ciasto - 161836 przepisów (strona:115/10790)

Faworki z mascarpone 179

faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki(...)miksujemy na niskich obrotach, do połączenia. Dosypujemy mąkę do czasu, aż mikser przestanie sobie z nią radzić – wtedy wyjmujemy sobie masę na stolnicę i resztę mąki wrabiamy w ciasto ręcznie. Finalnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie może się lepić ani do stolnicy, ani do rąk.   Może się okazać, że 350g mąki to dla Waszych jajek

Karo in the Kitchen
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 182

krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna i dzisiaj nie potrafię(...)przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już

Even Better Food
Ciasto na święto Trzech Króli – Galette des rois 143

Ciasto na święto Trzech Króli – Galette des rois Ciasto na święto Trzech Króli czyli Galette des rois.  Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette des rois to ciasto pieczone we Francji z okazji Objawienia Pańskiego czyli naszego św Trzech Króli. Zrobione jest z ciasta francuskiego i masy migdałowej. Ciasto jest o tyle specjalne, że po położeniu masy osoba(...)trafi na ten migdał zostanie królem i dostanie do noszenie tego dnia koronę. U nas migdał schowany .. kto na niego trafi ? hmm.. okaże się w ciągu dnia.  Ciasto na święto Trzech Króli 2 płaty ciasta francuskiego  100 gram migdałów zmielonych  100 gram cukru  1 jajko  1 żółtko  100 gram masła  1 migdał

Kuchnia na wzgórzu
Pain de Campagne 188

bochenki)   Zakwas: 100 g aktywnego, dojrzałego zakwasu * 400 g białej mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 400 g wody o temperaturze 29-32 st.C   Ciasto: 740 g białej mąki pszennej 60 g mąki pszennej razowej 620 g wody o temperaturze 32-35 st.C 21 g drobnej soli morskiej 2 g suszonych drożdży instant 360 g powyższego(...)misce lub pojemniku (autor przepisu zaleca dwunastolitrową okrągłą dzieżę z pokrywką). Przykryć miskę ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin.         Ciasto   Autoliza: Po 6-8 godzinach w innej dużej misce wymieszać 740 g mąki pszennej i 60 g mąki razowej. Dolać 620 g wody i wymieszać ręką, aż składniki się

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 256

Połączenie klasyki drożdżowej ze świeżą, pachnącą t ruskawk ą - nie ma nic lepszego! Z racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki(...)smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo

Grunt to przepis!
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 114

Sprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży!  Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę . Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie - coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia :) A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży . Przy okazji poprzedniego(...)wpisu okazało się, że część z Was nie może jeść drożdży i poszukujecie przepisu na ciasto bez ich wykorzystania. Zrobienie spodu do pizzy bez drożdży to nic trudnego. Tak przygotowane ciasto nie będzie puchate, a cienkie i chrupiące - ja jestem fanką właśnie takiego ciasta. Ciasto bez drożdży oczywiście nie jest prawdziwym ciastem do pizzy, tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ. Tradycyjne i Bezglutenowe. 114

ziołowym (u nas tylko PRYMAT - i nie, nie jest to lokowanie produktu, a uznanie smaku.) Gdy farsz wystygnie, kleimy pierogi. Pierogi gotujemy krótko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. CIASTO TRADYCYJNE: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy(...)niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bardzo ważne jest aby płyn był dość ciepły. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. My często kroimy

Wypisz Wymaluj
Kruche ciasto z malinami i przepyszną pianką 423

Przepyszne ciasto z cudną masą w środku. Wszyscy byli zachwyceni, ciasto zniknęło w „sekundę ” Bardzo delikatne, skłaniam się powiedzieć, że to jest jedno z lepszych ciast. Do miski wrzucić pocięte na mniejsze kawałki masło, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Ciasto można wymieszać za pomocą miksera lub rękoma, ale trzeba to zrobić szybko. masa musi nabrać(...)konsystencji kruszonki. Wtedy już tylko ugnieść szybko w kulę, podzielić na dwie części w proporcji 2/3 – 1/3. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i do zamrażarki na 40 minut. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm. Całość przydusić i rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Cytrynowa tarta 252

