indyk - 7266 przepisów (strona:108/485)

Sznycle z indyka faszerowane suszonymi owocami 116

Mięso z piersi indyka świetnie komponuje się ze słodkim smakiem suszonych owoców. Wszystko zapieczone w pysznej zalewie miodowo-cytrynowej. ok. 400 g sznycli z piersi indyka (ok. 5 porcji) 80 g suszonych śliwek 40 g suszonych moreli 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz Sznycle z indyka

Bullio
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 786

także pięknie i smacznie! Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych(...)więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych - więcej przypraw) 10. Szynka pieczona 11. Szynka i boczek pieczone razem 12. Placek do barszczu Będzie mi bardzo miło, jeśli po skorzystaniu z przepisu prześlecie mi zdjęcia na e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com Wesołych Świąt

Kolorowy Przepisownik
Soczysty filet z indyka. 481

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na pysznego indyka, idealnego zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso jest wyjątkowo soczyste, miękkie, wręcz rozpływające się w ustach. Idealne nie tylko na świąteczny stół! Polecam!!! Składniki na filet z indyka: 1 kg piersi z indyka 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka  smażonej

Rozpustne gotowanie
Kasza jaglana z pieczarkami, brokułem, porem oraz indykiem w sosie pomarańczowym 122

Składniki: -woreczek kaszy jaglanej (100g) -pół pora -1 brokuł -700g brokuła -200g piersi z indyka -sok wyciśnięty z 1 pomarańczy -masło, oliwa z oliwek -3 ząbki czosnku Przygotowanie: Potrawkę zaczynamy od ugotowania brokuła. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 min. w osolonej i posłodzonej wodzie ( 1 łyżeczka soli oraz 1 łyżeczka cukru).  Kaszę jaglaną gotujemy(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( do gotującej wody dobrze jest dodać łyżkę oleju, wtedy jest sypka). Następnie marynujemy indyka w 3 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy, odstawiamy na 15 minut.  W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle oraz por.  Indyka smażymy na patelni, podlewając sokiem z wyciśniętej pomarańczy, pod koniec dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę

Receptura smaku
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 141

Zupa z dyni i batata z wyciskarki 1,5 kg dyni hokaido 0,5 kg batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz(...)ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz

Pij soki wyciskane
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 135

Dietetyczne pulpety z indyka, z marchewką młodą i dużą ilością koperku. Z sosem koperkowym i młodymi ziemniakami są pyszne. Idealne dla dzieci, bo są bardzo lekkie i delikatne. pulpety: 60 dkg piersi z indyka 2 marchewki młode 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kaszy jaglanej sos: ! łyżka masła(...)szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 2 marchewki młode 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz czerwony kawałek papryki Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę. Przekładam do miski, dodaję pokrojony koper, ugotowaną i ostudzoną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte marchewki na drobnej tarce, dodaję sól, pieprz i całość mieszam. Formuję

wesoła kuchnia
Polędwiczki z indyka w sosie własnym 286

Polędwiczki z indyka w sosie własnym. Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty  . Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić  łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki(...)wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie. polędwiczki z indyka w sosie własnym

O kuchni z uczuciem
Sałatka z indyka z selerem naciowym i orzechami 101

uwagę, że kurczak  na farmie rośnie 30 dni, po czym trafia do sklepu i na nasze stoły, więc dziękuję bardzo, wolę indyka. W USA i Chinach zbadano pióra kurczaków hodowanych badając substancje chemiczne, jakim były poddawane ptaki. Oprócz antybiotyków przyspieszających wzrost znalazły się również prozac, paracetamol, leki antyhistaminowe oraz arszenik, silnie(...)szczęśliwe kaczki, które mieszkały na wsi i skubały trawkę. Będzie rosól, pasztet i pieczona z jabłkami. Składniki: • 500 g mięsa z piersi indyka • 1 szklanka orzechów włoskich • 5 cienkich łodyg selera naciowego • 4 jabłka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos jogurtowy • 4 łyżki gęstego jogurtu • 2 łyżki śmietany • 3 łyżki soku

