Błonnikowy szał! Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka. Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie(...)jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego. Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają
Grunt to przepis!deser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków(...)masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm. Czas pieczenia: Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed
Niezły MłynekMieszkanie na Zielonej Wyspie zobowiązuje. Do tego wakacyjny gość w postaci mojej siostry zmobilizował mniej w końcu do zrobienia tak słynnego, czekoladowego ciasta Guinness. Przyznaję, że mimo paru dobrych lat na obczyźnie nie robiłam a tym samym nie próbowałam jak smakuje. Guinnness jak to Guinness za bardzo nie przypadł mi do gustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem(...)oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było
Made By Mom And SonMajanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota . Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało. Mi smakowało na pewno. Do powtórzenia. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek(...)cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta siekamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %). Zawijamy w folię i schładzamy
Sto kolorów kuchniBardzo ciekawe i zarazem nieco „dietetyczne” ciasto, gdyż nie zawiera ani tłuszczu ani mąki pszennej. Znaleziony już bardzo dawno na stronie Moje Wypieki. W moim odczuciu ciasto przypomina w smaku makaroniki. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Jest ono idealnym rozwiązaniem gdy nie wiecie jak wykorzystać białka, które często zostają nam np. kiedy robimy kruche ciasto. Ciasto wyszło(...)dość niskie, i następnym razem na pewno użyję mniejszej tortownicy lub podwoję proporcję. Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą Składniki: 5 białek 50 g drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu
Mania Gotowaniaciasto marchewkowe miałam już chęć dłuższy czas. A decyzję o jego zrobieniu podjęłam jak koleżanka pokazała mi prosty przepis z naszej ukochanej maszyny :) Ciasto jest bardzo proste, wszystko się wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich(...)słonecznikowego Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5. Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C. Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy
Olikowa kuchniazakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto. To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców. Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami. Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;) Wypróbujcie, bo warto ! Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru(...)szklanki jagód Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować
kolorowotorcikowoJest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie i świeżutkie, a ta chrupiąca beza.... poezja) Mój M powiedział, masz jeden defekt:” nigdy nie robisz tych samych ciast dwa razy”. A jak powtarzać ciasta, jak tyle jeszcze pyszności czeka? Wracając do bezy. Takej(...)surowa w środku, bo nie ma nic gorszego niż posmak surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już! Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej
Mia Cucina SofietaZapraszam na bardzo proste, ale efektowne i pyszne ciasto z ananasem. Nie przepadam za „suchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne, owocowe lub kremowe. To ciasto miło mnie zaskoczyło. Dzięki ananasowi zyskało delikatny aromat i zostało odpowiednio nasączone, więc nie było zyt suche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej orzechy i owoce. Polecam bardzo(...)Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami Składniki na blaszkę 30x23 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny v 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mia Cucina SofietaByła już zupka z dyni , teraz mam dla Was pyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na pewno zasmakuje Wam także to ciasto:) Ja podaję je z odrobiną bitej śmietany... Ciasto: 250g masła lub margaryny, 250g mąki krupczatki, żółtko, szczypta soli, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru. Mąkę zmieszać z cukrem(...)pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem. Nadzienie: 500g obranego miąższu z dyni, budyń waniliowy, 2 jajka, żółtko
Z miłości do słodkościZawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) Ciasto(...)proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st. Białka ubić
Z miłości do słodkościbędzie przesadą jeśli powiem, że to ciasto jest po prostu REWELACYJNE! :) Całkowicie podbiło moje kubki smakowe. Wspaniale czekoladowe, delikatnie migdałowe, mięciutkie, puszyste... Koniecznie do wypróbowania dla smakoszy ciast czekoladowych, murzynków itp.! Do niewątpliwych zalet należy również fakt, że ciasto zawiera małą ilość mąki (raptem 6 łyżek = ok. 0,5 szkl.) oraz mielone migdały (część mielonych migdałów mogą stanowić większe kawałeczki(...)które potem przyjemnie chrupią). Ciastem można już się zajadać jak tylko przestygnie (nie trzeba zatem długo czekać ;)). Bardzo polecam ten przepis! Ciasto migdałowe z czekoladą Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min. PRZEPIS (źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Ciasto 175 g czekolady deserowej 175 g masła lub margaryny (użyłam Kasi) 125 g cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.comPoniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników(...)była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę
coolinarnastrefa.blogspot.comJestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj
Słodkości i nie tylkoMoją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :). Blacha wymiary : 29 x 24 cm Czas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy(...)proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut
Słodkości i nie tylko