Ciasto Malinowy Przysmak – Kolejna pychotka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami. Ja użyłam malin i borówek. W przygotowaniu jest proste. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie :), tak smakowało moim gościom. Na pewno nie raz u mnie zagości. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis(...)gazetki „Przyślij przepis” z 2014 roku.) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Malinowy Przysmak Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 250g schłodzonego masła 5 żółtek Piana budyniowa: 5 białek 120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru
Mała CukierenkaCiasta bez pieczenia – najlepsze przepisy! Sprawdzone przepisy na szybkie, łatwe w wykonaniu i bardzo efektowne ciasta nie wymagające pieczenia. Mają one wiele zalet. Są idealne na upalne dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika, a potrzebujemy lekkiego, smacznego deseru. To wybawienie również dla tych, którym zazwyczaj nie wychodzą „pieczone” ciasta. Są bardzo popularne, kuszą pięknym wyglądem, delikatnym smakiem(...)łatwością wykonania. W dzisiejszym wpisie zebrałam przetestowane i sprawdzone ciasta nie wymagające pieczenia. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do wypróbowania czegoś nowego, co smacznie umili Wam i Waszym gościom domowe przyjęcia :)) Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania ciasta, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie ciasta. Zapraszam! RUROCIĄG PRZEPIS TUTAJ Łatwe w przygotowaniu, efektowne
Blog z Apetytemnaszej drodze do potęgi na lokalnym rynku kawy. Wiadomo, że każda szanująca się kawiarnia musi serwować przepyszne desery – dlatego połączyliśmy ze sobą te dwa elementy i stworzyliśmy ciasto, które idealnie wpasowuje się swoim charakterem do klimatu samej gry. Mocno czekoladowe ciasto z wyraźną nutą kawową, o miękkiej, wilgotnej strukturze, nasączone alkoholem i podane z aksamitną bitą śmietaną z dodatkową(...)proste i wymaga jedynie nieco czasu. Dla miłośników kawy jak znalazł! Zatem jeszcze przed rozgrywką zabierzcie się za przygotowania, a później z satysfakcją delektujcie się głębokim smakiem tego wybornego ciasta w stylu retro. Nie możecie sobie tego odmówić ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE
Nerds KitchenCiasto z truskawkami na kefirze, z olejem rzepakowym i chrupiącą kruszonką upiekłam na Dzień Mamy, zjedliśmy je z moim Tatą na spółkę przy kawie snując opowieści gdy jeszcze żyła Mama. Przeważnie w sezonie truskawkowym piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem nie miałam jogurtu i nadmiaru masła, upiekłam więc ciut odmienioną wersję z kefirem i olejem(...)nawet kruszonka jest tym razem z dodatkiem oleju! Przepis jest prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca i jest bardzo wyrośnięte! Można upiec to ciasto z innymi owocami. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: CIASTO NA PIZZĘ: 1 łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli. SOS POMIDOROWY: 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki; 1 ząbek czosnku; 1 i 1/2 łyżeczki białego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1/4 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 łyżeczki płatków chili(...)Papier do pieczenia; Blacha lub kratka z wyposażenia piekarnika i/lub Kamień do pizzy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZĘ: Do niewielkiej miseczki wlać ciepłą (nie letnią) wodę. Oprószyć suchymi drożdżami instant (1 łyżeczka) po powierzchni wody i odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa
Gospodyni Miejskacudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie(...)maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część mąki mielonymi orzechami np. włoskimi, laskowymi itp. W tym punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko
Fitsweet.mecudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie(...)maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część mąki mielonymi orzechami np. włoskimi, laskowymi itp. W tym punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko
Fitsweet.mesprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę warty upieczenia, bardzo, bardzo polecam :). Przepis pochodzi(...)Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 200 ml letniej wody 6 g soli 0,6 g świeżych drożdży * Ciasto chlebowe: 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 g mąki pszennej razowej 250 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu
Opowieści z piekarnikaKruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie(...)polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką Składniki: Ciasto: 480g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g masła o zawartości tłuszczu 82-83% 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Mała CukierenkaNajlepsze drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls jakie do tej pory jadłam! Chciałam zrobić klasyczne – cynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu(...)ciasto po długim wyrabianiu i leżakowaniu pięknie wyrosło, wiedziałam już, że mąż będzie miał ‘coś słodkiego’ do kawy :). Składniki na 12 drożdżówek: 370 – 400 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g) 50 g drobnego cukru brązowego ½ łyżeczki soli 120 ml wody 60 ml mleka 30 g masła 1 jajko Wykonanie
Słodki Pomysłpowiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5 godziny w samochodzie. Troszkę martwiłam się o masę ale niepotrzebnie, nic się jej nie stało. Wręcz przeciwnie, zastygła na tyle mocno, że bardzo dobrze się kroiła. Szykując to ciasto jakoś nie byłam do niego przekonana(...)ponieważ ciacho jest dość słodkie i mogłoby to być ciekawe przełamanie smaków. Ciekawe czy cioci spodobają się zdjęcia ciacha na jej talerzyku Składniki na blaszkę 25×25 cm: Ciasto kruche: – 1,5 szklanki mąki – 120 g zimnego masła – 1/4 szklanki cukru pudru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej
Relaxtimenaszej drodze do potęgi na lokalnym rynku kawy. Wiadomo, że każda szanująca się kawiarnia musi serwować przepyszne desery – dlatego połączyliśmy ze sobą te dwa elementy i stworzyliśmy ciasto, które idealnie wpasowuje się swoim charakterem do klimatu samej gry. Mocno czekoladowe ciasto z wyraźną nutą kawową, o miękkiej, wilgotnej strukturze, nasączone alkoholem i podane z aksamitną bitą śmietaną z dodatkową(...)proste i wymaga jedynie nieco czasu. Dla miłośników kawy jak znalazł! Zatem jeszcze przed rozgrywką zabierzcie się za przygotowania, a później z satysfakcją delektujcie się głębokim smakiem tego wybornego ciasta w stylu retro. Nie możecie sobie tego odmówić ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE
Nerds Kitchenwiecie, że są na świecie ludzie, którzy nie lubią pizzy? Ja z pewnością nie należę do ich grona. Choć w kwestii pizzy jestem dość wybredna - ciasto nie może być grube, ser nie powinien się z niej lać, a ilość składników ma być nie przesadna - najlepiej 3-4 lekkie dodatki. Zanim jednak podzielę się moim sprawdzonym przepisem na ciasto do pizzy(...)dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza napoletana w dzisiejszych czasach jest wytwarzana
Obiad gotowyfaworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki(...)miksujemy na niskich obrotach, do połączenia. Dosypujemy mąkę do czasu, aż mikser przestanie sobie z nią radzić – wtedy wyjmujemy sobie masę na stolnicę i resztę mąki wrabiamy w ciasto ręcznie. Finalnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie może się lepić ani do stolnicy, ani do rąk. Może się okazać, że 350g mąki to dla Waszych jajek
Karo in the Kitchenkrajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna i dzisiaj nie potrafię(...)przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już
Even Better Food