chleb - 25827 przepisów (strona:115/1722)

Chleb pszenny na zakwasie pszennym! 73

Chleb na zakwasie, to najlepszy i zarazem najzdrowszy chleb, jaki można zjeść. Ponad 1,5 miesiąca temu wydałam swojego ebooka pt. "DOMOWE WYPIEKANIE", w którym podzieliłam się z Wami całą swoją wiedzą i doświadczeniem z wypieku chleba. Z prowadzenia zakwasu.  Jak dokarmiać zakwas przed pieczeniem chleba? Jakich proporcji używać? Jak stworzyć zakwas? Jakich błędów unikać? Jak formować bochenki, wstępne(...)kule, jak piec chleby i jak długo powinien w nich zachodzić proces fermentacji? To kompendium wiedzy o chlebie na zakwasie. E-book "Domowe Wypiekanie" został sprzedany w ponad 1000 egzemplarzy! Stał się niewątpliwie hitem, a ilości zdjęć, jaką mi przesłaliście ze swoimi wypiekami przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Najbardziej cieszę, się kiedy piszecie mi, że już nie kupujecie chleba tylko pieczenie

SMYKWKUCHNI
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 95

Nastały takie czasy, że wielu z nas stało się ekspertami w pieczeniu chleba. Swój pierwszy chleb upiekłam też ja. Padło na chleb z ziarnami i z suszoną śliwką. Testujemy z mamą i za każdym razem wybieramy inne dodatki do chleba na zakwasie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej  100 g mąki żytniej(...)wyższa - optymalnie to około 25 °C. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki (30 cm długości). Odstawiamy na godzinę, żeby jeszcze trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, ściągamy papier i zostawiamy do wystygnięcia

Emskie Smaki
Włoski chleb ciabatta 96

Włoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej.  Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek mąki orkiszowej sprawia, że nie traci świeżości tak szybko, jak pieczywo z mąki pszennej. Nie będę Was jednak czarować opowieściami, że to bardzo łatwy przepis na chleb . Przepis na ciabattę wymaga nieco cierpliwości. Trzeba(...)rąk podczas składania i jest bardzo miękkie. Ale to właśnie dzięki temu ciabatta jest tak pyszna i lekka, niech Was więc nie korci, żeby dodać więcej mąki. Włoski chleb ciabatta przepis od Cztery Fajery Włoski chleb ciabatta zaczyn tzw. biga przygotowujemy 12-16 godzin przed wyrabianiem ciasta 140 g zimnej wody 100 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500, ale można

Cztery Fajery
Chleb pszenny na zakwasie 61

moich ulubionych. Genialny smak, prostota wykonania i piękne dziurki w środku. Ten chlebek to idealny balans pomiędzy klasycznym wypiekiem z piekarni bez dziurek o gładkim wnętrzu, a mega dziurawymi chlebami które teraz coraz częściej proponują małe piekarnie-manufaktury wypieków. Na opowieści o hodowaniu zakwasu żytniego przyjdzie jeszcze czas, tymczasem odeślę Was na inne blogi, na przykład do Tomka zajadam.pl który(...)fajnie tłumaczy jak zrobić zakwas w domu. Możecie też spróbować zdobyć lub kupić zakwas od osoby która piecze chleby już od dawna, wystarczą wtedy 3-4 łyżki zakwasu i dokarmienie go większą ilością mąki żytniej i wody, wtedy już po 6-8 h można piec chlebek. Zajrzyj też do: – chleb z garnka –  chlebek z pesto –  przepis

nietylkopasta.pl
Chleb łyżką mieszany pieczony w naczyniu żaroodpornym 167

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką, który jest łatwy i szybki do przygotowania. Poniższe pieczywo należy upiec w naczyniu żaroodpornym.  Na początku wszystkie składniki na chleb należy wymieszać ze sobą (za pomocą łyżki) i ciasto p ozostawić do dwukrotnego wyrośnięcia. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego i upiec(...)Prawda, że przygotowanie domowego chleba brzmi bardzo prosto? 😊 Ps. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 duży bochenek: 5 szklanek z lekkim czubkiem mąki pszennej (750 g) 2 szklanki letniej, przegotowanej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżka oleju 25 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć, wsypać do nich cukier, 1 łyżeczkę mąki

Ugotować
Chleb pszenny bez wyrabiania 100

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego

moj przepis na
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 108

Chleby pieczone w żeliwnym garze zauroczyły nas totalnie. Ten zapach, smak- bajka. I ta chrupiąca skórka....cudna... Tym razem z dodatkiem ziaren, to tak dla urozmaicenia. Jak wszystkie chleby na zakwasie, ten również nie starzeje się nigdy, on tylko każdego dnia inaczej smakuje. Polecam wszystkim zacząć swą przygodę z pieczeniem, jest tylko jeden malutki minus, pieczenie uzależnia...Gdy raz się(...)plusy. Najważniejszy to ten, że wiemy co jemy. Dodajemy tylko znane składniki, a w tym kupnym pieczywie, może być dosłownie wszystko... O ogromnej ilości cukru nie wspominając... U mnie chleby, bułki są zawsze bez dodatku cukru. Ani drożdże, ani tym bardziej zakwas cukru do wzrostu nie potrzebują, wystarcza im mąka (która też jest cukrem, ale nie prostym...) Składniki: - 800g mąki

