Czas czytania: 2 min Pyszna tarta z borówkami amerykańskimi! Ciasto jest fantastyczne, bardzo delikatne, kruche i to właśnie ono decyduje, czy tara będzie smaczna, czy nie. Ciasto do tego typu tart powinno być cienko rozwałkowane i podpieczone przed nałożeniem wypełnienia z owoców. Podana porcja ciasta wystarcza na bardzo dużą formę, moja miała 32 cm średnicy lub dwie małe. Ciasto, którego(...)wybornie. Oczywiście, wypełnienie można przygotować z dowolnych sezonowych owoców, malin, porzeczek, jagód. Smacznego! Print Tarta z borówkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe kruche ciasto z nadzieniem z borówek. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword borówki, kruche ciasto Prep Time 10 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 45 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną pełnoziarnistą. Na lekko korzennym kruchym spodzie możecie upiec dowolne owoce, ale dziś polecam śliwki z odrobiną gruszki. Spód ciasta jest bardzo delikatny i kruchy i najlepiej smakuje, kiedy jest cieniutki. Podana porcja ciasta wystarcza(...)dużą formę 35 x 25 cm. Jeśli Wasza forma jest mniejsza, przygotujcie placek z połowy porcji, a nadmiar ciasta można zamrozić. Placek fantastycznie smakuje podany z miodem lub kremem karmelowym, ciasto nie jest zbyt słodkie, więc z czystym sercem można sobie na to pozwolić. Osobiście najbardziej lubię z lodami cynamonowymi. Jak wspomniałam już wcześniej możecie użyć innych owoców do tego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu i smaku, nie rezygnujcie więc z nich. Szarlotka jest bardzo, bardzo smaczna, a najlepiej smakuje jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub gałką lodów. W składnikach(...)ciasto nie ma jajka i to nie jest pomyłka, ciasto bez jajek jest bardzo kruche i delikatne. W przepisie jest masło i margaryna, a osoby które jedzą produkty zwierzęce, smalec taka mieszanka ma również wpływ na kruchość i delikatność ciasta. Pamiętajcie o niezmiennej zasadzie, kruche ciasto powinno być cienkie! Szarlotkę możecie wzbogacić o dodanie do nadzienia z jabłek odrobiny rodzynek
SprawdzonaKuchnia.plczekolady to, jest to, co poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka to słodkie pieczywo , które można zjeść na śniadanie , kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny(...)warkocz z trzech części. Ten, kto ma córki nie powinien mieć z tym problemu ;). Jeśli potrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale! Chałka drożdżowa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 600 g mąki pszennej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ucierane ciasto z serem i malinami? Tak, tak jest to przepis dwa w jednym, czyli połączenie sernika z ciastem ucieranym i dodatkowo pyszną chrupiącą kruszonką taką, jak na ciastach drożdżowych. Przygotowując dzisiejsze ciasto, koniecznie musicie pamiętać o temperaturze składników potrzebnych do jego przygotowania. Dlatego mając w planach upieczenie ciasta ucieranego z serem i malinami pamiętajcie(...)mogły ogrzać się do temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli zaczniecie łączyć na przykład zimny ser i utarte masło w temperaturze pokojowej to masa zwarzy się i ciasto nie wyjdzie tak. jak powinno. Ciasto smakuje wspaniale, kremowy dość ciężki spód połączony z cienką warstwą pysznego serka, w który zatopione są soczyste maliny i do tego przykryte chrupiącą kruszonką, obłęd
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Torcik migdałowy z malinami jest to przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Ciasto z lekką chmurą śmietanowego kremu i warstwą sosu malinowego. Torcik jest bezglutenowy , co powinno ucieszyć osoby uczulone na gluten. Składnikami są ogólnodostępne główne produkty to jajka i mielone migdały , sos malinowy przygotowałam z mrożonych malin, a biała chmurka to lekka bita śmietana(...)przygotowania ciasta czekoladowo-migdałowego konieczne są jajka w temperaturze pokojowej. Temperatura składników jest równie ważna, jak w przypadku biszkoptu idealnego to jest podstawa udanego ciasta. Jajka należy również bardzo dobrze ubić z cukrem na puszystą jasną masę, masa podczas ubijania powinna niemal potroić swoją objętość! Kolejny krok to dodanie suchych składników i gotowe. Ciasto po upieczeniu może delikatnie opaść
SprawdzonaKuchnia.plrazem. Jeśli chodzi dodatki potrzebne do piernika, to trzeba przygotować czekoladę na polewę, przyprawę korzenną . I to, co jest konieczne to słoik powideł śliwkowych . Powidła dodajemy do surowego ciasta oraz przekładamy nimi upieczone placki. Ciasto po upieczeniu jest rewelacyjne, puszyste delikatne i wilgotne. Piernik nie musi leżakować przed podaniem, jest gotowy do zjedzenia od razu! Po wyjęciu z piekarnika ciasto(...)pół po to, aby między warstwy rozsmarować porcję pysznych powideł śliwkowych. Na powidła można położyć również warstwę masy marcepanowej , ale nie jest to konieczne. Piernik po nakryciu drugą warstwą ciasta oblewamy polewą czekoladową. Górę można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub płatkami migdałowymi. Z tym piernikiem jest tylko jeden problem, jest tak doby, że znika natychmiast ! Za pierwszym razem nie udało