To co kocham
Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka 153

Dobry pomysł na wykorzystanie resztek składników. U mnie do tych resztek zaliczają się kawałki pieczonego indyka i plastry ziemniaków.  Ktoś powie: "kto to widział carpaccio z ziemniakami podawać!? I z mięsem!? I w ogóle co to ma być za carpaccio?". Ja widziałam takie carpaccio :) Na moim talerzu :) Danie jako przekąska albo obiad. Jeśli nie macie resztek z obiadu(...)dnia poprzedniego, to pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej). Nawet w jednym naczyniu żaroodpornym - tak było u mnie. Składniki: 1 burak ugotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim 1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona np. w folii, z ziołami (180 stopni C, 45 minut) 1 ziemniak

Szczęśliwa kuchnia
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 186

podsmażone przed duszeniem, jedynie gotowane w bulionie, a mięso zostało przed duszeniem obtoczone w mące, dzięki czemu sos samoistnie gęstnieje podczas duszenia 🙂 Jeśli lubicie delikatne mięso z indyka to danie z pewnością się Wam posmakuje 🙂 Sos koperkowy do klopsików przygotowałam na bazie śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka(...)klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 łyżka musztardy z wędzoną papryką i rozmarynem 1 łyżeczka ostrej papryki 1-2 łyżki otartego majeranku 1 łyżeczka domowej mieszanki suszonego czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fit lasagne z cukinią 172

ekspresowo, bo wykańczał mnie głód, a pachniało tak niemiłosiernie pięknie, że aż ręka z aparatem nie raz zadrżała :) zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku(...)przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut.  Cebulę i resztę czosnku siekam i szklę na łyżce oliwy. Dokładam mięso z indyka, zwiększam ogień (aby mięso nie ugotowało się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz do smaku

Cook&Love
Udziec z indyka z rękawa 168

ustach mięso! Najodpowiedniejsza do tego procederu wydawała mi się karkówka (albo boczuś!!!), ale tym razem rozum wygrał bitwę i postanowiłam ograniczyć ilość kalorii w tej rozpuście wybierając udziec z indyka. Marynata, długie leżakowanie w lodówce, wolne pieczenie, a później znów odpoczynek, najpierw w wyłączonym piekarniku, później na desce tuż przed krojeniem - nie sprzyjają głodomorom, dlatego decyzję o rozpoczęciu robienia obiadu(...)jedno! odpoczynek mięsa jest kluczowy podczas jego pieczenia!  (a w zasadzie po pieczeniu). To tajemnica dzięki której mięso będzie ultra kruche, rozpływające się jak masełko. Składniki: - udziec z indyka (u mnie 1,2 kg) Marynata: - dwie łyżki oleju rzepakowego - 5 posiekanych ząbków czosnku - łyżeczka soli himalajskiej - łyżeczka octu balsamicznego - pół łyżeczki pieprzu - łyżeczka tymianku Udziec myjemy pod bieżącą wodą

Cook&Love
SZNYCLE INDYCZE Z PIEKARNIKA Z WARZYWNYMI FRYTKAMI 126

Przepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem pleśniowym 138

więc aby mężuś zjadł ze smakiem dodałam ser pleśniowy. Ser pleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko. składniki: 500 g piersi z indyka 300 g dyni (bez pestek i skóry) 2 nieduże gruszki 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka(...)tymianku makaron pełnoziarnisty świdry Lubella Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie. Gdy dynia już zmięknie

Monia miesza i gotuje
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 132

przeziębienia. Dlatego ważne jest, abyśmy zadbali o codzienną porcję witamin, która nieco zabezpieczy nas przed chorobami. Dziś proponuję je Wam już na śniadanie. Znajdziecie je w jesiennej jajecznicy z indykiem i papryką. Jeśli lubicie paprykę, to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, to jest coś w sam raz dla Was. Nie zwlekajcie, koniecznie przygotujcie ją dla siebie i swoich bliskich. Składniki(...)łyżeczka masła • 2 jajka • 3 plasterki wędzonej piersi indyka • 3 kawałki papryki: żółtej, czerwonej i zielonej • sól Sposób przygotowania: 1. Filet z piersi pokroić w kostkę. 2. Jajka rozkłócić w miseczce, posolić. 3. Na patelni roztopić masło. 4. Dodać kawałki indyka oraz paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Podsmażyć. Nie dusić, aż warzywa zmiękną. Chodzi o to, by tylko się ogrzały

W mojej kuchni