indyk - 7266 przepisów (strona:102/485)

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II 607

główny, na zimno z musztardą lub chrzanem jest idealną przekąską. Może także stanowić składnik sałatki w każdej fazie. Składniki na 8 porcji lub 16 przekąsek: 960 g filetu z indyka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 250 g startej dynii/kapusty 150 g fasolki szparagowej/papryki 2 garście szpinaku - opcjonalnie sól, pieprz, curry oregano/tymianek/zielona pietruszka lub inne ulubione(...)przyprawy Przygotowanie: filet indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (kapustę poszatkować), fasolkę szparagową obgotować przez 5 minut (paprykę pokroić w małą kostkę) masę doprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z dynią foremkę wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę mięsa, ułożyć połowę fasolki szparagowej, następną warstwę mięsa i resztę fasolki, na wierzchu mięso piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PROSTE KOTLETY MIELONE Z INDYKA 145

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone?Jeśli tak --zapraszam na kotlety mielone z indyka z płatkami owsianymi. Uwaga! znikają bardzo szybko :) Polecam Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 8 SZTUK :    500 g fileta(...)indyka 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE:  Mięso z indyka (filet) mielimy w maszynce do mięsa. Do dużej miski przekładamy mięso. Następnie dodajemy jajka, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy i łączymy składniki. Na patelnię wylewamy olej, a następnie mocno rozgrzewamy. Na talerzyk wysypujemy

Gotowanie Patki
Leczo z indykiem i pieczarkami 188

przestępną cenę olejów i oliwy znajdziecie w sklepie bee.pl . Oprócz tłuszczów jest też bardzo duży wybór zdrowej żywności, kosmetyków i suplementów diety. Składniki: 600-700 g piersi z indyka 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona(...)pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w pasterki. Papryki pokroić w większą kostkę. Cukinię i pieczarki w półplasterki

Ala piecze i gotuje
Menu na tydzień: Idealne na jesień 88

Kurczak alla cacciatora, zappiekanka tartiflette, caserolle z indykiem, burgery wołowo-cukinowe i wreszcie – zupa z mlekiem kokosowym. Tak wygląda menu na początek października. „Tymczasem nastąpiła jesień. Liście na drzewach pożółkły, ściemniały i zaczęły opadać; wiatr kręcił je w powietrzu i niósł gdzieś daleko, aby porzucić znowu. Powietrze stawało się chłodne, wilgotne, ciężkie chmury przesuwały się nisko po niebie, niosąc deszcze(...)Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki

Niedzielny kucharz
Indyk z fenkułem 138

Polecam Wam wspaniałe danie z indyka i fenkuła. Podawać je można z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, kluskami. Fenkuł czyli koper włoski posiada sporo właściwości leczniczych i jest bogaty w witaminy i minerały. Jego charakterystyczny smak sprawia, że danie jest wyjątkowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę(...)podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 500 g piersi z indyka 1 fenkuł (koper włoski) 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/2 puszki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 żółta papryka 1 łyżeczka miodu 2 łyżki masła klarowanego Pierś z indyka pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić mięso lekko z dwóch stron. Dodać cebulę

O kuchni z uczuciem
Sznycle z indyka w sosie curry 112

ostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie. 500 g sznycli z indyka Sól Pieprz 1 mała cukinia 4 małe marchewki 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy curry 1,5 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 18% 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki natki pietruszki(...)Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę

VioletoweKucharzenie
Rolada z trzech rodzajów mięsa : indyka, kurczaka i wieprzowiny w pieczarkach 107

Zakupu dokonałam zupełnie z innym zamiarem. Chciałam zrobić kiełbasę w szynkowarze. Coś mnie podkusiło i przygotowałam zupełnie inne danie. I to był strzał w dziesiątkę. Indyka nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam. Składniki: Filet z indyka 700 g 4 udka z kurczaka 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 500 g pieczarek 1 cebula Olej(...)podsmażenia pieczarek Czubryca zielona Czubryca czerwona Sól Bulion/ woda Wykonanie: Filet z indyka kroimy na płasko aby uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy

