Chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi jest miękki, puszysty i delikatny. Jak już Wam wcześniej wspominałam, od pewnego czasu staram się co drugi bądź trzeci dzień sama piec chleb lub bułki . Czasem piekę z przepisów, które są już na blogu. Jednak kiedy piekę coś nowego to staram się od razu zrobić zdjęcia i podać Wam przepis. Dziś przygotowałam mały bochenek(...)chleba z mąki pszennej i żytniej , do środka dodałam siemię lniane i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam płatkami owsianymi. Chleb wyszedł obłędny i od razu na śniadanie zjedliśmy niemal połowę ;) Uwielbiam domowe pieczywo , pracy z tym tyle co nic a efekt i zapach w domu jest cudowny :) Składniki na chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi (keksówka 25x10
Zrób to smaczniePostanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto(...)chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy. Czas wykonania: 2 h 20 min Ilość porcji: 1 bochenek (15 – 20 kromek) Składniki: 450 g mąki żytniej razowej 220 g mąki żytniej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli
KuchniaWeDwoje.plCiężkie, razowe chleby na zakwasie należą do moich ulubionych. Ciasto na nie potrzebuje trochę więcej czasu na wyrastanie. Ostatnio zaopatrzyłam się w przeróżne mąki i rozpoczynam eksperymentowanie z nimi. Na pierwszy rzut poszła mąka z samopszy, czyli mąka z reliktowej odmiany pszenicy o twardej łusce bogatej w fosfor, żelazo, wapń, cynk, czy mangan. Zawiera cenne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego(...)aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka: fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę. Do chleba dodałam inne dodatki, przez co chleb uzyskał ciężką strukturę, ale też ciekawy, lekko gorzki smak zrównoważony dodatkiem żurawiny. Składniki : 250 g pełnoziarnistej mąki z samopszy (10 g białka/100g produktu) 30 g mąki z konopi (35 g białka/100g produktu) 210 mąki orkiszowej typ 630 (15 g białka/100g produktu
Weekendy w domu i ogrodziekażdym razem, gdy biorę się za pieczenie chleba powtarzam sobie: „następny już na pewno zrobię na zakwasie, następny na pewno zrobię na zakwasie”. Przychodzi następny, a ja znowu te drożdże i drożdże. Lubię robić chleby na zakwasie. Lubię obserwować jak powoli rosną, jak na przestrzeni kilkunastu godzin z nijakiego ciasta robi się fajny chleb, lubię zapach zakwasu. Ale takie chleby(...)robi się bardzo długo. Kilkanaście godzin, dobę… A przeważnie jest tak, że potrzebujemy chleb na następny dzień, a zrobić go mogę dopiero, gdy z pracy wrócę. Czasu więc wiele na to nie mam. A nawet gdy nadchodzi weekend, to zwykle też mam ręce pełne roboty i zanim sobie przypomnę, że miałem ten weekend poświęcić w końcu na zrobienie chleba
Marder&Marder Manufacturemojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego
moj przepis namojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego
moj przepis naPrzepis na bardzo smaczny chleb na jogurcie. Bardzo łatwy do zrobienia, Smacznego! SKŁADNIKI: 300 g maki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 lyzka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml jogurtu naturalnego plus troche do posmarowania chleba Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: W dużej misce połączyć wszystkie składniki na chleb i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się(...)Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, kilka razy je zagnieść i ułożyć w bochenek, który następnie ułożyć w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb można, ale nie trzeba posmarować jogurtem. Piec w 220 st. C przez około 30 minut. Upieczony chleb, jeszcze gorący można ponownie posmarować jogurtem. Po wystygnięciu jogurt utworzy na chlebie lśniącą
Pani M - kuchnia smakowitaBardzo smaczny i aromatyczny chleb, tradycyjny polski smak. Lekki i puszysty z chrupiącą skórką. Przepis nie jest skomplikowany, warto spróbować. Składniki na ciasto: 333 g mąki pszennej typ 650 166 g zakwasu żytniego (sztywnego ok. 50% nawodnienia) 183-190 g wody 4 g świeżych drożdży 9 g soli Waga ciasta ok. 690 g Najpierw przygotować sztywny zakwas żytni, użyłem(...)minuty. Zostaw ciasto do fermentacji na 20 minut w ok. 26°C, odgazuj przez składanie, odczekaj kolejne 20 minut, uformuj w kulę, odczekaj 5 minut i uformuj chleb. Przełóż do koszyka rozrostowego. Wyrastanie chleba zajmuje ok. 50-60 minut w cieple. Przed pieczeniem posmaruj bochenek kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej*. Ja, na wszelki wypadek (aby uniknąć ewentualnego rozrywania skórki) nakłułem
Przepisy na domowy ser i chlebPyszna i aromatyczna domowa pasta na kanapki, czyli mięsne smarowidło do chleba . To prosty w wykonaniu przepis na smarowidło kanapkowe z łopatki wieprzowej i podgardla. Pachnąca, delikatna i idealnie rozprowadzająca się pasta według sprawdzonego przepisu. Godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na domowe konserwy do smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku(...)zrobić smarowidło do chleba? Być może nasz przepis jest właśnie tym, za którym się rozglądałeś. Mięso w słoiku do smarowania przepis skuteczny to taki, który opiera się na prostych składnikach i łatwym wykonaniu. W naszym przepisie znajdziesz tylko mięso wieprzowe i przyprawy. Dobry domowy wyrób musi opierać się na odpowiedniej jakości produktach. Łopatka powinna być świeża i ze sprawdzonego źródła