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto z jabłkami francuskie Pewnie nie raz naszła was ochota na jakieś pyszne ciasto… No, ale leń siedzący gdzieś w środku was marudził, że nie chce mu się nic piec, że wszystkie przepisy wymagają wiele pracy i czasu. Z drugiej strony łasuch krzyczał, chcę zjeść ciasto i to szybko ! Mam taki przepis , który rozwiąże(...)problem, ciasto z jabłkami francuskie. Ciasto wygląda bardzo zwyczajnie , ale w smaku jest wyborne ! Jednak najważniejszą sprawą jest to, że ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Jest to ciasto, które można zakwalifikować do ciast ucieranych i wszystkie składniki do jego przygotowanie powinny być w temperaturze pokojowej! Drugą ważną sprawą jest to, aby nie napowietrzać ciasta podczas mieszania i to wszystko
SprawdzonaKuchnia.plSezon na rabarbar trwa już od jakiegoś czasu, ale u mnie dopiero pierwsze ciasto z tym smacznym składnikiem. Ciasto to nazwalam oszukana szarlotka, ponieważ wyglądem przypomina taką kruchą szarlotkę z niezbyt dużą ilością jabłek. Takie też było pierwsze skojarzenie gości, których tym ciastem poczęstowałam. Poza tym rabarbar robiłam trochę podobnie jak takie prażone jabłka. Stąd nazwa. Jeżeli chodzi o smak(...)oczywiście nie jest taki jak klasycznej szarlotki, bo rabarbar smakuje inaczej. W każdym razie ciasto wyszło bardzo smaczne i z chęcią jeszcze wrócę do tego przepisu. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2,5szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 3 żółtka 120g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku
Waniliowe ImprowizacjeDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne ciasto. Tym razem jest to ciasto może trochę nietypowe, bo jest to niby tradycyjne strucla, ale z ciasta kruchego. W każdym razie ja takie ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz. Mimo to, ciasto bardzo mi posmakowało, więc na pewno nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Zdecydowałam się na zrobienie takiego ciasta(...)ponieważ chciałam zrobić coś na szybko dla gości, żeby było do kawy. Nie miałam ochoty na zwykłe ciasta ucierane. Rożne babki czy zebry tez ostatnio były. NA ciasta z kremami lub na zimno nie miałam wystarczająco czasu, więc padło na ciasto kruche, które bardzo szybko się robi. Wystarczy zagnieść ze sobą kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w kuchni
Waniliowe ImprowizacjeMetrowiec to jedno z ciast, które zostało obecnie trochę zapominane. Uważam, że niesłusznie mimo tego, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Nie oznacza to jednak, że ciasto Metrowiec jest skomplikowane w przygotowaniu. Moim zdaniem ciasto Metrowiec to połączenie tego, co najlepsze, czyli kremu budyniowego, dwóch biszkoptów o dwóch smakach i polewy czekoladowej. Całość po prostu smakuje wyśmienicie(...)Samo ciasto wyglądem przypomina długą roladę i jak sama nazwa wskazuje, ma ona około metra długości i właśnie stąd się wzięła jego nazwa. Z racji tego, że porcja ciasta Metrowiec jest dosyć spora to jest ono idealnym pomysłem jako deser do kawki z rodziną lub znajomymi. Ciasto Metrowiec to jedno z ulubionych ciast wśród mojej rodziny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciCiasto kruche z bezą kokosową to przyjemny i bardzo smaczny deser na każdą okazję. Pyszne ciasto kruche z delikatną bezą o kokosowym smaku, polane odrobiną czekolady. Ciasto, którego smak długo się pamięta. W tym cieście wykorzystałam mrożone białka, które zostały po wcześniejszym robieniu pączków. Białka można mrozić i przechowywać około miesiąca w zamrażarce. Przed wykorzystaniem białka, należy tylko rozmrozić(...)temperaturze pokojowej i nie tracą nic ze swoich właściwości. Do przygotowania ciasta kruchego pod bezę wykorzystałam mieszankę — ciasto kruche z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny , która zdecydowanie ułatwiła cały proces przygotowania. Przygotowując ciasto, należy dodać tylko masło i jajko, gdyż mieszanka w swoim składzie zawiera już mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto można wykorzystać jako spód do szarlotek
Kuchcik gotujeSzarlotka krucho-drożdżowa, to ulubione jesienno-zimowe ciasto mojej rodzinki. Odkąd trafiłam na ten przepis, bywa u nas dość często i ciągle go mało... Ma cudny, lekko drożdżowy posmak, jest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne To ciasto z typu tych niestarzejących się, każdego dnia jest równie pyszne, może nawet smakuje lepiej, w miarę(...)starzenia- jak dobre wino... ;-) Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: ciasto: - 450g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 1/2 szklanki cukru (daję po 1/4 cukru trzcinowego i 1/4 ksylitolu) - 250g zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 jajka - szczypta soli rozczyn: - 30g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (u mnie 100g) nadzienie
Smaczne Zdrowe