Smaki Ewy
Strogonow z indyka 138

Strogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka. Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz. Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek 1-2 papryki 1 cebula olej/masło ghee 1/2 l bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z indyka z warzywami 235

Składniki: Filet z indyka 500 g Papryka cebula 2 średnie marchewka mrożony groszek 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki Liść laurowy ziele angielskie 2 Koncentrat pomidorowy łyżeczka papryka ostra 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przez(...)minut. Zdejmujemy z ognia i na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodajemy ponownie  indyka. Kolejno dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy ciepłą wodą ( wody tylko tyle aby przykryły wszystkie składniki). Dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 15 minut. Następnie

Kulinarne przygody
Indyk w kremowym sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami 146

serka śmietankowego i mleka. Całość zaś doprawiłam na włoską nutę bazylią i oregano. Podałam z kaszą orkiszową. Możesz ugotować taką, jaką lubisz. Składniki na 4 porcje: 600g piersi z indyka (możesz zastąpić z piersią z kurczaka) 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 500g pieczarek 50g suszonych pomidorów 100g serka śmietankowego typu Twój Smak 150g jogurtu greckiego 100ml mleka(...)łyżeczka oregano Garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii) Sól i pieprz do smaku Do podania 200g kaszy (u mnie orkiszowa ) Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na rozgrzanej łyżce oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki

Fabryka pomysłów
Indyk w sosie z gorgonzoli z makaronem 173

Składniki: 1300 g mięsa z udźca indyka 300 g śmietany 18% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól 2 łyżki oleju roślinnego 300 g pomidorków koktajlowych garść poszatkowanej świeżej bazylii 1 kg ulubionego makaronu Sposób wykonania: Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Dodajemy przyprawy - tymianek(...)czosnku. Od czasu do czasu mieszamy aby z każdej strony było rumiane.  Do garnka z mięsem wlewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i dusimy około 45 minut.  Gdy indyk będzie miękki wyjmujemy go z garnka. Do sosu, który powstał podczas duszenia mięsa dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola. Mieszamy rózgą cały czas podgrzewając do momentu aż ser się roztopi

Qchnia po prostu
Ogórkowa z zielonych ogórków 162

niej nie raz. Nie stoimy przy gazie godzinę, a zupa jest przepyszna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami maślanymi. Zaskoczy nie jednego z was swoim smakiem. 30 dkg filetu z indyka 2 ziemniaki duże 1/2 kg ogórków zielonych po obraniu sól, pieprz 1 cebula masło klarowane 1/2 pęczka koperku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego grzanki(...)Cebule kroje drobno, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Filet  z indyka kroję w kostkę, posypuję sola, pieprzem czarnym i czerwonym i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam na maśle cebulę, dodaje ziemniaki i dalej przesmażam minutę. Wlewam bulion, dodaję mięso z indyka i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Ogórki obrane ścieram na tarce jarzynowej

wesoła kuchnia
Siekane kotlety z indykiem i botwinką 76

Tego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super.  Składniki: 500 g piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki(...)koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg, Wy możecie dorzucić oczywiście jeszcze liście), startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną

Kardamonovy
MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 106

dodatkiem startej cukinii. Przepis również dobrze się sprawdzi w przypadku filetów z kurczaka. Soczyste mięsko między delikatnym ciastem cukiniowym  smakuje naprawdę rewelacyjnie! Składniki: 400 g medalionów z indyka 1 mała cukinia 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ciasto:  Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy(...)mleko, mąkę oraz przyprawy: tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką. Medaliony z indyka myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą). Jeżeli są bardzo duże kawałki to możemy przekroić je na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy olej

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 92

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa z piersi indyka. Przygotowane w sosie koperkowym są pysznym daniem obiadowym. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu warzywnego(...)śmietanki 18% 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej) pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło

słodkie i nie tylko historie kulinarne