Kuchnia Na WypasieZimne ciasto z łososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. Ciasto składa się z warstw krojonego chleba, przełożonych pysznym łososiowym kremem na bazie delikatnego serka. To bez wątpienia doskonała propozycja na oryginalną, nietuzinkową przekąskę , która również świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Z pewnością będzie ozdobą niejednego stołu. Cały proces przygotowania przekąski trwa bardzo(...)szybko. Wystarczy zorganizować krojony chleb oraz przygotować szybki łososiowy krem. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że nasz pomysł przypadnie Wam do gustu. A ciasto z łososiem zagości na niejednym nie tylko świątecznym stole. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne wykorzystanie aromatycznych ryb. Min. pięknej sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach , doskonałych śledzi marynowanych w musztardzie
Kuchnia Na WypasieTego się zupełnie nie spodziewałam. Od słów „nigdy nie będę weganką” (po miesiącu nią zostałam) do „po co robić chleb w domu, skoro mogę go kupić bez problemu w piekarni”, kolejny raz zrobiłam coś czego nie przewidywałam i przepadłam. Karmienie zakwasu to teraz dla mnie niemal tamagotchi (moje niespełnione marzenie z dzieciństwa). Pamiętam ten dzień kiedy(...)swoim życiem. Obserwujemy jak rośnie, zmienia zapach i formę. A później dzieje się coś co ludzie robią od setek lat i bez czego osobiście nie wyobrażam sobie życia, czyli CHLEB . Jak wspomniałam na początku zakwas lubi reguły. Pieczenie to zbiór reguł. Robienie chleba ma swoje zasady. Ciężko było mi to zaakceptować, bo w kuchni jestem typem eksperymentatora i uwielbiam zmieniać
rabarbarowoChleb pszenny z gara żeliwnego z pieczonymi pomidorami, przepyszny chleb. Domowe wypiekanie chlebów wcale nie jest trudne, jeśli zrozumie się, jak poprawnie wypiekać chleby w domu. Jak, już pewnie wiesz jestem autorką trzech e-booków o wypieku domowego chleba, w każdym z nich znajdziesz mnóstwo wiedzy i przepisów na domowe chleby, te na zakwasie żytnim, pszennym(...)drożdżach. Chleb pszenny z gara żeliwnego z pieczonymi pomidorkami jest w moim ostatnim ebooku pt. NA DOBRY POCZĄTEK, KROMKA CIEPŁEGO CHLEBA! E-book, możesz zakupić w moim sklepie internetowym w super ofercie bo koszt to 15zł. Nie zastanawiaj się za długo i korzystaj póki trwa promocja! Pozostałe moje e-booki
SMYKWKUCHNIChleb z rożnych, zmieszanych ze sobą mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm. Zaczyn: 60 g dojrzały zakwas żytni 100 g letnia woda 100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g) Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C Ciasto: 170 g letnia woda 9 g sól(...)foremki 20x11 cm wysmarowanej olejem i obsypanej w środku ziarenkami (w misce zostawić odrobinę ciasta i rozrobić ją z niewielką ilością wody, potem można to użyć do posmarowania wierzchu chleba, ziarenka będą mocniej się trzymać). Chleb w foremce zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 h w cieple w ok. 30-32°C, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów
Przepisy na domowy ser i chlebDomowy chleb jest najlepszy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi niezwykle pyszny, wzbogacony o pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Żółciutki. Idealnie się kroił. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 szklanki mąki tortowej(...)kukurydzianej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała płaska łyżeczka soli 4 łyżki pestek słonecznika Dodatkowo: mąka pszenna do posmarowania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chleba kukurydzianego: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy obie mąki, pestki słonecznika, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykrywamy
IzabelawkuchniDziś przychodzę do Was z przepisem na prosty chleb pszenny, jednak wyróżnia go to, że po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę. A to wszystko dzięki pomadzie, którą posmarowany jest chleb przed pieczeniem. Chleb jest smaczny, puszysty i zawsze się udaje. Jego wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie, bo oprócz wyrobienia ciasta i uformowania bochenka reszta robi się praktycznie sama :) Składniki(...)bochenki chleba: 700 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 z młyna Szczepanki ) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży suchych 300 ml letniej wody 130 ml letniego mleka Pomada: * 120 ml wody * 1 czubata łyżeczka mąki * szczypta soli Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i suche drożdże, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać letnie
Zrób to smacznie