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z mąki mieszanej na zakwasie 67

Jeden z moich chlebowych faworytów, czyli chleb pszenny na zakwasie. W składzie: mąka pszenna chlebowa i pełnoziarnista. Chleb ma w miarę zwartą konsystencję, łatwo się kroi na cieniutkie kromki i długo zachowuje świeżość. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250g mąki pszennej chlebowej 5 łyżek zakwasu żytniego lub pszennego 600 ml wody 2 łyżki płatków owsianych 5 łyżek pestek słonecznika(...)minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, płatki owsiane i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb obsypujemy płatkami owsianymi i zostawiamy

tyfranbox
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 75

Przepis na chleb z Vermont pochodzi z książki “CHLEB” Jeffreya Hamelmana. Bardzo lubię ten przepis, to według tej receptury udało mi się wypiec mój pierwszy pszenny chleb na zakwasie. 16 października to dzień, w którym świętujemy Światowy Dzień Chleba. Zorra zaprasza do udziału w Światowym Dniu Chleba , to wspaniała inicjatywa, bo takie wspólne pieczenie to bardzo dobry pomysł(...)dzielenia się… chlebem. Składniki na 2 bochenki LEVAIN (Zaczyn) 140 g mąki chlebowej pszennej typ 750 170 g wody 30 g dojrzałego zakwasu CIASTO NA CHLEB 680 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g maki pszennej razowej 420 g wody 20 g soli 300 g zaczynu/levain (całość oprócz 2 łyżek) Wykonanie LEVAIN 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem

Tajemnice Smaku
Zakwas chlebowy żytni 90

Pieczywo dla wielu z nas jest ważnym elementem codziennej diety. Tym bardziej warto więc wybierać je mądrze. Za najlepszy uznawany jest chleb na naturalnym zakwasie, szczytem marzeń jest, aby dodatkowo pieczony był w domu z dobrze dobranych składników 😊 Co to jest zakwas? Zakwas do chleba to po prostu mieszanina mąki i wody. Po odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem(...)zakwasie znajduje się kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, w tym te odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz kwasu octowego. Zakwas wykorzystujemy do przygotowania zaczynu, z którego następnie pieczemy chleb. Wiele osób rezygnuje z samodzielnego wypieku pieczywa ze względu na obawę o przygotowanie zakwasu - bo trudne, bo czasochłonne, bo nie wiedzą jak go przygotować i pewnie się nie uda... Choć przygotowanie

Z notatnika dietetyka
Chleb pszenno-żytni 68

Pieczywo dla większości Polaków jest istotnym elementem codziennej diety. O pieczywie mówi się różnie, ale większość osób się zgadza, że niestety chleb czy bułki z białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego(...)warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec sobie chleb samemu w domu? Ja postawiłam na drugą opcję i upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis

Z notatnika dietetyka
Prosty chleb 66% żytni wg Hamelmana 97

Robiłem ten chleb po raz pierwszy, trzymając się ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn  10 g zakwas(...)minut w temperaturze 26oC. Potem ciasto przełożyłem do foremki (mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba). Wyrastanie w foremce zajęło ok. 60 minut w temperaturze  26oC. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem nasionami. Polecam, nic nie odpada ;) Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 71

Przepis na chleb, który od wielu lat pieczony jest w moim rodzinnym domu. Przywędrował do nas na karteluszce, która już wyblakła! razem z kilkoma łyżkami zakwasu w słoiczku. Chleb pokochali wszyscy domownicy i przez wiele lat był różnie modyfikowany – zmieniały się proporcje mąk, dodatki, posypki. Zakwas można zrobić samemu lub kupić gotowca, ale polecam, żeby zapytać, czy ktoś(...)znajomych nie piecze chleba – z pewnością wam odłoży kilka łyżek zakwasu, a wy przy swoim wypieku też będziecie już mieli gotowca na kolejne pieczenie chleba. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wszystkie składniki umieść w dużej misce i mieszaj łyżką drewnianą około 10 minut (ćwiczenia przedramion w gratisie ;p) Po wyrobieniu

Eat me! Fit me!
Imprezowe krokiety z chleba tostowego 683

Imprezowe krokiety z chleba tostowego Szukacie szybkich przepisów na sylwestra lub inną imprezę? Ja polecam Wam proste w przygotowaniu imprezowe krokiety z chleba tostowego. U mnie wypełnione szynką, kiszonym ogórkiem i mozzarellą. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Oczywiście takie krokiety możecie nadziać innymi dodatkami. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać ich zbyt dużo, bo to utrudni zwijanie chleba(...)tostowego. Takie krokiety z chleba tostowego, to idealna przekąska na każdą imprezę . Można je podać w towarzystwie różnych domowych sosów i dipów. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, ale można je również jeść na zimno, wszystko zależy od dodatków. Spróbujcie. Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 6 kromek chleba tostowego około 3 łyżki mozzarelli wiórki lub innego startego żółtego sera

Słodkie okruszki