebowy aromat, trochę inny niż chleba na zakwasie. Ciekawa metoda zaczerpnięta z kanału YT rusbrot:  https://youtu.be/p_zZggD827c Chleb robiłem z połowy składników podanych w filmiku, zrobiłem też nieco luźniejsze ciasto dając trochę więcej wody i piekłem w foremce. Składniki na "brażkę" - zacier, starter: 25 g słodu żytniego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 57

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść

zdrowo i aktywnie
Maślankowy chleb 70

Czas Przygotowania : 40 min Czas Pieczenia : 45-50 min Gotowe w :1:25 h   Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym przepisem będzie chleb na maślance. Składniki 270 ml maślanki 150 ml letniej wody 40g świeżych drożdży 200g mąki żytniej typ 2000 200g mąki pszennej typ 650 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oleju dwie(...)rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Maślankowy chleb pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym 110

zasmakuje każdemu, w końcu kto by nie lubił tostów? A tutaj mamy właśnie zaserwowane pyszne tosty w niecodziennej odsłonie. [embed]https://youtu.be/1HRCDYFd08o[/embed] Składniki na zapiekankę tostową: 18 kromek chleba tostowego około 300 g szynki około 200 g sera żółtego mała cebula czerwona papryka czerwona miseczka świeżego szpinaku Sos pomidorowy: 2 spore pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju(...)rzepakowego 1/4 szklanki wody oregano, czosnek suszony, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Szynkę, ser żółty, paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie teraz łatwo schodzić. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a resztę kroimy w drobną kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Chleb żytni jasny 99

Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".  Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego(...)dnia wieczorem chleb upieczemy, a rano dnia kolejnego będziemy mogli nasz w 100% żytni chleb zajadać. Piekłam w jednej dużej foremce, 32x14 cm. Lepsza byłaby nieco większa lub dwie keksówki. Bardzo polecam ten chleb! CHLEB ŻYTNI JASNY - PRZEPIS składniki zaczyn 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 180 g wody 60 g zakwasu ciasto właściwe 800 g mąki żytniej chlebowej

Stare Gary
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem 92

Dziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo, zapraszam. Chleb nie potrzebuje uwagi, tylko czasu a ziarenka złotego lnu pysznie chrupią pod zębem, dostarczając nam zdrowego błonnika, zachęcam do pieczenia. Chleb na zakwasie pszennym ze złotym lnem. Składniki: 2 bochenki - foremki(...)Zaczyn: 120 g zakwasu pszennego 110 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko Chleb właściwy: 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko 20 g soli cały zaczyn jw. 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania 850 ml wody 1/2 łyżeczki drożdży suszonych Przygotowanie zaczynu: Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie. Miskę

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni sitkowy z siemieniem lnianym 148

Ciekawy chleb żytni z mąki sitkowej typ 1400 ze sporym udziałem siemienia lnianego. Robiony na płynnym zakwasie i zaczynie żytnim . Przepis znalazłem na blogu ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na jeden chleb o wadze ok. 800 g): Faza 1 Zakwas (zostawić na noc, u mnie 10 godzin, w temperaturze pokojowej): nawodnienie 243% 10 g – zakwas żytni nawodnienie 100%; 32 g - mąka(...)minutach fermentacji ciasto przełożyć na zwilżoną wodą matę teflonową lub silikonową i uformować mokrymi dłońmi w bochenek. Zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. W czasie wyrastania wierzch chleba spryskiwać co jakiś czas wodą, tak aby nie wysychał i nie pękał. Piec na rozgrzanej blasze do pieczenia, przekładając na nią chleb razem z matą. Pieczenie: bez pary 1 godzinę

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 101

wiecie od dawna sama piekę chleb, ale zazwyczaj chleb na zakwasie. Czas na zmiany, tym bardziej, że nie każdemu z Was chce się robić i dbać o zakwas, a i ja też nie zawsze mam na to czas i ochotę. Na ten weekend upiekłam chleb pszenny z płatkami owsianymi o lekkiej konsystencji i łagodnym smaku. Przepis pochodzi z polecanej już(...)lepszego niż być obudzonym przez zapach świeżego pieczywa. Cóż prawda taka, że Miśki się tak obudzą, ale ich lubię, to co mi tam ps. Bez obaw chleb jest mięciutki na drug dzień i jestem pewna, że piekąc go w sobotę na śniadanie w poniedziałek będzie równie dobry. Składniki na 2 bochenki o wadze około 700 g (średnie keksówki

greenscarf
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 121

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb owsiany oliwkowo-pistacjowy 101

Składniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb cały zaczyn poolish 400 g. maki pszennej chlebowej 750 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. letniej wody 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek(...)nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę.  Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż na niej ciasto). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto wyłóż

Delicious Place
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 145

Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową(...)mąkę z tapioki , masło orzechowe i czerwoną soczewicę . Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba.   Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: http://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/ Zestaw startowy do yerba mate możecie wygrać w trwającym na fanpage’u na Facebooku konkursie. Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału – tutaj link: https://facebook.com/ViaGustoPL/konkursYMT

Via Gusto
Jaglany chleb - bezglutenowy. 160

chleba bezglutenowego przymierzałam się  już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało, ze wszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu(...)cukru trzcinowego   Skworcu pół szklanki wody 1 łyżka suszonych drożdży (8g) 3 łyżki masła ( o temp, pokojowej) 2 łyżeczki soli morskiej  Skworcu płatki jaglane do posypania do chleba można dodać swoje ulubione zioła Przygotowanie; W misce należy wymieszać  wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą  wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 111

Chleb ma wielki sens symboliczny w całej kulturze zachodnioeuropejskiej. Także w polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze(...)lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki. W domowej piekarence Agaty Jaki chleb zjemy u Agaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto

KulinarneImpresje.pl
Chleb na suchych drożdżach 144

upiec taki chleb, używając suchych drożdży ?  -- -- Skład: 1 kg mąki, 2 op. po 8 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli,  Mąkę przesiewamy, dosypujemy:  drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie. Jak jest za suche dolewamy kilka łyżek wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre(...)łyżki oliwy i jakoś poszło. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę. -- Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa chleby. Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Przed włożeniem nacinamy. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 minut.  Powiem

chleba naszego