sernik - 18675 przepisów (strona:118/1245)

Sernik tradycyjny z rodzynkami 129

więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie. Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez(...)jest wyjątkowo smaczny. Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić. Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tradycyjny z rodzynkami 157

więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie. Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez(...)jest wyjątkowo smaczny. Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić. Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 175

zimno z brzoskwiniami i galaretką. Jedno z naszych ulubionych ciast w ciepłe wiosenne lub letnie dni. Pyszny, prosty w przygotowaniu i do tego bez pieczenia. Ostatnio zatęskniłam za sernikiem z galaretką. Rodzina chyba też, bo… chwilę po wyjęciu z lodówki połowy sernika już nie była W sezonie zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć świeżych owoców lub dodać inne (polecam(...)miksujemy na jednolitą masę. Do naszej masy serowej dodajemy skórkę z cytronu i pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Chwilę miksujemy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby sernik lekko stężał. Na tyle by można było wylać na wierzch cienką warstwę galaretki (przestudzonej). Wstawiamy sernik znów do lodówki w między czasie przygotowujemy drugą galaretkę (znów

Słodkie okruszki
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1159

Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Sernik szachownica według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak(...)paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Trzeci talerz
Sernik chałwowo – bezowy 130

Kremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia(...)fotografowania, by zakończyć się na pełnym pytań i odpowiedzi dialogu z publicznością dotyczącym pieczenia dobrego (udanego!) sernika. Cieszę się, że na moich spotkaniach pojawiają się osoby, które, najczęściej w rozmowach prywatnych po oficjalnym spotkaniu, podchodzą i śmiało mówią o swoich pomysłach, pasjach, inspiracjach… Poznaję ich losy, opowiadają o poszukiwaniach własnej drogi, o tym, że często zapominają, że praca

Raj dla Podniebienia
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 680

Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik podobno znany był już w Starożytnej Grecji. Sztuce jego pieczenia została poświęcona jedna z pierwszych książek o tematyce kulinarnej, napisana przez greckiego filozofa Aegimusa. Do Europy Środkowej trafił natomiast za sprawą Rzymian, którzy podbijając kolejne kraje rozpowszechniali swoją kulturę, w tym sztukę kulinarną. Do Polski z kolei sernik miał „przywieźć(...)Sobieski, gdy powracał z bitwy pod Wiedniem. Nie zbadano dotąd jak sernik trafił do Górna na północy Podkarpacia (powiat Nisko), ale mogę Wam zdradzić, że tamtejsze gospodynie pieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :) Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt

Trzeci talerz
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 159

taka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru(...)Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez

Raj dla Podniebienia
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 135

Sernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik(...)masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków owsianych (bez glutenu) 10 dkg masła (bez laktozy) 2 łyżki drobno krojonych orzechów laskowych 1 persymon Masa

mecooks
Sernik z rosą 137

powiedziałam , że spróbuję zrobić sernik z rosą to go zrobiłam. Jednak od słów do czynów droga daleka, dlatego najpierw poczytałam trochę o tym cieście. jak się okazało sernik z rosą można dowolnie interpretować jeśli chodzi o ilość oleju i mleka. Moja mama między czasie powiedziała, że już dawno chciała tego serniczka spróbować. Nie miałam wyjścia i go upiekłam(...)Sernik z rosą okazał się mocno wilgotny, długo trzymający świeżość i bardzo smaczny. Ten kto jeszcze go nie jadł zachęcam do próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka

Ciasta z tradycjami
Sernik piernikowy 309

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj(...)serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie) --> Wykonanie: --> Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki

Marta Gotuje
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 2009

już zapasem a Ty nie masz pomysłu na świąteczne dania ? To serdecznie zapraszam do zapoznania się do sprawdzonych przepisów!  SERNIKISernik "Celinka" pod kokosową chmurką Sernik królewski Sernik okrągły Wiedeński Sernik trzywarstwowy kawowy Sernik Izaura  Sernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche

W Moim Magicznym Domu
Sernik makowy z konfiturą truskawkową 173

Serniki i truskawki kocham bezgranicznie :) Poza sezonem konfiturę truskawkową potrafię wyjadać wprost ze słoiczka. I nie ma teraz lepszej niż ta od Łowicza. Uwielbiam ją za piękny kolor.  Jej smak i zapach przywołują cudowne wspomnienia wakacji u Babci na wsi. Serniczek podany z taką pyszną konfiturą to bajka. Nie można sobie wymarzyć lepszego deseru na jesienno-zimowe popołudnie(...)masą makową i łyżką kładziemy na ser. Następnie za pomocą widelca robimy fantazyjne esy-floresy. Na spód piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy ok 1-1,5 godziny aż środek sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin. Sernik podajemy posypany

Smakołyki Asi
Sernik z jogurtów greckich 137

deserów, którymi mogłabym się zajadać w nieskończoność. Raz przypadkiem trafiłam na hasło w internecie -  sernik z jogurtów greckich, byłam bardzo ciekawa,  jak właściwie może smakować takowy sernik,  w którym nie ma sera, ale jak się okazało, różnica była na tyle nie wyczuwalna, że nikt nie dowierzał, że to sernik na jogurtach. Sernik(...)godzinę w temp. 180 st. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystygnięcia, przy lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i nałożyć na wystudzony sernik. Sernik chłodzić w lodówce przez min. 4 godz (najlepiej całą noc wtedy uzyskuje najlepszy smak). Smacznego

My sweet a life
Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik 156

przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik   Składniki: (na tortownicę 24 cm)   Na spód: 200 g maślanych herbatników 100-110 g masła Na sernik: 500 g sera na sernik (z wiaderka) 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa(...)plasterki cytrynek oraz 2 łyżki syropu z cytrynek. Miksujemy do połączenia składników. Następnie małym strumyczkiem wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy ostrożnie na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy do lodówki. Gdy już zacznie ładnie tężeć na wierzchu układamy kilka plasterków cytrynek. Zostawiamy sernik do całkowitego stężenia. Po stężeniu zdejmujemy obręcz tortownicy (przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy

Słodkie okruszki
Sernik z żurawiną 152

Sernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i polecam dodawać ją do ciast i nie tylko. Sernik nie jest przesłodzony, bo kwaskowa żurawina równoważy smaki. spód: 160 g ciastek kakaowych 50 g masła mus żurawinowy: 20 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 3 łyżki cukru trzcinowego sernik: 1 kg sera półtłustego twarogu 1 budyń(...)waniliowy 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 przyprawa do sernika 1/2 szklanki żurawiny świeżej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % dekoracja: orzechy pekan melisa świeża żurawina 2 łyżki musu żurawinowego Spód: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową

wesoła kuchnia