blogu robi niesamowitą furorę! Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Dr.Oetker i nowymi produktami, które weszły niedawno na rynek przygotowałam dla Was sernik czekoladowy. Ale nie taki zwykły sernik czekoladowy! Wilgotny sp ó d brownie pokryty pyszną, puszystą czekoladową masą i lekką pianką z pomarańczy na każdym zrobi wrażenie! Całość wieńczą ozdoby z temperowanej czekolady! Idealny zarówno na Święta(...)rodzinną imprezę. Idealny na każdy dzień, bo sernik, to zawsze dobry pomysł dla każdego łasucha! Spróbujcie i Wy! Ps. Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera pozyskiwane jest z ziaren kakaowca m.in. z regionów Afryki Zachodniej i Azji. Stosujemy je do mocno czarnych wypieków. Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak. Kolor jest
Ostra na Słodkoteż dlatego tak bardzo mi smakuje (teoria zakazanego owocu tutaj odgrywa duże znaczenie :)). Na blogu dzieliłam się już z Wami wieloma przepisami na serniki: Zainteresowanych zapraszam tutaj – serniki . Dziś zupełna nowość – sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym To wersja dla osób zapracowanych, ale też takich, które uważają, że sernik nigdy im się nie udaje(...)wyjdzie Wam na pewno Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 250 g pokruszonych herbatników kakaowych 100 g roztopionego masła 1 kg sera twarogowego 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g puree z dyni czekolada gorzka (opcjonalnie) Herbatniki przełóż do woreczka strunowego, szczelnie go zamknij i za pomocą wałka
365 dni dookoła kuchniLublina. Jeszcze zostawię Wam obiecany przepis na pyszny sernik kokosowy na spodzie brownie z kwestii smaku, który cudownie może osłodzić święta. Jesli nie wiecie, który przepis na sernik wybrać, polecam Wam ten – jest naprawdę pyszny. Spróbujcie. Składniki: Spód brownie: • 70 g masła • 70 g gorzkiej czekolady • 1 jajko • 1/4 szklanki cukru • 45 g mąki pszennej Masa serowa(...)zmiksować do połączenia się składników. 6. Wyłożyć na spód, piec przez ok. 9 minut, następnie studzić przez ok. 10 minut przed wyłożeniem masy. 7. Przygotować masę serową: składniki na sernik powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane
W mojej kuchniMocno czekoladowy sernik z alkoholowym akcentem w postaci śliwek przez noc moczonych w rumie. Jest smaczny, aczkolwiek jego wykonanie może przysporzyć nieco problemu. Jak to sernik, sam w sobie nie jest trudny do wykonania, a najbardziej problematyczną rzeczą – w mojej opinii – jest wmieszanie do masy serowej roztopionej czekolady. Czekolada musi być przestudzona, ale wciąż płynna. Jeśli(...)dodacie ją zbyt szybko, istnieje ryzyko, że masa się zwarzy. Samej masy nie powinno się również miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Wszystko powinno zostać sprawnie wymieszane;) Co poza tym? Tak jak pisałam powyżej, serniczek nam smakował, ale…. no właśnie. Niestety jest jakieś „ALE”. Sernik wyszedł dosyć ciężki. Jest to też duża porcja
Smaki Na Talerzuraptem pół godzinki i do piekarnika. Mało naczyń napaćkanych, a wypiek wyjątkowy. Spiszcie recepturę i koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 1 przyprawa do piernika 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)pół litra mleka każdy ) 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: 40 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie Wykonanie sernika z pierniczkami: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki
Izabelawkuchninadchodzące święta. Sernik na białkach, które zostały po zrobieniu pierniczków . Kiedy zostawały mi białka, przeważnie robiłam bezy. Czasem babki. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak smakuje taki sernik :) Piana z białek dodaje sernikowi puszystości, dlatego pomyślałam, że warto spróbować. Dodałam też białą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam(...)więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje
Agusiowe smakołykiPierniki, makowce, serniki i wiele innych pomysłów na Świąteczne ciasta. Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda
Lena GotujeSernik Krakowski to t radyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto(...)masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany
Słodka StronaSernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Sernik krośnieński zaintrygował mnie z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na swoją nazwę, sugerującą, że pochodzi z okolic Krosna. Drugim powodem były jabłka. Dodaje się je do masy serowej pokrojone w kosteczkę. Podczas pieczenia jabłka nieco miękną, ale trzymają swój kształt i pozostają lekko chrupiące. Sernik jest wilgotny i bardzo delikatny(...)jest dużą zaletą, ale też nieco utrudnia krojenie ciasta. Sernik krośnieński będzie miłą niespodzianką dla wielbicieli tego rodzaju wypieków. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 1 kg białego tłustego sera 125 g masła
Trzeci talerzWakacje to idealny czas, aby przygotować sernik na zimno i to z ulubionymi sezonowymi owocami. Sernik na zimno z malinami, owocami i galaretką to świetna propozycja na letni deser. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie sernika nie jest skomplikowane, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość podczas oczekiwania. Sernik potrzebuje czasu, aby dobrze się schłodzić i stężeć(...)gustu. Moi bliscy byli nim zachwyceni. Czas przygotowania: 1 h (oczekiwanie 12 h) Składniki na formę o średnicy 25 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na sernik na zimno: 1 kg twarogu sernikowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 szklanki świeżych malin 1/2 szklanki borówek 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego
kulinarnyJaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny sernik na zimno z awokado. Sernik jest bardzo smaczny, lekko słodki, orzeźwiający z delikatnym posmakiem i aromatem limonki. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, można użyć mniejszej lub większej(...)Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem, aby łatwiej było wyłożyć tortownicę papierem to proponuję wyciąć z papieru krążek o wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy. Sernik ma wysokość około 6 centymetrów i jeżeli tortownicę mamy niższą to należy wyciąć szerszy pasek niż obręcz, tak aby pasek wystawał ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam
Uwaga Babcia Gotujewięcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie. Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez(...)jest wyjątkowo smaczny. Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić. Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawięcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie. Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez(...)jest wyjątkowo smaczny. Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić. Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazimno z brzoskwiniami i galaretką. Jedno z naszych ulubionych ciast w ciepłe wiosenne lub letnie dni. Pyszny, prosty w przygotowaniu i do tego bez pieczenia. Ostatnio zatęskniłam za sernikiem z galaretką. Rodzina chyba też, bo… chwilę po wyjęciu z lodówki połowy sernika już nie była W sezonie zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć świeżych owoców lub dodać inne (polecam(...)miksujemy na jednolitą masę. Do naszej masy serowej dodajemy skórkę z cytronu i pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Chwilę miksujemy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby sernik lekko stężał. Na tyle by można było wylać na wierzch cienką warstwę galaretki (przestudzonej). Wstawiamy sernik znów do lodówki w między czasie przygotowujemy drugą galaretkę (znów
Słodkie okruszki