chociaż Boże Narodzenie to dla mnie jeden z ulubionych okresów w roku, także pod względem kulinarnym, to jednak miałem już mały przesyt. Mimo to zdecydowałem się dzisiaj upiec ciasto. Ciasto całkowicie inne, niż tradycyjne ciasta świąteczne - moja propozycja na dzisiejszy deser, to cytrynowa tarta, która powinna świetnie sprawdzić się również na sylwestrowej imprezie. Przygotowanie ciasta jest dość łatwe, a ciasto(...)gram cukru, 1 torebki (16 gram) cukru wanilinowego, cukru pudru, 250 ml mleka, 150 gram masła, 2 cytryn, szczypty soli. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła

Wyprawy kulinarne
Szarlotka 149

Przepis na prawdziwą pyszną szarlotkę i wszelkie jej tajemnice aby wyszła ona jak najsmaczniejsza i czego nie należy robić w trakcie przepisu :) Składniki: Ciasto 60 dag mąki pszennej 1 czubata łyżka proszku do pieczenia 1 kostka masła 4-5 żółtek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 2 kg dość(...)łyżka cukru pudru Wykonanie: Aby nasza szarlotka była pyszna wszystko robimy po kolei: Tak więc oddzielamy dokładnie składniki. Pamiętajmy aby jednak było prawdziwe masło, ponieważ margaryna może zepsuć smak ciasta i ciasto już nie będzie to samo. Przesiewamy mąkę i odsypujemy od niej  1-4 łyżek do miseczki  (ta część mąki przyda nam się do podsypania masła podczas

W Moim Magicznym Domu
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 203

proporcji wyjdzie chleb o wadze około 850 g na zaczyn poolish: 300 g mąki pszennej typ 650 300 ml ciepłej wody 1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki ) do ciasta : 300 g mąki pszennej typ 650 110 ml ciepłej wody 3 g drożdży instant 12 g soli mąka do podsypania około 3 łyżek Foremka(...)Link do filmu z przygotowania : Chleba wiejskiego na zaczynie poolish  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn poolish Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam aż powstanie jednolity gładki zaczyn Tak przygotowany zaczyn

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 149

chleb o wadze około 630 g na zaczyn : 230 g mąki pszennej typ 650 140 ml ciepłej wody 5 g soli 1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki ) do ciasta : 130 g mąki pszennej typ 650 50 g mąki żytniej razowej typ 720 40 g mąki pszennej razowej typ 1850 170 ml ciepłej wody 2 g drożdży instant(...)soli mąka do podsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z zaczynem i ciastem aby ciasto nie obsychało Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Domowego chleba mieszanego  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Duńskie Bułeczki 124

śniadanie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek duńskich na rozczyn : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży do ciasto : 300 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ (3 łyżeczki) 10 g soli (1 łyżeczka) do posmarowania ciasta przed złożeniem : 100 g masła(...)temperaturze pokojowej woda do pomalowania bułek sezam lub biały mak do pospania mąka do podsypania blatu Link do filmu z przygotowania: Duńskie bułeczki  https://www.youtube.com/watch?v=dKF9iLoRak8 Przygotowanie: Ciasto na bułki można przygotować ręcznie lub za pomocą miksera , robota . Ja tym razem przygotuję w robocie ale jeżeli przygotowuję ręcznie to kolejność dodawania składników jest taka sama. Przygotowanie rozczynu : Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 248

mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane https://www.youtube.com/watch?v=FWDdYL6W1GY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację(...)minutach: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 171

Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli(...)około 10g) 1 łyżeczka cukru waniliowego (około 8g) do pomalowania rozwałkowanego ciasta: około 60 g roztopionego masła 1 białko do pomalowania gwiazdy przed pieczeniem do posypania gwiazdy: płatki migdałowe cukier perlisty Link do filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około

Uwaga Babcia Piecze Chleb