ciasto - 160568 przepisów (strona:108/10705)

Ciasto obibok 68

Ciasto obibok bez pieczenia to idealne ciasto na każdą okazje. Masę budyniową uwielbia praktycznie każdy. Dlatego też, ciasto budyniowe to świetna propozycja na każdą okoliczność, taką jak urodziny, imieniny, domowa impreza czy spotkanie przy kawie w gronie przyjaciół. Przepis na ciasto budyniowe jest bardzo łatwy, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zakupić niezbędne składniki i można zabierać się(...)jego przygotowanie. Dodatkowo nie wymaga ono pieczenia, co jak dla mnie jest dużą zaletą. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na domowe ciasto budyniowe bez pieczenia. PRZEPIS NA CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA Składniki na ciasto budyniowe 1 l mleka 2 budynie śmietankowe/ waniliowe bez cukru 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1,5 łyżki mąki

Alle Dobre!
Tort jabłkowy 54

Tort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. Czas wykonania: 2 h (+ 3 godziny oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru (40 g) 1 cukier waniliowy(...)posiekanych orzechów Przygotowanie: Przygotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Masło wyjąć z lodówki 2 – 3 h wcześniej, aby miało temperaturę pokojową. Kruche ciasto: Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkiem 61

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem to świetny pomysł na smaczny deser, a także słodką przekąskę w ciągu dnia. Zaczynając swoją przygodę z pieczeniem, ciasto drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawało mi się bardzo skomplikowane oraz pracochłonne. Obecnie wiem, że moje wyrażania były błędne, a ciasto drożdżowe jest naprawdę łatwe. Potrzebujemy jedynie odrobiny cierpliwości i odpowiedniego miejsca(...)wyrastania ciasta. Nie lubi ono przeciągów, lubi ciepłe dłonie. Jeśli będziecie pamiętać o tych dwóch aspektach, z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną drożdżówkę z nadzieniem budyniowo-jabłkowym. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam każdemu! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I JABŁKIEM Składniki Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej typu

Alle Dobre!
Pączki hiszpańskie – gniazdka oblane lukrem 58

Pączki hiszpańskie to gniazdka przygotowane z ciasta parzonego, smażone na rozgrzanym oleju. Mają nieco tłustą i jednocześnie chrupką strukturę, słodyczy nadaje im spływający lukier przygotowany z cukru pudru. Mimo że nie mają nadzienia, są cudowne i wbrew pozorom w cale nie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki wiedeńskie oblane polewą z lukru 5 od 1 osoby(...)Danie: Deser Kuchnia: Hiszpańska Trudność: Średnie Ilość około 25 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 30 min. Kalorie 400 kcal Gniazdka hiszpańskie oblane polewą lukrową. Odmiana smażonych pączków przygotowywanych z ciasta parzonego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: HISZPAŃSKIE GNIAZDKA 350 ml wody 150 g masła szczypta soli 300 g mąki pszennej 6 jajek ściółkowych olej rzepakowy do smażenia LUKIER 130 g cukru

ProstePesto.pl
Śliwkowa rozkosz 54

Miałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było umieszczenie ich w cieście. Upiekłam je więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka(...)żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest

moj przepis na
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 72

Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego

moj przepis na
Śliwkowa rozkosz 50

Miałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było umieszczenie ich w cieście. Upiekłam je więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka(...)żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest

moj przepis na
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 63

Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego

moj przepis na
Pan de mie (chleb tostowy) w lutowej piekarni 69

pewno zagości jeszcze na moim stole 😊 Korzystałam z oryginalnego przepisu ze strony  The Perfect Loaf , więc poniżej zamieszczam moje tłumaczenie tei receptury. Upiekłam jeden bochenek, używając połowy składników. Ciasto na każdym etapie wyrabiałam ręcznie. Składniki :  Zaczyn/Levain 6 g dojrzałego zakwasu (100% nawodnienia)  61g mąki uniwersalnej o zawartości białka 11,7% 61g wody Ciasto właściwe(...)pieczenia, np. o godz. 22:00.   Wymieszać wszystkie składniki na levain.  Umieścić w słoiku i przechowywać w temperaturze około 24–25 °C przez noc. Docelowa końcowa temperatura ciasta wynosi 24 °C. Ten zaczyn zazwyczaj dojrzewa około 12 godzin. Można zrezygnować z przygotowania levain i użyć aktywnego zakwasu (127 g).  Autoliza – 9:30    Najpierw wyjmij masło

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek bananowy 92

Chlebek bananowy to tak na prawdę słodkie ciasto bananowe . Swoją nazwę wzięło od tego, że wypieka się je w podłużnej foremce i kroi na cienkie kawałki, które kształtem jak i kolorem przypominają chleb pełnoziarnisty. Banany kupuję całymi kiściami i zdarza mi się, że po kilku dniach niektóre z nich są już zbyt dojrzałe, by je zjeść. Ja najbardziej lubię banany(...)dojrzałe już nie są tak smaczne. Dlatego jak wiem, że ich nie zjem czekam jeszcze dzień bądź dwa, gdy będą już tak mocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

To Musisz Wiedzieć
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową 71

Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie 200 kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko(...)zasyp cukrem. Gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając. Nadmiar płynu powinien odparować, żurawina zacząć się rozpadać, a cała konsystencja zagęścić. Po ugotowaniu konfiturę pozostaw do całkowitego wystudzenia. CIASTO DROŻDŻOWE Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj cukier, drożdże instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą. Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania

ProstePesto.pl
Czekoladowe ciasto z cukinii i banana – bez cukru 79

Super proste ciasto z cukinii i banana bez żadnego dodatku cukru. Jest naprawdę łatwe i zrobi je nawet absolutny nowicjusz w cukierniczym fachu. Czas : 70 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Na blogu Niedzielny Kucharz nie znajdziesz zbyt wielu przepisów na ciasta – jest ich raptem kilka. Ciasta pieczemy od wielkiego dzwonu, bo, chociaż bardzo je lubimy, no to jednak(...)Inna sprawa, że uwielbiamy gotować, piec chleb i bułki, ale do wypieków cukierniczych nie mamy już takiego serca. No chyba, że trafi się taki przepis jak poniżej na czekoladowe ciasto z cukinii i banana: prosty, że można go robić nie odrywając oczu od ulubionego serialu, można go robić nie mając bladego pojęcia o wypiekach, można go robić ciągle

Niedzielny kucharz